Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky,
nedá mi to se nezeptat : mno jsem v 34tt, je to moje první těhu, celé trávím doma na neschopence(první jsem potratila v 13tt). Snažím se být v pohodě, což jsem. Už jsem přibrala 20 kilo a sestra od mého gynDr. mně neustále nadává, co tak jím a ať se hejbu,,atd, že při takovém váhovém přírůstku budu mít problémy podobě gestózy(preeklampsie)-přečetla jsem si o ní a rizikové faktory jsou:
vysoký TK, bílkovina v moči a otoky ..no a taky váha. Já nic z toho nemám/krom té váhy
) a naopak tlak mám 110/60 i míň.(celý život) a kotníky hubené, že mně sotva unesou. jako tlusťoška si nepřipadám a kvůli malému se nebudu omezovat. Mám 180cm a před těhu jsem měla 67kg a nyní 87kg. Samozřejmě se po porodu chci dostat na původní váhu(a to teda dostanu!! Chtěla bych i míň)
) ale ta blbá sestra mně prostě nenechá na pokoji,,to se normálně bojím jít na každou kontrolu kvůli ní.
no snad už to skončí-mám to za pár ![]()
tak prosím o nějaké reakce, kdo z Vás má nějaké zkušenosti, budu ráda.papa a díky lenka (0808 aneb srpen)
Leni nic si z toho nedělej. Nebezpečné to samo je, ale jestli jsi na neschopence, tak na ni prostě prď. Znám maminky, které nabrala i přes 30kg. Pokud jde o mě, já rodila s trojcifernou váhou, taky jsem to zvládla…
těš se na mimíska a buď opatrná. Jestli se necpeš sladkým, tučným a máš hubené kotníčky a nemáš vysoká tlak, tak ti preeklampsie/ gestóza podle mě nehrozí. Navíc tělo může hodně zadržovat vodu.
Už to máš skoro "za párů, tak se nestresuj sestrou…
pro mě byly poslední návštěvy u gyndr taky peklo… ale ten výsledek stál za to ![]()
Přesně jak píše Zuzka! Ta sestra je asi nějaká kráva, ne? (sorry, ale jsem se rozčílila). Jinak tlak OK, otoky žádné, bílkovina v poho - takže strašit preeklampsií jen kvůli 20kg přírůstku je blbost. ![]()
Jinak já přibrala 27kg - uplně mi bylo ze mě špatně - ale gyndr se jen smál, že to s mimčem vyběhám. Bohužel neměl tak docela pravdu - ještě mám přebytek 7 kg, ale co - zítra je taky den ![]()
Jo, jen jsem ještě chtěla napsat : z těch 27 nabraných kil jsem hned 10 nechala v porodce a dalších 10 se zhublo celkem samo (nekojila jsem) během šestinedělí. Tož tak
Ja som pribrala až 30kg, ale mala som práve preeklampsiu - zistili mi to v 34tt a odvtedy som ležala v nemocnici. No ja som bola stráášne opuchnutá, keby si dostala preeklampsiu, hneď by to zistili.
A s tou váhou - vždy mi doktorka hovorila, že sa najviac priberá v posledných mesiacoch, takže by som sa skôr zamerala na zdravé jedlá, veľa ovocia, zeleniny a čo najviac by som obmedzila sladkosti a pod. Nabraté kg sa potom veeeľlmi ťažko zhadzujú…Ja som mala pred tehotenstvom 73 a ešte 1,5roka po pôrode mám 80kg…
Nech robím čo robím…
Ahoj Leni,
já jsem měla před těhu skoro stejný míry jako 180/66 - nepřibrala jsem sice tolik, jenom 10 kg, ale po porodu to šlo dolů úplně samo - teď mám dokonce ještě o 3 kg míň než před těhu, což se mi sice moc nelíbí, ale nic moc s tím nenadělám, časem je asi zase naberu.
A pokud jsi jinak v pohodě, tak ten váhovej přírůstek mi tak strašnej nepřipadá - některý sestry si nevidí do úst, abych to řekla slušně. Kašli na ní a užívej si těhu.
Ahoj, já připrala při prvním cca 27 a při druhém cca 20. V obou případech jsem porodila v 39.tt Preeklampsie byla v prvním případě, v druhém začínala…
Ale nikdo (ani náš příbuzný porodník) mi nikdy nic o přímé souvislosti s váhovým přírůstkem neříkal. Tak buď v klidu-nebo Ti stoupne tlak těma nervama. A doktorce řekni, že Tě sestra při vážení stresuje
, že přece nepřibíráš schválně ![]()
Držím palce, Jana
ahoj
já měla preeklampsii v obou těhotenství - u obou se kolem 30 tt projevil vysoký krevní tlak a následná medikace
První těhu jsem byla hospitalizovaná kvůli vysokému k tlaku a bílkovině v moči - cca 4 dny - 2 dny z toho jsem musela sbírat moč a psát si jakékoli pozřené tekutiny aby se zjistilo jestli nezadržuju vodu - no nezadržovala jsem:o) tak mě pustili
V 38 tt tlak se rapdině zvýšil, a nešel srazit ani práškama - přibýrání co týden tak 5 kg - počátky preeklampsie - vyvolání
u druhého zrovna ta jen bez té hospitalizace a o týden později.
U obou těhu jsem přibrala kolem 30 kg a po šestinedělí byla na své původní váze
U mě bylo přibýrání způsobeno preeklampsií - tedy ne samozřejmě všechno že:o) Je do to že díky preeklampsii v sobě zadržuješ vodu a tím pádem nadměrně přibýráš a otíkáš - i když já moc oteklá nebyla.
Pokud ale nemáš vysoký tlak ani bílkovinu v moči tak nic nenasvědčuje tomu že by to mohla být gestoza…
prostě jen přibýráš v souvislosti s těhotenstvím - někdo holt přibere 5 kg a někdo 25…:o)
Ale pokud máš jakékoi pochybnosti tak se ptej doktora a na sestru nehled
je děkuji za vaše příspěvky, uklidnilo mně to, vyplývá z toho ten fakt, že bych musela mít ty otoky a vysoký TK (jak některé píšete, že jste tu preeklamp. opravdu měly,,) ![]()
Tak budu v klidu a na každou kontrolu se obrním,,,a na její kecy jí nebudu odpovídat,,mám jí plné zuby!
mno mám ještě tak 4-5 týdnů do konce, tak celkový přírustek odhaduji na 25kg a vůůůbec mi to nevadí.
papa a všem dík
No a já mám z loňska „pocit“ že poslední měsíc se chodí na kontrolu do porodnice… pokud to tak budeš mít taky, tak se té protivné sestry zbavíš … pravda pokud nechodíš do porodnice už nyní…
Já měla gestózu, ale to prostě nabereš vodu, já třeba 4 kila za tři dni a po 5 dnech v nemocnici, kdy jsem jen ležela, tak zase 5 kilo dole…Přibrala jsem do porodu asi 16 kg, v porodce ale toho moc nenechala, splaskávala jsem pomalu ![]()
Tlak jsem měla fakt vysoký, teď jsem v 17tt a už mám zase vyšší.
Byc se na ní vyprdla, to je děsne individuální kolik kdo přibere…Tlak vysoký nemášm, otoky taky ne…podle mě gestozu nezískáš z toho, že víc přibíráš, prostě máš buď předpoklady nebo ne…