Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Před pár dny jsem zasadila rajčata a papriky a vypadají strašně uboze, listy ztrácení barvu, jakoby zprůhlendí a schnou. Na internetu jsem zjistila, že to bude nejspíš od sluníčka. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli se to někomu taky někdy stalo a jestli to ty rostlinky přežily.
Ahoj, ještě se mi to nestalo a to je pěstuji rok co rok. Měla jsi je pod sklenicí, že je to takhle spálilo? Jestli to přežijí nemůžu říct bez toho, aniž bych to viděla, ale pokud to zasáhlo jenom listy, tak by neměl být problém. A i kdyby byla zasažena špička, většinou vyrazí nová u nějakého listu.
Pod sklenicí určitě ne. Ale sázela jsem je z obýváku rovnou ven v den co bylo docela horko a večer přišla bouřka. Možná je poničila i ta. Navíc ty rostlinky nebyly zrovna výstavní, pěstovala jsem si je sama (letos poprvé a asi i naposledy) a měla jsem je v obýváku a byly hubené a vytáhlé. No nic, snad to přežijou.
Takhle to vypadá
Dej jim čas. Já sázela rajčata už koncem dubna, ze začátku mi zežloutly spodní listy, ale za týden-10 dní už bylo vidět, že se kořeny chytly, začly jít do výšky a mohutnět, taky vlastní pěstba, už jsou 2 x tak velké, než když jsem je sázela.
Ony se aklimatizují, spodní listy pak otrháš, stejně je důležité co, pojede dál nahoru ![]()
Určitě spálené od sluníčka, jsou zvyklé na sluníčko za oknem a pak přijde pecka, když se dají ven. mám to taky tak, každý rok, na „otužování a zvykání“ venku nemám čas
oni to přežijou a nijak to na pozdější úrodě není znát ![]()
Dneska jsem koukala že máme taky spálený rajčata, papriky, ale i třeba čistec nebo křižmolístku. Ale spíš to vidím na nízké teploty v noci
Ale neboj, rajčata se vzpamatují, zvyknou si že jsou venku a krásně porostou. Jen jim dej čas. A příští rok si je taky vypěstuj - budeš z toho mít větší radost ![]()
Holky, dík za uklidnění. Doufám, že to fakt přežijou. By mě jinak švihlo. Člověk se s tím paplá od února a pak nic z toho
Já na to předpěstování právě nemám vhodné prostory, měla jsem je v obýváku, ale chtěla jsem nějaká malinká rajčátka pro děti na jídlo a těch se sazenice špatně shání. Ještě tam mám nasazeno 6 rajčat z obchodu a ty vypadají v pohodě a to jsem je sázela zárověň. Ale to byly krásně pevné sazenice, sice nízké, ale stonky mají asi 3× tlustší, než ty moje ![]()
Ono se to srovná a doženou to, neboj. Já už taky sázím jen cherry. Je to praktičtější, páč si to děti samy otrhají. A ty žlutý cherry rajčátka - to je mňamka ![]()
Děvčata prosím vás nevíte proč mi vadnou všechny poupata na muškátech? Rostliny vypadají naprosto OK a všechny poupata zažloutly a úplně zvadly i ty mini pidi co teprve vyrostly ![]()
Tohle rajčata přežijí určitě. Máš je pěkná. Neboj, za chvíli nepoznáš, že byla vytáhlá.
Poupata na muskatech mohou zasychat kvůli nedostatku živin nebo vody. Těžko říct. Můžou byt taky nějak naadene ty rostliny.
@Ijaa To napadení mě napadlo hned, ale nic jsem na tom nenašla, rostliny vypadají naprosto zdravě. Jsou čerstvě zasazeny do truhlíků i se slepičím hnojem, zalité jsou taky, ale ne přelité, ostatní rostliny, co jsou spolu snimi v truhlíky jsou OK a kvetou
Snažila jsem se něco najít na netu, alina nic jsem nenarazila
@radka101 No jestli to nebude fakt tím, že jsi je teď přesazovala a rostlinky by to už nestihly vyživit, ikdyž zase z balu by to ještě nějakou dobu zvládnout měly. Nebo pak nějaká choroba. Klidně ještě všechny zaštípni, alespoň se pořádně rozrostou.
@janusska No už jsem i myslela, že to radši něčím postříkám preventivně. Díky za rady ![]()
@radka101 To bych to asi zase tak nehrotila. Ono to fakt může být tou změnou. Spíš je zastřihni a sleduj ![]()
@Žižule píše:
Holky, dík za uklidnění. Doufám, že to fakt přežijou. By mě jinak švihlo. Člověk se s tím paplá od února a pak nic z tohoJá na to předpěstování právě nemám vhodné prostory, měla jsem je v obýváku, ale chtěla jsem nějaká malinká rajčátka pro děti na jídlo a těch se sazenice špatně shání. Ještě tam mám nasazeno 6 rajčat z obchodu a ty vypadají v pohodě a to jsem je sázela zárověň. Ale to byly krásně pevné sazenice, sice nízké, ale stonky mají asi 3× tlustší, než ty moje
Jestli chceš aby ti rajčata zesilněla, otrhej tak 2-3 spodní větvičky s listy a stonek přihrň zeminou. Ale tak že ho položíš horizontálně na záhonek a přihrneš. Nemusíš se bát že bude rostlinka malá. Ona pustí kořeny z toho stonku pod zeminou a krásně zesilní a vyroste. Rajčata pěstovaná za oknem vždy takhle vyženou do výšky a tohle je nejlepší řešení. Pokud mi nevěřiš, tak to zkus na jedné rostlince a za pár dní uvidíš rozdíl mezi rostlinkama. ![]()