Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@bertoldina píše:
Ta stridavka se z hlediska nastavení hodně hledala. Když to zacinalo, tak jsem byla v kontaktu s pracovníky, co měli jako cílovku domácí násilí a ti byli z celé stridavky dost nešťastní. Byli jsme i v zahraničí, kde se od toho, jak to tu v počátcích fungovalo, už ustupovalo. Na druhou stranu většina soudců tehdy chtěla souhlas obou rodičů.
Jak to myslis s tim, jak to tu driv fungovalo?
@Majduskabb píše:
No bylo to tenkrát šílený. Otec mi hustil do hlavy takové řeči jako že ségra s babičkou nejsou moje rodina, že moje rodina je on a jeho tehdejší přítelkyně 🙈
O to víc mě bolí, když vidím, jak na iracionální chování dospělých doplácí malý dítě. Tahají se o něj jak o nějakou věc, nikdo se neohlíží na city toho kluka.
@Zmatka píše:
Jak to myslis s tim, jak to tu driv fungovalo?
Právě ty dlouhé intervaly pul na pul, menší děti tehdy mobil taky ještě moc často neměly. Ale zas byla vzacna, bralo se to jako varianta pro spolupracující rodiče. Teď je celkem běžná
asymetrická stridavka a různé poskládana.
@matkabagristy píše:
to je mazec. Co se mych zkusenosti tyce, jsou decka ve stridavce rozbita. Sama jsem uspesna macecha, bylo super, ze holka mela jasne definovany domov s tim, ze u tatky muze byt kdykoli chtela ona, potrebovala jeji mama, nejak se to domluvilo… Je ji pres 30, uz dlouho to umi ocenit.
Já si něco jako střídavku zažila už jako téměř dospělá kvůli studiu, dobrovolně. A byl to mazec, občas se mi stávalo, že jsem ráno koukala, kde se probudím. Pořád si hlídat, ať nezapomenu věci, co mám jen jednou,… neumím si to představit jako dite a do toho ještě bojující rodiče.
To co píšeš, mi přijde ideální. Prostě domluva, pružnost… já to vidím u Berti, že kolikrát „prekazime“ plány babiček, co by něco rady a mají smůlu, protože prioritu mají akce, kde se setkává se spoluzaky. Neumím si představit, že bych jí řekla, že má smůlu ona, protože někdo má papir, že za ním musí a trvá na tom
.
@matkabagristy píše:
to je mazec. Co se mych zkusenosti tyce, jsou decka ve stridavce rozbita. Sama jsem uspesna macecha, bylo super, ze holka mela jasne definovany domov s tim, ze u tatky muze byt kdykoli chtela ona, potrebovala jeji mama, nejak se to domluvilo… Je ji pres 30, uz dlouho to umi ocenit.
Tak tehdy stridavka ani byt nemohla, ne?
Prvni dite, ktere jsem ve stridavce zazila, s ni bylo naprosto v pohode. Protoze nemel svihly rodice, dokazali spolu mluvit a porad byli rodice, akorat uz ne manzele. Tenkrat byli za exoty, do stridavky sli prakticky hned, jak to slo (jim ten rozvod pekne vysel
), pamatuju si, jak to okoli strasne resilo a ty vykriky o batuzkach a tak. A houby, vsechno bylo v pohode, dite je dneska „nerozbitej“ dospelej. Neni o to forme pece o dite, je to o lidech, jako vzdycky.
Jsem ráda za normální hlasy v této diskusi.
Z praxe znám magory otce i matky. Třeba takové matky, které neváhají dítěti vyrobit psychiatrickou diagnózu, jen aby to šlo použít v boji s otcem. Takže to beru jako smutný fakt. Ale ten lynčující dav na sociálních sítích mě vážně děsí.
@větvička1 píše:
Tak tehdy stridavka ani byt nemohla, ne?
Prvni dite, ktere jsem ve stridavce zazila, s ni bylo naprosto v pohode. Protoze nemel svihly rodice, dokazali spolu mluvit a porad byli rodice, akorat uz ne manzele. Tenkrat byli za exoty, do stridavky sli prakticky hned, jak to slo (jim ten rozvod pekne vysel), pamatuju si, jak to okoli strasne resilo a ty vykriky o batuzkach a tak. A houby, vsechno bylo v pohode, dite je dneska „nerozbitej“ dospelej. Neni o to forme pece o dite, je to o lidech, jako vzdycky.
ja myslm, ze se setkakavam s vetsim statistickym vzorkem, byva to tak, jak popisuje @bertoldina. Decka furt neco nemaj, protoze je to u druheho z rodicu, protoze druhy z rodicu to nehodla delat… Mozna to pouzivaji i jako vymluvu.
Z nasi rodiny si vybavuju, jak se ti dva nedokazali domluvit na koupi lyzi, nebo ze decko potrebovalo do skoly neco, co zrovna nebylo u tatky doma… Tam jsem hodne pomahala ja. Ale kazde dite nema stesti na normalni fungujici rodice plus macechu.
Tak stačí se podívat na Střídavka. cz a tam už jsou zkušenosti dospělých, kteří jako děti střídavkou prošli - a řeknu vám, že nic pěkného to není. Většinou jejich příběh končí tak, že v 18 odešli z domova, aby měli pokoj. Já vždycky říkám, ať si to zkusí dospělí - stěhovat se každý týden jinam. no a pak si myslím, že když si táta a máma pořídí novou rodinu, nové děti, tak ten putující človíček je takový chudák - nikde doma. Nedej bože, když má všude jen provizorní zázemí a domácí děti veškerý komfort.
@jednoslunicko píše:
Tak stačí se podívat na Střídavka. cz a tam už jsou zkušenosti dospělých, kteří jako děti střídavkou prošli - a řeknu vám, že nic pěkného to není. Většinou jejich příběh končí tak, že v 18 odešli z domova, aby měli pokoj. Já vždycky říkám, ať si to zkusí dospělí - stěhovat se každý týden jinam. no a pak si myslím, že když si táta a máma pořídí novou rodinu, nové děti, tak ten putující človíček je takový chudák - nikde doma. Nedej bože, když má všude jen provizorní zázemí a domácí děti veškerý komfort.
Takove pribehy, u kterych to VETSINOU takto konci, jsem tam teda nenasel. Hod na ne odkaz, asi špatně hledám.
Jsem se včera koukla po nějakých výzkumech a v Čr je jich tedy tristní nedostatek. A ty zahraniční si dost často odporují. Závěr je ale většinou, že největší vliv má na dítě míra rodičovského konfliktu. Negativněji střídavku hodnotily starší děti, pozitivněji předškolní a školní děti. Nepřekvapivé bylo, že děti ve střídavce měli lepší vztah s otcem než ve výlučné péči, prý často i lepší než děti z úplných rodin, kde otec výchovu kompletně přenechává matce. A nejlepší vztah k rodičům měli děti s autoritativní výchovou a participací přibrozhodovacím procesu bez ohledu na rodinné uspořádání.
@ondrej190 píše:Člověče, to už bylo před pár lety, když mně to ještě zajímalo
Takove pribehy, u kterych to VETSINOU takto konci, jsem tam teda nenasel. Hod na ne odkaz, asi špatně hledám.
@blobfish Přesně. Lidový soud už vynesl rozsudek dávno.
Jinak stridavka s batuzkem je mnohem náročnější pro starší školní dítě, ne pro predskolaka. Je rozdíl sbalit pár hraček a mít sam odpovědnost za učení třeba na střední škole.
@Gala-tea Tak na střední škole už by tu zodpovědnost mít měl i v cele rodině.
Případ letmo sleduju a začínám mít obavy, že tam magoří celá rodina. Chudák Bertík, ten si nevybral, že se do ní narodí ![]()
@Liškodlak píše:
Případ letmo sleduju a začínám mít obavy, že tam magoří celá rodina. Chudák Bertík, ten si nevybral, že se do ní narodí