Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, jíš dost málo a strašně fádně. Zkus pro inspiraci mrknout sem http://veganodaktyl.veganka.cz/?…. Jinak já byla na ostré vege stravě přes 20 let bez potíží. Zdravotní potíže jsem měla až po přidání masa, takže jsem s tím zase sekla. Jinak přibírání může být příčina depresivních propadů, ale i obráceně váhový přírůstek je příznak deprese. To byl i můj případ, takže díky AD jsem zhubla i se zbavila deprese.
A nemohla byste mi prosím napsat pro ukázku váš jídelníček? Pokud možno složený z takových těch všedostupných potravin.
A ještě mám otázku.. Ty AD jsou, ale už napořád ne? A nenese vám to nějaké omezení? (Např. můžete darovat krev apod.?)
@meluzi Energetická rovnice - příjem nižší než výdej…ale VELMI záleží na skladbě stravy. Když nemáš dost bílkovin ve stravě, tak si tělo „žere“ vlastní svaly…někde ty bílkoviny prostě vzít musí (např. je potřebuješ i k transportu některých látek krví nebo imunoglobuliny jsou bílkoviny a řada dalších)…
@meluzi Holka holka, kam až ses to dostala. Tipuju, že jsi na ČVUT, určitě má taky psychologickou poradnu pro studenty (VŠCHT má). Zastav se tam, pokud tam nebude přímo pomoc, tak ti určitě dají kontakt. Psychologa na pojišťovnu ti může doporučit i tvůj praktický lékař, u něj si také řekni o testy na štítnou žlázu atd. Divím se, že máš vůbec v pořádku krevní obraz. IMHO mám slušně nakročeno na poruchu příjmu potravy, pokud už jsi ten práh nepřekročila. A neboj, antidepresiva ti nikdo bez tvého souhlasu cpát nebude, dá se to zvládnout i bez nich.
@meluzi co se týká toho dárcovství - ona ani ta nadváha (obezita?) není dobrá…a může se stát, že tvůj zdr. stav bude vyžadovat braní léků, které mohou být pro dárcovství kontraindikovány nehledě na to, že je to rizikový faktor pro vznik diabetu II. typu…
@Malaga píše:
@meluzi Můj pohled - najít toho psychologa a začít s ním. Sama to nezvládneš už jen proto, že nevíš jak na to.Zkus pohledat na netu, čím by se daly doplnit ty bílkoviny. A co mléko nebo jogurty (pro ně se přece zvíře nemusí zabít)?
Jinak dárcovství je chvályhodné, ale ted bys měla pořešit hlavně sama sebe a to s těmi AD - není to tak, že bys na nich pak musela být doživotně…Máš problém a k němu máš ještě vytvořeno X limitů (odmítání masa, léků), díky kterým se ten tvůj problém bude řešit hůře…možná by bylo fajn si říct, jestli by nešlo z některých svých názorů a postojů slevit…přeci jen jsi mladá holka…
Asi tím opravdu začnu. Je pravda, že nedobrý psych. stav už mě doprovází celkem dlouho.
Ad. maso - to opravdu ne. Tohle mám v sobě zakořeněno opravdu hluboko. A je tedy pravda, že okolí mě v tom nikdy nepodporovalo. A jiného veg člověka v okolí opravdu neznám.
Ad. mléko - vím, že zvíře kvůli tomu nezemře. Je pravda, že na mě drobet působí ta „kampaň“ veganů, že bychom telátkům neměli brát jejich hlavní výživu. Ale největší důvod proč jsem se mléku začala vyhýbat je atopický ekzém, kterým trpím odmala a konečně po vysazení mléčných výrobků se mi to drobet zlepšilo.
Ad. AD - já bych možná úplně proti nic nebyla (nyní bere volně dostupnou třezalku - přír. antidepresivum), ale je pravda, že okolí mě od toho hodně odrazuje a i doma, když jen špitnu o tom, že také bych potřebovala AD (já to říkám „jen ze srandy“ (- lépe řečeno čekám, že se mně třeba doma někdo zeptá jak na tom jsem), bratr bere AD ve svých 19 letech), tak se mi doma dostane odpovědi typu ještě to tak další magor, apod. Takže možná se tomu vyhýbám i z toho důvodu, abych neměla tu nálepku - dalšího magora
No ten atopický ekzém zhoršuje i špatný psychický stav.Byla bys schopná vypít kakao?
@Elenloth Ano jsem na ČVUTu. Zkusím se tedy po tom porozhlédnout a zkusím té své MUDr. říct o ty testy a o tom s tím psychologem (jen doufám, že mě nepošle někam, protože pro ni je jaksi všechno problém). Jinak krevní obraz mám opravdu dobrý, mám ho lepší než kamarádka, která maso jí a chodí se mnou darovat krev.
@Malaga Horko těžko. Ale možná ano. Ale opravdu jen klasické kakao. U nás doma totiž říkají kakao a myslí Granko a to já NE-E. To jsem neměla dobrých 10 let určitě.
Nečetla jsem diskuzi, ale vidím to na deprese.-nedostatek omega 3,6,nebo špatný poměr, jestli nebudeš jíst ryby, no nevím. aspon mořské řasy. neuznávám vegany, veget. prostě jídelníček nemůže být vyvážený nikdy, protože bys musela jet neustále podle nějakého manuálu, neumím si představit, si takto organizovat život.
prostš jím na co mám chut, snažit se trochu vyváženě, a né vynechat skoro vše. Pak tělo stávkuje v podobě obezity, exémú, depresí. za vše může katastrofální, podvyživený jídelníček.
@meluzi píše:
@Malaga Horko těžko. Ale možná ano. Ale opravdu jen klasické kakao. U nás doma totiž říkají kakao a myslí Granko a to já NE-E. To jsem neměla dobrých 10 let určitě.
no spíš mě to zajímalo z toho důvodu, jestli bys v tom kakau zvládla i nějaký proteinový prášek…moc si nedovedu představit, kolik čeho bys musela sníst, abys do sebe dostala 120g bílkovin za den… ![]()
@mirecekblbecek píše:
Nečetla jsem diskuzi, ale vidím to na deprese.-nedostatek omega 3,6,nebo špatný poměr, jestli nebudeš jíst ryby, no nevím. aspon mořské řasy. neuznávám vegany, veget. prostě jídelníček nemůže být vyvážený nikdy, protože bys musela jet neustále podle nějakého manuálu, neumím si představit, si takto organizovat život.prostš jím na co mám chut, snažit se trochu vyváženě, a né vynechat skoro vše. Pak tělo stávkuje v podobě obezity, exémú, depresí. za vše může katastrofální, podvyživený jídelníček.
Je pravda, že tohle jsem moc nikdy nesledovala. Vím, že to je v nějakém oleji (snad konopný, lněný, řepkový). Uznávám, že na tohle jsem celkem lajdák. A je pravda, že já také jím spíš to co mi přijde pod ruku, i když s těmi luštěninami se snažím.
@Malaga píše:
no spíš mě to zajímalo z toho důvodu, jestli bys v tom kakau zvládla i nějaký proteinový prášek…moc si nedovedu představit, kolik čeho bys musela sníst, abys do sebe dostala 120g bílkovin za den…
A to nejde rozmíchat třeba jen ve vodě? Nebo to třeba zapéct do ovesných sušenek? Abych řekla pravdu s tímhle nemám žádné zkušenosti. Vždy jsem myslela, že tohle je jen pro kulturisty.
Ahoj meluzi, nečetla jsem ostatní, tak za mě:
Byla jsem pár let vegetariánkou, jednu dobu téměř vegankou. z morálního přesvědčení, jako bonus v práci reálné zacházení se zvířaty, takže mě to utvrzovalo.plus mi to pomohlo srovnat hormony. Velmi velká fyzická námaha v práci a šlo to. cítila jsem se velmi dobře. jen v měsících, kdy toho bylo nejvíc v práci, mi tělo žádalo maso. Dala jsem ho např 3× a ok.
Nyní kojím, vegetariánství by mi tělo nezvládlo. je to těžké, když člověk ví, jak to chodí, bohužel občas maso potřebuju.
Přelétla jsem pár tvých příspěvků. mrkni na veget. Weby a pořádně načti co jak jíst. neznalé vegetar. a pouhé vyřazení masa nadělá paseku
Příspěvek upraven 21.05.16 v 22:20
@meluzi no mas o nich spatne informace. Pokud nekomu v mozku chybi urcita latka a leky ji tam dodaji tak co je na tom spatneho? Vubec neni pravda ze AD se uz nezbavis. pokud je uz nebudes potrebovat, doktor je snizi a pak i necha vysadit.
@chuanita píše:
@meluziAhoj meluzi, nečetla jsem ostatní, tak za mě:
- zajdi za doktorem, ať tě vyšetří(štítná žláza, krev? holky ti poradí víc)
- více pohybu. Beru podle sebe, pohybem řeším všechno, hned je na světě veselej.
Byla jsem pár let vegetariánkou, jednu dobu téměř vegankou. z morálního přesvědčení, jako bonus v práci reálné zacházení se zvířaty, takže mě to utvrzovalo.plus mi to pomohlo srovnat hormony. Velmi velká fyzická námaha v práci a šlo to. cítila jsem se velmi dobře. jen v měsících, kdy toho bylo nejvíc v práci, mi tělo žádalo maso. Dala jsem ho např 3× a ok.
Nyní kojím, vegetariánství by mi tělo nezvládlo. je to těžké, když člověk ví, jak to chodí, bohužel občas maso potřebuju.
- Nešlo by najít někoho, kdo je vegetarián už dlouho a poradil ti? Myslím, že vegetar.je zdravější než masožroutství, ale musí se to umět…
- nezvládla bys sníst domácí vejce, maso z domácího chovu, od někoho, kde bys to viděla, kde se ke zvířatům chovají hezky? Hodně by ti to mce pohybu ožná pomohlo, i na B12.
Za MUDr. zajdu příští týden. To už mám v plánu. Více pohybu mi časové možnosti opravdu nedovolí. Ráno jsem vstávala v 5. Domů se vracela okolo 22. hodiny a to už bych musela cvičit pak leda v noci.
Zkusím se po někom se zkušenostmi poohlédnout, protože v mém okolí pošuk podobného ražení jako jsem já opravdu žádný není.
Slepice doma máme. Takže nejde o to, že bych nechtěla jíst „průmyslová“ vejce. Na vejcích mi vadí to, že mi smrdí. Vždy i když jsem je jen měla klepat, tak jsem s každým lítala za mámou jestli je OK, že mi přijde, že smrdí a je zkažený, ale prý ne, to prý je normální. Jinak B12 beru v tabletkách, takže to snad předpokládám, že mám snad v pohodě.