Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zrcadlo píše:
@Tóňa2 Já jsem důvěřovala pediatrovi, který mi řekl, že to podstatné Synflorix má, a Prevenar sice o 3 kmeny víc, ale těch kmenů je celkem asi 90, a starší děti se pak dají očkovat proti více než dvaceti, tak ať si ty peníze (v té době to nebylo hrazené, nevím jak teď) schováme na očkování ve starším věku, které je účinnější. Vycházel teda i z toho, že obě děti kojené a prakticky bez nemocí.
Jenže v Prevenaru jsou navíc oproti Synflorixu tři typy, které způsobují 70 % invazivních onemocnění v ČR. Takže pokud už něco, tak logicky Prevenar 13.
@Reflex píše:
Jenže v Prevenaru jsou navíc oproti Synflorixu tři typy, které způsobují 70 % invazivních onemocnění v ČR. Takže pokud už něco, tak logicky Prevenar 13.
A to číslo je odkud? Před těmi necelými pěti lety, kdy jsem očkovala prvního syna, mi pediatr ukazoval poměrně čerstvý výzkum, a tam se ty tři kmeny navíc (oproti Synflorixu) v ČR téměř nevyskytovaly. Přesná čísla si teda nepamatuju, ale že by se zrovna ty tři kmeny za těch pár let rozrostly z téměř nuly na 70%? To se mi nějak nezdá ![]()
@zrcadlo píše:
A to číslo je odkud? Před těmi necelými pěti lety, kdy jsem očkovala prvního syna, mi pediatr ukazoval poměrně čerstvý výzkum, a tam se ty tři kmeny navíc (oproti Synflorixu) v ČR téměř nevyskytovaly. Přesná čísla si teda nepamatuju, ale že by se zrovna ty tři kmeny za těch pár let rozrostly z téměř nuly na 70%? To se mi nějak nezdá
https://www.khspce.cz/…IPO-v-cR.pdf - slide 13
Samozřejmě 70 % z těch 13 typů Prevenaru, celkově ze všech (i nevakcinačních) pneumokoků je to asi 30 %.
@Reflex píše:
https://www.khspce.cz/…IPO-v-cR.pdf - slide 13
Samozřejmě 70 % z těch 13 typů Prevenaru, celkově ze všech (i nevakcinačních) pneumokoků je to asi 30 %.
Díky, je pozitivní vidět, že v roce 2016 byla nulová úmrtnost u dětí do 5let. Fakt už je ten jeden z těch tří kmenů navíc nejčastější (6 případů v té věkové kategorii), ale bohužel vakcína zabrala jen v 50% (3 z nemocných byli očkováni Prevenarem13 a vakcína selhala).
Jo, asi ten Prevenar dává větší smysl, ale myslím, že se z toho dělá hrozný strašák - vzhledem k počtu případů.
@zrcadlo píše:
Díky, je pozitivní vidět, že v roce 2016 byla nulová úmrtnost u dětí do 5let. Fakt už je ten jeden z těch tří kmenů navíc nejčastější (6 případů v té věkové kategorii), ale bohužel vakcína zabrala jen v 50% (3 z nemocných byli očkováni Prevenarem13 a vakcína selhala).
Jo, asi ten Prevenar dává větší smysl, ale myslím, že se z toho dělá hrozný strašák - vzhledem k počtu případů.
No to je jasné, já to neočkuju. Na druhou stranu nevíme, kolik by bylo případů, kdyby děti nebyly z tak velké části naočkované. U seniorů jsou to už docela závratná čísla, ti dosud byli očkovaní hlavně tou vakcínou Pneumo23, která asi nebyla extra účinná.
Ahoj, oživují diskuzi? Co jste dali vy? Momentálně Synflorix plně hrazen pojišťovnou a Prevenar doplatek 1800,–.
@Nicole 1234 Starší dcera má Synflorix, mladší Prevenar. Mám pocit, ze Prevenar lépe funguje. Starší dceři se rozjely záněty uší i přes Synflorix a to v docela pozdějším věku. Mladší měla několikrát zánět středního ucha jako velmi malá (miminko) a od očkování Prevenarem zatím nic. Volila bych Prevenar.
Syn má Synflorix (očkováno před 10 lety) a ačkoliv (hlavně ve školce) trpěl hodně na rýmy, neměl nikdy zánět středního ucha.
@Nicole 1234 píše:
Ahoj, oživují diskuzi? Co jste dali vy? Momentálně Synflorix plně hrazen pojišťovnou a Prevenar doplatek 1800,–.
Pro jakou kategorii je doplatek u Prevenaru 13 1 800 Kč?
Nějak mi uniklo, že se při očkování proti pneumokokům musí vybírat ze svou vakcín, takže jsem při rozhodování nevěděla, která bije. Podle naší pediatričky se dělal nějaký výzkum (nepamatuju si, kdy a kde), který ukázal, že prý je efekt Synflorixu a Prevenaru takřka totožný, tím pádem můžu s klidem dát Synflorix a stačí to. Tak jsem dala ten, snad nebudu litovat.
@Doctus píše:
Nevim přesně do kolika měsíců, ale řeším to pro dceru, která má teď šest týdnů a u ní je to takhle.
@Doctus píše:
Rekla bych, ze 1800 je za vsechny davky. My jsme loni platili (u mimina) za kazdou neco pres 500. Uz nevim presne. Dohromady by to sedelo… Co vim, tak duchodci maji snad pneumokoky od urciteho veku zadarmo
@Nicole 1234 Deti mam uz vetsi, ale s odstupem casu si myslim, ze to je zbytecne a zatezujici ockovani. Prevenar 13 je jen proti 13-ti kmenum a je jich snad 100.
@Mutlice
Dohromady… tak to sedí. Už jsem se lekl, že někdo chce po pacientech doplatek 1 800 Kč / dávku při částečné úhradě.