Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak tyhle pocity, kdy už je mi blbý otravovat moc dobře znám. Zase na druhou stranu, tím že jsem dala na svůj pocit a doktorovi se vetřela na kozu mi zachránilo miminko. A i kdybych měla vypadat za největší hysterku, udělám to zase kdykolicv se mi nebude něco zdát. Kolikátý jsi tt? Já osobně bych poslechla svůj 6tý smysl a nechala se zkontrolovat. Takhle budeš další 3 týdny ve stresu a to miminku určitě nepřidá..
Ahoj, já si myslím, že na tom nic není, když tam jde člověk i mimo poradnu, zvlášť, když cítí, že něco není v pořádku. Já měla taky první těhotenství zamlklý potrat, druhé vysoký tlak a menší mimčo, to jsem tam taky byla párkrát mimo poradnu a doktor mi nikdy nic neřekl, od toho tam je. Teď bych šla taky, kdybych cítila problém.
@annie1987 Můžu se zeptat jak se řeší vysoký tlak a menší mimčo?
Já bych šla konec konců od toho tam jsou ne? A ty tam nechodíš jen tak vždy máš vážný problém
@fenny s tlakem mě poslal můj doktor do nemocnice, tam mi nasadili léky na tlak a kapačky a jak zabraly, pustili mě domů, ale brala jsem je až do porodu a jezdila do porodnice do rizikové poradny každý týden… tam mi doktor řekl, že malá bude trochu menší, ale že to není tak hrozné, tak to ani nijak neřešili, Anička měla 2710 g v 38. týdnu, když se narodila
Zakladatelko
Jsem gynekoložka a nikdy bych se „nezlobila“ na těhotnou ženu (zejména s tvou anamnézou), která by chodila klidně co týden. Je jasné, že máš strach a úkolem dobrého dr. je nejenom vyšetřit, ale i poradit, utěšit, či ujistit, že je vše OK. Nepíšeš, jaký jsi týden, ale čípek délky 3cm je v pořádku. Důležité je netahat těžké věci, celkově se šetřit, spíše polehávat a preventivně užívat magnesium v nějaké formě. Klidně bych se domluvila s gynekologem, že bys chtěla chodit co týden na cervikometrii třeba do 32 týdne, pak už to není nutné. Přeji, ať vše dopadne dobře a dočkáte se zdravého miminka.
![]()
@fenny píše:
@annie1987 Můžu se zeptat jak se řeší vysoký tlak a menší mimčo?
Vysoký tlak se léčí lékama a menší hmotnostní nárůst miminka na UZ se sleduje. Pokud se k vysokému tlaku přidá bílkovina v moči, nebo otoky, nebo objí tak se mluví o preeklampsii a těhotná se více hlídá. ![]()
Příspěvek upraven 20.05.13 v 17:03
Klidne tam chod. hysterka bys byla, kdybys tam byla co tyden, aniz bys mela jediny problem. ale ty jsi problemy mela a mas, takze je normalni je chtit resit a byt pod kontrolou.
pokud je ti doktor a sestricka sympaticti a vychazeji vstric, tak ja bych jim klidne vzala treba bonbonieru nebo flasku, ze jako za tu neustalou peci a podekovala. to se vetsinou oceni.
Já mimo poradnu nikdy nebyla. ani s prvním ani teď, ale pokud by se mi něco nezdálo tak bych klidně šla a neřešila co si o tom kdo myslí ![]()
@arcanobacterium Mě právě doktor taky pokaždý říká, že není problém, že je dobře když přijdu jakmile se mě něco nezdá…Jenže stejně to ve mě hlodá, co když si v duchu říká baba už je zase tady. ![]()
jsem 23.tt a vím, že čípek 3cm je v normě. jenže nevím jestli je to pořád O. K když v 21.týdnu jsem ho měla podle cervikometrie 4,5cm.CS jsem měla 1 a teď už 3.
Taky by jsi svojí pacientce doporučila přijít až za 3týdny? Ikdyž se to tak rychle zkrátilo? V minulým těhotenství už jsem touto dobou měla 17mm a ležela v nemocnici na kapačkách.
piji magnosolv a beru utrogestan. problémy mám, ale nijak velý. Pociťuji lehce tlak na spodek, ale ne pořád. S tím jsem šla minulý týden i na gyndu a ejhle čípek fakt o dost kratší ikdyž v normě. Tak právě nevím jestli tam nejít po týdnu zase na přeměření aby jsem tam nepřišla za 3týdny a nezhrozil se, že čípek už nemám žádný,
Oni tam jsou pro tebe a nemyslim, ze se mas citit trapne, takovych tam je…a i kdyby ne, tak co mas z doktora a sestricky.
@annie1987 @arcanobacterium Děkuju. Byla jsem dnes na kontrole (29+0) a po naměření tlaku 110/90 mi bylo řečeno, že si ho mám doma třikrát denně měřit
Vždy mívám tlak spíš nižší (až 90/60) nebo maximálně normální (120/80), tak mě překvapuje, že to chtějí takhle „hlídat“ už při jediné zvýšené hodnotě diastolického tlaku. Přišlo by mi lepší prostě počkat do příští kontroly, jak se to bude vyvíjet, ale
Jinak žádný problém nemám - ani bílkovinu v moči, ani otoky. Jenom mě trošku překvapilo, že jsem od minulé kontroly nepřibrala na váze, ale bříško se mi naopak za poslední 3 týdny zvětšilo dost.
Jdi ty, přeci sám dr. ví moc dobře, co všechno máš za sebou a že máš náročný těhotenství, tak určitě chápe, že jsi neklidná a neobtěžuje ho to. A i kdyby se nějak blbě tvářil tak tebe to nemusí vůbec zajímat, hlavně abyste byli s mimčem oba OK. Ale jak píšu, musel by to být blázen, aby si ještě o tobě myslel něco špatného, dle toho, co máš za sebou…
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale chodí sem známý a nechci aby věděli, celou moji anamnézu.
Na jedné kontrole měl 4,5cm. Během pár dnů se mě přestalo něco líbil a jela jsem neplánovaně na gyndu. Tam mě čípek změřil už jen 3cm, ale prý pohoda a mám přijít až na plánovanou poradnu za 3týdny. Jenže si asi nevšimnul že minule to bylo 4,5 takže se dost zkracuje. Jinak je úplně měkký a CS3. Takže opět zvažuji jít neplánovaně na gyndu aby mě ho po týdnu přeměřil, protože problémy pociťuji nadále. 
Už mě je hamba tam vůbec lézt. Na stranu druhou vím jak to bylo v minulým těhotenství, jak se ten čípek zkrátil téměř ze dne na den.
První těhotenství probíhalo se špiněním až zamlklo, takže jsem byla na gyndě každý týden.
Potom jsem nemohla dlouho otěhotnět a byla na gyndě každý měsíc, kde mě doktor sledoval ovulaci a píchal pregnyl.
Nakonec jsme skončili na IVF a mě začalo problémový těhotenství-špinění, zkrácený čípek, nemocnice a pak kontroly opět každý týden.
No a tentokrát 3.těhotenství opět není bezproblémové-krvácení, špinění, placenta přes hrdlo. Momentálně mě opět trápí čípek.
No a to je kámen úrazu. Chodím tam co chvíle, jednou je to krvácení, potom špinění, potom krátký čípek a teď opět
Taky chodíte tak často mimo poradnu na gyndu s nějakým problémem? Musím říct, že kdykoli se mě něco nezdá a jdu tam, tak opravdu něco najde.
Nevím jestli tam mám fakt zajít na kontrolu po týdnu a nebo vyčkat až na tu plánovanou poradnu, aby jsem nebyla za hysterku, že už tam zase jsem.