Dobrý večer, prosím o radu někoho, kdo rozumí daním. Máme byt, který bychom rádi pronajali za náklady: jen abychom na něj nemuseli doplácet, vyělávat nechceme. Jak to funguje s daňovým přiznáním? Můžu si uplatit skutečné náklady (prostým odečtem výše inkasa od nájmu, takže vyjde kladná nula), nebo budu muset danit celou inkasovanou částku mínus 30 procent nákladů - tzn. že by nájem měl být cca o 10% vyšší (0,7 * 1,15 + 0,3 = 1,1), abych byla na nule (10% daň a 100% náklady)? Díky moc za radu, a omlouvám se za anonym, ale je to pro mě dost osobní téma.
Pronájem bytu za náklady: jak s daněmi?
No, můžeš použít oba způsoby, výbě je na tobě, akorát pozor na to, že u skutečných nákladů tam není možno uplatnit úplně všechno, co platíš. Podrobnosti ti neřeknu, ale problematický je třeba fond oprav.
No ale ten já právě potřebuju, aby mi platili - je to většina těch
nákladů Není to právě málo, dělala
se fasáda se zateplením a výtah… Kdyby byl byt prázdný, tak dám zálohy
na elektřinu a plyn na nulu a netrápí mě to, ale takhle?
No třeba se najde někdo s bližší zkušeností.
Každopádně díky @j.a.n.i1
Pokud se dělala fasáda a výtah, zvyšuje toto zhodnocení cenu nemovitosti. Tzn. do výdajů vstoupí ve formě odpisů, nikoli tak, že platba do fondu oprav = výdaj.
Platba do fondu oprav je dnem úhrady daňovým výdajem v případě, že
byly peníze určeny na provozní výdaje. Pakliže byla část z nich určena
na tech. zhodnocení, bude uplatňována jako daňový výdaj formou odpisů po
dokončení zhodnocení.
SVJ vám však musí předložit přehled, k jakým účelům byly fin
prostředky využity.
@Sojkka Technické zhodnocení a odpisy čeho? U SVJ přece není dům majetkem SVJ, ale „podílově“ jednotlivých vlastníků.
Nevím, komu máš v plánu ten byt pronajímat, jestli rodině nebo kamarádům, ale pronajmout jej jen za náklady je finanční sebevražda. Přečti si tady diskuse o problémech s nájemníky. Nějaký nájem je potřeba. Nemusíš na něm vydělávat, ale pokryje ti náklady na případné opravy bytu nebo měsíce, kdy ti nájemník nezaplatí. Navíc tě přestane trápit placení daně, protože na ni budeš mít.
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.