Na co si dát pozor při výběru ZŠ

107
8.9.12 07:48

Škola... na co si dát pozor při výběru ZŠ

Ahojky holky budu mit příští rok PRVNAČKA a v lednu se nam narodi miminko tak se chci zeptat na co si mam dát pozor při vyběru ZŠ a nebo jak případně připravit syna do první třídy je trochu neposeda a mam pocit ze nevydrži u ničeho moc dlouho synovi bude v zaří 6 let dekuji za rady…a přeji krasný den :mavam: :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8996
8.9.12 08:05

Zjistila bych si počet dětí v osmých třídách. To může hodně napovědět. Od dětí, které chodily do místní příšerné ZŠ vím, že hodně spolužáků školu opustilo ( přešli na jinou ZŠ ) až v osmé třídě zbyly jen dvě třídy po cca 12ti žácích. ZŠ, která má čtyři třídy po 30ti dětech i v osmém ročníku je dobrá ZŠ. ZŠ, ze které postupně žáci zdrhají jinam, je špatná ZŠ. Není jistě od věci zjistit si na internetu kdy jsou třídní schůzky a přijít tam taky a poptat se rodičů jak jsou spokojení. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
8.9.12 08:06

Koukám že jsi z Prahy, tam je výběr velký. Asi bych se zaměřila na vzdálenost od bydliště, jestli bude chodit sám, a potom se třeba taky podívej jaká zaměření školy v okolí nabízí a třeba i kroužky. Dneska už má každá škola webovky. Jo a nekoukej jenom na nabídky pro prvňáčky, ale i pro starší. Nebude chodit pořád jen do první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
8.9.12 08:15

Vytipuj si školy a zajdi tam osobně. Uvidíš, dle dojmu. Hodně škol pořádá dny otevřených dveří.. jinak dala bych pozor na počet dětí ve třídách - 30 je na první třídu fakt moc, pak vybavenost školy, přístup učitelek, se kterými se setkáš. Pak je dobré koukat i na další aktivity /kroužky, zaměření, formu učení/…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
8.9.12 08:23

@Lynette Přesně to jsme měli my. Do devítky nás dokonce spojili do jedné třídy. Přesto jsme byli jedna z nejlepších základek v kraji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
8.9.12 08:34

@Lynette nás takhle selektovali, až z původních 64 žáků v prvních třídách zůstalo 20 v 9tce. Průměr třídy 1,2, většina později vysokoškoláci.. oni takhle někde selektují na studijní třídy, víš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
8.9.12 08:41
@Lynette píše:
Zjistila bych si počet dětí v osmých třídách. :? ZŠ, která má čtyři třídy po 30ti dětech i v osmém ročníku je dobrá ZŠ.

Co to je za blbost? :). Některé třídy se takto záměrně selektují, navíc čím méně dětí ve třídě tím lépe..Bohužel je teď moc žáků, takže to jinak asi nepůjde ale říct, že škola, která má v osmých třídách čtyři třídy po třiceti je dobrá škola je teda něco :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
8.9.12 09:27

Taky myslím, že je lepší mít ve třídě 15 dětí, než 31 jako to bylo za našich dob ;) Pamatuju když jsem šla do 1. třídy, tak jsme měli 1.A-1.O, takže 15 prvních tříd po 30 dětech, v 9 třídě už nás zůstalo jen 5 tříd po 30-31 žácích. dneska když se kouknu na fotky, tak tam mají z každého ročníku tak 2-3 třídy cca po 20 dětech. Jinak moje děti budou chodit do té stejné základky jako jsem chodila já, většina učitelů zůstala stejných a navíc ji mám hned vedle baráku. Takže super, protože děti budou zřejmě už od 1.třídy chodit do školy sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
8.9.12 09:34

Zjistila bych si hlavně to, kolik dětí bude ve třídě, čím míň dětí, tím líp, učitelka bude mít víc času věnovat se každému z nich.
Pak taky jaká je možnost družiny, zda se dostanou všichni, kdo potřebují.
A osobně školu navštívit, až budou mít den otevřených dveří nebo zkusit domluvit se na individuální návštěvu, uvidíš, jak jsou pružní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
8.9.12 09:36

@Kallkapa No do té školy s mnoha dětmi právě přecházejí děti z blbých škol. Proto je jich tam tolik. A tu selekci opravdu nechápu. Jak jako selektují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31313
8.9.12 09:43

Jako pro mě to aktuální neni, ale zaráží mě toto: jak je možný, že z 15 tříd zůstane 5?
kam zmizej ty ostatní děti? nějaký důvod k přechodu do jiné školy asi mají, ne? když odejde pár dětí, tak to může být stěhováním a pod. ale pokud zmizí 2/3 ročníku, tak je asi něco špatně, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
8.9.12 09:47
@Mar__tanka1983 píše:
Jako pro mě to aktuální neni, ale zaráží mě toto: jak je možný, že z 15 tříd zůstane 5?
kam zmizej ty ostatní děti? nějaký důvod k přechodu do jiné školy asi mají, ne? když odejde pár dětí, tak to může být stěhováním a pod. ale pokud zmizí 2/3 ročníku, tak je asi něco špatně, ne?

přesunuli je na další školy v okolí, které měli žáků málo a rozšiřovali kapacity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
8.9.12 09:48

@Michaela23 Kdo je tam přesunul?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
8.9.12 09:52

Navíc jsme byli ZŠ jen s prvním stupněm. až později se škola rozšířila i o druhý stupeň ale už ne s kapacitou 15 tříd na ročník, ale jen na 5. Takže zbytek musel jinam ;)

@Lynette co já vím? v té době mi to bylo celkem jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
8.9.12 09:54

Jinak ohledně průměru 1,2 - na té blbé místní ZŠ je taky průměr tříd 1 nebo 2 ale ty dětí neumí absolutně nic a jsou bez šance dostat se z té školy na střední. On je totiž trochu rozdíl dostat jedničku z referátu, narýsovaného cvičení nebo přednesené básničky a dostat jedničku z gramatiky nebo soustavy rovnic. To už ale v průměru patrné není. Na té škole nedokáží žáci v sedmé třídě kteří mají samé jedničky z angličtiny dát dohromady větu : V kolik hodin vstáváš?

Nevím jak v jiných krajích ale v Praze jsem se s nějakým přesouváním studentů nesetkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin