Prosím o radu dortařky a cukrářky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
blacklaura
Povídálka 24 příspěvků 1 inzerát 04.09.18 22:38
Prosím o radu dortařky a cukrářky

Dobrý večer, dcera má tento týden narozeniny a já chtěla upéct dort a potáhnout ho marcipánem. ALE… nikdy jsem takový dort nedělala :think: a mám trochu obavy, jak na něj. Chtěla jsem tmavý korpus, a světlý krém (šlehačkový krém s tvarohem) + nějaké ovoce. Korpus jsem myslela, ze udělám piškotový (vejce, cukr, mouka) jenže mám velké obavy, by se mi při několika vrstvách nezdrcnul. :roll: Můžu vás poprosit o rady (recepty) na dorty s marcipánem… a jak na to? Kolik dní dělat dopředu, aby se dort proležel? Moc děkuji! :potlesk:

Reakce:
Kriss Tina
Echt Kelišová 7755 příspěvků 04.09.18 22:42

Dělam klasický piškot vejce cukr mouka, nechám pořádně vychladnout jednotlivá patra a vše ok. Krém dělám máslový, ten se mi osvědčil v kombinaci s marcipanem nebo potahovkou nejlíp, u toho tvarohového nevím jestli to nerozblemcá :think: dělám den předem, aby se dort proležel, ale třeba zdobím a potahuju klidně i ten den. Ovoce bych hlavně nedávala přímo na ten marcipán, rozmočí ho…

Petra131
Kecalka 270 příspěvků 04.09.18 22:43

Ahoj, zaklad je pod marcipan maslovy krem. Pod marcipan nemuze prijit zadny krem na bazi vody! Marcipan by se ti roztekl. Takze slehacka ovoce dovnitr, ale cely dort namazat maslovym kremem. Vzdycky delam den dopredu, do dalsiho dne mi pekne stuhne a pak potahuju marcipanem (ja teda delam falesny marcipan doma)

zzpet
Kecalka 341 příspěvků 04.09.18 22:55

Dort dělám taky klidně klasický piškotový v několika patrech, jen je třeba nechat těsto pořádně vychladnout, jen pozor na ten krém - jak tu už holky psaly, pod marcipán jen máslový a jen tenká vrstva, jen na to, aby se marcipán „přilepil“ a zahladily se nerovnosti. Ale pozor, aby ti zpod něho nevylízal ten šlehačkový, takže radši ho nedávat až ke kraji. A namazat den předem a nechat uležet do druhého dne v lednici - na ztuhlý krém ti marcipám půjde krásně natáhnout a nezboří se ti to.

blacklaura
Povídálka 24 příspěvků 1 inzerát 04.09.18 23:14

Moc vám všem děkuji za rady! Budu se tím řídit… šlehačkový krém jen dovnitř a povrch maslový. A mouka na dort je to jedno? Ja peču obvykle jen rychlé buchty (hrnickove) a nebo rolády… ale nemam žádnou mouku „oblíbenou“. Máte něco osvědčeného? 8)

Pesimistaa
Závislačka 3220 příspěvků 04.09.18 23:22
@Petra131 píše: Ahoj, zaklad je pod marcipan maslovy krem. Pod marcipan nemuze prijit zadny krem na bazi vody! Marcipan by se ti roztekl. Takze slehacka ovoce dovnitr, ale cely dort namazat maslovym kremem. Vzdycky delam den dopredu, do dalsiho dne mi pekne stuhne a pak potahuju marcipanem (ja teda delam falesny marcipan doma)

zkousel jsem potahovani marcipanem, ale skoncilo to totalnim fiaskem,
takze s epripojuji k prosebnikum o navod, jak to s tim marcipanem provest, aby byl pekne na celem dortu natazeny,
podmazavani a podobne, to znam (teoreticky), ale ten vlastni proces propravy a natazeni nezvladam, vubec,
chtel bych jadnou konecne udelat takovy ten Krasny, beloucky, mrcipanem potazeny dort, aby vypadal jako od profesionala,
zatim jsem nadelal desitky nebo mozna I nejakou stovku, ale vsechny pomazane kolem dokola kremem
PS, jeste otazka, „falesny marcipan“, nejak se nechytam co to je

Petra131
Kecalka 270 příspěvků 05.09.18 00:07

@Pesimistaa zkusenosi s klasickym marcipanem nemam, takze praci s nim moc neporadim, vubec nevim jak dobre nebo spatne se s nim pracuje. Ja vzdy potahovala jen falesnym, nikdy jsem nezkousela ani zadnou jinou potahovku, ty mi nechutnaji, tak je ani nepouzivam. Falesny marcipan se dela ze suseneho mleka, cukru, kukuricneho sirupu, oleje, vody, mandloveho aroma a pripadne barviva, pri vyvalovani pouzivam na podsypavani kukuricny skrob. Ja jsem ale magor, kdyz uz neco delam tak to musim mit tip top, a to nemam zadne extra pomucky, jen ten zaklad, vsechno si vychytavam sama s tim co mam. Kdybych mohla dorty jen zdobit tak jsem rada, to samotne peceni me nebavi :lol:

Petra131
Kecalka 270 příspěvků 05.09.18 00:10

@Pesimistaa jeste dodam, marcipan neni ciste bily. Falesny urcite ne, a myslim ze ani ten pravy, ale to ti nereknu urcite. Jestli chces krasne beloucky dort tak musis koupit nejakou potahovku

Pesimistaa
Závislačka 3220 příspěvků 05.09.18 00:44
@Petra131 píše:
@Pesimistaa jeste dodam, marcipan neni ciste bily. Falesny urcite ne, a myslim ze ani ten pravy, ale to ti nereknu urcite. Jestli chces krasne beloucky dort tak musis koupit nejakou potahovku

ja jsem pouzival kupovany, jak marcipan, tak jsem zkousel I special na potahovani dortu, jak jsem to videl u jednoho velmi sikovneho cukrare primo v cukrarne, on to proste nejak vzal a natahl a bylo, ja zkousel a zkousel a cele se mi to potrhalo, zkrabatelo a kdoz vi co jeste, tak jsem to vzdal,
proto se ptam,
moc dekuji za odpoved, mozna s edonutim casem zase se k tomu zkouseni vratit

Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Tělocvik děti nebaví a pohybová gramotnost klesá. V čem je problém?

Studie Mezinárodní zdravotnické organizace potvrdila, že za posledních 13 let... číst dále >

Nejčastější chyby při usazování dětí do autasedačky

Téměř denně cestuje většina rodičů se svými dětmi autem. Snad žádný z nich by... číst dále >

Články z Expres.cz

Ortel válčí s YouTube: Ohání se ústavou a „demokratickou“ zemí. Proč je úplně vedle?

Populární zpěvák Tomáš Ortel (43) se dostal do sporu s internetovým serverem... číst dále >

Štiková podpořila Řepku a tvrdí, že měl Erbové naložit víc. Co na to Vlaďka?

Monika Štiková o sobě dala po delší době zase vědět. Tentokrát ale kupodivu... číst dále >

Články z Ona Dnes

Plastika mi zničila vztah i život, říká žena závislá na úpravách vzhledu

Modelka Elina Romasenková má za sebou nespočet plastických operací. Nechala... číst dále >

Příběh Šárky: Máma na mě přepsala byt, švagrová je vzteky bez sebe

S bráchou jsme vyrůstali jen s mámou. Otec nás opustil asi rok po bratrově... číst dále >