Rodičovský příspěvek na dva roky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rodičovský příspěvek na dva roky
Chci někoho poprosit o informaci jak je to s rodičovským příspěvkem. Vím že máme nárok asi na 220 000 a to na dva roky asi po 11 500kč. Ale ať počítám jak počítám tak mi to vychází jen na rok a tři čtvrtě tak jak to prosím je?
Děkuji za radu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nemůžeš počítat dva roky, ale do dvou let věku dítěte, přičemž zhruba půl roku bereš mateřskou. to znamená 220000 děleno 18 měsíci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzkačerná5 no pokud si neměla nárok na PPM jako já, tak těch 11500 budeš dostávat ten rok a 3/4, pokud jsi měla mateřskou, tak vlastně rodičák dostáváš až od 9. měsíce, tudíž se to posune
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A když jsem na mateřskou neměla nárok jelikož jsem ukončila studium na VŠ a na dva měsíce jsem šla na pracák a pak jsem porodila?
Děkuji za odpovědi moc sev tom nevyznám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak budeš mit rovnou rodíčák a 220 000 si rozdělíš na jak dlouho budeš chtít (24 měsíců nebo klidně 15, to je na tobě) a první dávku dostaneš hned měsíc po porodu. Nedávno jsem to vyřizovala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No kdysi bylo, že ti kdo neměli nárok na mateřskou, tak si asi ani dvoletou variantu nemohli zvolit, ale jak je to ted popravdě nevím, vím, že si můžeš určit jakoukoliv výši, která ti vyhovuje, tzn třeba 9000 nebo 10000 a až vyčerpáš 220 tis, tak ti víc dávat nebudou, ale jestli je toto i v tvém případě bez nateřský, to popravdě nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@soleile píše:
Tak budeš mit rovnou rodíčák a 220 000 si rozdělíš na jak dlouho budeš chtít (24 měsíců nebo klidně 15, to je na tobě) a první dávku dostaneš hned měsíc po porodu. Nedávno jsem to vyřizovala
tak jsem se taky poučila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzkačerná5 tak dostaneš rodičák od prvního dne porodu až vyčerpáš těch 220000, pokud máš pracujícího přítele/ manžela ( platí si pojištění soc.), tak si můžeš volit výši rodičovské, tedy třeba těch 11500- pokud má dostačující příjem, jinak budeš dostávat 7600 do 9M a pak 3800 do 4 let
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@soleile to není pravda, 11 500 je měsíční strop. Víc nejde. Takže 15měs. rodičák rozhodně ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzkačerná5 takže nemáš nárok na tu nejkratší volbu. Ale můžeš volit přes tvého manžela - resp. pokud by on splňoval nárok na mateřskou, tak může volit délku rodičáku, pokud by zároveň splňoval určitou výšku platu, může zvolit rodičák v délce 2let, pokud nemá dostatečně vysoký plat, musí zvolit 3letý
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tamata tak nevím jakej je minimální počet měsíců, to se omlouvám
Já jsem to řešila že to chci na 3 roky a nakonec jsem si to dala na 32 měsíců. Osobně jsem si myslela že je to buď na 2, na 3 nebo na 4 roky.
Ale teď mě napadá, že vlastně já jsem pracovala dva měsíce po škole.. Ale pokud manžel pracuje tak si to pořád může vybrat ne?
Teď jsem zmatená, omlouvám se moc za zmatky
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš nárok na 220 000 a musíš je vyčerpat do 4 let věku dítěte. Neurčuješ si dobu, ale měsíční částku (tu můžeš měnit každé 3 měsíce). Absolutní strop je 11 500 Kč měsíčně (pak je to ještě limitované podle příjmu), což vyjde na nějakých 19 měsíců. Takže pokud jsi předtím měla mateřskou, která je asi půl roku, tak ti to vyjde dohromady na ty dva roky. Pokud chceš peníze brát dýl, musíš si dát menší tu měsíční částku.
Když jsi neměla nárok na mateřskou, tak budeš od porodu dostávat rovnou rodičák a tam jsou ty částky pevně dané - do 9. měsíce věku dítěte 7600, pak do 4 let 3800 měsíčně. Pokud máš ale pracujícího partnera, kterému jde stanovit denní vyměřovací základ, můžeš částku volit přes jeho příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A když mám pracujícího manžela a zkrátím si to díky němu na dva roky.No na rok a 3/4 vzhledem k tomu že nemám nárok na PPM pak můžu být na mateřské a nebrát žádné peníze klidně i rok nebo po vybrání peněz mi automaticky končí i mateřská a musím na pracák nebo do práce?
Moc všem děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit