Smrt rodičů a vztahy v rodině

Anonymní
13.8.26 13:28

Smrt rodičů a vztahy v rodině.

Dobrý den, řešíme doma nelehké téma. Půl roku zpět mi zemřeli krátce po sobě oba rodiče. Zbyla jsem já a dva sourozenci. Sourozenci mají jinou maminku. Dům mi tatínek daroval již před deseti lety, už nechtěl řešit pojistky, opravy atd. Další dva sourozenci byli v exekucích, takže chtěl mít jistotu. Oba sourozenci o tom věděli. Teď po jejich smrti se vyřešil majetek. Rozdělili se peníze. Jeden sourozenec chtěl jezdit občas do domu, zavzpomínat, byl tam za tu dobu 5× na týden. Nikdy jsem neměla potřebu po něm nic kontrolovat. Teď náhodně jsem si všimla, že zmizelo dost věcí včetně peněz, které se ještě měly rozdělit na třetiny. Zeptala jsem se ho, co to má znamenat a bylo mi vyčteno, že dům jsem dostala jen já, on je starší a má větší právo a bude si z domu brát, co mu patří a chce všechny věci po otci. Před pěti lety jsem mu nabízela, ať se do domu nastěhuje a doopatruje rodiče, že ho nechám v domě za to dožít. Vždycky to zamluvil, že je ještě čas. O rodiče jsem se postarala sama a teď na mě vytáhnul, že jsem mu slíbila, že dům bude jeho a může v něm bydlet. On se cítí podvedený, že jsem dům dostala já a mně se nelíbí, když z domu odváží věci a nic mi o tom neřekne. Také naprosto vymazal tu podmínku doopatrování rodičů a chce se do domu nastěhovat. S rodinou o tom mluvit nelze, ti řeknou:„Hlavně se nehádejte.“ Co s tím? Ptala jsem se i AI a ta mi přitakává, to nepotřebuji, spíš reálný pohled.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3596
13.8.26 13:32

Tak asi vyměnit zámky, ne? nevím proč jsi mu nabízela ty krátkodobé pobyty? Naši taky dali dům bráchovi, a nikdy by mě nenapadlo do nej lézt. Byť si o tom taky myslím svý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
13.8.26 13:35

Když nechceš, aby bratr bydlel v tvém domě a bral ti tvoje věci, tak si dům zabezpeč, vyměň zámky, a když se tam vloupá, tak ho udej na policii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.26 13:40

Myslela jsem, že z toho domu udělám místo, kde se jako rodina budeme setkávat. Netušila jsem, že by si ho někdo hned dovolil rozebírat. Pro mě je 6 měsíců velmi krátká doba.

• Citovat
  • Upravit
37075
13.8.26 13:41

Vyměnila bych zámky a dala na dům alarm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.26 13:43
@Luboš P píše: Více

Chce věci po otci, ty mi s domem nepatří a klidně mu je dám, ale seznam věcí, které chce neudělá, že si tam přímo zajede, obávám se scény. Klíče od domu mi vrátil.

• Citovat
  • Upravit
37075
13.8.26 13:44
@Anonymní píše: Více

Nesmysl. Pokud ten dům nepotřebuješ pro sebe tak ho začni pronajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22070
13.8.26 13:45

On tě okradl a reakce je „hlavně se nehádejte“ 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.26 13:56
@PaníBovaryová píše: Více

Co na to napsat, nechtějí si rozhádat žádnou stranu. Oni nevidí, že jsem deset let platila opravy, pojistky, daně z nemovitosti, jen to, že to mám já. Ale před deseti lety nikdo nic nenamítal.

• Citovat
  • Upravit
25508

tvému postoji se říká : Za dobrotu, na žebrotu
Polorodí sourozenci jsou/byli v exekuci, to mi stačí, abych si udělala jistou představu - takže NE, žádné týdenní pobyty v mé nemovitosti se nebudou konat, vyměnit zámky,
nabídnout, že si mohou odvézt na památku věci, se kterými já budu souhlasit.. Jinak jim patří pouze to, co je v dědickém usnesení, to snad dostali? Takže jim nic víc ani dávat nemusíš. Jsi moc měkká a vrací se ti to. Jsou vych-caní jak díra do sněhu, starat se o nemocné rodiče NE, ale brát po nich majetek Ano…
Jasně bych se vymezila i za cenu, že ochladnou vztahy.. bohužel, měli stejnou možnost se starat jako ty.. navíc o daru starém už 10let věděli, není to čerstvá „bolest“… rodiče s majetkem holt naložili takto, byla to jejich vůle… a čistě jen tvá dobrá vůle je jim dát něco víc, než bylo rozhodnuto v dědickém řízení.
A ano, dost lidí se kvůli dědictví rozhádá, bohužel to tak je a u vás to tak bude taky… zde ale nejde přímo o dědictví, dar už byl dávno za života. Nemusíš mít špatné svědomí.
Pokud dům nepotřebuješ a je to zbytečný žrout peněz, prodala bych to a zvážila, že jim malou část dám (pokud jste v životě dobře vycházeli), ale opět - není to vůbec žádná tvoje povinnost.. spíš možnost ke zvážení…
Pokud budou naštvaní, řekla bych, že můžou být rádi, že jsem nepodala tr. oznámení pro krádež těch věcí…
Dostalas, co sis za svou péči a chování zasloužila, tak nemusíš mít špatné svědomí :srdce: :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374

A dědické řízení je teda uzavřené? Odnést si může pouze věci, které mu v rámci dědictví připadly. Pokud mu chceš dát ze svého něco navíc, můžeš… ale proč?

Zámky, alarm, nazdar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.26 14:08
@Nevšední… píše: Více

Dědické řízení je uzavřené. Ale ten sourozenec, se kterým mám spor, nic nedostal, protože jsem peníze poslala jeho insolvenčnímu správci. Takže si myslí, že jsem ho okradla. Někde jsem četla, že dům je sice můj, ale věci po otci nejsou jen moje, ty mohou chtít i sourozenci. V dědickém řízení nic o těchto věcech nepadlo, notář neřešil ani zlato, natož míchačku, žirafu, sekačku atd.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.8.26 14:12
@Lucy75 píše: Více

Jen ten jeden sourozenec, s druhým mám dobré vztahy. Stále se ale cítím hrozně. Rodný dům prodat nechci, to už raději ten pronájem, ale nemám se ani k vyklizení věcí po rodičích. Zatím to nejde.

• Citovat
  • Upravit
25508
13.8.26 14:16
žirafu? :mrgreen: nevím, cos kde četla, ale pokud nejsou konkrétní věci vymezeny v dědickém usnesení (klidně tam bývá i vyjmenovaný nábytek nebo nářadí, pokud jsou předmětem dědického řízení), tak nemáš absolutně žádnou povinnost jim ty věci dávat!! Pokud chtěli např. nějaké šperky, měli to řešit v rámci toho dědického řízení u notáře a tam by se o konkrétních věcech rozhodovala, nyní už ne! Pokud je usnesení pravomocné, nemají tě co okrádat, je to vyloženě krádež, to si uvědom.
Pokud je sourozenec v insolvenci, přímo insolvenční zákon říká, že sem spadá i dědictví, takže opravdu jsi to udělala dobře, musí se výtěžek z dědictví prostě zahrnout do insolvenčního řízení, prodat a výtěžek (či peníze) poměrově rozdělit mezi přihlášené věřitele dlužníka (je na to distribuční tabulka).
Takže nechápu, proč si tohle všechno necháváš líbit. Normálně vyměnit zámky, dát zabezpečovací zařízení a volat policii pro porušení domovní svobody, pokud ti tam budou bez tvého vědomí lozit. Tečka. Nevím, co na tom nechápeš. Pokud si necháš líbit současný stav, tak to bude jen a jen horší a budou zkoušet víc a víc. Viz. pokus se tam nastěhovat s celou famílií, to se asi zbláznili, ne? Zvaž prodej a pořízení vhodnější nemovitosti. Pokud dům neužíváš, svádí je to k myšlení, že ho vlastně nepotřebuješ…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5076
13.8.26 14:26

Takže ten sourozenec je ve sračk. ách, které si zřejmě sám způsobil. Prachy které zdědil dostal insovl. správce naprosto jasně a „připravil“ o ně tak jedině sám sebe. Nebo ty exekuce a insolvenci jsi mu zařídila ty? Ne asi on že.

A on leze do baráku, který mu nepatří a bere si tam věci bez základní komunikace s dalšími lidmi. Vždyť ty věci nejsou POUZE jeho, jsou i vaše.

Takže bych si vyndala hlavu z písku a vyměnila zámky. A s ním vedla diskuzi ve chvíli kdy bude schopný a ochotný vést normální komunikaci se všemi svými sourozenci, protože otce jste měli společného a ty věcí jsou vás VŠECH.
A vztekat se může jak chce.

A tedy vůbec nechápu proč někoho pouštíš někam 5× na týden… Bez nějaké kontroly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová