Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, dcera byla ve stredu na ockovani v 5ti letech ( tetan, zaskrt, cerny kasel, hemofil), nasledujici tri dny si stezovala jen na bolest nohy v miste vpichu. Dneska (4 den po ockovani) ji znicehonic vyletela teplota na 39 st. a boli ji hlava. Na slunicku dneska nebyla, vcera jo, ale to se mi zda na upal dlouho. Mohla by to byt opozdena reakce na ockovani? Nemate s tim nektera zkusenost?
Mohla by to být reakce na tetanus, ten mívá - pokud se nemýlím - silnější projevy.
Může to být cokoli, i ten úpal.
Každopádně jsi podle mne udělala velkou chybu v tom, že jsi ve středu naočkovanou dceru pustila v sobotu na slunce - v těchto vedrech je to náročné pro každé dítě, natož pro to očkované. Naše doktorka po každém očkování přímé sluníčko zakazuje min. na 3-4 dny.
Přeji brzké uzdravení ![]()
@BohunkaP píše: … Naše doktorka po každém očkování přímé sluníčko zakazuje min. na 3-4 dny. …
Máte evidentně dobrou doktorku. Budu s dovolením šířit dál.
@isand
Ta horečka může být reakce a nemusí. U nás bylo včera už přijatelně, pokud nebyla na sluníčku v poledním žáru, tak bych horečku připsala spíše očkování. Na předcházející očkování nějakou reakci měla?
V každém případě bych trvala na zapsání do karty dítěte,
a) aby tvé dítě v dospělosti vědělo, co se dělo.
b) kdyby se objevilo ještě něco.
Nas teda ockovali do ruky. Dceru ockovali ve ctvrtek a od patku ji mela hrozne oteklou a vylitla ji horecka. Doktor rikal, ze to byla reakce na ockovani
Ahoj, chci se zeptat, očkování, které jste měli v 5 letech, byl Infanrix? Nebo někdo z vás očkoval jinými vakcínami?
Už mnohokrát jsem četla, ne jen zde, o reakcích na standardní vakcínu a o tom, že vhodnější jsou pro děti starší dvou let, tj. pro přeočkování, vakcíny jiné, tj. ADACEL a Boostrix.
o možných nežádoucích reakcích jsem se zmínila naší dr., ale dle očekávání mi tvrdila, že žádné nejsou (ehm
ale všechna čest, napsala mi recept na adacel, že když si ho seženu, on ho píchne. --
Proto se chci zeptat, máte zkušenost s přeočkováním v tomto věku jinou vakcínou, než tím, co je hrazený standard?
díky, ![]()
@Nataša
Adacel a Boostrix jsou určené POUZE pro PŘEOČKOVÁNÍ. Jsou to tzv. redukované vakcíny, tedy není to taková pálka pro organismus.
Naproti tomu Infanrix je určen pro prvotní očkování a může být použit i na přeočkování.
Srovnej si SPC všech vakcín, je to tam napsané (myslím množství u každé látky).
Tys nevěděla, že nežádoucí účinky nejsou schopné přejít naši státní hranici? ![]()
Samozřejmě nežádoucí účinky mohou být i po Boostrixu a Adacelu, ale furt je to lepší než Infanrix.
Zkušenost z praxe nemám.
@Nataša
Napiš Petrášovi na vakciny.net, určitě Ti to vysvětlí, nebo Škovránkové do Motola, ta se specializuje na očkování dětí..
Díky moc.
já právě u Petráše čerpala tu původní informaci, že pro děti nad 2 roky jsou lepší ty druhé dvě. můj hlavní problém bylo kterou z těch dvou, ale to vyřešila dr. tím, že mi napsala Adacel ![]()
@Jankap taky mám ten pocit
nebo spíš dveře ordinace některých dr., protože na mě opravdu hleděla jako na marťana.
Jinak budu ráda právě za ty osobní zkušenosti, jestli tu je někdo, kdo očkoval jednou z těch dvou.. protože nikoho takového neznám, jen ty s infanrixem a velkou reakcí na něj v tomhle věku.
@Nataša píše: … můj hlavní problém bylo kterou z těch dvou …
Přesně.
Boostrix má jen 3 pertusové antigeny, Adacel 4. Z mého hlediska je lepší Boostrix.
Adacel má zase méně fosforečnanu hlinitého, tj. 0,33mg hliníku, Boostrix má celkem 0,5mg hliníku ve formě fosforečnanu hlinitého a hydroxidu hlinitého. Tady je zase lepší Adacel.
A teď babo raď, sama nevím, který je menší zlo.
@Jankap píše:
Přesně.
Boostrix má jen 3 pertusové antigeny, Adacel 4. Z mého hlediska je lepší Boostrix.
Adacel má zase méně fosforečnanu hlinitého, tj. 0,33mg hliníku, Boostrix má celkem 0,5mg hliníku ve formě fosforečnanu hlinitého a hydroxidu hlinitého. Tady je zase lepší Adacel.
A teď babo raď, sama nevím, který je menší zlo.
tak to jsme na tom koukám stejně. úplně stejně. já si totiž myslela, že když si přečtu SPC, budu mít jasno, a ono ne. v podstatě mi z toho vyšlo co tobě, že si můžu tak hodit korunou, ale obě možnosti pořád lepší než Inf. ![]()
@Nataša, můžu se zeptat jak jsi se rozhodla a jestli jsi náhodou nezjistila nějaké „nové“ info, která vakcína je menší zlo? Já se v tom plácám již třetím rokem a ještě nejsem rozhodnutá čím a jestli vůbec nechám syna přeočkovat
…Zase mají jet na školu v přírodě a dělá judo (soustředění) - tam bez očkování nebude moct
…Máš- li nějaké info tak sem s ním, děkuji ![]()
Tak za me nakonec rozhodla dětská lékařka ktera napsala adacel a tvrdila mi, ze boostrix ne, pac je v nem Polio (ehm ehm
)
kazdopadne jsem nevzdorovala, brala jsem to jako znameni shůry protože jsem se sama rozhodnout nedokázala ![]()
Ale urcite jsem za preockovani, to ano. A jedno vim jiste, ze infanrixem ne. Ale ktery z tech dvou dalsich fakt nevim…
Hezký večer prosím o radu malý byl ve čtvrtek na očkování v těch 5letech na tu kombinaci od čtvrtka ho bolela ruka a v pátek už jen málo a dnes mu to napuchlo a zarudlo od ramena po loket a začala ho bolet hlava je to normální reakce teplotu nemá. Co mu na to mám dát Dr. říkala v případě opuchnutí ledovat a zarudnutí potřít slivovicí máte jiné rady od své/svého Dr. ať vím přemýšlela jsem ledovat a natřít konopnou mastí je účinější nám zabírá na vše nebo radši né. Děkuji za rady
Dcera měla hodně podobnou reakci. Bolela ji hlava, v místě vpichu tvrdá boule o průměru asi 5cm, rudá mapa. Dle Dr. tato reakce bývá obvyklá. Takže ledovat, příp. alkoholove obklady.
Já jsem se dočetla, že od r.2012 jsou rekace otokem velmi časté, v ten rok se změnila látka proti černému kašli, která toto může vyvolat.
Tady foto dceřiné ruky, jak kdyby brala steroidy… Nejradši bych se na to očkování vytento ![]()
Děkuji tak zkusím potírat slivovicí a ledovat jen se chci ještě zeptat za jak dlouho to dcerce zmizelo a jestli může jít malý v pondělí do školky nebo ho mám nechat radši ještě týden doma.