Psychický propad aneb nevím jak dál...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
193
22.5.16 22:40

@Jana525
No vím, že nejsem úplně představitel zdravého stravování. Jinak maso nejím cca 12 let a vejce jsem nějak nemusela nikdy. Nejdříve jsem je vlastně přestala jíst v takové té samostatné formě (myslím vejce natvrdo, míchaná, apod.) a posledních cca 7 let je už nesnesu ani v buchtě apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
23.5.16 00:35

@meluzi No, nejsi, ale hlavu vzhůru. Vyluč s doktorkou možné zdravotní příčiny nadváhy (zmiň se, že jsi veganka, pošle Tě na víc testů, nezapomeň ani na ty zažívací obtíže a psychiku), nastuduj si alespoň základy o výživě a poraď se s někým, kdo vegetar. a hlavně veganskému stravování dobře rozumí a dokáže Ti sestavit vzorové jídelníčky. Doporučuji si nějakou dobu kromě toho, co konkrétně jíš, zapisovat i gramáže porcí, to výživový poradce ocení a pomůže mu to v práci. Trošku mám také obavu, že Tvé jídlo je nejen špatně poskládané (byť ze zdravých věcí), ale že porce asi budou spíš menší, než mají být… ono je mnoha studiemi doloženo, že pokud má člověk dlouhodobě nízký příjem kalorií, tak to s jeho psychikou taky pěkně zacvičí. Sice máš kilově nadváhu, ale nevypadá to, že proto, že máš větší příjem, než máš mít, spíš naopak. Kolik Ti vlastně vycházel ten denní příjem, když jsi používala kalorické tabulky?
Jak ses ptala, jak je to s tím počítáním - ano, při hubnutí příjem má být menší než výdej, ale nesmí spadnout pod určitou hranici, tzv. bazální metabolismus - orientačně můžeš spočítat zde: http://www.mte.cz/…metabolismus
A kromě toho musíš dodržet určitý poměr živin. Nejdůležitější je mít správný příjem bílkovin, protože zatímco tělo je schopno si vyrobit kde co, tak esenciální aminokyseliny se musí dodávat zvenčí a bílkoviny si ze sacharidů nevyrobí. Když jich nemá dost, začne si rozkládat vlastní svaly. A úbytek svalů je obvykle ve finále ve prospěch nárůstu tukových buněk. Jinak biologická využitelnost rostlinných bílkovin je o něco nižší, než živočišných, tj. měla bys jich mít ve stravě souhrnem spíš ještě více, než je doporučená dávka.

Mimochodem, co se těmi sociálními vztahy, není nějaká šance, že bys to s nějakou snahou mohla vylepšit ve škole? Přeci jen se tam nachází lidi s určitým společným zájmem, s trochou dobré vůle by ses mohla víc zapojit, a třeba se Ti postupně podaří vybudovat si tam nějaké pořádné kamarádské vztahy. Je vidět, že Ti chybí nějaká umožnost pokecat, sdílet strasti i radosti, vyblbnout se. Psycholog je určitě dobrá cesta, najdi si odbornou pomoc, ale funkci přátel suplovat nemůže. Začni prostě drobnými krůčky - víc se zapojuj do rozhovorů, třeba i o banalitách nebo praktických věcech, zajímej se o společné školní i neškolní akce…

Taky bych zapřemýšlela nad možností vylepšit vztah s bráchou, zřejmě toho má taky hodně na talíři a ze své zkušenosti vím, jak moc to zvedne morálku, když máš oporu v sourozenci. Taky je to něco, na čem jsme museli v naší rodině zapracovat, zpočátku to nefungovalo, ale teď je to pouto hluboké.

Snažila bych se pracovat i na osamostatnění se od rodičů, hledala možnosti brigády, stáže, případně časem i spolubydlení. To vše Ti zvedne sebevědomí - vědomí, že se dokážeš postavit na vlastní nohy, menší či úplná finanční a existenční nezávislost. Nebudeš se muset „prát“ s rodiči a lépe se zaměříš na to, co je důležité pro Tebe. I ty vztahy s rodinou se někdy zlepší po odstěhování. Navíc je práce další možností, jak navázat nějaké kamarádské vztahy.

Jsi mladá, působíš rozumně, pracuješ na sobě. Myslím, že máš do budoucna dobré vyhlídky, jen vydrž a makej! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
23.5.16 07:06
@meluzi píše:
@Jana525
No vím, že nejsem úplně představitel zdravého stravování. Jinak maso nejím cca 12 let a vejce jsem nějak nemusela nikdy. Nejdříve jsem je vlastně přestala jíst v takové té samostatné formě (myslím vejce natvrdo, míchaná, apod.) a posledních cca 7 let je už nesnesu ani v buchtě apod.

To se pak nediv, zasoby latek, ktere od jinud neziskas, uz mas vycerpane. Oni se sice par let v tele drzi, ale byt na tomhle 12 let, to uz proste tezko mas v tele B12 a dalsi dulezite latky. Co chces radit?
Zacni mit rada sama sebe!!!Tenhle styl stravovani povazuji za to same jako anorexii, nebo bulimii. Tvoje telo je podvyzivene a uz nemuze! Chapes to? A myslet si, ze ti lekar da nejake leky a vse bude OK je naivni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
23.5.16 07:07

Jinak tedy, ze to nekdo dotahne na 120 kilo a stale se drzi te same stravy, ktera ho nici, to mi opravdu hlava nebere :nevim: prave proto pisi, ze tohle uz je v podstate Porucha prijmu potravy!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
23.5.16 07:13

A dale! Takovahle strava ma velmi nepriznivy ucinek na mozek a zpusobuje psychicke problemy, coz jsou dnes uz dokazane veci. Dnes uz se deprese, Parkinson, Alzheimer, autsmus, epilepsie, uspesne leci nizkokarbohydratovou a vysokotucnou dietou a je dokazane, ze mezi vegany je vic dusevnich poruch.
Uvedom si, ze kdyz nemas dostatek carnitinu a cholinu v tele, tak se ti proste neodbouravaji tuky. Podle me ti chybi plno dalsich latek a telo proste nefunguje.
Brala jsi tyhle dulezite latky alespon umele, nechala sis nekdy udelat testy, aby jsi zjistila, zda vubec mas nejake v tele? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
24.5.16 00:47

@entropy Co jsem koukala, tak příjem jsem měla stálý řekněme většinou 5-6 tis kJ/den, ale pak tam mám také období třeba 3-3,5 tis kJ/den.

S těmi sociálními vztahy nevím, nevím. Bavím se tak nějak „více“ se třemi lidmi, ale vždy jen o škole a ve škole. A mě děsně štve, že když řeknu jestli třeba nepůjdeme na kafe, víno, apod, tak mají opravdu milion důvodů proč, že to zrovna teď nejde. Opravdu mě to štve. Krom toho já fakt ve vlastní fantasii uvažuji často nad matematickými a fyzikálními problémy. A je fakt, že tohle ty moje vrstevníky opravdu nezajímá. Každý kouká jen na to, aby předmět udělal a mohl si ho odškrtnout, kdežto mě tyhle předměty opravdu moc učarovaly a opravdu se s nimi sžívám i v osobním životě. No a mimoškolní akce, ano nějaké jsou. Ale většinou to jsou nějaké párty v klubech příp. nějaké koncerty apod. a to pro mne opravdu moc není. Neříkám, že jsem abstinent, to určitě ne, ale mám ráda klidnější atmosféru.
No a kde jinde shánět přátele… Nějak mě nic nenapadá.

S bráchou no nevím. Je pravda, že máme jedno jediné společné téma a to je ekologie a přírodní vědy, ale nějak nemáme co spolu řešit. Rozhovor mezi námi je opravdu událost, která se děje tak jednou za 3-6 měsíců. Jinak nějak nemáme co spolu řešit. Mě třeba přijde i to, že je mezi námi strašný věkový rozdíl (i když „jen“ 4 roky) a ten tvoří velkou propast.

Je pravda, že nad osamostatněním hodně přemýšlím. Je tedy pravda, že bych se toho asi i trochu bála. Ale hlavně moje momentální finanční situace a časový pres mi to prostě neumožňují. Doufám, že třeba až budu ve vyšším ročníku, že se zadaří si to nějak lépe uspořádat, a že to bude méně časově náročné než teď.
Prostě řekla bych, že mě naděje na lepší budoucnost ještě neopustila. Otázkou jen zůstává jak dlouho mi ta naděje vydrží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
24.5.16 00:52
@Jana525 píše:
To se pak nediv, zasoby latek, ktere od jinud neziskas, uz mas vycerpane. Oni se sice par let v tele drzi, ale byt na tomhle 12 let, to uz proste tezko mas v tele B12 a dalsi dulezite latky. Co chces radit?
Zacni mit rada sama sebe!!!Tenhle styl stravovani povazuji za to same jako anorexii, nebo bulimii. Tvoje telo je podvyzivene a uz nemuze! Chapes to? A myslet si, ze ti lekar da nejake leky a vse bude OK je naivni.

B12 mám v tabletkách. Je to cca 4000% denní dávka, tak si sem tam zobnu. Já po lécích nijak netoužím nemyslím, že je to něco světoborného brát haldu tabletek.
U mě je to spíše fakt o té psychice. Je fakt, že já třeba ani neumím odpočívat, ten mozek mi jede prostě pořád a pořád dokud neusnu. Nějak se nemám ani komu vypovídat tak opravdu vše řeším sama v sobě. Nevím co bych k tomu více doplnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
24.5.16 01:00
@Jana525
@Jana525 píše:
A dale! Takovahle strava ma velmi nepriznivy ucinek na mozek a zpusobuje psychicke problemy, coz jsou dnes uz dokazane veci. Dnes uz se deprese, Parkinson, Alzheimer, autsmus, epilepsie, uspesne leci nizkokarbohydratovou a vysokotucnou dietou a je dokazane, ze mezi vegany je vic dusevnich poruch.
Uvedom si, ze kdyz nemas dostatek carnitinu a cholinu v tele, tak se ti proste neodbouravaji tuky. Podle me ti chybi plno dalsich latek a telo proste nefunguje.
Brala jsi tyhle dulezite latky alespon umele, nechala sis nekdy udelat testy, aby jsi zjistila, zda vubec mas nejake v tele? :think:

Je pravda, že o tomto jsem nikdy nečetla. Máte nějaké konkrétní zdroje těchto tvrzení? Já zas mohu třeba argumentovat tím, že vegetariáni a vegani nemají problém s trávením s celkově mají určitě mnohonásobně menší pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Prostě nemoci se nevyhýbají nikomu.
Uměle beru opravdu jen B12 a ještě donedávna třezalku. Žádná jiná léčiva jsem nepožívala. A ne testy mi nikdo nikdy nedělal. A je tedy pravda, že žádnému lékaři netajím skutečnost, že nejím maso, vejce a mléčné výrobky velmi střídmě. A nikdy s tím žádný lékař problém neměl a hlavně mi žádné speciální testy nikdo nikdy nedělal.
A na přítomnost konkrétně jakých látek bych si měla nechat udělat ty testy dle Vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
24.5.16 05:32
@meluzi píše:
@Jana525Je pravda, že o tomto jsem nikdy nečetla. Máte nějaké konkrétní zdroje těchto tvrzení? Já zas mohu třeba argumentovat tím, že vegetariáni a vegani nemají problém s trávením s celkově mají určitě mnohonásobně menší pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Prostě nemoci se nevyhýbají nikomu.
Uměle beru opravdu jen B12 a ještě donedávna třezalku. Žádná jiná léčiva jsem nepožívala. A ne testy mi nikdo nikdy nedělal. A je tedy pravda, že žádnému lékaři netajím skutečnost, že nejím maso, vejce a mléčné výrobky velmi střídmě. A nikdy s tím žádný lékař problém neměl a hlavně mi žádné speciální testy nikdo nikdy nedělal.
A na přítomnost konkrétně jakých látek bych si měla nechat udělat ty testy dle Vás?

b12 způsobuje tloustnutí, to berou ti, co trpí nechutenstvím. Lékaři nemají potřebu dělat testy, stojí to peníze a od pojištoven jsou biti. a nrbylo by od věci začízt normálně jíst vše a tím si doplnit případný nedostatek? Nebo vy to máte v rodině, že nejíte skoro nic? Neteř byla na odběru plazmy a těd má takové komplikace zdravotní, (titanie)že kdyby to mohla vrátit neváhá ani minutu. Proč si dobrovolně tak ničíš zdraví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
24.5.16 07:05

@meluzi
no a co si najít známé přes tvůj zájem o výživu :lol:. Můžeš zkusit najít nějakou veganskou nebo vegetariánskou diskuzi (forum) a odpíchnout se tam. Minimálně najdeš inspiraci a když to bude blbý zase se odhlásíš. Moje domněnka je taky, že prvotní je u Tebe psychika a dokud se nesrovnáš a nebudeš sama pro sebe víc aktivní, tak Ti ani změna stravy nepomůže. A teda co uvádíš za příjem Kj, tak jesti je to douhodobě tak, je to pro tělo katastrofální. Už si pátrala po tom pychologovi. Zkus tady http://www.cips.cvut.cz/lide-v-cips Osobně doporučuju Petru Vondráčkovou, mám na ní dobré reference a přinejmenším tě nasměřuje dál, vyslechne, roztřídíte myšlenky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
24.5.16 08:15

Já si zase myslím, že prvotní není psychika, provotní je srovnat katastrofální nedostatek minerálů, protože právě toto způsobuje její stav psychiky. Nemyslím si, že potřebuješ zakladatelko nějaké sálodlouhé sezení u psych. jsi introvert, na nějaké svěřování bych to moc neviděla, máš svoje zájmy, jsi vysoce inteligentní, nečetla jsem diskuzi, ale sportuješ? Taková denní ranní několikakilometrová procházka udělá divy s každou psychikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
24.5.16 09:04
@mirecekblbecek
@mirecekblbecek píše:
b12 způsobuje tloustnutí, to berou ti, co trpí nechutenstvím. Lékaři nemají potřebu dělat testy, stojí to peníze a od pojištoven jsou biti. a nrbylo by od věci začízt normálně jíst vše a tím si doplnit případný nedostatek? Nebo vy to máte v rodině, že nejíte skoro nic? Neteř byla na odběru plazmy a těd má takové komplikace zdravotní, (titanie)že kdyby to mohla vrátit neváhá ani minutu. Proč si dobrovolně tak ničíš zdraví?

Já prostě maso jíst nezačnu. Ok je pravda, že u těch mléčných výrobků jsem ještě lehce nalomená a nemohu tedy říct, že bych je nejedla vůbec, ale pokaždé co si je dám tak mám běhavku nebo se mi někde zjeví červený flek a loupe se mi z něj kůže a dokud ho nenamažu tou po… kortikoidovou mastičkou tak nezmizí. Takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
24.5.16 09:17
@lamicina píše:
@meluzi
no a co si najít známé přes tvůj zájem o výživu :lol:. Můžeš zkusit najít nějakou veganskou nebo vegetariánskou diskuzi (forum) a odpíchnout se tam. Minimálně najdeš inspiraci a když to bude blbý zase se odhlásíš. Moje domněnka je taky, že prvotní je u Tebe psychika a dokud se nesrovnáš a nebudeš sama pro sebe víc aktivní, tak Ti ani změna stravy nepomůže. A teda co uvádíš za příjem Kj, tak jesti je to douhodobě tak, je to pro tělo katastrofální. Už si pátrala po tom pychologovi. Zkus tady http://www.cips.cvut.cz/lide-v-cips Osobně doporučuju Petru Vondráčkovou, mám na ní dobré reference a přinejmenším tě nasměřuje dál, vyslechne, roztřídíte myšlenky…

No známé bych ráda našla. Ale pravda je taková, že jsem na veganské skupině, napsala jsem tam příspěvek a z cca 14 tis. lidí se mi ozvali 2 kluci.. A ok, prý mají také psych. problémy už od xy let, ale že bych s nimi cítila nějaké souznění to tedy necítím. Oni nejí maso především z etických důvodů. A já nejím maso primárně z důvodu toho, že musí umírat apod. - Pro mě je toto důvod sekundární. Pro mě je primární důvod ten, že je mi prostě špatně z toho, že bych měla jíst mrtvoly. Nehledě na to, že bych to fakt nedokázala ani uvařit. Měla bych panickou hrůzu z toho, že je to pořád syrové. Pamatuji jednou jsem pekla řízky a vážně to nikdo nechtěl jíst. Bylo to prý jak podrážka a nešlo to ani krájet.
No a ad. psycholog. Ano dnes se tam chystám k té paní Junkové. O té paní Vondráčkové jsem uvažovala, že jí napíšu, ale pak jsem si ji googlovala a zjistila jsem o ni, že se zaobírá spíše problémy se závislostmi. A tím si nemyslím, že bych trpěla. Pokud tedy není závislost to, že jsem skoro permanentně ve stresu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
24.5.16 09:32
@meluzi píše:
No známé bych ráda našla. Ale pravda je taková, že jsem na veganské skupině, napsala jsem tam příspěvek a z cca 14 tis. lidí se mi ozvali 2 kluci.. A ok, prý mají také psych. problémy už od xy let, ale že bych s nimi cítila nějaké souznění to tedy necítím. Oni nejí maso především z etických důvodů. A já nejím maso primárně z důvodu toho, že musí umírat apod. - Pro mě je toto důvod sekundární. Pro mě je primární důvod ten, že je mi prostě špatně z toho, že bych měla jíst mrtvoly. Nehledě na to, že bych to fakt nedokázala ani uvařit. Měla bych panickou hrůzu z toho, že je to pořád syrové. Pamatuji jednou jsem pekla řízky a vážně to nikdo nechtěl jíst. Bylo to prý jak podrážka a nešlo to ani krájet.
No a ad. psycholog. Ano dnes se tam chystám k té paní Junkové. O té paní Vondráčkové jsem uvažovala, že jí napíšu, ale pak jsem si ji googlovala a zjistila jsem o ni, že se zaobírá spíše problémy se závislostmi. A tím si nemyslím, že bych trpěla. Pokud tedy není závislost to, že jsem skoro permanentně ve stresu

já teda vidím to tak, že by se mohlo spíše jednat o intoleranci laktozy, s jídlem tvoje rodina to mmá jak? Ten tvůj postoj k jídlu bych řekla, že pramení z bojkotu něčeho doma. vejce nejíš, to je velká chyba, aspon kdybys jedla rybí tuk. mořské řasy. kup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
24.5.16 09:37
@meluzi píše:
@Jana525Je pravda, že o tomto jsem nikdy nečetla. Máte nějaké konkrétní zdroje těchto tvrzení? Já zas mohu třeba argumentovat tím, že vegetariáni a vegani nemají problém s trávením s celkově mají určitě mnohonásobně menší pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Prostě nemoci se nevyhýbají nikomu.
A na přítomnost konkrétně jakých látek bych si měla nechat udělat ty testy dle Vás?

holka ty jsui uplne mimo. Vegetariani maji sice nizsi vyskyt rakovin, ale co se tyka rakoviny streva, tak tam maji naopak vyssi vyskyt rakoviny, je to kvuli nadlimitnimu prijmu vlakniny. U tebe je opravdu problem v psychoce, ale jinak nez si myslis. Odkazu bych ti sem mohla hodit haldy, ale v anglictine. Urcite umis hl;edat na netu sama.
A to myslis vazne, ze doplnovani mineralu, ktere nedavas telu v prirozene podobe beres jako leky? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí