Slovní úlohy pro 7. třídu

14.5.20 09:17

Slovní úlohy pro 7. třídu

Krásný den přeji vše,
prosím o pomoc se slovní úlohou, která zní:

Paní Zahrádková koupila u stánku v tržnici 4 kg hrušek po 18 kč za kilogram.
Potom zjistila, že u druhého stánku prodávají stejný druh hrušek za 16 kč.
a) Kolik kg hrušek by koupila u druhého stánku za obnos, který vydala za hrušky u prvního stánku?
b) Kolik korun by ušetřila, kdyby 4 kg hrušek koupila až u druhého stánku?

Předem všem děkuji za pomoc :D :*
Eva

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

19314
14.5.20 09:24

To je fakt pro sedmičku?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3899
14.5.20 09:24

@Zlatyanonym Fakt je to pro 7. tridu?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3899
14.5.20 09:25

@vokishka :grinning:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15306
14.5.20 09:44

Ne, to fakt není sedmá třída - to snad leda ve zvláštní škole. Mám sedmačku a tohle řešili už někdy před dvěma lety.

@Zlatyanonym, vypočítat si to Tvůj potomek snad musí sám… Postup: spočítej si, kolik korun paní vydala celkem u prvního stánku a kolik u druhého. Pro výsledek „a)“ pak použiješ dělení (cena za kg u druhého stánku je zadána), pro výsledek „b)“ porovnání (odčítání).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
38292
14.5.20 09:50

4×18 =72
72/16= 4,5 koupila by 4,5 kg

4×16=64
72-64=8
Ušetřila by 8 Kč.

Jinak hrušky za 18 už jsem neviděla léta.

Příspěvek upraven 14.05.20 v 09:54

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
287
14.5.20 09:51

1. stánek 4 kg po 18 Kč = 18×4 = 72 Kč zaplatila
2. stánek 4 kg po 16 Kč = 16×4 = 64 Kč

72-64 = 8 ušetřila by tedy 8 Kč, které by u druhého stánku stačily na další půl kilogram hrušek /protože tam stojí kilogram 16 Kč/ celkem by tam mohla koupit 4,5 kg

4,5×16= 72

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
19314
14.5.20 09:52

@aiwwa @skalacka neměla by to aspoň zkusit sama?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.20 10:23

Nechtějí to spise pocitat trojclenkou? Ta se v sedme dela…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.20 11:00

@BohunkaP Myslíte, že jsem si to vymyslela? :roll: :potlesk:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.20 11:01

@skalacka Moc Vám děkuji za odpověď, jste zlatá :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.20 11:02

@aiwwa Děkuji Vám moc :*

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15306
14.5.20 11:02
@Zlatyanonym píše:
@BohunkaP Myslíte, že jsem si to vymyslela? :roll: :potlesk:

Ano, myslím, že ročník sis vymyslela (třeba proto, že je to tak jednoduchá úloha, že je hodně trapné, že s ní dítěti neumíš poradit sama)…. Látka tohoto typu se probírá o dva ročníky níž.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.20 11:09

Slovní úlohy pro 7. třídu

Mohu Vás poprosit ještě o dvě slovní úlohy? :nevim: :zed:
Jak jistě chápete rodiče nemají čas to řešit, proto píši sem a budu ráda za jakoukoliv pomoc :kytka:
Pokud na to máte jiný názor, není třeba komentovat ;)

1. Skutečná vzdálenost Prahy a Paříže je 885 km. Na mapě je znázorněna úsečkou dlouhou 177 mm. Jaké měřítko má mapa?

2. Pan Novotný cestuje z Říčan do Poděbrad. Na mapě je vyznačena trasa jeho cesty. Tato křivka má na mapě s měřítkem 1 : 500 000 délku 8,6 cm. Kolik kilometrů ujede?

Děkuji :srdce:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8702
14.5.20 11:10

Myslim, ze uvahu by zvladla i moje druhacka :think:, a to mi jeste prijde, ze ji slovni ulohy jdou ze vseho nejmene. Schvalne ji to zkusim zadat s mensimi cisly. Normalne tu obcas nekomu slozitejsi ulohu natuknu, ale tohle mi prijde teda hodne trivialni.

No, mozna by takove ulohy mohli zadavat v bance a kdo nevypocita, nedostane pujcku :mrgreen:.

Příspěvek upraven 14.05.20 v 20:21

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama