Serotoninový šok při užívání antidepresiv

1081
27.2.17 13:30

Serotoninový šok při užívání antidepresiv

Ahoj, ráda bych požádala nějakého psychiatra či psychologa (objeví-li se tady) nebo někoho z vás, kdo máte podobnou zkušenost o radu. Užívám AD (Escitalopram Itakem) od poloviny listopadu 2016 a to konkrétně na depresivně úzkostné stavy způsobené dlouhodobým přetížením organizmu. Od počátku užívání jsem měla příšerné stavy, vygradovalo to 10. den, kdy jsem skončila na emergency, ale poslali mě domů (měla jsem třes, ztrácela jsem vidění, nemohla jsem formulovat slova, byla jsem zmatená, hrozně moc jsem se potila, obrovské nechutenství a nespavost). Tyto stavy intenzivně trvaly ještě několik dní, ale postupem během Vánoc ustávaly, tak jsem se radovala, že konečně AD zabrala. Přidali mi ještě Triticco na noc (50mg). V lednu to bylo celkem ok, i když stále se objevovaly záškuby ve svalech, cvakání zubama, bolení hlavy, pocení… Od začátku února se mi opět přidalo nechutenství a tak mi Mudr. zvýšila dávku na 15mg Itakem. No a já jsem opět od začátku po navýšení dávky začala pociťovat ten obrovský neklid, třes, nechutenství…vygradovalo to teď po cca 14 dnech od zvýšení dávky a já mám obavu, aby to nebyl serotoninový syndrom? Je evidentní, že mi tyhle stavy způsobují léky, jsem rozhodnutá je vyměnit. Co si o tom myslíte? Moc díky.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

8948
27.2.17 13:34

@kote nežádoucí účinky, trvala bych na výměně.
Divím se, že to už psychiatr neudělal :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1930
27.2.17 13:39
@kote píše:
Ahoj, ráda bych požádala nějakého psychiatra či psychologa (objeví-li se tady) nebo někoho z vás, kdo máte podobnou zkušenost o radu. Užívám AD (Escitalopram Itakem) od poloviny listopadu 2016 a to konkrétně na depresivně úzkostné stavy způsobené dlouhodobým přetížením organizmu. Od počátku užívání jsem měla příšerné stavy, vygradovalo to 10. den, kdy jsem skončila na emergency, ale poslali mě domů (měla jsem třes, ztrácela jsem vidění, nemohla jsem formulovat slova, byla jsem zmatená, hrozně moc jsem se potila, obrovské nechutenství a nespavost). Tyto stavy intenzivně trvaly ještě několik dní, ale postupem během Vánoc ustávaly, tak jsem se radovala, že konečně AD zabrala. Přidali mi ještě Triticco na noc (50mg). V lednu to bylo celkem ok, i když stále se objevovaly záškuby ve svalech, cvakání zubama, bolení hlavy, pocení… Od začátku února se mi opět přidalo nechutenství a tak mi Mudr. zvýšila dávku na 15mg Itakem. No a já jsem opět od začátku po navýšení dávky začala pociťovat ten obrovský neklid, třes, nechutenství…vygradovalo to teď po cca 14 dnech od zvýšení dávky a já mám obavu, aby to nebyl serotoninový syndrom? Je evidentní, že mi tyhle stavy způsobují léky, jsem rozhodnutá je vyměnit. Co si o tom myslíte? Moc díky.

měl jsem skoro to samé, ale antideprsiva jsem nebral. Nejvíce mi škubalo čelo. Třes jsem míval hlavně ráno a po sprše, ale vždycky to bylo jakoby od zimy. Mírné cvakání zubama, jakoby trnutí a tlak v čelisti. Občas mi obraz před očima škubal. S mluvením se mi to stalo párkrat, většinou mi nešlo rozumět, ale ejdnou jsem skoro nemohl mluvit, musel jsem se na každé slovo nadechnout. Po novém roce mě trnuli prsty a doktorka mi naměřila vysoký tlak, beru léky a je to v pohodě. Něco podobného se mi stalo ještě po snězení slaného pokrmu, od té doby si sůl v jídle hlídám. Je to měsíc a půl a zatím jsem bez problému. Ještě mi po ulehnutí občas dost šumělo v uších.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
10737
27.2.17 13:43

Ne- to co popisujete není serotoninový syndrom, to vypadá mnohem divočeji.

Ohledně výměny medikace - ještě počkejte 2 týdny, jestli pomůže vyšší dávka. To co popisujete je dočasný běžný stav při nástupu vyšších dávek. Většinou to trvá okolo jednoho měsíce, než se hladiny v mozku srovnají. Pokud ne, tak bude potřeba experimentovat s jinými druhy léků, než jsou SSRI, ale rozhodně nebudou zabírat hned a určitě nikdo nezaručí, jestli budou bez vedlejších příznaků.

Jinak - jste u někoho v psychoterapii? I kdyby se ukázalo, že vám to nakonec pomůžou jiné léky, nebo bude stačit ještě počkat, tak žádné léky vás nenaučí kompenzačím mechanismům stresu, jak se postavit úzkostem a podobně.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8748
27.2.17 13:46

A ja myslim, ze by to mohl byt, polekovy parkinsonovsky syndrom', nejsem doktor, ale moje mamka mela Parkinsona a tak mam trosku nastudovany i ty syndromy kolem. Jsou nejaka antidepresiva, ktera mohou zpusobit stav, ktery se velmi podoba Parkinsonu. Neni to stav trvaly. Ale nevim, zda se resi vysazenim nebo se proste ceka.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1081
27.2.17 13:55

@Ou děkuji moc za názor… já už jsem zoufalá, protože začátek byl peklo, pak chvilinku jakž takž a teď po navýšení zase peklo… moje Mudr. mi řekla, že po navýšení bych měla cítit zlepšení do druhého dne, tak moc nevím, čemu teda věřit? Já si taky myslela,, že náběh po zvýšení dávky je opět dlouhodobější záležitost… Co je tedy pravda? Moc díky

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
10737
27.2.17 14:01

@Tarinka máte pravdu, nejste doktor, nevíte co a jak a přesto úzkostnému člověku na internetu hážete diagnozy od oka.

@kote jestli se to zlepšilo, ale ne dost po nízké dávce, tak je velmi pravděpodobné, že navýšení skutečně pomůže a že lék dělá to co má a že nakonec zabere. Pro nějakou stabilitu neurochemie je daleko jednodušší zvyšovat dávku něčeho, co už se domozku podařilo propašovat, než zvyšovat něco úplně nového.

Účinné léky na závažné problémy prostě mají vedlejší účinky. Bez vedlejších účinků jsou leda placeba. Vždy je potřeba zvažovat poměr závažnosti příznaků/efektivitu léčby/závažnost choroby.

A úzkostné deprese jsou bohužel hodně závažné a riziko, že se vám spustí suicidální myšlenky a nepodaří se vám z toho tunelu vystoupit je bohužel příliš vysoké.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1081
27.2.17 14:20

@Ou Já jsem si vědoma, že se jedná o závažný stav a že vedlejší účinky léků tohoto typu prostě asi nastanou, ale nevím, jak poznat, co je ještě vedlejší účinek který vymizí a co je už třeba něco patologického, na co moje tělo reaguje prostě přehnaně. Takže vy radíte ještě vydržet? Jdu ve středu ke svojí lékařce, tak to s ní proberu… potřebovala bych nutně přibrat, jsem hrozně vysílená a bez energie a každý takový stav veliké psychické nepohody to ještě zhoršuje

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
10737
27.2.17 14:24

@kote rozhodně vydržte do té středy a proberte to s ošetřujícím lékařem - samovolné vysazování prášků pak výrazně zhoršuje nové nastavování hladin.

Jestli se hodně bojíte, tak té lékařce teď zavolejte a proberte to po telefonu. Ale nemyslím si, že by vám řekla cokoliv jiného, než serotoninový sydnrom to není, vydržte do středy, probereme to.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1081
27.2.17 14:27

@Ou Moc děkuji, já jsem ráno volala na pohotovost do FN a tam mi doporučili do středy tu dávku snížit na původních 10mg a spíš mírně zvednout Triticco (na 100 mg), abych lépe spala… tak to tak udělám. Mám k tomu Atarax, takže to snad do středy nějak zvládnu. A moc Vám děkuju za rady…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8748
27.2.17 15:22
@Ou píše:
@Tarinka máte pravdu, nejste doktor, nevíte co a jak a přesto úzkostnému člověku na internetu hážete diagnozy od oka.

@kote jestli se to zlepšilo, ale ne dost po nízké dávce, tak je velmi pravděpodobné, že navýšení skutečně pomůže a že lék dělá to co má a že nakonec zabere. Pro nějakou stabilitu neurochemie je daleko jednodušší zvyšovat dávku něčeho, co už se domozku podařilo propašovat, než zvyšovat něco úplně nového.

Účinné léky na závažné problémy prostě mají vedlejší účinky. Bez vedlejších účinků jsou leda placeba. Vždy je potřeba zvažovat poměr závažnosti příznaků/efektivitu léčby/závažnost choroby.

A úzkostné deprese jsou bohužel hodně závažné a riziko, že se vám spustí suicidální myšlenky a nepodaří se vám z toho tunelu vystoupit je bohužel příliš vysoké.

Jo, lepsi diagnoza, ktera neni trvala, vec na kterou se muzu zeptat doktorua resit ji, obzvlast u leku, ktere toto maji v pribalovem letaku, nez schvalit vysokou davku antidepresiv cloveku, kterymu je po nich zle. Jasne, hlavne vydrzte :zed:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1081
2.3.17 08:32

Ahoj, třeba tato informace někomu někdy pomůže… včera jsem svůj stav po navýšení AD konzultovala s Mudr. a serotoninový šok to opravdu nebyl, nicméně léky mi evidentně nesedí, tři měsíce jsem užívala Itakem a po navýšení jsem měla zase hrozné myšlenky, nebyla jsem to já… takže resumé bylo tyto léky ihned vysadit. Mrzí mě, že jsem se tři měsíce trápila s něčím, co mi nedělalo dobře… bohužel bez předchozí zkušenosti člověk těžko pozná, kdy je to ještě snesitelný vedlejší účinek léku a kdy už je to opravdu za hranou a léky stav spíš zhoršují (panické ataky, černé myšlenky, třes, záškuby svalů, pocení… to vše přišlo až po nasazení léčby, nic z toho jsem předtím neměla :-(… tudíž doporučení pro všechny, které s AD nemáte zkušenost a začínáte užívat - nenechte se u Mudr. odbýt a pokud je stav opravdu dlouhodobě horší než před braním AD, tak něco není v pořádku.
Já jsem se po dohodě s Mudr. rozhodla na den nenasazovat nic, a zůstat jen u AD na noc (mám trittico). Tak uvidíme, co to bude dělat, ale hned druhý den po vysazení Itakemu jsem cítila úlevu…
Tak prima dny a všem bojujícím s depresemi hodně sil!!!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.18 16:28

@kote jak to nakonec dopadlo? Beru 16 den 20 mg elicea. Také od nastolení antidepresiv mám zhoršení a nespím.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15.11.18 19:58

Dobrý večer. Myslím, že jsem tu za totálního exota. Lékaři mně psali více než 15 let xanax 0,5 mg 3× denně a pak navyšovali. V té době se o benzodiazepinech mnoho nevědělo, natož abych byla upozorněna na jejich účinky. (Naivně jsem nosila ke každému lékaři seznamy léků, které beru a prosila jsem o jejich zredukování. Nikdo nic neudělal, ani mne nepoučili. A psali léta dál a dál.) Až jsem se doma po létech doslova zhroutila a zabojovala jsem ve FN u primaře úplně v jiném velkoměstě! U nás v okresním měřítku moc na vybranou nemáme. Stále jsem běhala jsem od lékaře psychology - nepočítaně jich bylo, až po psychiatry, celkem 3 různí, s prosbou, aby mně xanax vysadili. Bohužel jejich reakce byly děsné. Jeden mně ho vysadil ze dne na den a pak se nestaral. Druhý mně poslal po létech proseb pryč, prý dělá alkoholiky. Tak jsem vyhledala 3. a jeho reakce byla doslova tato, po měsíci vynechání a nasazení Lexaurinu, mně po měsíci pekla řekl, že mne ani nezná a nemá moji kartu. Nakonec jsem konečně našla odbornici na slovo vzatou a dnes už jsem po půl roce bez xanaxu a bez benzodiazepinů. Ztratila jsem v mlžném drogovém opojení z BDZ více než 10 let!! života. Ztratila jsem přátele, jen s manželovou podporou. A věřte mi, že bych tyto „odborníky“ nejraději zažalovala. Ale co, léta pekla, úzkostí, ataků a probdělé noci mně už nikdo nevrátí. V dnešní době je opravdu zázrak najít odborníka psychiatra i psychologa. Dnes mám nasazená velmi mírná AD téměř bez vedlejších účinků, konečně spím a zdají se mi dokonce i sny. Takový spánek nepamatuji mnoho let. Snad jen radu, hledejte a hledejte opravdové odborníky, nenechejte se odradit ničím a nikým.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama