Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přijde mi to od praktického lékaře normální, že upozorní na příčinu zdravotních obtíží a nebojí se obéznímu člověku říct, že je obézní ![]()
Teď když to po sobě čtu, chybí tam to zásadní - řekla mi, že chování doktorky považuje za urážlivé, ponižující s nevhodné. Že váhu manžela nemá co komentovat ale má povinnost brát každého pacienta takového, jaký je a rovnocenného.
No tak logicky když pán zhubne, tak třeba ty prášky na tlak, cholesterol a bolesti zad už ani nebudou třeba, ale jestli on do sebe radši láduje prášky, tak bohužel… ![]()
Mimo je kolegyně a obézní manžel.
Miluju tyhle kecy o bodyshamingu, zatímco hubeňourovi každý bez okolků řekne, že by měl nabrat, tak kolem tlustých se chodí po špičkách.
Zářný příklad je loňská kauza porodníka Prof. Pařízka - se souhlasem svých morbidně obézních pacientek měl článek o tom, že obezita komplikuje otěhotnění, přináší komplikace během těhotenství a při porodu a poté v i péči o dítě a jakou dostal sodu, fotky svých pacientek zezadu a napsanou vahou sdílel s jejich souhlasem.
Byla tady o tom i loni diskuse, já se klaněla na jeho stranu a taky jsem tu dostala pár nehezkých komentářů.
@Anonymní píše: Více
Ponižující a nevhodné to od lékaře určitě není.
Takhle, chápu, že pravda někdy bolí, ale proboha, pokud je obézní a má tolik problémů (což s obezitou souvisí) tak má byt naopak rád, že to chce doktorka řešit (samozřejmě primárně to má řešit ten obézní člověk)!! Tomu říkám fakt vděk. Příště bych kolegyni s ničím nepomáhala, ať si poradí sama.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Právě no…jako upřímně já myslela že má nějaké zdravotní problémy které to způsobují, proto je takový, v tak mladém věku. Jestli nejlepší léčba pro něho je zhubout, tak naprosto nechápu co je urazilo a za co jsem to schytala že je doktorka hrozná…
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Přesně tak. Ty prášky mu ty problémy nevyřeší, budou tam pořád než s sebou začne něco dělat ….
Za pravdu se každý zlobí. Na přístupu doktorky mi neprijde nic nevhodného. Žrát ve 30 plný hrsti prášků je fakt na zamyšlení.
Ja mam odstrašující příklad v mladém kolegovi, nebylo mu ani třicet a během roku přibral snad 10-15 kilo, krom toho že je unavený a ufuněný, tak začal fest smrdět. Kolegyně, sedící nejblíž, je z něj na mrtvici. Začala ho bolet záda a místo, aby zhubnul, tak lítá po rehabilitacích. ![]()
@izabe píše: Více
To je problém obézních, že si neuvědomují zdravotní rizika, které obezita přináší.
Ještě bude uražený, že to s ním doktorka myslí dobře. On bude dělat Zagorku do doby, než se jeho vor (zdraví) začne potápět. Pak bude brečet, dělat scény, že chce hned pomoct.
Tvoje kolegyně se mýlí, pro lékařku je to POVINNOST upozornit pacienta na příčinu jeho zdravotních potíží. Poslala bych ji i s tlouštíkem někam.
Takže sama říkáš, že známá kritizovala chování lékařky, ne samotné odeslání na obezitologii? Tak jistě, stejná věc se dá říci různými způsoby. Třeba ty nemáš tu zkušenost, když jsi štíhlá, ale spousta lékařů se chová k obézním s despektem. A to si myslím, že by neměl být standart.
Mám průměrného praktika a ptal se mě na obezitu. Mám 175 a asi 100 kg a nárůst od minule. Žádná žádanka, ale že mám zhubnout. Zdravotní problémy zatím nemám. Přijde mi to správné od lékaře.
Proč se na to ptám - mám dobrou praktickou lékařku, nikdy jsem neměla důvod o ni mluvit jinak než hezky, a proto se mě kolegyně zeptala na kontakt na ní pro manžela. Ten nějak nebyl spokojený a chtěl změnit. Kontakt jsem dala.
Po nějaké době kolegyně přišla velmi rozladěná, že ať se nezlobím, kam jsem ho to poslala. Její manžel je obézní. Na první pohled, podle mě nemá daleko k morbidní obezitě, ale to nedokážu odhadnout. Je mu 33. Doktorka mu udělala preventivku, vyšlo z toho, že má vysoký tlak, cholesterol, on si stěžoval na bolesti zas a kloubů a nějaký kožní problém, který se musel pak chirurgicky odstranit. Očekával, že mu dá prášky na tlak a cholesterol a žádanky na rehabilitaci a ortopedii. To mu sice dala ale s tím, že jeho primární problém je obezita a to ostatní jsou k tomu přidružené běžné obtíže, takže i žádanku na obezitologii a kontakt na nějakou nutriční poradkyni.
Jako…já bych si v životě váhu člověka nedovolila jakkoli komentovat, nevím co u koho k jeho stavu vedlo za okolnosti a nic mi po tom není pokud sám neřekne. Ale u praktické lékařky mi to přijde úplně normální, přece nemůže ze slušnosti dělat, že to nevidí, pokud to negativně obvlivňuje zdraví člověka. Tak jsme se tak trošku chytli, prakticky doktorku i mě obvinila z bodyshamingu, no prostě pro dobrotu na žebrotu. Tak si říkám, kdo je teda mimo…nebo je běžné, že o tomhle se nemluví, bere se to tak, že to všichni víme a doktor má léčit a nekomentovat? Jinak nejsem žádný fanatik hubenosti a zdravé výživy, jsem normální ženská co lítá jak hadr na holi, snaží se rodině dávat zdravé jídlo, na sport nemám moc čas a nadváhu nemám asi proto že nemám čas nabrat.