Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky budu mit příští rok PRVNAČKA a v lednu se nam narodi miminko tak se chci zeptat na co si mam dát pozor při vyběru ZŠ a nebo jak případně připravit syna do první třídy je trochu neposeda a mam pocit ze nevydrži u ničeho moc dlouho synovi bude v zaří 6 let dekuji za rady…a přeji krasný den
![]()
Zjistila bych si počet dětí v osmých třídách. To může hodně napovědět. Od dětí, které chodily do místní příšerné ZŠ vím, že hodně spolužáků školu opustilo ( přešli na jinou ZŠ ) až v osmé třídě zbyly jen dvě třídy po cca 12ti žácích. ZŠ, která má čtyři třídy po 30ti dětech i v osmém ročníku je dobrá ZŠ. ZŠ, ze které postupně žáci zdrhají jinam, je špatná ZŠ. Není jistě od věci zjistit si na internetu kdy jsou třídní schůzky a přijít tam taky a poptat se rodičů jak jsou spokojení. ![]()
Koukám že jsi z Prahy, tam je výběr velký. Asi bych se zaměřila na vzdálenost od bydliště, jestli bude chodit sám, a potom se třeba taky podívej jaká zaměření školy v okolí nabízí a třeba i kroužky. Dneska už má každá škola webovky. Jo a nekoukej jenom na nabídky pro prvňáčky, ale i pro starší. Nebude chodit pořád jen do první.
Vytipuj si školy a zajdi tam osobně. Uvidíš, dle dojmu. Hodně škol pořádá dny otevřených dveří.. jinak dala bych pozor na počet dětí ve třídách - 30 je na první třídu fakt moc, pak vybavenost školy, přístup učitelek, se kterými se setkáš. Pak je dobré koukat i na další aktivity /kroužky, zaměření, formu učení/…
@Lynette Přesně to jsme měli my. Do devítky nás dokonce spojili do jedné třídy. Přesto jsme byli jedna z nejlepších základek v kraji.
@Lynette nás takhle selektovali, až z původních 64 žáků v prvních třídách zůstalo 20 v 9tce. Průměr třídy 1,2, většina později vysokoškoláci.. oni takhle někde selektují na studijní třídy, víš ![]()
@Lynette píše:
Zjistila bych si počet dětí v osmých třídách.ZŠ, která má čtyři třídy po 30ti dětech i v osmém ročníku je dobrá ZŠ.
Co to je za blbost?
. Některé třídy se takto záměrně selektují, navíc čím méně dětí ve třídě tím lépe..Bohužel je teď moc žáků, takže to jinak asi nepůjde ale říct, že škola, která má v osmých třídách čtyři třídy po třiceti je dobrá škola je teda něco ![]()
Taky myslím, že je lepší mít ve třídě 15 dětí, než 31 jako to bylo za našich dob
Pamatuju když jsem šla do 1. třídy, tak jsme měli 1.A-1.O, takže 15 prvních tříd po 30 dětech, v 9 třídě už nás zůstalo jen 5 tříd po 30-31 žácích. dneska když se kouknu na fotky, tak tam mají z každého ročníku tak 2-3 třídy cca po 20 dětech. Jinak moje děti budou chodit do té stejné základky jako jsem chodila já, většina učitelů zůstala stejných a navíc ji mám hned vedle baráku. Takže super, protože děti budou zřejmě už od 1.třídy chodit do školy sami.
Zjistila bych si hlavně to, kolik dětí bude ve třídě, čím míň dětí, tím líp, učitelka bude mít víc času věnovat se každému z nich.
Pak taky jaká je možnost družiny, zda se dostanou všichni, kdo potřebují.
A osobně školu navštívit, až budou mít den otevřených dveří nebo zkusit domluvit se na individuální návštěvu, uvidíš, jak jsou pružní.
@Kallkapa No do té školy s mnoha dětmi právě přecházejí děti z blbých škol. Proto je jich tam tolik. A tu selekci opravdu nechápu. Jak jako selektují?
Jako pro mě to aktuální neni, ale zaráží mě toto: jak je možný, že z 15 tříd zůstane 5?
kam zmizej ty ostatní děti? nějaký důvod k přechodu do jiné školy asi mají, ne? když odejde pár dětí, tak to může být stěhováním a pod. ale pokud zmizí 2/3 ročníku, tak je asi něco špatně, ne?
@Mar__tanka1983 píše:
Jako pro mě to aktuální neni, ale zaráží mě toto: jak je možný, že z 15 tříd zůstane 5?
kam zmizej ty ostatní děti? nějaký důvod k přechodu do jiné školy asi mají, ne? když odejde pár dětí, tak to může být stěhováním a pod. ale pokud zmizí 2/3 ročníku, tak je asi něco špatně, ne?
přesunuli je na další školy v okolí, které měli žáků málo a rozšiřovali kapacity.
Navíc jsme byli ZŠ jen s prvním stupněm. až později se škola rozšířila i o druhý stupeň ale už ne s kapacitou 15 tříd na ročník, ale jen na 5. Takže zbytek musel jinam ![]()
@Lynette co já vím? v té době mi to bylo celkem jedno.
Jinak ohledně průměru 1,2 - na té blbé místní ZŠ je taky průměr tříd 1 nebo 2 ale ty dětí neumí absolutně nic a jsou bez šance dostat se z té školy na střední. On je totiž trochu rozdíl dostat jedničku z referátu, narýsovaného cvičení nebo přednesené básničky a dostat jedničku z gramatiky nebo soustavy rovnic. To už ale v průměru patrné není. Na té škole nedokáží žáci v sedmé třídě kteří mají samé jedničky z angličtiny dát dohromady větu : V kolik hodin vstáváš?
Nevím jak v jiných krajích ale v Praze jsem se s nějakým přesouváním studentů nesetkala.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.