Stereotypie, tiky, mimovolní pohyby, grimasování, manýrování

Anonymní
10.12.19 11:12

Stereotypie, tiky, mimovolní pohyby, grimasování, manýrování

Můj syn začal dělat ve 2,5 letech kroutivé pohyby rukama před očima, nebo podél těla. Vyšetření na epilepsii a autismus jsou zatím negativní. (Neurolog, EEG a vyšetření u 2 různých psychiatrů.) Projevilo se to po nástupu do školky, kdy měl zjevně větší stres. Je dost chytrý, společenský a od malička má smysl pro humor. Dobře mluví a vývoj měl celkově normální. Teď je mu 3,5 a zhoršuje se to. Je často napjatý, pobíhá a pak si kroutí rukama a grimasuje. Zajímalo by mě, jestli má někdo dítě s podobnými projevy a jestli to věkem ustoupilo, nebo se to naopak zhoršuje. Přemýšlím o nějaké terapii.

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
16481
10.12.19 11:20

Hele, pokud máš vyloučenou neurologii a psychiatrii, tak má smysl věnovat se kompenzaci té zátěže, která se mu úplně zatím nedaří.

Hořčík, rybí tuk, b-komlex.

Hodně společného pohybu, případně začít chodit do sauny i s malým (pomáhá to meatabolizovat stresové hormony v krvi).

Plus nějaké masáže před spaním a kratší jogová cvičení - ideálně opět celá rodina, ráno a večer, na protažení zatuhlých svalů, prodýchání, uvolněnší napětí.

https://obchod.portal.cz/…-dobrou-noc/
https://obchod.portal.cz/…timinutovky/

Pokud byste šli do nějaké terapie - imho by stačilo pár setkání - volte rodinnou. Psycholog v tomhle věku nemá moc šanci nějaké přímé intervence u skoro ještě batolete, tak jako tak je primárně potřeba proměňovat prostředí.
Lidi kteří to umí a mají k tomu adekvátní výcvik najdeš tady http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti

Další variantou je - nehodila by se mu nějaká menší školka? Klasicky lesní bývá docela v pohodě + tam je výrazně víc pohybu, který pomáhá kompenzovat ony stresové hormony.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
16481
10.12.19 11:23

Jo a zkuste pracovat s Emušáky - mohlo by to pomoci. 3,5 chytrej a dobře mluvící by to měl dát, i když se píše od 4 let. (Klasického Ferdu)

https://www.scio.cz/…aci/emusaci/

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
34301
10.12.19 12:01

Pravděpodobně přechodná tikova porucha, v horším případě Tourettuv syndrom. Ale ten se diagnostikuje pozdeji. Pomáhá úprava režimu, eliminace stresu, dobré zázemí, autogenni trénink.
Doporučuje se hořčík, rybí tuk, vitaminy sk. B

Ještě dodatek, i když je v tomto věku vse na neurologii a psychiatrii Ok, ještě neznamená, že to tak bude i v budoucnu. Na diagnostiku čehokoliv je brzy, s věkem se stav vyvíjí.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
10704
10.12.19 14:34
@Anonymní píše:
Můj syn začal dělat ve 2,5 letech kroutivé pohyby rukama před očima, nebo podél těla. Vyšetření na epilepsii a autismus jsou zatím negativní. (Neurolog, EEG a vyšetření u 2 různých psychiatrů.) Projevilo se to po nástupu do školky, kdy měl zjevně větší stres. Je dost chytrý, společenský a od malička má smysl pro humor. Dobře mluví a vývoj měl celkově normální. Teď je mu 3,5 a zhoršuje se to. Je často napjatý, pobíhá a pak si kroutí rukama a grimasuje. Zajímalo by mě, jestli má někdo dítě s podobnými projevy a jestli to věkem ustoupilo, nebo se to naopak zhoršuje. Přemýšlím o nějaké terapii.

nechci dělat zbytečně chytrou, nejsem doktor, ale jenom sestra, ale tak ti mě napadlo - výtěr na streptokoka a ASLO synovi vyšetřovali? jenom tak mě zaujalo, že ty příznaky dáváš do souvislosti s nástupem do školky, což samozřejmě na jednu stranu může způsobovat u dítěte stres a projevy spojené právě s nezvládáním stresu, ale na druhou stranu to může být i období nemocí nebo alespoň setkání se s bacilonosiči. nepředcházelo těm projevům třeba nějaké infekční onemocnění? a ty tiky, grimasy, pohyby… když se dostatečně odvede pozornost dítě, tak ustanou nebo se alespoň zmírní, nebo pokračují?

napadnul mě PANDAS, ten se projevuje právě různými tiky, grimasováním, různými až bizarními pohyby, hyperaktivitou, dítě prakticky nevydrží v klidu. zároveň může být dítě třeba hodně náladové, i když dříve nebývalo, může vzniknout obsedantně-kompulzivní porucha nebo třeba může začít mít problémy s řečí (ne mentálně, ale právě tím, jak pořád grimasuje, tak se mu špatně vyslovuje). vzniká náhle po předchozí streptokokové infekci, ale prý není třeba prodělat přímo infekt, stačí se setkat s bacilonosičem. pokud vím, tak průkazný test na to není, ale právě zvýšené ASLO může být vodítkem (ale pozor, výsledek může být negativní, a přesto to ta nemoc může být). zmiňuješ epilepsii a autismus, tak nevím, jestli PANDAS u vás taky padnul jako možnost?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
16.12.19 18:16

@Ou Moc děkuju za tipy. Ty vitamíny začínám dávat. To bylo první, co jsem si vyhledala. Jen náš doktor nedoporučoval z kraje nic dávat. Ale teď po roce už to prostě zkusím. Nemyslím, že by tříletému mohlo ublížit Bčko, nebo rybí tuk, který se dával dětem i v minulosti… Terapii a relaxační metody nejspíš vyzkouším dle finančních a časových možností. Určitě je to dobrý tip. A Emušáci taktéž. Se školkou momentálně jednáme, takže tu měnit zatím nebudeme. Ale souhlasím, že velký kolektiv mu nesvědčí. Pohybu potřebuje také víc. Uvidíme, jak se to vyvine za pár měsíců. Na léto se chystám na venkov. To by mu mohlo prospět.
@Jana206 Tourettův syndrom to není. Vypadá to jinak. On u toho vnímá. Není to tik. (Do nadpisu jsem dala i tiky, protože to lidé často zaměňují…) To se spíš obávám epilepsie, nebo poruchy AS. To se právě nemusí hned prokázat, proto jsem psala „zatím negativní“… Ani nevím, co je horší, jestli vědět a mít něco potvrzeného, nebo nevědět a doufat. :nevim:
Děkuju za tipy, holky. :palec: :mavam:

  • Citovat
  • Nahlásit
Anonymní
16.12.19 18:46

@sagina Díky za zajímavý vzkaz. Nikdy jsem o PANDAS neslyšela. Doktor žádné lab. vyšetření nedělal. Když jsme za ním přišli s problémem, doporučil jen neurologii.
Syn prodělal nemoc rukou nohou a úst, krátce před tím, než jsem zaregistrovala, že ten zvláštní pohyb dělá. Souvislost mě napadla, ale nikdo z doktorů se o to nezajímal. Bylo to právě asi měsíc po nástupu do školky. Taky jsem si všimla, že poslední rok často nemá v pořádku stolici, což jsem přičítala školkové stravě. (Samozřejmě, že vše může mít různé příčiny.)
Ty pohyby a grimasy ustanou, když ho upozorníme. Ale je vidět, že se mu nechce přestat. Ten projev má nutkavý charakter. Má určité obsese, které nikdy nemíval. Ale přičítala jsem to spíš tomu „kritickému“ věku. Je třeba schopný si specifickým způsobem mýt a utírat ruce. Když mu ten rituál naruším, tak se rozbrečí. Pak vysvětluje, že to tak musí být. Náladový a hyperaktivní nebýval. Teď se rozhodně dá říct, že je, což jsem také přisuzovala věku a různým úzkostem…
Píšeš, že jsi zdravotní sestřička. Už jsi se potkala s nějakým pacientem s pozitivním streptokokem? Poraď mi prosím, jak si vyžádat u lékaře vyšetření na streptokoka a příp. hodnotu ASLO. Doktoři obecně nejsou naklonění nějakým „diagnózám z internetu“ a já nevím, jak to formulovat, aby měl důvod to vyšetřit. Moc děkuji. :mavam:

  • Citovat
  • Nahlásit
10704
16.12.19 19:34

Zakladatelko, pokud ty pohyby je schopný po upozornění zastavit, tak to na PANDAS nevypadá, tam to bývá vůlí neovladatelné. ruce-nohy-ústa jsou virové, takže ani to by moc nesvědčilo (nicméně na druhou stranu mohl ve školce přijít do styku se streptokokem, který u něj sice nemoc nevyvolal, ale při té infekci tělo zareagovalo, těžko soudit). ale jak píšu, nejsem doktor a rozhodně bych si netroufla diagnózu vyvrátit nebo potvrdit po netu.

výtěr na streptokoka se dělá z krku, ASLO se vyšetřuje z krve, obojí si určitě můžeš zaplatit i jako samoplátce. akorát že výsledek jako takový ti asi bude k ničemu, protože streptokok v krku se běžně neléčí, pokud nedělá problémy a ASLO taky může být negativní.

dítě s PANDAS jsem už viděla, i když nevím, jestli mělo nebo nemělo pozitivního streptokoka. bylo to dítko, kterému se nemoc zopakovala s odstupem let, takže napodruhé už se nehledala příčina, ale rovnou se léčilo. a nedávno jsme na oddělení měli dítě s podezřením, ale pak jsem nastoupila na dovolenou, na které jsem stále, tak nevím, jestli se potvrdilo nebo ne. jinak já dělám na lůžkovém a v běžných případech se dá PANDAS zaléčit antibiotiky, takže předpokládám, že běžné případy si odchytí na ambulanci, k nám se dostanou až opravdu složitější případy.

hele, já ti nevím. pokud pohyby ovládá vůlí, tak to PANDAS asi nebude, nicméně pokud zatím nemáte přilepenou žádnou diagnózu, protože se lékařům do ní nechce, tak bych si asi došla za pediatričkou a na rovinu jí řekla, že jsem se o tomto syndromu dozvěděla, a jestli by mohla dítěti nabrat ASLO, že jsem nešťastná z toho, že se dítě neléčí, zhoršuje se, zatím ho nikdo jednoznačně nikam nezařadil, tak že bych ráda zkusila zapátrat i touhle cestou, zvlášť když vyšetření není náročné. i kdybych si vyšetření měla zaplatit, přišlo by mi to lepší, než jít rovnou do laboratoře, protože tak jako tak budeš potřebovat pediatra, aby výsledek zhodnotii a v případě zvýšených hodnot zaléčil.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat