Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Tak syn normální mléko dostala a snáší ho dobře, ale i tak dávám UM. Přijde mi to lepší, že má víc vitamínů a minerálů popř. vhodné tuky, nukleotidy. Jíme pestře, ale i tak si myslím, že v zelenině/ovoci není až tolik vitamínů jako dřív. Hodně věcí se už nepěstuje v hlíně (dovážené okurky, rajčata, papriky) a jen se hnojí nějakým základním hnojivem, pak tomu chybí mikroprvky atd. Navíc doporučované množství vitamínů je často uváděno jen to minimální množství, aby se neprojevila nemoc, ale tělo v určitých situacích potřebuje vitamínů víc. Takže můj důvod je ten, že jsem ráda za zastoupení většiny důležitých látek.
Zajímavá diskuze. Malému bude 10 mesicu a zacinam přemýšlet, ze bych mu od roka zkusila dávat prozatím v menších dávkách a na zkoušku kravske mleko nebo alespoň kefir. Chci to probrat s doktorkou. Podmíněno je to samozřejmě tím, ze začne pořádne jíst a pokryje veškerou potřebu vitamínů a minerálů z běžné stravy.
Nám na roční kontrole doktorka řekla, že můžu dávat kravské, pokud jí vyváženě. Pokud ne, tak máme zůstat u UM. Ve 13měs začal syn UM bojkotovat, tak je na kravském (ale nikdy mu nevadilo). UM bych bývala dávala tak do roka a půl. Vzhledem k tomu, že mi jeden čas doktorka tvrdila, že syn MUSÍ dostávat Bebu (kterou měla všude vystavenou), tak jsem si o doporučeních ohledně UM udělala vcelku jasný obrázek. O to víc mě pak překvapilo její odporučení naopak na kravské, čekala jsem, že mi Bebu bude cpát ještě až bude mít kluk občanku.
Každopádně, zjevně je to další z mnoha otázek, na kterých se pediatři neshodnou, což dává prostor i výrobcům, aby nám tvrdili, jak stráááášně UM děti ještě ve školce potřebujou. ![]()
Já už nad tím taky hloubu, kdy mu jako ten sunar vyměním za mlíko. Dceři jsem měnila v 15m a pak už lahev nechtěla a ze skleničky mi na to dlabala z vysoka. Synovi je 17m a pije láhev ráno a večer.
A když bych chtěla zkusit krabicáka, tak KTERÉ? Určitě plnotučné, ale které mléko je KVALITNÍ?
@terinka4444
Pisu pravidelně z mobilu a takovato blbost mi tam taky občas skočí.
Tady je obsáhly článek a je tu vypsané co a kolik obsahuje mm, um a kravské mléko http://www.maminkam.cz/…yhody-kojeni
KOjila jsem do 16m (17m) obě děti. UM měl starší jen na cesty, jinak od roka klasické i na pití. Mladší dlouho nechtěla mlíko žádné, i dneska ho pije jen občas.
Důvod k Um nevidím.
Upřednostuji čerstvou potravinu před sušenou. Vitamíny mají ze stravy.
@MuffinkaM píše:
Nám na roční kontrole doktorka řekla, že můžu dávat kravské, pokud jí vyváženě. Pokud ne, tak máme zůstat u UM.
Tohle mi přijde asi jako nejlepší rada. Moje děti jedly různorodou stravu včetně zeleniny a ovoce a tak nebyl problém s normálním mlékem a UM nebylo potřeba. ![]()
Tak za sebe nemluvím, ale mám kamarádku, které holčička odmítala jakékli UM, prostě nebylo možné do ní UM za žádných okolností dostat. Ta kamarádka do roka kojila a od roka začala dávat kravské mléko, kterému ale holčička taky moc nedá, tak jí dává co nejvíce mléčných výrobků, už nekojí.
@PetiteFillette píše:
Já už nad tím taky hloubu, kdy mu jako ten sunar vyměním za mlíko. Dceři jsem měnila v 15m a pak už lahev nechtěla a ze skleničky mi na to dlabala z vysoka. Synovi je 17m a pije láhev ráno a večer.
A když bych chtěla zkusit krabicáka, tak KTERÉ? Určitě plnotučné, ale které mléko je KVALITNÍ?
mě nejlepší přijde plnotučené, nehomogenizované, pasterované. V marketech je to BIO Amálka. Jinak automatové. Nevím, jestli je nehomogenizované i to z pojízdné krávy.
@MuffinkaM píše:
Nám na roční kontrole doktorka řekla, že můžu dávat kravské, pokud jí vyváženě. Pokud ne, tak máme zůstat u UM.
Tohle mi přijde asi jako nejlepší rada. Moje děti jedly různorodou stravu včetně zeleniny a ovoce a tak nebyl problém s normálním mlékem a UM nebylo potřeba. ![]()
Souhlasím
@Lesina Malej měl prvně větší rýmu až někdy v 16měs a to byla doposud jediná, takže nedostatkem vitaminů netrpí, i když UM nemá. Ale třeba kamarádka zkusila taky dát kravský a malej se jí z toho po…, takže zůstali u UM a má ho doteď (2roky), protože mu kravské nedělá dobře, i když alergický není. Záleží i na dítěti.
@CokeLady no, asi na tom něco bude, ale ve složení jsou uvedeny jako normální prvky, které se běžně vyskytují. Pokud si koupím mulťák, tak je to to samé (jen tam jsou přidány konzervanty, barviva, pojiva a jiné hnusy). V tom mléku mi to přijde v té čistější podobě. Takže dávat kravské a kupovat nějaké sirupy vitamínové pro dítě mi přijde zbytečnost, raději dám UM. Kdyby ho malý nechtěl, tak mu ho nenutím, ale když mu chutná (má 2 mléka denně), tak v tom problém nevidím.
@CokeLady píše:
Zajímavý názor. Já ho beru. Já se nemůžu zbavit pocitu té strašné chemičnosti toho prášku. Musí to být děsné chemické procesy, aby se vzalo mléko od krávy a přes x cest se z něj stal zázračný prášek obohacený o ty správné přidané vitamíny a minerály a dá se to do teplý vody a dělá se z toho taková nutnost.
Jo tak takhle jsem to měla tenkrát v tý diskuzi napsat
![]()