Srpnový kluk do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Poison Ivy
20.1.14 13:41
@j.a.n.i1 píše:
No a není to, že se maká do 70 taky náhodou částečně způsobeno tím, že se ze školy vychází tak pozdě?

Myslíš, že jeden rok (odklad), případně dva roky (vycházení osmá versus devátá třída), hraje zásadní roli :)?

• Citovat
  • Upravit
8151
20.1.14 13:42

@avm3 tak můj syn kdyby v šesti letech maloval jen 15 minut tak bych byla šťasná, jeho porucha pozornosti spočívala v tom, že šel malovat, než došel ke stolku, zapoměl co má malovat, když jsem mu to připoměla tak si sedl, vzal do ruky pastelku a vzpoměl si že vlastně chtěl dělat něco jiného

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
20.1.14 13:44

Sice to budu řešit až za pár let, ale mám dítko narozené na konci srpna a už ted vím, že chci, aby šla do školy o rok později. Není to mou pohodlností, ale spíš tím, že jí chci prodloužit dětství. Můj přítel i sestra měli oba taky odklad a následky to na nich nezanechalo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.1.14 13:46
@anickadomnik píše:
@avm3 tak můj syn kdyby v šesti letech maloval jen 15 minut tak bych byla šťasná, jeho porucha pozornosti spočívala v tom, že šel malovat, než došel ke stolku, zapoměl co má malovat, když jsem mu to připoměla tak si sedl, vzal do ruky pastelku a vzpoměl si že vlastně chtěl dělat něco jiného

Však já netvrdím, že všechny děti mají odklad neoprávněně… ale řekla bych, že 80% klidně jo… známé řekli u zápisu, že je dcerka šikovná, že by si ji do školy vzali a ta známá hned měla milion důvodu proč ne… je srpnová, takže ji v PPP dali samozřejmě oklad… ale vím, že ji prvořadě šlo o to, aby šla do školy zárovneň s o rok mladším synem její kamarádky… :roll: Mělo to i další stupidní důvody, o kterých se tady ale rozepisovat nebudu… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.1.14 13:48

@weyky A to je podle mě taky blbost… PODLE MĚ (pro rýpaly, píšu svůj názor)… já si toho z období kolem 6 let nepamatuju tolik, abych měla pocit, že mi někdo nástupem do školy zkrátil/prodloužil dětství… a navíc zbytečný odklad nadělá víc paseky, jak brzký nástup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 13:50

@avm3 to byla reakce jen na to že jsi se ptala jak nesoustředěné jsou 6ti leté děti, tak jsem ti to popsala, mě je upřímně řečeno buřt kdy si kdo dává dítě do školy, pro mě za mě pokud nechce ať ho nedává vůbec, každýho soutěž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
20.1.14 13:51
@avm3 píše:
a navíc zbytečný odklad nadělá víc paseky, jak brzký nástup…

pokud vím, tak psychologové to říkají spíš naopak - zbytečný odklad nenadělá tolik paseky, jako brzký nástup (na který není dítě připravené).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
20.1.14 13:56

@avm3 Nikdo ti tvůj názor nebere. Stejně tak jsem i já napsala ten svůj. Moje dcerka půjde o rok dýl a svět se nezboří. Já šla v 6 letech a 9 měsících a taky si nepamatuju, jaký to bylo.To není o tom, že to dítě má rozum z toho, že bude/nebude mít o rok delší dětství(myšleno tím je hlavně hraní si ve školce, i když i předškoláci už se něco málo učí, aby ve škole nebyli tak zaskočeni),ale neumím si prostě představit, že hned jak dítku bude 6 let, nastoupí do první třídy…Ono si to pamatovat s největší pravděpodobností nebude…ale co když u zápisu řeknou, že ok, že do školy může a to dítko se tam, pak bude trápit? Jsou to samozřejmě jen moje hypotézy, ale zkoušet to nebudu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
20.1.14 14:19

@Mišmiš
Ahoj, já jsem proti zbytečným odkladům, a tak se ti budu snažit sesumírovat důvody, proč syn narozený v červenci šel bez odkladu a dcerka narozená v září půjde dřív:

• na školu byli (budou) připraveni a poslední rok ve školce už se nemohli (nemůžou) dočkat a trochu se i nudili (nudí)
  • je lepší být „slabší“ a brát si příklad z těch „chytřejších“, nechat se jimi táhnout, než si myslet, že jsem mistr světa, všechno vím a všechno znám (to mi teda moc nevyšlo, protože syn je jeden z nejlepších, a právě tahle negativní vlastnost se u něj trochu projevuje… nedej bože, kdyby patřil ve třídě ještě k těm starším)
  • může se stát, že v době dospívání není dítěti úplně jasné, co chce dělat… zvolí si špatně školu a pak zjistí, že to není pro něj to pravé, nebo má bouřlivé dospívání a třeba propadne, nebo chce vyjet na rok do světa na zkušenou… ten rok rezervy je pak velká výhoda, zvláště pro dívky, které musí stihnout dostudovat, získat nějakou praxi a pak třeba ještě založit rodinu v nějakém rozumném věku
  • A TO JE TEN HLAVNÍ DŮVOD: školu syn nevidí jako něco negativního, co by mu mělo ubírat dětství, ale jako skvělou možnost se něco nového dozvědět… samozřejmě, že ho občas něco nebaví, ale celkem vzato do školy chodí rád a rád se učí. Proto nebyl důvod mu tuto možnost odkládat.
  • Citovat
  • Upravit
9128
20.1.14 14:29

Zrovna jsem podobné téma četla na rodině. cz a tam někdo lituje, projevilo se to tedy až později, kluk je oproti starším spolužákům sociálně nezralý a tak trochu mimo. S mladšími dětmi o rok dýl by ten rozdíl nemusel být tak výrazný.

Takže určitě zvážit i sociální zralost a to, jak si dítě poradí se staršími a silnějšími dětmi. Prostě vzala bych v úvahu určitě i tohle a dala na svůj pocit + to, co mi říká okolí.

Třeba synovec (je konec července) měl doporučený odklad jak ze školky, tak z PPP, ale sestra dala an svou intuici a do školy šel. Je v druhé třídě a vše ok, on mi ale přijde právě sociálně dost vpředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
20.1.14 15:15
@Mišmiš píše:
To ze bude maturovat ve 20ti je podle me taky uplne jedno

Podle mne to jedno tedy není, a to vůbec. Já v (necelých) třiadvaceti promovala a jak mi to přišlo pozdě (a ani to už moje děti nemůžou zažít, když budou mít devítku). Ne tak ve dvaceti maturovat. Zeptej se učitelek na středních školách, jak je to fajn pracovat s lidmi, kteří jsou papírově dospělí, ale mají sedět v lavici ve třetím ročníku - píšou si sami omluvenky, nemusejí sdělovat známky rodičům, ztrácejí motivaci, atd. Mně přesně tohle vadí. Už takhle chudáci polezou z těch středních v 19 a více. Ve 20 už je to na mě trochu silné kafe. A to ani nekalkuluju s tím, že by některé z našich dětí chtělo na vysokou, i když to je vzhledem k jejich počtu a rodinnému zázemí velmi pravděpodobné.
Samozřejmě beru, že některé děti odklad potřebují (např. můj syn seděl v lavici s holčičkou o rok a půl starší - u ní byl ale odklad oprávněný, mmch kdo o tom věkovém rozdílu nevěděl, tak by ho rozhodně neuhodl, nebylo to znát v žádném směru), ale rozhodně ne z důvodu prodlužování dětství. To je dost krátkozraký názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2825
20.1.14 15:52

Tak nas kiklon mel na sedmilete prohlidce 134cm, takze na druhaka vic nez slusna vyska :lol: Jak uz tu nekdo psal o individualnim planu, my bychom ho taky museli mit, kdyby sel normalne a ne o rok driv. Takhle se pekne zaclenil, zdaleka neni jedine problemove dite ve tride a mozna (asi urcite) je ve tride nejmladsi, ale neni to znat. Nenecha si nic libit, nerve se na druhou stranu…letos je to uz opravdu pohoda. Asi nas ta individualka pristi rok nemine (zacina byt dost popredu),ale to uz bude lepsi, nez prvnacka hnedka odlisovat od ostatnich…
A je hlavne rad, ze se neco noveho nauci. Od te doby co umi cist, je to parada i pro nas rodice :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
20.1.14 16:18
@avm3 píše:
Však já netvrdím, že všechny děti mají odklad neoprávněně… ale řekla bych, že 80% klidně jo… známé řekli u zápisu, že je dcerka šikovná, že by si ji do školy vzali a ta známá hned měla milion důvodu proč ne… je srpnová, takže ji v PPP dali samozřejmě oklad… ale vím, že ji prvořadě šlo o to, aby šla do školy zárovneň s o rok mladším synem její kamarádky… :roll: Mělo to i další stupidní důvody, o kterých se tady ale rozepisovat nebudu… :)

Hale ale me treba duvod aby sla holka do skoly se synem kamaradky mi vubec stupidni neprijde. Naopak. A prosim te konkretizuj „paseku“ kterou nadela odklad
@concetta diky za rozepsani se. Jsme kazda jina tak ty tve duvody nevnimam pro me jako zasadni promin. Mame asi i jine charakterove ditka.
Budoucnost meho ditete je samozrejme pro me dulezita, ale vim, ze nebude pro ni zasadni aby stihla do urcite doby skoly, karieru…navic nemam pocit, ze by rok zachranil neco v dlouhodobem planovani. Zatim tedy argument rok odklad+devata trida=casovy stress nejak nevnimam jako neco co by me predvedcilo
To, ze se jede v prvni tride podle nejslabsiho ditete slysim prvne-ale taky to neni co by me rozhodnuti zvyklalo. V tride pro malo deti + asistenti se nebojim toho, ze by se dite nudilo, nemelo vyvoj sebevedomi a postradalo soutezivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
20.1.14 16:28

@Mišmiš jinak u našich dvou nejstarších ty dva roky navíc (odklad, byli zářijoví + devítka) vnímáme všichni jako zbytečnou ztrátu… například když si dcera vybrala špatně střední školu, tak po dvou letech začínala znovu jinde a tam už to je víc poznat… ale to samozřejmě člověk zjistí až když se s tím setká osobně, do té doby to vnímá vše úplně jinak… a když se pak nedostala na svůj vysněný obor hned po maturitě a šla mezitím na rok na jazykovku, tak to už je třetí rok navíc… no, vysokou tak skončí v 29 letech… no a už jsme zase někde jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
20.1.14 16:32

@Regina Hero no mam tu zkusenost u sebe-devitka, stredni skola 5 let, Jazykovka rok, VŠ skoro 7let-spatny vyber fakulty, pak cekani na „muj“ obor…a je mi to teda uplne jedno jak jsem byla „stara“ na konci studii. :nevim: tak di rikam, proc by to melo vadit?! Co je za problem?!! A to kdyz bych se nepoznala s muzem tak jsem chtela jeste na ta „stara kolena“ :lol: odjet na par let studovat, cestovat do zahranici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin