Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky kazde ockovani ma urcita rizika. Nikdo nezaruci, ze dite nebude mit zadne reakce, nebo ze to nespusti nejakou jinou autoimunitni nemoc (ale rozhodne zadna vakcina ji nezpusobuje - vzdycky to to dite musi mit nejakym zpusobem v sobe - ma k tomu predispozice napr. z rodiny). Nicmene kazdy musi zvazit, zda je vetsi riziko toto a nebo to, ze dite onemocni tou nemoci, proti ktere se ockuje. Ja jsem Prevenar 13 nechavala davat s 14ti dennim odstupem od Hexy a reakce byla zvysena teplota a 1 den vecer plactivost. Pokazde. + zhorseni atopickeho ekzemu, ktery jsme mely diagnostikovany jeste pred jakymkoli ockovanim - takze u nas tohle nelze na ockovani svadet. Je to na kazde z vas.
Příspěvek upraven 17.04.14 v 08:38
@zabwicka
Prevenar neni urcen jako prevence otitid, ktere jsou vetsinou virove. Je urcen proti IPO.
Pyelonefritidy u kojence jsou celkem caste, v drtive vetsine dusledek VUR. Za VUR ockovani nemuze.
Taktez PMV kojence je slozita vec, dle meho pohledu je Vojtovka celkem casto doporucovana pro jistotu… i kdyz bez ni by to slo casto taky. Mojo se treba do roka plazilo. Nic vic. Taky jsme byli u neurologa, stare pani, jen se zeptala, jestli chceme vojtovat, rekla jsem, ze ani ne, ze dite je dle meho pomale, ale rozvoj je ve spravnem poradi s cimz souhlasila, necvicili jsme a potom najednou decko behem tydne sedelo, lezlo a chodilo.
Takze asi tak.
Ockovani sve NU muze mit, ale zde casto narazim na absurdnosti, ktere jsou za NU laiky vydavane a jeste se rozciluji, ze doktor a ockocentrum s nimi nesouhlasi… a jeste lidi cerpaji z takovych ujetych webu jako vyse zminovany, ktery plete jabka a ne hrusky, ale jabka a kameni…
@zabwicka
tak zanet ledvin mesic po ockovani, tam by tu spojitost hledal fakt spis paranoik. je mi lito, ze jste si tim prosli, ale to neznamena, ze za to muze ockovani.
mam striktne bio-eko matku v blizkem okoli, koji do 3 let, neockuje nic, a jeji dite melo v pulroce zapal plic, do dvou let bylo 4× v nemocnici s ruznyma obtizema.
a promin, ale pokud nekdo pouziva takove webove stranky, jako zminila tazatelka, jako zdroj svych informaci ohledne zdravi ditete, tak si klidne rypnu. a je mi jedno jestli to pouziva k obhajobe ockovani nebo ke kritice ockovani.
Napopírám že jsem laik a tazatelku upozorňuji že mnou výše uvedený příspěvek je pouze osobní zkušenost a vlastní názor.
@zabwicka k čemu prevenar je? víš, prevenar nebyl rozhodně vyvinut proti zánětům ucha
je proti invazivním kmenům, které způsobují pneumonie, encefalitidy, a podobné hnusy. proti zánětům ucha bych své dítě očkovat nedala, navíc, pneumokok fakt není jediná bakterie, která tyhle záněty zplsobuje!!..
jedna věc by mě zajímala - jak jste prevenar očkovali - společně s hexou nebo samostatně? a ti ostatní kamarádi? Většinou se v čr očkuje ve společném schématu a pak připisovat jakékoliv NU jedné z nich nelze. a to ani pokud jsou po 14 dnech. prostě nevíš, z které z nich to bylo..
očkovat prevenar ve 2 letech je na nic. Chci -li chránit své dítě proti inv. kmenům, které jsou skutečně nebezepčné, chráním v době, kdy je nejvíce ohroženo. Ve 2 letech očkuju dítě, které trpí na záněty středouší, jako pokus o zlepšení stavu.
hnisavý zánět ucha může přeci zpsobit tolik různých bakterií.. víš, kolik jich vůbec je?
Netroufla bych si dávat do souvislosti prevenar a zánět ledvin, navíc po měsíci… zánět ledvin je druhá nejčastější bakt. infekce u dětí do 2 let… bohužel. nejčastěji ho způsobuje vezikouretrální reflux, což je věc vrozená, nikoliv získaná, která zapříčiní vratku moči do ledvin.. plus je spousta bakterií, které pyelonefritidu způsobují.
nezlehčuju tvou zkušenost. ale já sama jsem s tím ve 2 letech skončila v nemocnici, ve 3 na operaci s VUR a i přes ní jsem 7 let jedla biseptol (dr. paranoik..) trochu se v nefrologii a urologii tudíž vyznám.. ![]()
takže si nevyčítej očkování, tohle nezpůsobilo očkování prevenarem, ale prachsprostá infekce, případně (nevím, jak u vás) k tomu pomohla tahle drobná VV. A víš, možná díky prevenaru v té nem. nechytilo dítě nějakého super koka.. ![]()
ad zakladatelka - ten web, v prvním odkazu, teda, já ho ani neotevřela.. na takové věci já fakt nemám.. ale ET mě docela pobavil.. ![]()
Fakt si přečti něco rozumného, a ne takové žvásty. což myslím v dobrém.
Očkování není samozřejmě samospásné a nejlepší na světě. ale je docela blbost dát dítěti dvě dávky něčeho a apk začít uvažovat.. ![]()
@Ali-Ali @BellinkaX díky za reakce ![]()
Každý má holt nějakou zkušenost a každý se k tomu staví jinak ![]()
@zabwicka píše:
@Ali-Ali @BellinkaX díky za reakce
Každý má holt nějakou zkušenost a každý se k tomu staví jinak
jenže akce holt vyvolává reakci
a pokud napíšeš, že z prevenaru (resp. měsíc po něm) mělo dítě zánět ledvin a bylo rok na antb., prostě se nesmíš divit, že ti někdo znalejší medicínské stránky věci napíše, že to velmi, ale velmi pravděpodobně souvislost nemá, a že příčiny jsou trochu jinde.
myslíme to vlastně dobře, i když se ti to nezdá..
Nebylo to tvoje rozhodnutí očkovat, které zapříčinilo tu nemoc. Stalo by se to i bez toho. Možná je jednodušší mít jasného viníka, ale takového já bych nechtěla. Věřit tomu, že jsem tomu mohla zabránit,..
to bych fakt nechtěla. Nenapsala jsi, proč bylo dítě rok na antb., jetsli to byla akutní nebo zajišťovací léčba,.. to jsou takové drobnosti, které mi říkají, že to asi mohl VUR být..???
Zabwicko a nemel ten tvuj prcek rozsirene ledvinove panvicky, ci vyvodyy z lwedvin? Ten muj bobik to ma a pry se v tech mistech pak muzou usidlovat bakterie ktere zpusobuji zanety ledvin casteji nez u zdravych deti s normalnima panvickama. Kupodivu po 2 davce prevenaru jsme byli na kontrole ledvin a mel to zhorsene… Ze by souvislost? Ted musime zas za mesic na kontrolu ledvinek. No a ty stranky jsem nasla jen diky odkazu na ne v jednom clanku takze to moc nezeru ale na kazdem sprochu pravdy trochu. A kdyzbuz se v problemu placate tak hledate priciny. Maly mnel prvni reakci na prevenar dost osklivou - napuchly mu stehynka ze je mel 2× vetsi nez normalne a 3 dny byl uplakany a mel to tvrde a zarudle. A taky u pichani desne plakal. Do te doby to bylo nejklidnejsi dite co znam a po ockovani uz pres mesic je uplakanejsi, lekanse ze spani a trha sebou… Takze na nervicky to vliv asi ma. A na moje taky kdyz ho vidim jak ta moje laska trpi a jeste chteli at ho u pichani drzim… Tonjsem nedala, skoro jsem bulila s nim. Jsem zkratka citliva duse.
No doockovat to teda budeme muset.. Je to s odstupem vzdy po mesici takze ted bude mit 3 davku ve 4mesici zivota… Zda se mi to na miminko prilis - tolik bordelu do nej vpichovat v tak ranem veku, kdy nema skoro zadnou imunitu.. Na druhou stranu zase vim co je to bolest ucha a to bych radeji trpekla 6 injekci do stehen nez propichovani ucha a nespat par dni bolesti… Jak rikam, jde mi jen o ty vedlejsi nasledky a ucinky ktere se mohou projevovat az po case a snad se jimi vyzkum zabyva. Skodlivost mobilu u ucha taky byla prokazana azbpo case, kdyz je clovek pouziva denne par let… No a znam par lidi co bojuji s rakovinou a tak bych ony smesne stranky nepodcenovala. Lidi casto odsuzuji to co neni ihned hmatatelne a viditelne, ale je fakt ze vyvoj lekarstvi jde kupredu a kolik wzen muselo umrit po porodu diky bakteriim z mrtvol, kterych se pred tim doktori dotykali.. Snad trochu ctete historii. A ten chudak ktery na to prisel, byl taky laik a vsichni se mu vysmivali nez se jeho teorie potvrdila. Tak nepodcenujte nic pokud to veda opravdu dobre neprozkouma. Co vis o reakci tela na bakterie ze se tak smejes a o imunitnim systemu. Kazdy z nas ho ma jiny a deticky jsou nejcitlivejsi tak uvidime casem jak se projevi nasledky hexavakcin.
Myslim ze prevenar ted davaji detem skoro vsechny mamky kdyz to proplaci z vetsi casti pojistovna. Kdyby tomu tak nebylo je jich o mnohem mene. Proc ale neockuji proti mnohem zavaznejsim chorobam a proc zrovna pneumokoka tolik propaguji kdyz nemoci je tolik a zavaznejsich. Taky mne znepokojil prispevek, ze ty bakterie se pestuji na rakovinych bunkach protoze se pakmrychle mnozi… A to oni potrebuji kdyz je ted po tom tak velka poptavka.
@iva1234 píše:
No doockovat to teda budeme muset.. Na druhou stranu zase vim co je to bolest ucha a to bych radeji trpekla 6 injekci do stehen nez propichovani ucha a nespat par dni bolesti…
Doočkovat to NEMUSÍTE, pokud nechcete.
A Prevenar proti „bolestem ucha“ nefunguje. V doporučení vakcinační komise je tuto indikaci u Prevenaru vyškrnout, asi se ukázalo, že to zas tak nezabírá.
To, že to stále takto doporučují doktoři, je neznalost a hra na city.
Zdravím, my jsme dnes po třetím očkování hexou a druhým prevenarem 13. Vše najednou. Na doporučení doktorky dávám před a po očkování homeopatika na zmírnění nežádoucích účinků a vše celkem ok. Minule byla první den po očkování zvýšená teplota jinak nic… Když jsme očkovali poprvé hexou bez homeopatik tak malá byla navíc protivná a nechtěla jíst. Jistě, homeo nemusí fungovat u všech ale vyzkoušení neublíží, takže doporučuju.
@housenka007 píše:
Zdravím, my jsme dnes po třetím očkování hexou a druhým prevenarem 13. Vše najednou. Na doporučení doktorky dávám před a po očkování homeopatika na zmírnění nežádoucích účinků a vše celkem ok. Minule byla první den po očkování zvýšená teplota jinak nic… Když jsme očkovali poprvé hexou bez homeopatik tak malá byla navíc protivná a nechtěla jíst. Jistě, homeo nemusí fungovat u všech ale vyzkoušení neublíží, takže doporučuju.
S tímto bohužel nemohu souhlasit.
Nesprávně zvoleny lék muže ublížit. ![]()