Tchýně - hlídání a diktování podmínek

Anonymní
23.6.17 11:35

Tchýně - hlídání a diktování podmínek

Prosím o zachvání anonyma vzhledem k citlivému tématu rodinných vztahů.
Mám 2-letého syna a při mateřské si dodělávám školu. Chybí mi poslední rok. Studium zvládám z velké části díky mé tchýni, která sama přišla s tím, ať si školu rozhodně dodělám, že mi pomůže s hlídáním. Hlídá mi většinou 2× v týdnu na 3 hodiny.
Tchýně preferuje hlídání u nich doma, což naprosto respektuju a dodržuju.

Když bylo malému asi půl roku, přišla s tím, že bych měla přestat kojit nebo minimálně mu začít dávat UM, protože se jí nechce štvát s ohříváním odstříkaného MM a že už bych dávno kojit neměla - nechápu, co je na tom složitější než u přípravy sunaru, ale nakonec jsem povolila, že když hlídala ona, dostával UM. Následovaly požadavky ohledně dalších jídel - párky, rohlíky, knedlíky, gulášek. Že když je u ní a potřebuje rychle něco připravit, tak on tohle nejí nebo je mu z toho špatně (bolí bříško), že to je tím, že není zvyklý. Přitom malému vždycky chystám jídlo já, ale je to prostě špatně (žádná chuť, málo výživné atd.). K něčemu jsem svolila, ale např. hranolky s kečupem fakt nee. Zase špatně.
Další téma je televize. Vím, že u tchýně malý prosedí většinu času u TV - včetně jídla. S tím jsem se smířila a doma mu to vynahrazuju co to jde - hřiště, herny, bazén…Teď přišla s tím, že si musíme pořídit TV taky, že jsme úplně nemožní a kdyby chtěla hlídat u nás (stane se tak jednou za měsíc-dva), tak tam chudák malej ani nemůže koukat na pohádky. Vyloženě nás do té TV tlačí, přestože ví, že já ani manžel nechcem. Blbé je, že nás to rozhádává i s manželem - on říká, že když chce máti TV, ať si ji koupí sama, já zas vidím vůči ní ten dluh, že nám hlídá zadarmo (peníze pořád odmítá, vezme si max kafe nebo čokoládu a i to stěží).
Já mám z toho hlavu jak balón. Na jednu stranu je mi líto teď končit školu, když už toho tolik nechybí. Na druhou stranu tohle hlídání mě začníná pěkně štvát. Protože tchýně přechází do takového vydírání ve stylu „jestli si nekoupíte to a to, tak vám nebudu hlídat.“ Na paní na hlídání ani na soukromé jesle bohužel nemáme peníze, malý je navíc často nemocný, tak by to ani nešlo.
Poradíte, jak byste situaci řešili? Díky
 S.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102500
23.6.17 11:40

Se svoji povahou bych se obešla bez hlídání tchýně… učila bych se když dítko spí a na případné zkoušky buď někoho zaplatila, požádala kamarádku nebo by si partner vzal dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
23.6.17 11:45

Chapu, ze tchyne ti pomaha hodne moc. Na druhou stranu se nabidla sama a asi je nesmysl delat vse, jak piskne. Ono kdyz posadi maleho na tri hodiny k televizi, tak pohoda, ne?
Nevim, asi bych zacala tou tv, ze si ji porizovat nebudete. A vic bych o tom nemluvila.
Co se muze stat nejhorsiho? Ze prestane hlidat? Urcite by se nasla jina moznost. 6 hodin tydne neni tolik, aby se nedala zaplatit studentka na hlidani. Urcite bys musela neco obetovat /nemyslim skolu/, ale kdyby tchyne dodrzela slovo /coz si nemyslim/, tak se urcite da najit jina moznost.
Kazdopadne bych neskakala podle ni v naprosto kazdem vymyslu. To je mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.6.17 11:46

@j.a.n.i1 Bohužel nic z toho není možné, kamarádky nemám, manžel věčně pracovně mimo ČR a já už jsem si nedostatek spánku vyzkoušela ažaž. Výsledkem byla takřka půlroční nemoc - teploty, zimnice, bolesti svalů a kloubů - nepřišlo se na důvod - prý z dlouhodobho nedostatku spánku. Syn jako mimčo spal velice zle, budil se co hodinu i častěji a k tomu jsem se večer dlouho učila). Pak náběh na únavový syndrom, to jsem naštěstí nějak rozchodila, ale jsem šťastná, že je to za mnou a znova to už prožít nechci - i můj muž řekl, že toto už nikdy.
 S

• Citovat
  • Upravit
430
23.6.17 11:48

Tak je to tvoje dítě, asi by sis měla více dupnout ohledně dodržování nějakých pravidel i když ti tchýně pomáhá, nabídla se sama. Co se penz týče za hlídání :D to myslíš vážně? V rodině nabízet peníze za hlídání? To by byla moje babička milionář, když nás měla se ségrou kolikrát polovinu prázdnin. Otec dal maximálně babičce peníze na jídlo a na naše výmysly a tím to haslo. Pokud jí začalo vadit vám syna hlídat, ať to řekne a může se to nějak řešit, ale terorizovat bych se od ní nenechala. Žijeme společně s tchány, každý ve svém „bytě“, ale i tak s nimi malý tráví přes den čas. Má rok. Když mu asi ve 4 měsících kdy byl pořád plně kojeny šoupla do pusy vánočku, protože se mu u ní nelíbilo, plakal a ona trvala na tom, že ho pochovat chce, dostala takový kartáč od mojeho, že už si mu v životě nedovolila bez našeho souhlasu něco dát. Co se narážek na kojení týče, typická stará škola :roll: :roll: :roll: poslouchám to i já od konce třetího měsíce a nedala jsem se.
Jediná má rada zní, nastavit si prostě hranice. U vás už to půjde hůř, ale půjde to. Taky se mi nelíbilo občasné dohadování o stravě od malého, ale nehodlala jsem ho od 7-mi měsíců krmit gulášem, protože to chtěla thýně. Občas dostal kupovaný pribiňák, vzala jsem ho, řekla jí ať to příště nekupuje, snědla ho já a minule už rezignovala a dělali jsme spolu domácí a jak jí chutnal, už ten kupovaný nechce ani vidět. Ano, taky jim svým způsobem dlužíme, platíme celé inkaso, pomáháme v domácnosti a s hospodářstvím, ale co se malého týče je jen na mě jak ho budu nebo nebudu vychovávat.

Ps: televizi máme novou asi rok a nepouštíme ji ani tak, nemáme na to čas a stejně tam nic není :D :D :D

PPs: jinak máme s tchány hezký vztah a nechtějí, abychom se odstěhovali.

PPPs: jinak si myslím, že vzhledem k tomu, že je to manželova matka, měl by s ní zkusit promluvit nejdříve on, ale jen pokud se ztotožňuje s tvými názory, rozmluva typu " Anča mě posílá a já vím, že to děláš dobře, ale Anča chce…" jsou k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5316
23.6.17 11:53

A promluvit si o tom s tchýní? Říct ji něco ve stylu..Já jsem strašně moc vděčná, že mi malého dlídáš, vím že bez tvojí pomoci bych si školu nezvládla dodělat. Ale já jsem matka a nastavuju pravidla. Dnes je spousta věcí jinak, než byla před 20/30/XY lety, když ty jsi vychovávala svoje děti. Nepřeju si, aby v tomhle věku moje dítě jedlo to a to a televizi mít doma také nechci, my ji s manželem nepotřebujeme. Byla bych moc ráda, kdybys moje pravidla respektovala.
V případě, že by tchýně pravidla respektovat nechtěla, porozhlédla bych se v okolí po nějaké mamince, co je sama s dítětem na RD a stačil by ji i malý přivýdělek k ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
23.6.17 11:56

Buď bych držela pusu, protože mi někdo pomáhá víc než dost nebo se prostě o sebe a svojí rodinu starala sama. S mou povahou je to to druhé. Přihlásila jsem se na navazující a sehnala si chůvu, na kterou mám peníze, abych nemusela zatěžovat babičky. Rády děti vidí, jistě by je rády pohlídaly, ale mně to nepřijde správné, mají svůj život a nárok na klid, k tomu samozřejmě přijdou i problémy, které řešíš ty. Mně by to za to, abych se s babičkou hádala kvůli párku fakt nestálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
23.6.17 11:58

2× v týdnu 3 hodiny, zaplať chůvu za pár kaček a máš svatý klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.6.17 11:58

@Svistice S timhle naprosto souhlasim. U dvouleteho uz bych se tolik necilila kvuli pohadkam nebo parku s kecupem-ony ty deticky rychle pochopi, ze jsou jina pravidla u babicky a jina doma.Ale nechat si diktovat, co davat doma jist diteti nebo ze musite mit TV, jinak vam dite hlidat nebude, to tedy ani nahodou.Na reci ohledne tv bych ji zdvorile rekla, ze my ji nepotrebujeme a syna umime zabavit i jinak. Argumenty ohledne stravy si urcite najdes sama, nebude tak tezke vysvetlit, proc je lepsi ryba s ryzi nez hranolky s kecupem ;) Drzim palce-ten rok utece jako voda, jen se snaz vzdy klidne a rozumne vysvetlil, co a jak si neprejes.
Mimochodem, mozna ma pocit, ze te ma dost v hrsti, ze bez ni skolu nedodelas.Dej ji nenapadne najevo, ze bys treba mohla dat kluka pred zkouskama do jesli, nebo vlastne uz skoro do skolky, abys ji nemusela hlidanim obtezovat. Uvidis, jak otoci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30446
23.6.17 11:59

Upřímně řečeno, nevidím důvod k odkládání dítěte ke tchýni kvůli studiu. Jestli má tchýně ke hlídání požadavky, které se ti nelíbí, pak k ní své dítě nedávej. Studium se dá zvládnout i s dítětem, případně více dětmi, když si čas zorganizuješ a pomůže ti partner. Pokud to nezvládáš, pak studium prostě odlož.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.6.17 12:04

@hanka.br. mozna by stalo za to cist celou diskuzi. Zakladatelka popsala podle me velmi padne duvody, proc to sama nezvladne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.6.17 12:06

Zakladatelko, ale jestli je manzel dle tvych slov porad pracovne mimo CR, tak na tom asi financne nebudete tak zle, ze byste si nemohli tu chuvu dovolit, ne? Pokud ano, at si chlap najde normalni praci a pomaha doma ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
23.6.17 12:06
@unuděná píše:
@hanka.br. mozna by stalo za to cist celou diskuzi. Zakladatelka popsala podle me velmi padne duvody, proc to sama nezvladne…

Tak má školu přerušit. Někdo jí zadarmo pomáhá, tak buď ať drží pusu nebo si to prostě zařídí jinak. Co třeba kdyby tatínek našel práci doma a věnoval se rodině?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81166
23.6.17 12:09

U tchyně at si dělá tchyně po svém, ty si doma dělej po svém. To je úplně prosté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30446
23.6.17 12:10
@unuděná píše:

V tom případě je na místě školu přerušit. Studium není nic, co by zakladatelce uteklo, na rozdíl od jejího, případně synova zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová