Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U jednoho dítěte jsem kolikrát spala za noc 3 hodiny, i méně. Bylo to náročné období a nebyl to pro mě problém. Teď jsem starší, děti jsou větší a ideální by bylo 8 hodin, ale mám různá období - stačí mi 6 hodin a pak už nespím (vzbudím se a není šance usnout, ale pak jsem samozřejmě unavená) a pak mám období, kdy mi ani těch 8 hodin nestačí. No a tento týden to je strašný, dvě noci jsem skoro nespala, protože jsem musela něco dělat a ty další noci nespím taky, protože to nejde - budím se já a budí mě i dítě. Včera v práci na mě teda padala dost únava. Snad se vyspim na zítřek. Měla jsem i období, kdy jsem si musela jít lehnout s dítětem odpoledne a to jsem v noci spala. Netuším, proc se u mě potřeba spánku mění.
@PetraMeli píše:
Vstávám před 5h, i kvůli práci, abych vše doma udělala, manžel nedělá nic, jen se oblékne, vyčistí zuby a jede do práce.
Já musím nakrmit děti, pak hygiena atd… do toho zvířata, řešení emailů z předešlého dne a pak rychle do práce, odtamtud nakoupit, uvařit (jinak jsou kecy), mezitím vzít děti ven, zvířata, úklid a od zíří bych měla dál studovat, to nevím, ještě promýšlím a do postele se mohu dostat nejdřív kolem, někdy později, pokud chci ještě něco dodělat 23h.
A proč bereš ohled na manželovy kecy? Domácnost a děti jsou i jeho, proč nemáš kecy ty, že on nic nedělá?
@unuděná píše:
Holky, nedělejte ze sebe hrdinky. V mladém věku vám možná 5 hodin spánku denně stačí, důsledky nedostatku spánku ale pocítíte velmi brzy na svém zdraví.
Tak to nemusí být o hrdinství, já díky svému skvělému muži mám aspoň pět hodin spánku denně a díky bohu za ně, bez něj bych se nevyspala vůbec, holt ne každé miminko spí celou noc ![]()
Edit: vidím, že už jsi zmiňovala, že to neplatí pro miminka ![]()
Spánek je pro mě extrémně důležitý. Nejedu jako většina systémových lidí, poslouchám své tělo. Spím 8-10h, pod 8 je to katastrofa. Máme možnost si život udělat takový, jaký chceme. Nechtěla jsem vstávat brzy, nechtěla jsem vstávat na budík - tak podnikám. Děti a jejich biorytmy neovlivnime, ale s tím snad do toho žena jde, že BOHUŽEL nějakou dobu se nevyspi. Batolata už jsou ok a jdou se naučit na režim, který vyhovuje i matce. A koneckonců - nejdůležitější je netáhnout za sebou balvan povinnosti, nebrat vše tak vážně a hlavně si promyslet, s kým to dítě si dělám - na děti a domácnost jsou dva, žena není otrok a muž král, jsou to rovnocenní partneři a rodiče.
@Ghaia píše:
Spánek je pro mě extrémně důležitý. Nejedu jako většina systémových lidí, poslouchám své tělo. Spím 8-10h, pod 8 je to katastrofa. Máme možnost si život udělat takový, jaký chceme. Nechtěla jsem vstávat brzy, nechtěla jsem vstávat na budík - tak podnikám. Děti a jejich biorytmy neovlivnime, ale s tím snad do toho žena jde, že BOHUŽEL nějakou dobu se nevyspi. Batolata už jsou ok a jdou se naučit na režim, který vyhovuje i matce. A koneckonců - nejdůležitější je netáhnout za sebou balvan povinnosti, nebrat vše tak vážně a hlavně si promyslet, s kým to dítě si dělám - na děti a domácnost jsou dva, žena není otrok a muž král, jsou to rovnocenní partneři a rodiče.
Zdravé děti ano, když mají nějaký problém, tak si to takto malovat na růžovo nemůžete.
No a rovnocení, tak jestli budu muset zůstat doma a jed jen DPP, tak to moc rovnocené nebude.
Miluji spánek, když mám volno spím 8-10h, pokud jdu do práce, spím kolem sedmi max; ale to tedy trpím.
@freeport píše:
Miluji spánek, když mám volno spím 8-10h, pokud jdu do práce, spím kolem sedmi max; ale to tedy trpím.
Já už se třeba budím i bez budíku. No a ano, nejdéle 6h, víc už mi to tělo nedovolí nebo nevím. ![]()
No, ale budu ted zkoušet nějaké cvičení na uvolnění a meditaci, mám problémy i s trávením kvůli živ. stylu a s tím souvisí i ten spánek, tak uvidíme.
Misto cviceni na uvolneni bys hlavne mela zapojit toho (sobeckeho, neempatickeho) muze. Domacnost neni jen tva. Fakt neni normalni abys ty “jela jak krecek”, nespala jsi aby jsi to vse stihala a pak padala na hubu a on byl “vysmatej”.
@PetraMeli píše:
Zdravé děti ano, když mají nějaký problém, tak si to takto malovat na růžovo nemůžete.
No a rovnocení, tak jestli budu muset zůstat doma a jed jen DPP, tak to moc rovnocené nebude.
Je to rovnocenné, ty jen žiješ v zajetí typické české představy, že starat se o dítě je nějak méně hodnotné, než být tu samou dobu v práci a vydělávat. Ale to jsou naprosto rovnocenné činnosti, a popravdě ta péče je nakonec i cennější - vždy se dá najít jiná práce, ale ta péče je velmi těžko nahraditelná.
Spím 7-8 hodin a mám dvě malý děti. A můžou se klidně stavět na hlavu, ale já proste spát potrebuju. ![]()
Když nemám svych 7-8, mám hrozně špatnou pozornost, velký chutě a jsem velmi protivná ![]()
Trošku mě to dřív štvalo, že to na mě tak působí, ale tak holt každý tělo je nějaký ![]()
Ahoj maminky, mám 2 mes. starou holčičku. Je kojena, prospívá velmi dobře. V noci spí 5 a více hodin. Dnes dokonce od 10 večer do 8 do rána. Nejde o mě, vím, že mi všichni budete psát buď ráda a užívej, ale je to ok pro miminko? ![]()