Ahoj maminy, potřebovala bych poradit.
Mám sestru (letos jí bude 17), a je to s ní těžké. Ze školy odešla,
protože odmítla opakovat ročník (měla vysokou absenci a opavné zkoušky
neudělala). Do toho fetuje (hulí trávu a bere i pervitin). Jako starší
sestra jsem ji zkoušela několikrát domlouvat, ale vždy buď tvrdila, že
nebere a nebo, že už přestala. S mamkou jsem to taky řešila, bohužel ta
ji do nedávna vše věřila. Až teď otevřela oči. Do toho sestra začala
utíkat z domů (sebere se na x dnů a vrátí se třeba po 5 dnech, doma je
pár dní a pak o ní zas x dní nevíme). Všichni jsme z toho na nervy,
protože se neozývá, mobil nebere a na zprávy nereaguje. To, že je
v pořádku můžu vyvodit akorát z její aktovity na fb a i to není důkaz
toho, že je vpoho. Každopádně na policii jsme byli a tam nám řekli, že
pokud je starší 15 let, že po ní pátrat nebudou a když ji potkají, tak
jí odvedou domů (ty naše zákony jsou na palici
). Mamka si pro sebe a sestru
našla nový byt, fotr je alkoholická troska.
Nemáte někdo zkušenost nebo radu, jak tohle vyřešit??? Je mi jasné, že
dokud sestra nebude chtít pomoct, tak jí z fetu nikdo nepomůže. Jde ni
spíše o to omezit ty její mizení z domů. Fakt už je to o nervy ten
strach, a hlavně mamka je na tom hodně psychicky zle
Sestra fetuje a utíká z domu
Hm, ten přístup policie mi nějak nesedí. Přece když ji nahlásíte jako nezvěstnou a navíc holce není 18, matka je za ni zodpovědná, tak je jejich povinností po ní pátrat.
@Misiearhai Co ji pustit děti ze stanice zoo, dokument o Katce a to jak teď vypadá a další odstrašující příklady. Určitě když budete zakazovat atd to k útěkum povede víc. Snažit se s ní v klidu promluvit zjistit proč začala. Zkusit se ji pochopit zda to je aby zapadla do party nebo zda to je tím že táta je alkoholik.
Nevím jestli dostává nějaké,,kapesné”, každopádně prvně odstavit
od peněz a pokusit se ji dostat od,,kamarádů”. Dokud za nimi bude chodit
nepřestane nikdy to vím ze zkušenosti
Ona si sfetovana ani nemusí uvědomovat kolik času se vám neozyva
@Jagwa píše: Řekla bych, že až ji bude 18 a nebude ani studovat ani pracovat, půjde z baráku. Kde bere peníze?
Myslim si ze ji to davahi kamardi vymenou za sex a nebo vari ????
@stonožka12 píše:
Hm, ten přístup policie mi nějak nesedí. Přece když ji nahlásíte jako nezvěstnou a navíc holce není 18, matka je za ni zodpovědná, tak je jejich povinností po ní pátrat.
Tohle mi rekli jak na kriminalce tak statni policie. Ze uz rok a pul se dite
starsi 15 let bere jako svepravne a tudiz se po nem nepatra. Vyjimkou je jen
podezreni z unosu a nebo kdyby mela sebevrazedne sklony. To by ji hledali.
Jinak ne. Hold nejaky chytry politik zas vymyslel zakon a nedomyslel
zbytek
@Soňa Zacharová píše:
@Misiearhai Co ji pustit děti ze stanice zoo, dokument o Katce a to jak teď vypadá a další odstrašující příklady. Určitě když budete zakazovat atd to k útěkum povede víc. Snažit se s ní v klidu promluvit zjistit proč začala. Zkusit se ji pochopit zda to je aby zapadla do party nebo zda to je tím že táta je alkoholik.
Nezakazujeme, vime ze to nema smysl. Kazdopadne odstrasujici pripady videla sama na vlastni oci a nepomohlo. Problem je ze s nama nekomunikuje. Porad ji pisu at se zastavi (ja bydlim.se svou rodinou jinde) ze ji uvarim neco dobreho a pokecame. Ze ji pomuzu, nebudu ji soudit ani moralizovat. Ale k tomu mi musi dat sanci ji pomoct. Rict mi co se deje a proc to dela a tak. Ale jak rikam nekomunikuje
@stonožka12 jo ja se
taky divila. Tak jsem se prala jestli by mi nemohli zjistit kde je skrz mobil bo
ho ma zaply. Tak to pry se taky dela jen kdyz jde o unos. Nechapu to. Jako
mamka je do 18 zodpovedna, kdyz se neco stane tak ji zavrou. Ale hledat segru
nebudou bo uz mela 15 a uz se proste nehledaji. Fakt parada
@MalinkaMil píše:
Nevím jestli dostává nějaké,,kapesné”, každopádně prvně odstavit od peněz a pokusit se ji dostat od,,kamarádů”. Dokud za nimi bude chodit nepřestane nikdyto vím ze zkušenosti
Ona si sfetovana ani nemusí uvědomovat kolik času se vám neozyva
Od kapesneho je odstavena uz delsi dobu. Jak jsem jiz psala vyse…bud to
nejaci jeji kamaradi vari, nebo jim to splaci sexem (dost se to i ni rika ze
jde za pervitin a tak ale buhvi) a nebo krade od kamaradu ji odstavit bude velky problem, leda
by jsme ji privazali doma k topeni. Mamka uz si nasla byt v jine casti mesta
ale kvuli praci nemuze jit do jineho mesta. Takze segra za nema stejne bude
nadale chodit nebo oni za ni. Navic ma nejakeho pritele a ten fetuje taky.
@Misiearhai Tak leda až se zas ukáže doma tak za ni dojet. Ono je to těžké jelikož na každého zabírá něco jiného. Určitě bych se zkusila domluvit s psychologem zda by nemohl pomoci nebo zkusit nějakou organizaci co se zabývá drogově zavislíma.
@Soňa Zacharová píše:
@Misiearhai Tak leda až se zas ukáže doma tak za ni dojet. Ono je to těžké jelikož na každého zabírá něco jiného. Určitě bych se zkusila domluvit s psychologem zda by nemohl pomoci nebo zkusit nějakou organizaci co se zabývá drogově zavislíma.
To mam v planu zkusit. Kazdopadne i to bude tezke domluvit bo nikdo nevi
kdy se milostiva uraci vratit a jak dlouho se zdrzi
Holky a nevite jak to je ted s lecenim??? Kdysi bylo ze decko pod 18 mohli rodice poslat na leceni. Pak se to menilo ze bez souhlasu toho decka to neslo. Furt to tak je??? Prioadne je nejaka cesta jak by slo ji na to leceni dostat nez bude mit 18??? Vude me sice nenavidet za tohle ale jednou mi snad podekuje
@Misiearhai píše:
Ahoj maminy, potřebovala bych poradit.
Mám sestru (letos jí bude 17), a je to s ní těžké. Ze školy odešla, protože odmítla opakovat ročník (měla vysokou absenci a opavné zkoušky neudělala). Do toho fetuje (hulí trávu a bere i pervitin). Jako starší sestra jsem ji zkoušela několikrát domlouvat, ale vždy buď tvrdila, že nebere a nebo, že už přestala. S mamkou jsem to taky řešila, bohužel ta ji do nedávna vše věřila. Až teď otevřela oči. Do toho sestra začala utíkat z domů (sebere se na x dnů a vrátí se třeba po 5 dnech, doma je pár dní a pak o ní zas x dní nevíme). Všichni jsme z toho na nervy, protože se neozývá, mobil nebere a na zprávy nereaguje. To, že je v pořádku můžu vyvodit akorát z její aktovity na fb a i to není důkaz toho, že je vpoho. Každopádně na policii jsme byli a tam nám řekli, že pokud je starší 15 let, že po ní pátrat nebudou a když ji potkají, tak jí odvedou domů(ty naše zákony jsou na palici
). Mamka si pro sebe a sestru našla nový byt, fotr je alkoholická troska.
Nemáte někdo zkušenost nebo radu, jak tohle vyřešit??? Je mi jasné, že dokud sestra nebude chtít pomoct, tak jí z fetu nikdo nepomůže. Jde ni spíše o to omezit ty její mizení z domů. Fakt už je to o nervy ten strach, a hlavně mamka je na tom hodně psychicky zle
To je mi moc líto, že musíte řešit takové věci. Tady je každá rada drahá. Škoda, že ji
maminka nepodchytila už dříve, měla by na ni větší páky. Teď už bych
poradila mamince, ať vymění zámky, nakoupí si testy na drogy/třeba na
internetu/, a sestře oznámí, že do bytu může přijít jedině čistá, a
bydlet může s maminkou pouze pod podmínkou protidrogové léčby. Hrozí
totiž, že sestra začne krást a odnášet věci i z domu. Maminka by si
měla uvědomit, že každý závislák lže, a potřebuje pevné mantinely,
jinak zničí nejenom sebe, ale i všechny kolem. A hlavně, mamince bych
doporučila psychologa, nebo jinou odbornou pomoc, aby mohla konzultovat
s odborníkm, jak dále ohledně sestry postupovat.Je super, že má tebe. Je
to velmi těžká situace. Posílám vám sílu na dálku.
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.