Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Měj na mysli, že nesouhlasit může, ale to je asi tak všechno
Nejíte s manželem sladké a mastné, tak to prostě nejíte. Že máte po malování někde kocoura vám nevadí, a nepotřebujete aby něco opravovala, ať si pořídí svého ![]()
Promluv si s manželem, jestli se od ní nechá očkovat za tvými zády. Když se na něčem vy dva domluvíte, tak to prostě platí.
Proč se tolik vyhýbá ti o sobě něco říct?
Její jiný názor by na moje rozhodnutí nebo plány neměl žádný vliv. Svůj život bych řídila podle sebe. Nejlépe je, když ji nedáš podnět. Tedy, aby toho věděla co nejméně. Nebude se tak mít čeho chytit. Takže bych vůči ní omezila informace a bavila se o počasí a tak. Větší problém vidím v tom, jak je ovlivnitelný její syn. Asi bych manželovi řekla, že je zajímavé, jak po návratu od rodičů mění názor a aby s nimi vaše plány předem raději neprobíral.
Neřešila bych tchyni a její názory, ať si říká co chce. Spíš by mi vadilo, kdyby chlap neměl svůj názor a rozhodoval by se podle ní.
Taky bych řešila spíš muže než tchyni. Tu bych pouštěla druhým uchem ven.
@arinecka píše: Více
To by me taky zajimalo, ale kdybych se ji na primo zeptala, tak mi rekne, ze to neni pravda, ze se se mnou normalne bavi
a ze ma proste jenom jiny nazor. Nikam by to nevedlo.
V tuhle chvili jeji chovani vnimam jako relativne neskodne, ale dovedu si predstavit, ze v budoucnu to muze byt problem. Ve chvili, kdy se s manzelem pohadame, tak ho bude popichovat proti me (pod zasterkou podporovani sveho syna).
Z toho, co mi manzel rikal, tak tenhle typ komunikace maji v rodine napric generacemi
. Takovou snahu o nenapadnou manipulaci kterou se snazi vyzrat nad lidma kolem. Manzel to vidi u ostatnich pribuznych, ale u svoji mamy ne.
Tak snad tchyně i manžel mohou mít i svůj názor a nemusí papouškovat jen ten tvůj ![]()
@Pe.M.1 píše: Více
To je tezky, na ten napad sverovat se rodicum jsem manzela privedla ja, protoze jsem v nich ze zacatku naseho vztahu videla rozumne a slusne lidi (coz porad jsou, az na ten jeden nesvar moji tchyne).
Predtim se totiz sveroval kde-komu
a pak bylo extremne tezke identifikovat odkud prisla zmena nazoru.
A ze se manzel sveruje, na tom nevidim nic vylozene spatneho, delame to vsichni (ze posdilime svuj zivot nebo si postezujeme nejake dobre kamaradce).
Můj ex se nechal hrozně ovlivňovat maminkou.
Byl to důvod našeho rozchodu po x letech.
Plánovali jsme si budoucnost, že si koupíme domek. No po letech přišel s tím, že bude bydlet u rodičů, protože mají velký dům a bla bla…
Jsem ráda, že manžel se tchyni ovlivňovat nenechá a má svůj názor.
Je to mnohem horší, než nějaký opačný názor tchyně ![]()
Ja bych z toho tchyni uplne vynechala a apelovala na manzeluv zdravy rozum.
Proc si mysli, ze dojizdeni bude strasne? Jak jinak by to chtel mit? Atd.
Jinak takto nahlodavala ma babka manzelstvi mych rodicu. Az se rozpadlo.
Nedavej ji penize. Co porad dela na te materske. Bez jmeno narozene dcery zmenit na matriku na jine za jejimi zady.
Takovy skryty nepritel. Ale to je otcova vina, ze uprednostnil vlastni pohodli a koalici s nekym, kdo jeho zene nepreje.
@Anonymní píše: Více
Tak když budete s manželem zajedno, tak to bude ok. Jestli on ale vidí, že tenhle styl komunikace mají v rodině napříč generacemi, ale u své matky to nevidí, tak tohle může být jednou hodně velký problém. Když se pohádáte, tak on hned běží za mámou?
@Hera01 píše: Více
No a právě o tom to je že jo, každý může mít svůj názor. Oni ho mít můžou, a ona ne?
@arinecka píše: Více
Samozřejmě že může. Ale nemusí se přeci všichni na všem shodnout
Ahoj,
tchyne i tchan jsou moc fajn lidi, ale od svatby pred pul rokem si vsimam toho, ze tchyne s zeleznou pravidelnosti nesouhlasi s tim, co reknu.
Nedela to nijak utocne nebo neslusne, ale proste vytrvale pri kazde prilezitosti. Navic to vzdycky nejak “hezky” zaobali do konverzace, aby ten jeji nazor nevyznel moc prikre. Napriklad. Kdyz reknu, ze nejime sladke a mastne, abychom s manzelem zhubli, tak rekne, ze tak urcite nezhubneme. Kdyz reknu, ze skoro neviditelny kocour na stene po malovani nevadi (v nasem dome), tak ona rekne, ze vadi, a ze nam pomuze to predelat. Naopak, kdyz jsme zjistili, ze nam z obchodu dorucili vadny kus nabytku a ja jsem rekla, ze to zajedeme vratit, tak ona presvedcovala manzela, ze to je v poradku, at to neresi.
Takove drobnosti bych s usmevem presla, ale mam pocit, ze to je jenom spicka ledovce. Kdyz doma resime nejake vaznejsi tema, tak se ji podle me manzel sveruje a ona ho “za mymi zady” stavi do opozice proti me. Napriklad kdyz jsme se chystali stehovat, tak jsme se s manzelem shodli na tom, ze nas novy domov ma dobrou dopravni dostupnost - a po navsteve u rodicu uz byl manzel nalomeny v tom, ze to dojizdeni bude hruuuuza a ze si stehovanim vlastne pohorsi (pritom tchyne i tchan dojizdi ze stejne vzdalenosti a pochvaluji si, jak ti maji vsude blizko
).
Kdyz se pred ni snazim nadhodit nejake tema k hovoru, tak to zpravidla velmi rychle zahraje do autu, aby mi naaahodou o sobe neco nerekla a jenom ceka, co vypadne ze me. Resim to tak, ze prohodim par neutralnich vet, pak sedime v tichu, vytahnu si mobil a venuju se tomu. Jakkoliv to muze byt neslusne.
Asi jsem se chtela hlavne vypovidat a mozna se zeptat, jestli se mam snazit ji dostat “na svoji stranu”, nebo se na to mam radsi vykaslat a neresit (a prijmout, ze budu mit v zivote takoveho neviditelneho zaskodnika).
Kdyby se akteri meho prispevku poznali, vyvolalo by to zlou krev, proto anonym.