Reklama

Prosím o radu dortařky a cukrářky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
blacklaura
Povídálka 21 příspěvků 04.09.18 22:38
Prosím o radu dortařky a cukrářky

Dobrý večer, dcera má tento týden narozeniny a já chtěla upéct dort a potáhnout ho marcipánem. ALE… nikdy jsem takový dort nedělala :think: a mám trochu obavy, jak na něj. Chtěla jsem tmavý korpus, a světlý krém (šlehačkový krém s tvarohem) + nějaké ovoce. Korpus jsem myslela, ze udělám piškotový (vejce, cukr, mouka) jenže mám velké obavy, by se mi při několika vrstvách nezdrcnul. :roll: Můžu vás poprosit o rady (recepty) na dorty s marcipánem… a jak na to? Kolik dní dělat dopředu, aby se dort proležel? Moc děkuji! :potlesk:


Reklama

Reakce:
 
Kriss Tina
Závislačka 4723 příspěvků 04.09.18 22:42

Dělam klasický piškot vejce cukr mouka, nechám pořádně vychladnout jednotlivá patra a vše ok. Krém dělám máslový, ten se mi osvědčil v kombinaci s marcipanem nebo potahovkou nejlíp, u toho tvarohového nevím jestli to nerozblemcá :think: dělám den předem, aby se dort proležel, ale třeba zdobím a potahuju klidně i ten den. Ovoce bych hlavně nedávala přímo na ten marcipán, rozmočí ho…

 
Petra131
Kecalka 262 příspěvků 04.09.18 22:43

Ahoj, zaklad je pod marcipan maslovy krem. Pod marcipan nemuze prijit zadny krem na bazi vody! Marcipan by se ti roztekl. Takze slehacka ovoce dovnitr, ale cely dort namazat maslovym kremem. Vzdycky delam den dopredu, do dalsiho dne mi pekne stuhne a pak potahuju marcipanem (ja teda delam falesny marcipan doma)

 
zzpet
Kecalka 327 příspěvků 04.09.18 22:55

Dort dělám taky klidně klasický piškotový v několika patrech, jen je třeba nechat těsto pořádně vychladnout, jen pozor na ten krém - jak tu už holky psaly, pod marcipán jen máslový a jen tenká vrstva, jen na to, aby se marcipán „přilepil“ a zahladily se nerovnosti. Ale pozor, aby ti zpod něho nevylízal ten šlehačkový, takže radši ho nedávat až ke kraji. A namazat den předem a nechat uležet do druhého dne v lednici - na ztuhlý krém ti marcipám půjde krásně natáhnout a nezboří se ti to.

 
blacklaura
Povídálka 21 příspěvků 04.09.18 23:14

Moc vám všem děkuji za rady! Budu se tím řídit… šlehačkový krém jen dovnitř a povrch maslový. A mouka na dort je to jedno? Ja peču obvykle jen rychlé buchty (hrnickove) a nebo rolády… ale nemam žádnou mouku „oblíbenou“. Máte něco osvědčeného? 8)

 
Pesimistaa
Ukecaná baba ;) 2464 příspěvků 04.09.18 23:22
@Petra131 píše: Ahoj, zaklad je pod marcipan maslovy krem. Pod marcipan nemuze prijit zadny krem na bazi vody! Marcipan by se ti roztekl. Takze slehacka ovoce dovnitr, ale cely dort namazat maslovym kremem. Vzdycky delam den dopredu, do dalsiho dne mi pekne stuhne a pak potahuju marcipanem (ja teda delam falesny marcipan doma)

zkousel jsem potahovani marcipanem, ale skoncilo to totalnim fiaskem,
takze s epripojuji k prosebnikum o navod, jak to s tim marcipanem provest, aby byl pekne na celem dortu natazeny,
podmazavani a podobne, to znam (teoreticky), ale ten vlastni proces propravy a natazeni nezvladam, vubec,
chtel bych jadnou konecne udelat takovy ten Krasny, beloucky, mrcipanem potazeny dort, aby vypadal jako od profesionala,
zatim jsem nadelal desitky nebo mozna I nejakou stovku, ale vsechny pomazane kolem dokola kremem
PS, jeste otazka, „falesny marcipan“, nejak se nechytam co to je

 
Petra131
Kecalka 262 příspěvků 05.09.18 00:07

@Pesimistaa zkusenosi s klasickym marcipanem nemam, takze praci s nim moc neporadim, vubec nevim jak dobre nebo spatne se s nim pracuje. Ja vzdy potahovala jen falesnym, nikdy jsem nezkousela ani zadnou jinou potahovku, ty mi nechutnaji, tak je ani nepouzivam. Falesny marcipan se dela ze suseneho mleka, cukru, kukuricneho sirupu, oleje, vody, mandloveho aroma a pripadne barviva, pri vyvalovani pouzivam na podsypavani kukuricny skrob. Ja jsem ale magor, kdyz uz neco delam tak to musim mit tip top, a to nemam zadne extra pomucky, jen ten zaklad, vsechno si vychytavam sama s tim co mam. Kdybych mohla dorty jen zdobit tak jsem rada, to samotne peceni me nebavi :lol:

 
Petra131
Kecalka 262 příspěvků 05.09.18 00:10

@Pesimistaa jeste dodam, marcipan neni ciste bily. Falesny urcite ne, a myslim ze ani ten pravy, ale to ti nereknu urcite. Jestli chces krasne beloucky dort tak musis koupit nejakou potahovku

 
Pesimistaa
Ukecaná baba ;) 2464 příspěvků 05.09.18 00:44
@Petra131 píše:
@Pesimistaa jeste dodam, marcipan neni ciste bily. Falesny urcite ne, a myslim ze ani ten pravy, ale to ti nereknu urcite. Jestli chces krasne beloucky dort tak musis koupit nejakou potahovku

ja jsem pouzival kupovany, jak marcipan, tak jsem zkousel I special na potahovani dortu, jak jsem to videl u jednoho velmi sikovneho cukrare primo v cukrarne, on to proste nejak vzal a natahl a bylo, ja zkousel a zkousel a cele se mi to potrhalo, zkrabatelo a kdoz vi co jeste, tak jsem to vzdal,
proto se ptam,
moc dekuji za odpoved, mozna s edonutim casem zase se k tomu zkouseni vratit


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

Poslední články

Očkování a autismus - mýtus, který ohrožuje dětské zdraví

Očkovat, či neočkovat? Téma očkování dětí se stalo v dnešní době mezi rodiči... číst dále >

Jak jsme přežili krmení z láhve

Jmenuji se Laura a jsem máma. Jako by to bylo včera, když jsem se nestačila... číst dále >

Články z Expres.cz

Eva Decastelo: Komentují moje tlusté ruce? Musí mít chudý vlastní život!

Patří mezi nejkrásnější české moderátorky. I když před několika dny oslavila... číst dále >

Ruská herečka zmlátila při televizní debatě jednu z divaček! Co jí provedla?

Devětačtyřicetiletá ruská herečka Evelina Bledansová v debatě hovořila o tom,... číst dále >

Články z Ona Dnes

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě,... číst dále >

Dvojčata z Atlanty se narodila jako holčičky, dnes jsou z nich bratři

Angel a Fabian Griffinovi už od deseti let vědí, že jim příroda nadělila... číst dále >


Reklama