Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky. Taky vaše zubařka rentgenuje zuby dětem od 6 roků? Jako že automaticky když není žádný problém. Starší dcerka už jeden rentgen měla a ted chtěla zase další s tím že po roce je to běžné. Já to domluvila že stačí až při další návštěvě no ale i tak co jsem se ptala kamarádek tak se rentgen dětem nedělá jen tak jednou za rok ale jen když je potřeba rozhodně né automaticky. Tak se ptám jak to chodí jinde?
Obě děti absolvovaly panoramatický rentgen cca v 6 letech. A teď dělá rtg jednotlivých zubů, pokud je problém. Dceři dělali panoramatický znovu v 10 a 12 letech na ortodoncii.
A automatické to není nikdy, vždycky s tím musíš, jako zákonný zástupce, souhlasit. Jinak rtg nemůžou udělat.
U nás ho dělá jen adolescentům a dospělým, a určitě ne každý rok. Zvlášť pokud nejsou potíže. U 6ti letého dítěte bych se vzepřela, že ho nechci zbytečně zatěžovat zářením ![]()
U nás dělala rentgen při prevenci už 4,5 letýmu… teda ptala se. A díky němu přišla na mezizubní kaz, který jinak nebyl vidět. Takže jsem rada za to, že jej při prevenci dělá.
A jak poznas, že je potřeba? Rentgen právě odhalí ještě malé kazy v místech, kde jej není možné vidět.