Sporák - sklokeramická deska nebo klasické plotýnky?

Anonymni
6.9.09 13:27

Sporák - sklokeramická deska nebo klasické plotýnky???

Ahoj, prosím máte někdo zkušenost s oběma typy sporáku a můžete mi napsat srovnání co je lepší a proč? Zařizujeme novou kuchyň a já bych chtěla radši osvědčenou klasiku (=plotýnky) a manžel chce sklokeramiku, tak nevím, pro co se teda rozhodnout. Děkuji.

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

714
6.9.09 13:32

My máme před sebou taky zařizování kuchyně a já jsem pro indukční desku. Hřeje jen pod plochou hrnce (jakékoliv velikosti) takže se dítě nespálí, kdyby nedej bože sáhla na plotnu. Navíc jsem četla, že rychle vystydne, takže ani pak nehrozí popálení. Jen cenová relace není moc příznivá a navíc jsou na ní dobré jen nějaké typy hrnců. Ale vzhledem k tomu, že teď vařím cca ve 3 hrncích na dvouplotýnkovém elektrickém vařiči, tak si hrnce stejně budu kupovat, takže to tolik neřeším. Navíc nová kuchyň je už sama o sobě investice jako hrom.

Takže já hlasuju pro indukční desku. Trocha osvěty, snad jsem aspoň malinko pomohla.

http://www.rady-testy.cz/…sme-indukcni

:wink:
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1713
6.9.09 13:32

Ahoj
bude to na plyn nebo na elektřinu?
Mám plynový sklokeramický a vaří se mi na tom dobře, předtím jsme měli plyn, v dřívějším bytě klasický elektrický a ten byl pro mě hrozný.
Na tomto sklokeramickém od „Karmy“ mi vadí jen to, že tlačítka jsou příliš citlivá a v zimě, když mám v kuchyni pořád rozdvícenou zářivku, tak mi přepíná sporák/vypne, zapne naplno a tak/
Byli tu opraváři na reklamaci a řekli mi, že mám předělat osvětlení kuchyně. Tak to mě fakt štve.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9867
6.9.09 13:41

Za sebe indukci :)

Mám plyn a asi budu časem měnit - hlavně kvůli údržbě.

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
154
6.9.09 15:40

ze tvé nabídky jedině sklokeramiku. Lépe se rozehřeje, po vypnutí vařím ještě několik minut na vychládající plotýnce-takže je úsporná a navíc se daleko lépe čistí, žádné spáry apod. a taky tam nemá co „zajít“ :wink:
s indukční deskou nemám zkušenost.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5248
6.9.09 17:51

Já se taky rozhodovala dlouho a zvažovala všechny důvody a :arrow: mám plyn - plotýnky… …a až zas půjdu do práce a budu mít „svoje“ peníze, tak ho hned vyhodím a koupím si nějakou desku (a je mi jedno jestli obyč. sklokeramiku nebo indukci)!!!! :! …a proč? Jenom a jenom kvůli té údržbě, která mě u těch plyn. plotýnek už opravdu s… :wink:

(naštěstí jsem si při stavbě kuchyně a při své nerozhodnosti nechala chytře nainstalovat jak připojení k plynu, tak i ten speciální jistič pro ty el. spotřebiče :) )

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15672
6.9.09 19:20

Já mám osobní zkušenost s plynovým sporákem, elektrickým klasickým (plotýnky) a sklokeramickou deskou (tu mám teď). Plynu se celkem bojím (obecně, nejen na vaření), takže jsem ráda, že v současném domě plyn vůbec není. Jediná věc, která mi oproti plynovému sporáku chybí, je to, že na sklokeramickou desku (ani elektrické plotýnky) nejdou dát kulaté pláty na pečení topinek a placek - dělali jsme a mamka dosud dělá bramborové placky nasucho - těsto přímo na ty pláty. Rozdíl mezi elektrickými plotýnkami a sklokeramickou deskou vidím především v údržbě a účinnosti. Sklokeramická deska má mnohem menší ztráty - dlouho se rozehřívá a dlouho chladne. Oproti plynu je třeba si zvyknout na to, že stačí vypnout trochu dřív, než je úplně hotovo - ale s tím už teď nemám problém. A údržba sklokeramické desky je oproti plotýnkám nesrovnatelná. Takže já hlasuju pro sklokeramiku. S indukcí nemám žádné zkušenosti, ani neznám osobně nikoho, kdo ji má, ale řekla bych, že je srovnatelná s tou sklokeramikou. Jen na ten indukční sporák nejde každé nádobí - musí být z magnetické látky. Ale to už dneska asi problém taky není.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.9.09 19:30

Omlouvám se zakladatelce za OT :oops: :
hkac placky na sucho smažím na titanové pánvi, kamarádka na to má nějakou keramickou (byl ještě dražší než ta moje :roll: ) . Jenom bohužel tyhle pánve prý nejsou vhodné na indukční sporák. J*

  • Nahlásit
  • Citovat
35456
7.9.09 08:03
EvickaS píše:
Ahoj
bude to na plyn nebo na elektřinu?
Mám plynový sklokeramický a vaří se mi na tom dobře, předtím jsme měli plyn, v dřívějším bytě klasický elektrický a ten byl pro mě hrozný.
Na tomto sklokeramickém od „Karmy“ mi vadí jen to, že tlačítka jsou příliš citlivá a v zimě, když mám v kuchyni pořád rozdvícenou zářivku, tak mi přepíná sporák/vypne, zapne naplno a tak/
Byli tu opraváři na reklamaci a řekli mi, že mám předělat osvětlení kuchyně. Tak to mě fakt štve.

tak to je teda hukot ! jak muze zatrivka prepinat desku? Vzdyt to je studene svetlo ! Na to bych se skoro zeptala nejakeho znalce, vzdyt to muze byt i nebezpecne!

z uvedenych dvou moznosti sklokeramika, jinak indukce

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.9.09 21:29

Jenom malickost, k tomu co psala Vesna nahore ve druhem prispevku -
nevim nevim, jestli je tak uplne vyhoda v tom, ze kdyz dite sahne na indukcni desku, tak se nespali, protoze v hrnci je varici jidlo a mozna je lepsi se - teda kdyz uz se to stane - spalit o plotynku a dal nesahat, nez aby na sebe rucka smatralka zvrhla obsah hrnce, protoze pro dite to bylo neco jako kdyz saha akorat na stul …
No to me jen tak napadlo, samozrejme to nemyslim jako duvod si kvuli tomu indukci nekoupit, ale neprijde mi tohle zrovna jako dobrej dusledek
ahoj
nakukovatelka

  • Nahlásit
  • Citovat
8.10.09 23:12

Vařila jsem léta na plynu, teď mám už asi rok sklokeramiku a jsem z ní na nervy. Má dotykové ovládání přímo na desce, což je sice krásné, ale nepraktické - několikrát se mi stalo, že mi díky pomalé reakci na snížení výkonu přetekla horká tekutina z hrnce a pak je opravdu lahůdka strkat prsty do té horké vody, abych plotýnku vypla, nebo ztlumila. Stejně tak, když smažím vepředu na dvou pánvích zaráz delší dobu ( třeba bramboráky pro celou rodinu ), rozpálí se horkem celá deska natolik, že se na ovladací knoflíky nedá moc sáhnout. Čína nebo podobné lahůdky se díky pomalým reakcím nedají připravit vůbec… Teď chystáme do nového bytu novou kuchyň a rozmýšlím se mezi indukcí a plynem. Plyn mám vyzkoušený a vaří super, jen už jsem odvykla té představě otevřeného ohně a spalin v místnosti ( bude společný s obyvákem). Na druhé straně indukci vyzkoušenou nemám a ani neznám osobně nikoho, kd by ji doma měl ( taky jsem zatím viděla všechny jen s dotykovým ovládáním na desce, jako má ta moje současná :evil: )
Co mě ale přesvědčuje pro plyn je, že hodně sleduju různé články a reportáže ze soukromých ( domácích ) kuchyní různých světových mistrů šéfkuchařů a ti všichni svorně doma vaří na plynu, případně mají ještě 1-2 plotýnky s indukcí vedle. NIKDO z nich doma nemá sklokeramiku, nebo samostatnou indukci. A ti by tomu asi rozumět měli, ne?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5443
9.10.09 16:40

Ahoj,
tak já mám sklokeramiku a nemůžu si jí vynachválit. Rozpálenou mám vždycky jen tu ploténku, na které vařím plus ještě tak jeden dva centimetry okolo. Když vařím na více ploténkách, tak je deska trošku zahřátá, ale rozhodně se mi nestalo, že by někde pálila a už vůbec ne na dotykovém ovladači, ten je vždycky studený a reaguje bez probémů okamžitě ať už ho chci jen ztlumit nebo vypnout úplně.
Naopak bych už nikdy nešla do plynového sporáku. Dodnes ho má moje mamka a já u něj vždycky trpím. Naštěstí mění názory a bude také kupovat sklokeramiku :lol: .
A úplně nejvíce mi vyhovuje ta jednoduchá údržba :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9454
9.10.09 16:49

ahoj…mela jsem i plyn i sklokeramiku ale zase jsem se vratila k osvedcenym plotynkam…zalezi co a jak varis…mam blbou zkusenost se sklokeramikou ze kdyz se zapece mouka nebo sul nebo cokoliv tak to udela takovej zrnitej povrch ktery uz nejde umyt ani nic (asi su prase, nebo nevim :-) ale obe co jsem mela jsem znicila za pomerne kratkou dobu)…plotynky mam ted nerezove (jdou na nich delat presnaky)..kdyz vari pritel tak to zasere a jde to umyt…hrnce pro psy se na tom nenapalujou…atd atd.
jinak ale jestli na to mas tak porid indukcni :wink: taky bych brala ale nejsou finance (musis mit i spesl nadobi)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
308
9.10.09 18:18

Ahoj,tak já už snad vařila na všem,včetně kotliku na ohni.Jako mladá klasický sporák na plyn blbá udržba,neustále zablitý čudlíky,pak elektrika sporák dlouho se rozehřívá a dlouho hřeje,pak nová kuchyň sklokeramika elektrická super udržba(žádný čudlíky),pak přestěhování do bytu s plynem,zas sklokeramika ale plynová taky dobrý.Indukce jsem zkoušela,takovou tu jednoplotýnku,dobré,rychlé ale hrnce jsou drahé.Za mě teda jen sklokeramika.A ještě malá rada,všechno elektro zboží včetně pračky si vyberu v obchodě,ohmatám,prohlédnu(manžel taky,je detailista,nesnáší šmejdy)a pak si to vyberu na internetu,dovezou to zdarma domů a úspora vždy několik tisíc.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
129
9.10.09 21:28

Ahoj, já mám zkušenosti i se sklem, ale po třech letech jsem si do novýho pořídila pětihořákovej plyňák včetně ,, balonovýho plamenometu" . Údržbu absolutně neřeším. Plocha 90×50 cm mně opravdu netankuje. Hrnce jsme pořizovali Tescomu Tulip, mám malý rendlíčky na jídlo pro malou, litinový pánve, hliníkovej lívanečník ,,stařešinu" na bramboráky… Kromě té první položky jsem skoro nic nepoužila na skle.
Bombu jsem si nechala zabudovat do linky a měním cca za 3 měsíce a to vařím hodně…
Ono záleží opravdu na tom, co je pro tebe priorita a na co jsi zvyklá. Možná kdyby mně napadlo jít si k sestřence vyzkoušet sklokeramiku, tak bych si ji nekoupila… :lol:
Ale přeju šťastný výběr…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama