Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak jestli dospělý člověk má pleny, pravděpodobně má zdravotní problémy, ne? A nemůže za to. Asi nechápu dotaz. Jak bych asi měla reagovat? Smát se? Utéct od něho? Brečet? Nebo mu pomoct?
Já měla takhle tchýni.. jak reagovat? normálně, oni to prostě necítí, s tím nic neuděláš, buď si zvykneš, nebo ne..
Co je tohle za otázku? Pokud partnera miluješ, tak není co řešit. Prostě děláš, co je potřeba.
Taky znám jednoho bezva kluka, bohužel je na vozíku, plenky nenosí, ale musí se pravidelně cévkovat
ti lidé to opravdu necítí a nemohou za to
Když miluješ není co řešit, moje tchýně je bývala pečovatelka a dokonce své pacientce musela pomáhat v leže při vyprazdňování takže bud musíš milovat nebo mít k tomu cit!!! ![]()
Nepochopitelný dotaz a co by měl člověk dělat, pokud se tohle vinou nemoci stane životnímu partnerovi (manželce-manželovi). Myslím, že dotyčný to nedělá schválně, jsou to „malé“ věci, někdo musí svého partnera-dítě krmit sondou, měnit stomické sáčky apod. Pokud jeden pro druhého něco znamená, tak se nad tím vůbec nepozastavuje.
Tak jasně si psal/a že venku má pleny, tak jak asi může kamarádka vědět, že se přítel pomocil? ![]()
Ja nechapu, proc se na to zakladatelko ptas.
Mas senzaci z toho, ze je nekdo vazne nemocny? A zajima te, jake to je se pocurat? Nebo jake je to vymenit plenu pritelovi? Uplne normální.
A co chces za zkusenosti? Proste se vezme plena a vymeni.
Jako evidentne je to zivotni partner tve kamaradky a ta se s tim poprala dobre. Takze je to pro o. k. Nejhorsi jsou presne ti lidé, co se zajímají o cizí nestestí.
Kdyz jsem byla nemocna, taky ne ma kazdy cumel. A hloupí meli hloupé otázky typu, co delám kdyz…
Nezlob se, musela jsem ti to napsat.
Chápu anonymitu, kamarádka by třeba nemusela skákat radostí, že se o tom někdo baví veřejně…
Zakladatelko, pokud močí do plen jen venku, nemělo by to být vidět pod oblečením.
Taky moc nechápu diskuzi
Ale pokuď doma močí do bažanta, tak močí stejně tak i na veřejnosti. Přítelkyně, manželky, kamarádi a blízké osoby dotyčného toto neřeší ![]()
Myslím, že máš mylné info-na mísu se kvadruplegik ani paraplegik nedává, nejdřív je v plenách a cévkuje se a většinou po konci poúrazové RHB léčby je již schopen vymočit se do bažanta.
@Andy20 píše:
Eshta…proč by se nedával na mísu? Co na velkou stranu?
Většinou se dávají normálně na záchod
pocit na velkou stranu se ochrnutý člověk cítit naučí, jinak než zdraví lidé ale naučí. Začne ho bolet hlava a má v hlavě zvýšený tep a na záchod se přesunout stihne. To je ta základní soběstačnost, co se po úraze musí naučit.
Mám dotaz, je tu někdo, kdo má přítele-přítelkyni s plenami, jak reagujete, když se třeba venku pomočí…zajímá mne to. Kamarádka má přítele na plenách. Prý ho i přebaluje(je na vozíku, ale není mentálně postižený),do plen jen močí, když jsou venku, doma ho dává na mísu a dává mu bažanta.
Omlouvám se za anonym…