Sušená šunka jako dárek pro dědečka?Recepty,tipy?Váš dárek?

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
195
14.11.19 10:36

Sušená šunka jako dárek pro dědečka?Recepty,tipy?Váš dárek?

Hezký podzimní den :srdce:

Za dveřmi máme Vánoce a doma začínáme řešit dárky. Nevíme, co koupit dědovi (69let) k Vánocům. :nevim: Mému dědovi kupujeme bavlněná trička, využije je a navíc babička něco říkala, že jich má málo. Jenomže co dědovi od přítele? Všechno má - ani babička neví, co by mu udělalo radost. Přemýšlím, žebych mu udělala sušenou šunku - vždy když k nim jedeme, tak nám na stůl nachystají nějaké dobroty, minule nám dával nějakou speciální šunku.
No a tak přemýšlím, že bych ji zkusila udělat doma. Našla jsem nějaký recept na webu, ale chtěla bych se přímo tady zeptat na nějaké tipy, z čeho je to nejlepší atd. Jinak každý rok udil, ale poslední rok už to nedělá - moc práce, je to pro něho už náročné.
Nebo co budete dávat prarodičům vy? Je ta šunka špatný nápad?
V tomhle jsem vážně v koncích. Během roku jsem vychytala u všech zhruba co by si tak přáli, ale tohle je nad moje síly.
PS: Minulý rok jsme s přítelem objednali silikonovou hmotu, obtiskli andělíčka ze sádry a do vzniklé formy vylili mýdlovou hmotu. Všem to udělalo radost a andělíčka si vystavili. Takže tipům na vyrobené dárky se nebráním - přítel bude mít určitě radost, že jsem zas něco vymyslela :cert: :mrgreen:
A předem moc děkuji!

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3913
14.11.19 10:43

Sušená šunka je určitě fajn nápad (sama jsem jednou dávala tátovi takovou tu celou sušenou kýtu), ale asi bych se do toho nepouštěla samodomo, když jsi to ještě nikdy nedělala. Podle mě to nebude uplně sranda vše správně vychytat.
Z jedlých vyrobených dárků, co mám vyzkoušeno, tak u nás bodovalo paštika, cibulové chutney, slaný karamel a zavařené vepřové maso (měla jsem recept, kde se maso několik hodin dusilo s portským a bylinkami a výsledek byl famozní :) - udělala jsem z toho všeho takovou dárkovou kazetu a všichni obdarovaní nám ji chválili

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2809
14.11.19 10:47

Také se přikláním k tomu, že bych sušenou šunku raději koupila. Jinak pro dědečka mi to přijde jako dobrý nápad. Pokud chceš něco domácího, osobně bych třeba raději naložila sýry. To je taková sázka na jistotu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
34528
14.11.19 10:48

@Lucie1903 jo dobrý nápad na dárek, mé rodiče 60 by to určitě potěšilo :kytka:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4527
14.11.19 10:49

@Popokatepetla Dej sem prosím, prosím recept na maso :kytka:

@Lucie1903 Já budu letos dělat nakládaný sýr. Pro nás doma ho dělám celkem často a je to fakt mňamka. Jinak já šiju a háčkuju takže letos budu nějaké dárky šít a háčkuju zvonečky a kroužky. A pokud máš formu na andílka tak kup mýdlovou hmotu a můžeš udělat mýdlíčka ;-)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1345
14.11.19 10:50

Já se přiznám,,samodomo" bych asi sušenou šunku nezvládla, ale…
Dejte pozor, kde sušenou šunku ( myslím kýtu na dřevěném prkýnku, v dárkovém balení) koupíte. Pokud chcete koupit.
Přítel ji dostal minulé vánoce od bratra a byla kupována někde v hypermarketu v akci před vánoci a chutnala jak piliny, vyloženě hnusná, nedalo se to jíst. Raději si připlaťte za kvalitu…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1345
14.11.19 10:51

@LenkaN26 Rychlý receptík na sýr by nebyl? :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
21673
14.11.19 10:58

A ty máš prostředí kde bezpečně vyschne? Potřebuješ kontrolovat vlhkost a teplotu vzduchu, není to úplně primitivní. Pokud jo, tak do toho běž.

Ale jako když teď začneš, tak to je tak na příští vánoce. Pokud to teda chceš dělat poctivě a receptům co to řeší rychleji bych nevěřila jak z bezpečnostního hlediska, tak především proto, že ve vyšších teplotách sice šunka vysychá rychleji, ale taky tuhne. Vyšší teploty fungují u tučných kusů masa - tedy u slanin/bůčků, ne u těch libových.

Tenhle postup povede k dobrým a bezpečným výsledkům, Vojta Kalášek fakt ví co říká. A taky začínal jako domácí „sušil“.

https://www.idnes.cz/…by-domov_bma

Jinak jestli chceš dělat něco k jídlu, tak třeba nalož velkou lahev nějakých vymazlených utopenců/hermelínu/atp a nebo dejte dohromady základ klobásky a darujte je společně s balíkem dřeva a tím, že si druhý den půjdete společně zaudit, jakožto společenská příležitost, když udíval a teď už to nestíhá - tak mu s tím pomůžete a třeba z toho uděláte novou tradici.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4527
14.11.19 11:00
@Petája píše:
@LenkaN26 Rychlý receptík na sýr by nebyl? :mrgreen:

Nakrájím sýry na kostičky. Dávám směs hermelín, balkán, uzený, gouda, může se přidat i niva, ale tu můj chlap nejí. Dám do velké mísy a zasypu kořením. U nás v obchodě mají směs na pikantní sýr bez glutamátu tak tím. Přidám na proužky nakrájenou papriku, cibuli, na plátky česnek, trochu zaliju olejem buď olivový nebo slunečnicový jak kdo má rád. Nacpu dosklenic, do každé přidám feferonku, doliju olejem a párkrát otočím dnem vzhůru a zpět aby se to promíchalo. Dám do lednice a za 14 dní je to mňamka. Někdy přidávám černé olivy teď jsem tam ještě přidala nakrájené sterilované beraní rohy.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
19910
14.11.19 11:25

@LenkaN26 doporucuju nasekat ještě petrzelku, skvěle to ochuti a božský to vypadá.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1345
14.11.19 11:28

@LenkaN26 @Eemii Uaaaaaaa holky díky, dokoupím ingredience a o víkendu jdu na to :mavam:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2809
14.11.19 12:04

Víš, co mě teď napadlo s tím sušením masa? Co takhle domácí jerky? ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1051
14.11.19 12:04
@LenkaN26 píše:
Nakrájím sýry na kostičky. Dávám směs hermelín, balkán, uzený, gouda, může se přidat i niva, ale tu můj chlap nejí. Dám do velké mísy a zasypu kořením. U nás v obchodě mají směs na pikantní sýr bez glutamátu tak tím. Přidám na proužky nakrájenou papriku, cibuli, na plátky česnek, trochu zaliju olejem buď olivový nebo slunečnicový jak kdo má rád. Nacpu dosklenic, do každé přidám feferonku, doliju olejem a párkrát otočím dnem vzhůru a zpět aby se to promíchalo. Dám do lednice a za 14 dní je to mňamka. Někdy přidávám černé olivy teď jsem tam ještě přidala nakrájené sterilované beraní rohy.

A mas vyzkouseno jak. dlouho to priblizne vydrzi? :) nebo se na to vrhnete hned a nic nezbyde?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
195
14.11.19 12:13

@modravlocka Jojoo na to jsem se už taky koukala, ale nevím, jestli by ta šunka neměla větší úspěch. Nemám namysli sušit celou kýtu z prasete, mluvím spíše o 2kg masa. Našla jsem na topreceptech recept a všichni tam píšou že super a - jen tam použili Pragandu, no a pak jsem našla na jiné stránce druhý recept, tam je to bez té Pragandy. A v jiných diskuzích píšou, že Praganda je hnus fialový. Tak právě vůbec nevím, jaký recept bych mohla použít. :oops: No možná ale i uvážím nad tím sušeným masem, že to nemusí nikde viset pak a je to asi jednodušší. Četla jsem, že se to dá sušit i v horkovzdušné troubě, což máme. No anebo sušičce na ovoce a to má zas babička.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4527
14.11.19 12:17

@Anna85 nejdýl vydrželo měsíc a pak už nebylo jak vyzkoušet jestli vydrží dýl :lol:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat