Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@mirecekblbecek píše:
měj se ráda, každý den si tuto větu opakuj, ráno i před spaním. Ber svou povahu jako dar, co by jiní za to dali, kdyby uměli ve správnou domu mlčet, víš kolika hádkám jsi předešla? Stres ze sebe dostaneš sportem, dobrou náladu získáš taky sportem, když si půjdeš zaběhat do lesa-vnímej šum lesa, zpěv ptáků, měkkost půdy, modrou oblohu.Tak se dostaneš rychle do pohody. Já miluji vážnou hudbu, ta mě strašně nabíjí, odhaduji, že nebudeš metalový typ-poslechni si třeba Libera-air(bach),já mám taky zkouškové ted, hlavní je nebrat to tak vážně, je to jen zkouška, když nejde o život, nejde o nic.
Je pravda, že jsem předešlá určitě mnoha hádkám. Jen mě štve, že musím i doma před rodiči (hlavně před matkou) polykat slova, protože už vím, že v daných chvílích je prostě nejlepší mlčet, neboť vždy to dopadne tak, že po sobě prostě jecime.
No upremne, že bych měla skvělou náladu ze sportu o tom mluvit nemohu. Funguji spíše tak, že přestanu myslet na školu a začnu přemýšlet nad něčím jiným. Např. Procházka : přemýšlím třeba nad tím proč tu je tak málo kanálů, proč tu nejsou koše apod. Jizda na rotoped: sakra proč to tak vrze. Chtělo by to navázat, kde máme asi olej. Apod. Mozek mi jede prostě pořád.
No je takový typbuplne nejsem. Ale je fakt, že coby pubertak jsem ujížděl na punktu a ska. A trochu mi to zůstalo doteď. Ale co mam nejraději je kombinace takové té opery a metalu viz. Nightwish, Within temptation apod. Ale jinak jsem schopna poslouchat v rámci možnosti úplně všechno, jen hip shopu moc nefandim.
Snažím se to tak brát, ale stejně čím více se zkouška blíží tím více mám nervy v kýblu.
@mirecekblbecek píše:
Protistresové omalovánky si kup, třeba pomohou.
No to nevím. Omalovanky mě nebavili ani coby dite. Já už odmala spíše listoval v encyklopediich vědy a techniky. To jsem uplne milovala.
@Yaya2 píše:
Co třeba sushi? Řasa, rýže, zelenina (já dávám okurek, avokado). A řasy na to kupuji normálně v supermarketu.
Suší v takovéhle podobě bych určitě jedla a myslim, že bych si celkem mlaskala.
A v jakém supermarketu prosím mají? Já je nikde nikdy neviděla ![]()
@Yaya2 píše:
Co třeba sushi? Řasa, rýže, zelenina (já dávám okurek, avokado). A řasy na to kupuji normálně v supermarketu.
A v jakém supermarketu prosím mají ty rasy? Já je nikde nikdy neviděla ![]()
@meluzi píše:
Je pravda, že jsem předešlá určitě mnoha hádkám. Jen mě štve, že musím i doma před rodiči (hlavně před matkou) polykat slova, protože už vím, že v daných chvílích je prostě nejlepší mlčet, neboť vždy to dopadne tak, že po sobě prostě jecime.
No upremne, že bych měla skvělou náladu ze sportu o tom mluvit nemohu. Funguji spíše tak, že přestanu myslet na školu a začnu přemýšlet nad něčím jiným. Např. Procházka : přemýšlím třeba nad tím proč tu je tak málo kanálů, proč tu nejsou koše apod. Jizda na rotoped: sakra proč to tak vrze. Chtělo by to navázat, kde máme asi olej. Apod. Mozek mi jede prostě pořád.
No je takový typbuplne nejsem. Ale je fakt, že coby pubertak jsem ujížděl na punktu a ska. A trochu mi to zůstalo doteď. Ale co mam nejraději je kombinace takové té opery a metalu viz. Nightwish, Within temptation apod. Ale jinak jsem schopna poslouchat v rámci možnosti úplně všechno, jen hip shopu moc nefandim.
Snažím se to tak brát, ale stejně čím více se zkouška blíží tím více mám nervy v kýblu.
představ si vyučujícího v kompromitující situaci, všichni jsme lidé, je dobré se nestresovat, prostě si věřit, jedna moje kolegině říkala"když si požádáš"(myslela tím, že věří, že dostane to a to, opravdu jí to vycházelo),nic jinho se nemůže stát jen to, že na zkoušku půjdeš ještě jednou, nic víc, to je prkotina. Nejhorší je nervozita, kterou vyučující uvidí, předem tě odsoudí, že nic neumíš. Působ sebevědomě, ne ale přehnaně. Hlavně záleží na vyučujícím, když v hodinách spolupracuješ, má tendenci tě podržet.
A co se týče toho karnitinu.. Ok nikdy jsem o něm necetla. Beru moje chyba, ale věcmi o kterých jsem doposud necetla je mraky. Myslím, že neexistuje clovek, který by věděl o všem všechno. To by pak byl opravdu superman,
A dále k tomu karnitinu.. našla jsem, že teli si je schopni produkovat samo: „Naše tělo je schopné si karnitin samo vyrobit. Je k tomu zapotřebí aminokyselin Lysin a Methionin, vitamínů niacin, pyridoxinu, vitamínu C a také železa, pokud některá z těchto látek chybí je jeho produkce v těle ohrožena.“ Zdroj : http://www.zdravianemoc.cz/…arnitin.html
A pokud čím, tak tyto látky běžné ve stravě přijímám. Takže moje tělo by si to mělo dle mych předpokladů vyrábět samo.
@meluzi píše:
No to nevím. Omalovanky mě nebavili ani coby dite. Já už odmala spíše listoval v encyklopediich vědy a techniky. To jsem uplne milovala.
já milovala encyklopedie taky, omalovánky ne. fyzika byla moje vášeň, dneska žeru pořady o fyzice a vesmíru, ale jen ty, co jsou určeny pro širokou veřejnost, zaujala mne kvantová fyzika. Najdi si odbornou literaturu, vzdělávej se v oblastech, které tě zajímají, najdi spřízněné duše na fb, nebo jinde, ve dvou se to lépe táhne.
@meluzi píše:tak jako fantom opery bomba, jinak mi teda vstávají vlasy na hlavě. Tahle hudba nemůže nikoho hoditt do klidu a pohody, možná jen toho, kdo je psych,ok.Ale ne tebe.Tu hudbu, co jsem navrhla, je pro romantické představy a zároveň zklidnění jako stvořená. Ale chápu, že nejde jen tak přesedlat na něco jiného.
No upremne, že bych měla skvělou náladu ze sportu o tom mluvit nemohu. Funguji spíše tak, že přestanu myslet na školu a začnu přemýšlet nad něčím jiným. Např. Procházka : pz.řemýšlím třeba nad tím proč tu je tak málo kanálů, proč tu nejsou koše apod. Jizda na rotoped: sakra proč to tak vrze. Chtělo by to navázat, kde máme asi olej. Apod. Mozek mi jede prostě pořád.
No je takový typbuplne nejsem. Ale je fakt, že coby pubertak jsem ujížděl na punktu a ska. A trochu mi to zůstalo doteď. Ale co mam nejraději je kombinace takové té opery a metalu vi Nightwish, Within temptation apod. Ale jinak jsem schopna poslouchat v rámci možnosti úplně všechno, jen hip shopu moc nefandim.
@meluzi píše:
A co se týče toho karnitinu.. Ok nikdy jsem o něm necetla. Beru moje chyba, ale věcmi o kterých jsem doposud necetla je mraky. Myslím, že neexistuje clovek, který by věděl o všem všechno. To by pak byl opravdu superman,
A dále k tomu karnitinu.. našla jsem, že teli si je schopni produkovat samo: „Naše tělo je schopné si karnitin samo vyrobit. Je k tomu zapotřebí aminokyselin Lysin a Methionin, vitamínů niacin, pyridoxinu, vitamínu C a také železa, pokud některá z těchto látek chybí je jeho produkce v těle ohrožena.“ Zdroj : http://www.zdravianemoc.cz/…arnitin.html
A pokud čím, tak tyto látky běžné ve stravě přijímám. Takže moje tělo by si to mělo dle mych předpokladů vyrábět samo.
Skoda casu. Vsechny tyhle latky jsou ve veganske strave obsazeny minuimalne, aby si je doplnila z veganskych zdroju je temer nemozne. Ale nema cenu uz cokoliv psat, protoze ty si vse nejak oduvodnis.
Jaké jsou projevy nedostatku lysinu?
Je to především zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí a všeobecně snížení imunity. Dále například hrozí riziko vzniku anémie či chronické únavy. Nejvíce ohrožené jsou děti, vegani a vegetariáni a vůbec osoby mající stravu chudou na lysin.
@Jana525 píše:
Skoda casu. Vsechny tyhle latky jsou ve veganske strave obsazeny minuimalne, aby si je doplnila z veganskych zdroju je temer nemozne. Ale nema cenu uz cokoliv psat, protoze ty si vse nejak oduvodnis.
ja vidím, že za způsobem stravování stojí rodinné neshody, prostě stávkuje. vzhledem k tomu, že si vypěstovala parádní blok ve formě„mrtvol“,tak to asi nebude jednoduché změnit způsob stravování na nevegana.Je jenom otázka, kam až tomu dovolí zajít-kolaps, nebo na pokraj smrti, protože ani toto není dostatečný důvod např. pro anorektičky, aby se vzpamatovaly.chce to začít drobnými krůčky-třeba zakysané výrobky bys nesnědla? co jsi např. jedla dnes celý den??,
@mirecekblbecek tak nejak bych to videla. Ty jsi psycholozka?
@meluzi píše:
A v jakém supermarketu prosím mají? Já je nikde nikdy neviděla
Třeba tyhle v tescu.
https://nakup.itesco.cz/…001018102326
Ale kupovala jsem podobné v Globusu. Podle mě je najdeš v každém supermarketu v oddělení se zahraniční kuchyní. Otázkou je, jestli je ta kvalita srovnatelná, jako když je koupíš ve specializovaném obchodě. Já to zase až tak neřeším, dělám sushi tak jednou za 3 měsíce. ![]()
Ale pozor - sushi ve velkém množství je docela kalorická bomba. Jde mi spíš o ty řasy, jak tady byly zmiňovány z výživového hlediska. Pokud si hlídáš váhu tak pozor na množství sushi.
@Jana525 píše:
@mirecekblbecek tak nejak bych to videla. Ty jsi psycholozka?
nejsem