Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lara Farseer…dům je na hypo, ale tu splácí garsonka, kterou dal před rokama do pronájmu po jeho tetě.
@PanenkovaMakova píše:
Já si zase nedovedu představit, že bych z jedněch peněz financovala svoje koníčky (a ty jsou dost finančně náročný). Protějšek by na tom byl akorát bit. Jak chcete tohle řešit?
Takhle to třeba máme my. Máme jeden účet, kam chodí obě výplaty. Manžel má finančně náročnější koníček, než já a každý větší výdaj se mnou konzultuje, ale já opravdu nemám důvod mu cokoliv zakazovat. Takže možná jsme na to (podle vašeho názoru) bita, ale vůbec mi to nevadí.
@boruvka33
OK, hypo teda řekněme platí on (dědictví nespadá do SJM, vynosy myslím taky ne) ale provoz okolo domu je na tobě? Jídlo, děti, psa a všechny další výdaje?
Hele. Krok jedna fakt je si to jasně rozepsat, ať máš čím podložit své argumenty. Kolik tě vyjde jídlo, drogerka atp. Kolik stojí provoz domu, kolik platíš za pejska, holky atp. Pravidelně výdaje.
K tomu nepravidelné - např. Začátkem roku kroužky pro děti, rezerva, když se něco porouxha v domě (jako kdyby se vám vysypal kotel tak jako budete v zimě mrznout nez on přijede domů?!),rezerva na další mimořádný typu pes.
Podložit vše čísly! Seřvala ho na tři doby, třeba s tím psem je to hrozný, že nemůžeš ani na blbou vteřinu
. Ale zkus být v klidu, racionální, vše podložit rozumným argumenty.
A jen tak mimochodem, vše co v manželství vyděláte, jde do SJM, takže máš teoreticky nárok na půlku jeho výplaty (a on zase na tvojí).
Jo a dům je na koho?
@carsa
Ale kdybys ty chtěla začít dělat nějaký koníček, tak to prodiskutujete a když to půjde, nebude ti to asi zakazovat zase on ne?
@Lara Farseer píše:
@carsa
Ale kdybys ty chtěla začít dělat nějaký koníček, tak to prodiskutujete a když to půjde, nebude ti to asi zakazovat zase on ne?
Prodiskutujeme to a koupím si to. Žádný problém. Jsme rodina, jeden tým, máme společné děti, domácnost, peníze a jsme zvyklí vše řešit spolu.
@boruvka33 píše:
@arinecka …nedávno od souseda kupoval dřevo ale jinak ano. Nezeptá se, potřebujete něco, nebo jak to máš s penězi, mám ti nechat?…tak nějak chce, aby byla úplně samostatná, finančně a všechno klapalo jak hodinky. Docházejí mi síly, nervy mam k prasknuti. Nemám ani na to abych zajela se psem na veterinu, vím že je to blbé ale na varlati má krvavý bolák a já se hrozim, že si řekne aspon min.1000,–,ktere prostě navíc nemá a když už, tak je ztratím za deti..Že vším musím čekat, až přijede.
Ale to že on to tak chce, neznamená že to tak bude. Takže on je pořád pryč, vše je na tobě, děti, domácnost, dům, pes a ještě máš být finančně nezáviská? Tak to ho pak vlastně ani nepotřebuješ
Jsi jeho žena, ne jeho otrokyně, která bude plnit jeho příkazy. Takže vaše děti živíš sama a on je vysmátej že?
@Svistice píše:
Kdybych si chtěla koupit koně, tak ho prostě koupím ze společných penez/úspor. A ač bych potešení a užitek z koně mela především já, tak by byl z půlky jakožto součást SJM i manžela.
Pokud by si on chtěl koupit kolo v hopdnotě koně, tak bychom to (stejně jako v případě koně) spolu prodiskutovali a buď by na to bylo nebo nebylo, nebo by se začlo na něj cíleně spořit apod. Taktéž financování zábav pro děti.
prostě máme společné peníze a snimi hospodaříme a to u nás funguje režim několika účtů, jeden společný by nám z několika důvodů nevyhovoval.
Manželství, kde si manžel bez nějaké konzultace se ženou koupí motorku třeba za půl mega, protože "on si na to přece vydělalů je pro mě tedy na přesdržku. Chybí tam jakýkoliv respekt a komunikace.
Já bych si jednoduše nemohla koupit svého koně z našich peněz. Je to můj vrtoch a svoje vrtochy si financuju sama. Není to nezbytná potřeba ke společnému žití. Asi jsem byla od mala vedená k samostatnosti. Když na to nemám, tak si to nepořídím. Prostě nám systém každý svůj účet + společný vyhovuje a nic zásadního se u nás nezmění, takže to tak zůstane do důchodu ![]()
@boruvka33 píše:
@arinecka …nedávno od souseda kupoval dřevo ale jinak ano. Nezeptá se, potřebujete něco, nebo jak to máš s penězi, mám ti nechat?…tak nějak chce, aby byla úplně samostatná, finančně a všechno klapalo jak hodinky. Docházejí mi síly, nervy mam k prasknuti. Nemám ani na to abych zajela se psem na veterinu, vím že je to blbé ale na varlati má krvavý bolák a já se hrozim, že si řekne aspon min.1000,–,ktere prostě navíc nemá a když už, tak je ztratím za deti..Že vším musím čekat, až přijede.
bych ho nakopala do řiti, takže milostpán si řídí kamion, což chtěl on, není doma, všechno nechá na tobě, ty se sama komplet staráš o barák a o děti a ještě jjako táhneš všechno ze své výplaty? A on jako nic? No to se mi zdá. Tak to by ti bylo lépe bez něj, alespoň bys měla alíky.
@carsa
My to máme taky tak právě
.
@PanenkovaMakova
Ano ale tohle jde opravdu jen do doby, než budete mít děti. Pak se to nevyhnutelně změní protože v drtivé většině je žena doma s dětmi a finančně spadne…
Ja taky nechci na nikom viset, taky mám svy příjmy, ale prostě teď nemůžu vydělávat tolik jako před dítětem. Nejde jen o rodičák, kde i o to, že i pak to budu spíše já, kdo se bude muset přizpůsobit dětem a odrazi se to i na výdělku. Takže prostě jedeme společně mmoje i jeho vrtochy a časem pribydou i vrtochy dětí ![]()
@Lara Farseer píše:
@carsa
My to máme taky tak právě.
@PanenkovaMakova
Ja taky nechci na nikom viset, taky mám svy příjmy, ale prostě teď nemůžu vydělávat tolik jako před dítětem. Nejde jen o rodičák, kde i o to, že i pak to budu spíše já, kdo se bude muset přizpůsobit dětem a odrazi se to i na výdělku. Takže prostě jedeme společně mmoje i jeho vrtochy a časem pribydou i vrtochy dětí
Ano ale tohle jde opravdu jen do doby, než budete mít děti. Pak se to nevyhnutelně změní protože v drtivé většině je žena doma s dětmi a finančně spadne…
Ale my děti právě nechceme ![]()
@PanenkovaMakova
To je potom jina… Tak podobný režim jako vy jsme měli také před dětmi ale i tam partner některé věci platil za mě (třeba dovolené, zezacatku jsem měla fakt malý plat a nenasetrila bych). Já se zase starala komplet o něj i o domácnost.