Substrát

• Otevřená skupina

Povídání a výměna zkušeností s pěstováním orchidejí

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

2769
8.10.10 13:32

Substrát

Jaký používáte substrát? V čem se vašim orchidejím líbí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2769
8.10.10 14:18

Vzhledem k rozrůstajícímu se počtu mých orchidejí začínám přemýšlet, zda nebudu muset poněkud změnit složení substrátu.
Phalaenopsis, Dendrobium, Catlleya a Paphiopedilum mám v korovém substrátu s trochou bělomechu, pro tenkokořenné orchideje používám kupovaný substrát Terra san.
Na jaře bych chtěla do substrátu přidat i dřevěné uhlí, to jsem zatím neměla a přemýšlím, zda nezvýšit množství mechu nebo spíš dát mech na povrch květináče, aby tolik nevysychal :think: . Nevím, zda nebude nutné přistoupit z časových důvodů k bežné zálivce místo noření. A papučím asi přidám vápenec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
8.10.10 16:32

Ajule, o tom zalévání přemýšlím už dlouho. Ono ponořit každý týden kolem 50 květináčů, je docela záhul. Ale mám obavy, jestli to bude jinak fungovat, když jsem je tím koupáním rozmazlila a nevím jestli zálivku správně odhadnu. Jinak dřevěné uhlí dávám do každého substrátu. a také na dno polystyrén. Jinak kůru a bělomech, pro slabší kořeny ji řežu drobněji a přidávám trošku rašeliny. Také jsem zkoušela do jemnějšího substrátu přidávat rozebrané borové šišky, které byly asi rok venku na hromadě a pak uvařené. Docela se mi to osvědčilo. Kdysi jeden orchidejář napsal, že orchideje vlastně rostou v čemkoliv, že to zkoušel i ve ve víčkách z PET lahví a taky se jim dařilo dobře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
11.10.10 13:58

Majo taky dávám většinou na dno ještě polystyren, nebo jsem teď zkoušela ořechové skořápky. Orchideje, které jsou v substrátu Terra san, se dají jen zalít, ale u kůry mi přijde, že to jinak než ponořením nejde. Co jsem dostala orchideje od K., tak tam je v substrátu hodně mechu a zdá se, že se jim to líbí, protože někdy vydrží i 3 týdny bez zálivky a mech je pořád zelený a dorůstá. Dávám přednost raději průhledným květináčům, protože tam je kontrola lepší.
Tak na jaře pak zkusím něco vymyslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
12.10.10 14:06

Skořápky jsem taky zkoušela, ale neosvědčily se, i když jsem je vařila, dělala se na nich plíseň a tak jsem to radši přesadila. Jinak bělomech taky přidávám, do substrátu i na povrch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15189
18.10.10 16:10

Cocochcipsy nepoužíváte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
18.10.10 19:47

Majo tak to jsem při přesazování zvědavá, zda skořápky budou plesnivé. Zkoušela jsem je u jednoho květináče použít jako drenáž a drcené jsem přidávala cymbidiím do substrátu.
Máš myslím pravdu, že při dobré péči rostou asi ve všem :-D .
Zrovna přemýšlím, jestli nepoužiju i jinou kůru než borovou, tchánovci i my topíme občas dřevem, tak tu je dost zbytků kůry i z jiných stromů, vím, že asi bude rychleji rozložená, ale říkám si, proč to nezkusit a nevyužít i ji :think: .

Markos od cococchipsů mě odrazuje nutnost je pořádně propláchnout a že se dováží z velké dálky. Kupovaný substrát doma mám taky, ale když byla možnost, sbírala jsem si kůru i mech v lese. Teď když už prcek trochu povyrostl se chci pokusit substrát míchat hlavně z toho, co tu okolí nabízí (levné a ekologické :wink: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
18.10.10 22:37

Cocochipsy se mi taky moc neosvědčily. Připadalo mi, že orchidky v nich byly moc rychle suché a nemám čas je namáčet dřív než za týden. Protože jsem jich měla pracně propraných hodně, tak je po troškách přimíchávám do vlastních směsí, aby mi je nebylo líto vyhodit :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15189
18.10.10 23:19

mě chipsy vyhovujou. I když to nekonečný máchání bylo nepříjemný. Rozhodně nezalívám častěji než jednou za týden - spíš míň. Ale každý to má jinak.

Ajule, a jaký přibližně substrát máš na cymbidia? jemný či hrubý? Z čeho?

Já musela nutně přesazovat, improvizovala jsem. Dala jsem tam tuším obyčejný substrát na balkonovky s chipsam a dřev. uhlím. Bylo to takový zoufalství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
19.10.10 09:50

Já jsem cymbidko dala do směsi jemně řezané kůry, cocochipsů,dř. uhlí, trošky rašeliny a bělomechu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
19.10.10 11:09

Moc jsem to neřešila, řekla bych, že moc citlivky nejsou (alespoň z fotek, kde je dělí mačetou :lol: ). Vzala jsem jemnější zeminu pro orchideje (možno použít určitě hrabanku, rašelinu,…), přidala drobnější kousky kůry, kupovaný substrát Terra san, drcené ořechy a bylo. Až je budu přesazovat, tak uvidím, jak se jim to líbilo. Příště jim tam přihodím ještě pár králičích bobků, aby měli víc živin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
19.10.10 20:12

Králičí bobky jsou pro mě nedostupné a tak do některých přidávám pár granulek kravského hnoje. Bobky jsou dobrý nápad, ale neznám nikoho, kdo chová králíky :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
20.10.10 20:45

Ti jich pár pošlu v pytlíčku :lol: . Kravský hnůj taky není špatný.
Jedeme do Prahy okolo 11.11. nechces vzít ty orchidky? Přibalím ti i ty bobky :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
20.10.10 21:28

Protože budu přesazovat až na jaře, musela bych bobky zakonzervovat :mrgreen: Ještě nevím co bude v listopadu, do kterého místa tam jezdíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
30.10.10 19:46

Tak u dvou orchidejí, kde jsem teď dávala mech na povrch musel zase brzo pryč - nevysychalo to dobře. Tak asi budu dávat jen trochu bělomechu do substrátu :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny

Členové skupiny