Prosím o radu dortařky a cukrářky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
blacklaura
Povídálka 24 příspěvků 04.09.18 22:38
Prosím o radu dortařky a cukrářky

Dobrý večer, dcera má tento týden narozeniny a já chtěla upéct dort a potáhnout ho marcipánem. ALE… nikdy jsem takový dort nedělala :think: a mám trochu obavy, jak na něj. Chtěla jsem tmavý korpus, a světlý krém (šlehačkový krém s tvarohem) + nějaké ovoce. Korpus jsem myslela, ze udělám piškotový (vejce, cukr, mouka) jenže mám velké obavy, by se mi při několika vrstvách nezdrcnul. :roll: Můžu vás poprosit o rady (recepty) na dorty s marcipánem… a jak na to? Kolik dní dělat dopředu, aby se dort proležel? Moc děkuji! :potlesk:

Reakce:
 
Uživatel je onlineKriss Tina
Kelišová 5606 příspěvků 04.09.18 22:42

Dělam klasický piškot vejce cukr mouka, nechám pořádně vychladnout jednotlivá patra a vše ok. Krém dělám máslový, ten se mi osvědčil v kombinaci s marcipanem nebo potahovkou nejlíp, u toho tvarohového nevím jestli to nerozblemcá :think: dělám den předem, aby se dort proležel, ale třeba zdobím a potahuju klidně i ten den. Ovoce bych hlavně nedávala přímo na ten marcipán, rozmočí ho…

 
Petra131
Kecalka 270 příspěvků 04.09.18 22:43

Ahoj, zaklad je pod marcipan maslovy krem. Pod marcipan nemuze prijit zadny krem na bazi vody! Marcipan by se ti roztekl. Takze slehacka ovoce dovnitr, ale cely dort namazat maslovym kremem. Vzdycky delam den dopredu, do dalsiho dne mi pekne stuhne a pak potahuju marcipanem (ja teda delam falesny marcipan doma)

 
zzpet
Kecalka 339 příspěvků 04.09.18 22:55

Dort dělám taky klidně klasický piškotový v několika patrech, jen je třeba nechat těsto pořádně vychladnout, jen pozor na ten krém - jak tu už holky psaly, pod marcipán jen máslový a jen tenká vrstva, jen na to, aby se marcipán „přilepil“ a zahladily se nerovnosti. Ale pozor, aby ti zpod něho nevylízal ten šlehačkový, takže radši ho nedávat až ke kraji. A namazat den předem a nechat uležet do druhého dne v lednici - na ztuhlý krém ti marcipám půjde krásně natáhnout a nezboří se ti to.

 
blacklaura
Povídálka 24 příspěvků 04.09.18 23:14

Moc vám všem děkuji za rady! Budu se tím řídit… šlehačkový krém jen dovnitř a povrch maslový. A mouka na dort je to jedno? Ja peču obvykle jen rychlé buchty (hrnickove) a nebo rolády… ale nemam žádnou mouku „oblíbenou“. Máte něco osvědčeného? 8)

 
Pesimistaa
Závislačka 2955 příspěvků 04.09.18 23:22
@Petra131 píše: Ahoj, zaklad je pod marcipan maslovy krem. Pod marcipan nemuze prijit zadny krem na bazi vody! Marcipan by se ti roztekl. Takze slehacka ovoce dovnitr, ale cely dort namazat maslovym kremem. Vzdycky delam den dopredu, do dalsiho dne mi pekne stuhne a pak potahuju marcipanem (ja teda delam falesny marcipan doma)

zkousel jsem potahovani marcipanem, ale skoncilo to totalnim fiaskem,
takze s epripojuji k prosebnikum o navod, jak to s tim marcipanem provest, aby byl pekne na celem dortu natazeny,
podmazavani a podobne, to znam (teoreticky), ale ten vlastni proces propravy a natazeni nezvladam, vubec,
chtel bych jadnou konecne udelat takovy ten Krasny, beloucky, mrcipanem potazeny dort, aby vypadal jako od profesionala,
zatim jsem nadelal desitky nebo mozna I nejakou stovku, ale vsechny pomazane kolem dokola kremem
PS, jeste otazka, „falesny marcipan“, nejak se nechytam co to je

 
Petra131
Kecalka 270 příspěvků 05.09.18 00:07

@Pesimistaa zkusenosi s klasickym marcipanem nemam, takze praci s nim moc neporadim, vubec nevim jak dobre nebo spatne se s nim pracuje. Ja vzdy potahovala jen falesnym, nikdy jsem nezkousela ani zadnou jinou potahovku, ty mi nechutnaji, tak je ani nepouzivam. Falesny marcipan se dela ze suseneho mleka, cukru, kukuricneho sirupu, oleje, vody, mandloveho aroma a pripadne barviva, pri vyvalovani pouzivam na podsypavani kukuricny skrob. Ja jsem ale magor, kdyz uz neco delam tak to musim mit tip top, a to nemam zadne extra pomucky, jen ten zaklad, vsechno si vychytavam sama s tim co mam. Kdybych mohla dorty jen zdobit tak jsem rada, to samotne peceni me nebavi :lol:

 
Petra131
Kecalka 270 příspěvků 05.09.18 00:10

@Pesimistaa jeste dodam, marcipan neni ciste bily. Falesny urcite ne, a myslim ze ani ten pravy, ale to ti nereknu urcite. Jestli chces krasne beloucky dort tak musis koupit nejakou potahovku

 
Pesimistaa
Závislačka 2955 příspěvků 05.09.18 00:44
@Petra131 píše:
@Pesimistaa jeste dodam, marcipan neni ciste bily. Falesny urcite ne, a myslim ze ani ten pravy, ale to ti nereknu urcite. Jestli chces krasne beloucky dort tak musis koupit nejakou potahovku

ja jsem pouzival kupovany, jak marcipan, tak jsem zkousel I special na potahovani dortu, jak jsem to videl u jednoho velmi sikovneho cukrare primo v cukrarne, on to proste nejak vzal a natahl a bylo, ja zkousel a zkousel a cele se mi to potrhalo, zkrabatelo a kdoz vi co jeste, tak jsem to vzdal,
proto se ptam,
moc dekuji za odpoved, mozna s edonutim casem zase se k tomu zkouseni vratit

 Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Seriál o motorickém vývoji: Co se děje ve třetím roce?

Děti ve třetím roce života své okolí baví rozpustilostí. Rády tančí, zpívají... číst dále >

Video: Vlastnoručně vyrobeným adventním kalendářem zpříjemníte dětem čekání na Ježíška

Děti začínají být natěšené na vánoční dárky, tak jim to netrpělivé čekání... číst dále >

Články z Expres.cz

Zkušený demonstrant a tichá „rebelka“! Poznejte dvojici, která hodila kytky do koše

Občané České republiky si v sobotu 17. listopadu připomínali výročí sametové... číst dále >

Překvapení ve StarDance se nekonalo, Stodůlková a Gondík počítali s vypadnutím

Šestý taneční soutěžní večer StarDance se nesl v netradičním duchu, namísto... číst dále >

Články z Ona Dnes

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává... číst dále >

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až... číst dále >