Rodičák a peníze

92
27.9.13 16:19

rodicak a penize...

Prosim a radu. Procetla jsem diskuze ale nenasla jsem primo stejny dotaz a proto zalozim novou diskuzi. Chzela bych se zaptat zda nektera z vas sla z rodicaku na rodicak? Ale pri nastupu na materskou pri prvnim diteti mi zkoncila pracovni smlouva( kterou jsem mela na dobu urcitou) ted si jdu tedy zazadat o rodicak na druhe dite a jsem jakoby bez pracovni smlouvy. Slysela jsem ze OSVC stejne jako matky jdouci z rodicaku na dalsi rodicak bez zamestnavatele si nemohou uz zvolit castku na mesic z tech 220 000, ale musi jit na 4 letou variantu za nejake cca 3800. Moznost to obejit ze existuje kdyz si zvoli variantu a castku manzel jdouci na rodicak. Pak ze to po tydnu prevezme jeho zena. To u nas nehrozi. Maznel nemuze nastoupit. Proto me zajima co je pravdy na tom ze staci aby alespon jeden z manzelu mel zamestnani a bylo za nej odvadeno zdravotni a socialni a pak ze si muzu zvolit i kratsi variantu za vic penez? diky za odpo… :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
alli_li
27.9.13 16:21

Nastoupis a zvolis si delku na manzela - pouze se vyplni na papir jeho prijem - on bude chodit stale do. prace a ty budes doma. ;-)

• Citovat
  • Upravit
12743
27.9.13 16:22

@sisinkaaa pokud splňuje otec dítěte podmínky pro přiznání PPM- nemocenské pojištění hrazené alespoň 270 dní- tak si můžeš volit i ty.
stačí když on donese papír ze zaměstnání. nemusíte nic na sebe přepisovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
27.9.13 16:24

Super… dekuji jste zlate!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
27.9.13 18:06

Taky to tak máme. Budu za měsíc nastupovat na třetí rodičák. Na PPM jsem měla nárok jen při prvním dítěti. U druhého jsem měla automaticky čtyřletou variantu. Nyní už si budu moct volit, jelikož manžel si jako OSVČ platí nemocenskou. Zrovna včera jsme byli na úřadě, kde dostal papír, se kterým po porodu zajde na sociálku, vyměří mu příjem a poté budu žádat o RP. Podle výše příjmu si budu moct volit délku, minimálně do částky 7600 za měsíc, ale pokud bude příjem vyšší, půjdou i varanty s vyšší měsíční částkou RP. Paní ale říkala, že kdo ví, co bude v lednu, jestli se změní vláda atd.. Takže uvidíme :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
27.9.13 20:16

Super moc diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
4.10.13 12:01

Víte někdo, jestli když je manžel zaměstnaný, je nárok si jakoby na něj zažádat o PPM nebo lze jen zvolit délku a výši RP? Při druhém dítěti už nebudu mít nárok na PPM, skončila mi v práci smlouva, vím, že na manžela si můžu zvolit RP a slyšela jsem něco o tom, že chlap může jakoby nastoupit na MD když žena ukončí šestinedělí a pobírat PPM. Ale nevím, jestli je reálně možné, aby byla doma žena a na chlapa byla jen napsaná PPM. A v tom šestinedělí by se pobíralo co? RP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101854
4.10.13 12:07

@rerere Muž po dobu co pobírá PPM nemůže pracovat na svoji smlouvu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
4.10.13 12:08

@j.a.n.i1 takže by musel být doma on, je to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101854
4.10.13 12:20

@rerere No, mohl by pracovat někde jinde nebo být doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat