Recepty vašich babiček/prababiček/pra, pra pra

3159
25.2.16 01:37

Recepty vašich babiček/prababiček/pra, pra pra

Dobrý večer.

Dnes si vzpomínám u fotek na časy, kdy jsme jako děti jezdili s bratrem k našim babičkám, prababičkám (ať už ze strany mamky nebo taťky). :)

Nikdy nezapomenu na chuť jídel, kterým nás babičky (nebo tetičky) ládovaly a byť to bylo asi nezdravé, ráda bych měla stroj času a vrátila se na hody. :mrgreen: Ale i maminka vařila samozřejmě skvěle. :srdce:

Máte nějaké oblíbené jídlo z vašich vzpomínek, kdy jste jezdili na prázdniny, když jste byli děti? Případně máte nějaké recepty na ty chuťovky z minulého století (tisíciletí :mrgreen: )? :kytka:

Já vzpomínám na večeři ze všeho domácího (chleba, sádlo, cibule). Nebo naprosto úžasné knedlíky z tvarohu (a cítit tam bylo ve velké míře pečivo) a borůvkami vypěstovanými na zahrádce. Škubánky, kyselo, polská omáčka s králíkem a domácím knedlíkem, slepičí vývar s čerstvou zeleninou, pažitkou a petrželkou ze zahrádky, Kulajda, Plíčky na smetaně,… člověk by se tak rád vrátil do dávnějších dětských let. U slovenské tetičky jsme měli pirožky plněné bramborovo-tvarohovou náplní a na talíři se pirožky sypaly ještě cibulkou na másle nebo sádle… Jdu utřít sliny. :mrgreen:
Mrzí mě, že jako dítě jsem si nevážila toho, co jsem mohla zažívat a neužívala jsem si toho všeho naplno - nejen jídla, ale i zážitků. :)

Pamatujete na jídla, která byla vaše oblíbená? Nemusí být nutně vašich babiček, prababiček, ale klidně i maminek. Možná i muži rádi vařili. Berte to jako nostalgické téma a možnou inspiraci (pokud tady někdo dá nějaký receptík) pro retro večeři. :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

17351
25.2.16 01:44

Ty jo…recept nevim…ale mela jsem milovanou prababicku, ktera zemrela, kdyz mi byly tri a kousek…a pamatuju si jeji „sulanky“ - bramborove sisky se strouhankou a cukrem… jako ano, delavame je, dela je babi, mamka i ja, ale zadne nejsou takove, jako byly ty od prababi :srdce:

a pak jeste- od meho exmuze babicka :srdce: delavala skvelou omacku z podmasli ( kdyz treba zbylo trosku masa z peceneho kurete a tak, tak k tomu )…takova spravne kysela, trosku vim, jak ji udelat, ale porad nemuzu trefit TU chut :-)
a pak delavala " wiliowom kapuste"- svatecni vanocni zeli…takove spis sladsi kysane zeli, mela i presny postup, jak to michat v hrnci, kolikrat a jakym smerem…ted me mrzi, ze jsem to poustela jednim uche tam a druhym ven…ona uz mi to nerekne a nikdo dalsi to proste TAK neumi…

a jinak, vim, ze babicka ma jeden receptovy sesit- po prababicce- a i kdyz uz moc nevari a nepece, sesit neda :D vzdycky mi rekne „prijd a recept si opis“ :mrgreen: a mamka ma pak druhy- taky je zaklad od prababi, zbytek uz jeji…jsou tam i „perly“ typu „pomazanka Sloni ucho“…ale ja bych je oba hrozne moc chtela prave pro tu nostalgii… treba je obe jednou ukecam, at mi je daji :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17351
25.2.16 01:46

A jeste s tim jidlem…jeden z nejmilovanejsich chlapu v mem zivote- dedecek- kdyz nas se segrou hlidal po odpolednech- ja uz chodila do skoly, segra do skolky, mamka byvala v praci na odpoledni, obcas nam varil…a delaval volska oka, ktera smazil jen z jedne strany…spravne se to trosku roztekalo…a mely jsme prisne zakazano to rikat mamce, prtz ta se bala salmonely :mrgreen: :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1087
25.2.16 07:23

Pamatuju se, jak poprve prijela sestrenka ze zamori. Babi upekla zemlbabu, patnactileta skoro modelka snedla cely pekac a ptala se, jak to ze je to tak dobre. Babi rekla, ze preci proto ze je v tom jeden a pul kostky masla. Holka pak mesic skoro nejedla, aby nahodou nepribrala :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1087
25.2.16 07:26

A jinak styska se mi po stedrovecerni omacce z kapra, ktera se ji pred hlavnim chodem misto polivky, sladkokysela s rozinkama a jedla se s domaci vanockou. Byla takova specificka (babi byla z vychodu), nikdo si poradne nepamatuje recept a babi tu uz neni, aby nam ji uvarila :,(

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
42
25.2.16 07:32

Já vzpomínám na babiččin perkelt (narodila se v Maďarsku), v základu muselo být tolik cibule, kolik masa, vody jen málo, k ochucení pouze sůl, pepř a paprika - nedejbože bobkový list, který se do hrnce pokusila vhodit teta. Potom langoše, palačinky…slepičí polévka, z které trčel pařát a na mou českou mámu šly mdloby…děda si vždy do talíře sypal mletou feferonku…ovarové ucho na zabijačce, ačkoliv jsem se v duchu zapřísahala, že Pištu jíst nebudu. Nepečený dort z domácí kysané smetany, který nikdo kromě babičky nechtěl jíst, protože byl cítit jako kravín…dědův chléb se sádlem, krájený pro vnoučata na kostičky, bramborové placky na plotně…je toho hodně :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3743
25.2.16 07:44

Babička vařila stirku - mouka, mléko a něco, prostě mouková krupice a hádali jsme se o „žmolky“ ;). Jinak babiččino jídlo bylo skvělé, stejně tak, jako si moje děti oblíbily polévku mého otce, který tu už také není.
Každý vařil po svém a každý v tom měl kus sebe.

Taky nezapomenu na čaj tety mého otce. Žila v domku, kde v kuchyni byly i slepice, několik koček, na jaro tam v dřevěných bednách odchovávala kůzlata. A když nám uvařila čaj - nebylo tak často, většinou jsme pili vodu z pumpy, ten byl skvělý - byl přeslazený a zároveň překyselený citronem, do toho ta atmosféra a nezapomenutelná vůně kuchyně s pachem zvířat…

Příspěvek upraven 25.02.16 v 07:44

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2892
25.2.16 07:44

@TSMoruga U prababičky jsem milovala houbovou omáčku a jedla se s takovými kynutými bochánky. Strejda na ně má recept, ale když je udělám já, není to ono. Prababi byla prý vyhlášená kuchařka, v jejích osmdesáti ji nabízeli šedesátníci ruku :-). Jinak si od ní pamatuju takovou tu českou klasiku, když to uvařím podle Romana Vaňka, tak je to ono. Sádlo, máslo, smetana :-). Otec vždy tvrdil, že bude mít žlučníkovej záchvat. A zabijačku pamatuju, slepice a králíky, husa, kachna. Králíky teda od té doby nejím. A lentilkový dort, to byl největší hit.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1963
25.2.16 09:18

Toho je nepřeberně, od fakt poctivých, klasických omáček (byly boží všechny a do všech se musel na konci přidat rozkrájený buřt pro dědu :lol: ), přes všechny možné kulaté placatá věci na pánvi - svítek, tvarohové lívance s povidly a smetanou, bramborové škvarkové placky, palačinkový dort; milovala jsem její studenou kuchyni - vajíčkové hříbečky :mrgreen: :srdce: A zlaté kuře, jen na másle, kmínu a soli :srdce:
Od druhé babi vzpomínám naprosto jedinečný perník, bohužel recept už se nedozvím :( mléčnou polévku a smažený tvrdý salám s bramborem (zní to otřesně, ale jako malá jsem to zbožňovala).
Ale babička byla famózní kuchařka, pekařka, po své mamince, zámecké vrchní kuchařce.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3278
25.2.16 09:51

@TSMoruga Ano, na babiččinu kuchyni vzpomínám hrozně ráda. :srdce: Její zelí a pečená kačena byly famózní. Dělala nejlepší domácí nudle a mícháná vajíčka jsem taky nikdy nejedla lepší než ty od ní.
Mezi takovou další vzpomínku patří, že vždy napekla borůvkové, tvarohové a jablkové koláče a my jsme se tím jako děti cpaly k prasknutí. Trávili jsme u ní téměř každé léto a moc ráda na to vzpomínám.
Taky nám často dělávala plněné kynuté knedlíky s borůvkama. Dala je do velké misky, posypala mletými ořechy s cukrem a polila přetopeným máslem. A my jsme to jedli všichni z jedné misky. :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2332
25.2.16 12:55

Tak se přidávám…moje babička byla taky „PANÍ KUCHAŘKA“ - nepoznala jsem lepší. Ať uvařila cokoliv, bylo to výborné, i ta nejobyčejnější jídla. Já jsem asi po ní zdědila to, že ráda vařím a peču. Babička zemřela před rokem a půl a pár měsíců pře smrtí mi věnovala své dva sešity receptů, ručně psaných - založila si je, když se ve dvaceti vdávala… Mají pro mě obrovskou citovou hodnotu, pokaždé, když si v nich listuji, je to jako by babička stála vedle mě :srdce:.
No a jinak jídla z dětství jsou pro mě lívance s cukrem a skořicí dělané na litinovém tálku, uhlířina, polévka žebračka, domácí nudle s mákem, bramborové šišky s osmaženou strouhankou (naslano), pudinky ve tvaru bábovičky polívané domácím jahodovým sirupem, škubánky se škvarkama, škvarkové placky „slaďáky“ a babiččinz kynuté koláče a buchty :dance:
Recepty dodám, pokud bude mít někdo zájem :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama