Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ty kráso
podle pohmatu pozná že máš špatnou placentu? A jako v klidu chodit k Dr co nemá utz a pokaždý dojíždět na utz? To můžeš přeci rovnou chodit jinam. Jako mě by to teda stresovalo takže bych dojela do nemocnice na pohotovost, rozhodně bych nevydržela do pondělí..
@Karol6 Prosím te nestresuj. Když čtu tyto komentáře, nevím, jestli se tu někteří využívají v plaseni těhotných, jsou úplně mimo nebo si tu jen honí své ego. Jestli cítíš normálně pohyby, vydrz v klidu do pondělí, rozhodně se nebude jednat o nic tak moc akutního. I kdyby byla placenta špatná, neznamená to, že vůbec nefunguje a dítě je v bezprostředním ohrožení. Většinou bývá problem v odumreni části placenty, kdy její větší část normálně funguje a dítě vyživuje. Jen třeba ke konci těhotenství už výživa nestačí a děcko špatně roste a pribira. Proto se pak vyvolává porod.
Pokud nekrvacis, dítě se hýbe, zavri emimino, povznes se nad dokonalost @smurfka a užij si hezky pohodovy vikend. ![]()
Jee děkuji. Už jsem si rekla,ze to tady komentovat nebudu,ze to nema cenu. Prostě jsem byla u sve gyndarky vzdy velmi spokojena a nebyl duvod odejit.Taky me zarazili nějaké komentáre. Přesně jak pises,rekla jsem si ze pockam do pondeli. Malá kope jak o život a citim se vyborne,jen unaveně. Tak se nebudu stresovat a ono to nějak dopadne. Každopádně děkuji
@modravlocka
@Celina Nevím odkud jsi, ale stále jeste existují gyndari (většinou starší), kteří nevlastní ultrazvuk. Pokud se takových v jednom městě sejde více, případně je gynekologu ve městě nedostatek, člověk má holt smůlu a nemůže si vybírat. Musí vzít zavdek alespoň nějakou péčí. Ne všichni totiž žijí v Praze, Brně a dalších velkých městech a ne každý si může dovolit jezdit třeba 100km daleko, k lekari, ktery ho vezme.
Naopak mi z pohledu kvality péče přijde lepší odeslat pacientku na ultrazvuk jinam, než si ho na stará kolena pořídit a pořádně s ním neumět. Nejoptimalnejsi verzi samozřejmě je přístroj vlastnit a umět s ním, ale ne vždy je to možné.
@modravlocka čoveče a já jsem z malého města jsou tu hned 3 gyndaři, všichni tři vlastní utz přístroj a pokud někdo napíše že jsou v nemocnici 3 a ani jeden nemá utz tak probíhá co je to za nemocnici? U nás ve městě i na poliklinice mají blbý utz i rentgen. A já sama dojíždím 20km k lékaři, který teda má špičkové vybavení včetně 3D i 4D utz. Takže ano pokud je s péčí spokojená tak OK ale pak nevidím důvod zakládat diskuzi, co si o tom kdo myslí, nebo kdo má jakou zkušenost.. A myslím si že na gyndu se nechodí x krát do roka (kromě těhotenství) aby nebylo možné si zajet pár km pro optimální péči ![]()
@Celina píše:
@modravlocka je to na každém, ale k takovému gynekologovi bych nešla ani na prevenci, natož těhotná. Je rok 2018 a ultrazvuk mají doktoři i v Horní Dolní. Pokud to zakladatelce nevadí, tak nechápu její dotaz a už vůbec ne strašení oné doktorky, která vychází z metod minulého století
Nechápeš dotaz? Tak si ho přečti znovu. Ptala se naprosto jednoduše, jestli je tu někdo, komu špatně fungovala placenta a jak se v takovém případě postupuje. Vy jste se tu na ni sletly jako sklípky a začaly kvokat naprosto mimo téma.
@Kristyna.Vechtova Není Horní Dolní jako Horní Dolní. To, že je něco u Vas, nemusí nutně znamenat, že je to stejne i o pár kilometrů vedle. Pokud to u Vas skutečně takto funguje a ještě si třeba můžeš vybrat, ke kterému z lékařů se preregistrujes, můžeš být šťastná. Bohužel jsou místa, kde to, co popisuješ, stále ještě není standard.
@modravlocka nevím no, neznám ani nikoho v okolí a to mám kamarádky i ve velkých městech jako je Praha, PCE, HK apod a teda u nikoho jsem neslyšela že by Dr neměl utz a spousta holek si za péči - tak aby byla adekvátní a kór v těhotenství, dojíždí. A i kdyby tak mám v okolí 2 nemocnice a do hodiny jízdy další 3. Když se dneska může a většinou i musí, dojíždět k zubaři nevidím důvod nejezdit si i ke gynekologovi. Ale asi na to máme hold každá jiný názor, já jsem zakladatelce jasně odpověděla, že já osobně bych do pondělí nevydržela čekat a kdyby mi někdo jen po pohmatu břicha tvrdil, že dítěti nejspíš nepracuje správně placenta, tak by h prostě chtěla být pod kontrolou. Jasně placenta nejspíš neodejde ze dne na den, ale můj doktor říká, raději 10× zbytečně než něco zanedbat nebo si něco vyčítat, takže ano asi bych v té situaci byla za hysterku a zajela si na pohotovost, ať už pro potvrzení diagnózy a pak tedy ocenila Dr že to pozná i takto a nebo pro naprosté vyvrácení a tím pádem bych ihned hledala jiného doktora i za tu cenu, že za ním budu dojíždět, protože už bych mu nemohla věřit, kdyby ne takto vyděsil a to zcela zbytečně.. Takže pak už je to o tom kdo má jaké priority ![]()
Přesně jak je tu psáno. Mě nezajímá Váš názor na moji gynekoložku a ult,ja si na ult dojizdim 60km do Brna a nevadi mi to,ale prostě jsem chtela slyšet zkušenost nějaké maminky co měla podobný problém jako ja!! A ne že hned jet na pohotovost atd? Na co? Kdyz se citim v pořádku a jedu tam za dva dny k nějaké kapacite kde to mam domluvené?!
Každý na to máte jiny nazor,ja to respektuji,ale tohle jsou přesně odpovedi co mi jsou k ničemu. Ona rekla jen,ze se ji zda holčička mala na 28tt a jelikoz uz ma několika letou praxi a je to i porodní,tak asi o tom bude neco vedet zj. A kdyz jsem se ji samozřejmě ptala,jelikož jsem byla zaskočena,tak.my vysvetlila že to může byt placentou. Proto muj dotaz! Uz jsem měla problémů az dost. Podezrenj na downa,odber plodovky,otevírání. Tak se omlouvám slecnam co nepochopili muj dotaz a uz radši nic psat na emimino jak mi bylo receno radsi psat nebudu. Diky ![]()
@Karol6 tak spíš jde o to že tu špatnou funkci placenty nemáš ani potvrzenou, proto Ti tu většina radí ať jedeš na pohotovost, pokud tam nechceš tak nevím co chceš slyšet
až to případně budeš mít potvrzené, tak určitě dostaneš vhodné a hlavně přesné informace v nemocnici u kapacity ke které jdeš za 2 dny..
@Karol6 Pokud lékařce věříš, tak bych už vůbec nebyla klidná a jela na tu pohotovost. Pokud velikostně neodpovídá, tak může mít nejen málo živin ale i kyslíku…Ale to jsou ty priority no. ![]()
@Karol6 No, vždyť ani nevíš, co ti je. Doktorka střelila x možností. Až budeš v pondělí vědět přesně, určitě se někdo se stejnou diagnózou ozve. I když si myslím, je to případ od případu a určitě ti řeknou podle nálezu
Já bych v tomhle případě neřešila, jak to kdo měl, ale spíš bych chtěla mít jasno, co je se mnou a mým miminkem, a pak teprve zjišťovala konkrétní informace.
@Karol6 To jsem ráda, tak aŤ to brouček vydrží až do toho ledna kdy budete mít tatínka doma ![]()