Rybízová marmeláda- recept

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1867
3.7.12 13:06

Rybízová marmeláda- recept

Dobré odpoledne maminky. Prosím o radu. Moc nerozumím v následujícím receptu na domácí marmeládu, jestli ten rybíz mám podlít vodou, nebo ho prostě jen nasypat do hrnce a doufat, že se rozvaří. Omlouvám se, marmeládu dělám poprvé, moc děkuji za radu.

*Cely červený rybíz i se stopkami vaříme 25 minut. Potom ho propasírujeme. Odměříme šťávu, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a vaříme na slabém plameni 35 minut.

Sléváme do lahviček, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.***

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3184
3.7.12 13:12

Jen ho nasyp a povař, pustí šťávu ;)
já teda rybíz poctivě oberu zrníčko po zrníčku, to vaření i se stopkami mě moc neláká :think: ale i tak to jde ;)
a hlavně nedávám jen cukr ale kupuji si směs na marmeládu už v balíčku je to zahušťovadlo a cukr přidávám podle množství rybízu a kyselosti ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5980
3.7.12 13:13

No tak je tam napsano varime. A bez vody se urcite neuvari. To by se vam to napalilo na hrnec. Pak zcedit a propasirovat atd.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9734
3.7.12 13:14

Podle mě to zkus prvně bez té vody a míchej s tím a uvidíš zda nějakou štávu pustí. Spíše to tak bude protože tu vodu tam pak dáš až to bude propasírovaný.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
nepřihlášený cimbík
3.7.12 13:20

Já vařila rybízovou marmeládu nedávno - použila jsem želírovací cukr 2:1. Kilo rybízu jsem rozmixovala, nasypala želírovací cukr a přivedla k varu, pak vařila cca 10 minut a hotovo. Přepasírovala jsem do skleniček (nemáme rádi zrníčka), zavřela, otočila dnem vzhůru a nechala vychladnout. Rychlé :palec:

  • Citovat
  • Nahlásit
5437
3.7.12 13:22

Ahoj,
nepodlévat, pustí šťávu a jen cukr stačí, není třeba přidávat chemii. Vařením to zhoustne, a když se víčka vylejou rumem a skleničky pořádně umyjí, vydrží dlouho (pokud ho hned nesníte :) ),

Příspěvek upraven 30.10.12 v 11:26

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
891
3.7.12 13:24

Rybíz pustí šťávu není potřeba voda jen hlídat a míchat, rozvařit pak propasírovat, přidat 1 kg cukru na kilo rybízu (je kyselý proto tolik) a přidat pektogel a provařit, nalít do skleniček a dát dnem vzhůru, až trošku zchládnou tak pak otočit dnem dolů.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3184
3.7.12 13:24

@zuzka90 nic se nenapálí, ten rybíz tu šťávu pustí hned jak se začne nahřívat ;) dělala jsem marmeládu už víckrát a nikdy se nepřipálilo žádný ovoce ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5980
3.7.12 13:28

@Kajjka aha tak ja teda trochuu vody pridavam. Kazdy vari vsechno jinak :lol:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
8783
3.7.12 14:02

Co si tak matně pamatuju z dětství, tak taťka rybíz vždycky prohnal nejdřív nějakým mlýnkem, vypadalo to jako mlýnek na maso, ale byl to spíš takový nějaký odšťavňovač. Bylo to ale hrozný práce a tý špíny :roll: Pak vařil se žel. cukrem podle poměru na sáčku. A byl vždycky mňamózní :mrgreen:
Já se chystám udělat v pekárně chleba, ale nejdřív zkusim asi nějaký míň náročný ovoce :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7932
3.7.12 14:11

Tak u nás se rybízová marmeláda dělala vždycky tak, že se rybíz pomlel v robotu (tchýňka mi teď půjčuje takový ruční „mlýnek“) - i se stopkama, v podstatě se dá říct, že se odšťavnil :) a marmeládu jsme vařili rovnou z té šťávy podle návodu na Gelfixu ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1867
4.7.12 09:29

Holky, moc děkuji za rady. Dnes jdu na to, tak dám vědět, jak to dopadlo. Udělám to podle toho úvodního receptu a vodu nepřidám :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1867
4.7.12 15:45

Tak jsme to udělala přesně podle návodu. Žádná voda, žádná chemie. Z jedné mísy a 1,5 kg cukru jsem měla 6 skleniček. Je výborná, jen ovoce a cukr a nádherně ztuhla. Jdu uspat mrně do kočárku a alou česat další :potlesk:

Za mě tento recept doporučuji :mavam:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9734
4.7.12 15:47

:potlesk: vidíš jak si šikovná :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat