Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše:
Bych nebyla tak přísná. Prostě se ptá, je mladá a v dnešní době je mít dítě v 18 letech bráno pomalu jako konec světa, něco co ti dokonale pokazí život, něco co je hodno ostudy.
Tak to rozhodně neberu. Někdo není schopen se o dítě (rodinu) postarat ani ve třiceti. Jen si myslím, že pokud si pořizuji dítě, tak musím být schopen se o něj postarat. Tím nemyslím „hodit“ to úplně či částečně na své rodiče, stát - formou různých dávek apod.
Obecně!!…
Nejsem přísný. Jen jsem vychovaný v tom, abych si naložil tolik kolik unesu. ![]()
@Fofrník píše:
Tak to rozhodně neberu. Někdo není schopen se o dítě (rodinu) postarat ani ve třiceti. Jen si myslím, že pokud si pořizuji dítě, tak musím být schopen se o něj postarat. Tím nemyslím „hodit“ to úplně či částečně na své rodiče, stát - formou různých dávek apod.
Obecně!!…
- Jestli je holčině 18 a je ve třeťáku, má přítele o x let staršího (který zabezpečí rodinu i finančně) a rozhodnou se mimi a slečna si např. dodělá školu dálkově, tak držím palce.
- Ale zakladatelka sama píše že ten její je nedokáže zabezpečit. Ona na škole. A už nyní pošilhává po okolí (rodina by pomohla)…
![]()
Nejsem přísný. Jen jsem vychovaný v tom, abych si naložil tolik kolik unesu.
Holt jsou rodiny které si pomáhají i v těchto případech a podpoří své mladé dcery i v takovýchto situacích. Přijpadá mi že se dnes z narození dítěte dělá tragedie, já tragedii vidím v jiných věcech než v tom, že se narodí dítě mladé matce.
@Anna766 píše:
Holt jsou rodiny které si pomáhají i v těchto případech a podpoří své mladé dcery i v takovýchto situacích. Přijpadá mi že se dnes z narození dítěte dělá tragedie, já tragedii vidím v jiných věcech než v tom, že se narodí dítě mladé matce.
Nejde o věk matky ale o to jestli se dokáže o to dítě postarat. (Pochopitelně s otcem.) Některé matky by neměly mít dítě ani ve třiceti.
@Fofrník píše:
Nejde o věk matky ale o to jestli se dokáže o to dítě postarat. (Pochopitelně s otcem.) Některé matky by neměly mít dítě ani ve třiceti.
Jestli do ní okolí hučí, že je mladá a nezvládne to, tak se nedivím že si není jistá. Stačí si pročíst místní diskuze, kde je i člověk po dvacítce pomalu dítě a je houfně posílán na potrat.
Myslím že tu jde spíš o tohle, tu nejistotu.Lidi si přece pomáhali i před tím ne? Prarodiče hlídali, mladí při dětech studovali, pracovali, často mladí manželé bydleli léta u rodičů, protože nebylo možné dosahnout na bydlení. My jsme u babiček bývali pořád…smutný je že dneska už to tak není, lidi si zapomněli pomáhat.
Nic, vidím že v tomto si neporozumíme.
@Anna766 píše:
Jestli do ní okolí hučí, že je mladá a nezvládne to, tak se nedivím že si není jistá. Stačí si pročíst místní diskuze, kde je i člověk po dvacítce pomalu dítě a je houfně posílán na potrat.
Myslím že tu jde spíš o tohle, tu nejistotu.Lidi si přece pomáhali i před tím ne? Prarodiče hlídali, mladí při dětech studovali, pracovali, často mladí manželé bydleli léta u rodičů, protože nebylo možné dosahnout na bydlení. My jsme u babiček bývali pořád…smutný je že dneska už to tak není, lidi si zapomněli pomáhat.
No jasně. Přednější je kariéra. A zkoušet dítě až v pětatřiceti. Do té doby je žena moc mladá a nezkušená přece! Nezávidí ty starší tak trochu těm mladším? 😁
@Anna766 píše:
Máš trochu pravdu, ale…
V kolika se to chodilo do důchodu? Dnes chodí prarodiče do rachoty a nemůžou hlídat. Potom je tu kategorie moderních důchodců co si užívají a cestují místo hlídání. Těch hlídacích prostě ubylo.
Taky jsem byl často u babi a dědy. Moje děti to bohužel neznají.
Prostě doba je jinde.
Proč by rodina nemohla pomoci? Znám z okolí několik případů, kdy příliš mladé těhotné rodiče prvních pár let pomáhali hodně, pak už se chytla, dospěla a normálně se starala dál sama s partnerem, který už taky dospěl rodičovskou roli přijal. Tyhle rodiny jsou obvykle soudržné a s hezkými vztahy. Což se nedá říct o rodinách, kde 18letou donutili na potrat, protože oni se jí o „to“ starat nebudou a měla být zodpovědnější. Já bych své dceři pomohla, přece neupřednostním své pohodlí na omezenou dobu před životem dítěte. Neznám rodinu, kde by po pár letech nebyli rádi, že to dítě mají. Přála bych své dceři, aby ať se pak v životě vydá kamkoli, to dítě měla i za cenu, že budu pomáhat víc než jsem třeba měla v plánu. Ale to je tím, že já k dítěti nepřišla omylem ani snadno, tak mám asi priority jiné než ženy, které samy otěhotněly třeba i víckrát, než se jim hodilo a děti je spíš obtěžují.
@Fofrník píše:
Máš trochu pravdu, ale…
V kolika se to chodilo do důchodu? Dnes chodí prarodiče do rachoty a nemůžou hlídat. Potom je tu kategorie moderních důchodců co si užívají a cestují místo hlídání. Těch hlídacích prostě ubylo.
Taky jsem byl často u babi a dědy. Moje děti to bohužel neznají.
Prostě doba je jinde.
Však o tom píšu Fofrńo, že dnes je to jinak a je to smutný.
Ať se rozhodneš jakkoliv, obojí bude dobře. Je to čistě tvoje rozhodnutí, i jít nebo si nechat. Nikdo tě za to nemůže soudit, řeči typu: co by za to jiný daly, jiní mít nemůžou a dali by cokoliv. (To je čistá pravda a strašně nespravedlivá věc, jenže je to bohužel život, až mě to trápí napsat.) Ale já patřím mezi ty, kteří potratily chtěné dítě, taky jsem si říkala sakra, jsou takový kteří, dají dítě pryč a já o něj přijdu?! Proč já, ale postupem, času, věkem a zkušeností jsem fakt změnila názor, protože nikdo, nikdy nikomu do tý situace nevidí, proč to udělá, proč se tak rozhodne. Mnohdy je to rozhodnutí správné. Mnohdy možná litují, ale to bych spíš řekla, že hodně záleží na životní situaci. (Teď se nebavím o těch, které na potrat chodí, jako na nákup)
Ty se rozhodni dle sebe, jsi mladá a život máš před sebou, dneska je úplně jiná doba než bývala kdysi, když měli dítě v 18. Jo, defakto jiný to bývalo i kdysi, ale dneska ta doba, pomoc od ostatních je tu a tam. Když si miminko ponecháš budeš ho milovat a snažit se mu dát všechno, to je jasný. I to bude správně, pokud se tak rozhodneš.
Já mám dneska zdravou dceru a snesla bych ji modré, nejmodřejší z nebe. Věř, že děkuju pánu Bohu, že ji mám, každej večer.
Ale dost chápu i tebe, dneska vím, že jsem úplně jinak připravená, jinak všechno cítím, než před tím. Dneska mám zázemí, troufám si říct i zabezpečení a můžu si dovolit ji dát cokoliv. Asi jsem to měla v osudu, nebo nevim, ale něco zlý v mým případě bylo ku dobru.
Mám jiný příběh, ze strany, ne dobrovolného ukončení, ale i tak mi to bylo přínosem. A dokážu pochopit, že se věci dají zvládnout, ale ty pouvažuj, jestli by to spíš nebylo, že se musí zvládnout. Nikdo to nemůže říct běž na ukončení, rozhodnutí je čistě na tvým pocitu. Máš hodnýho kluka, takže na to nejsi sama…
Přeju to nejlepší rozhodnutí, ať už si ho necháš, nebo ne.
Já žádám anonym, jelikož nemluvím úplně o příjemný vlastní zkušenosti.
@Anna766 píše:
Však o tom píšu Fofrńo, že dnes je to jinak a je to smutný.
Tak s touhle větou naprosto souhlasím.
![]()
Zakladatelka si musí uvědomit jednu podstatnou věc. Dříve tomu bylo jinak, než dnes a proto se nelze řídit zkušenostmi starších. Dříve si žádný úřad nedovolil požadovat od nemluvňat daň z práva na život, kterou dnes nazývá poplatek za komunální odpad. Nebyli advokáti a exekuroři, kteří jen čekají na to, aby mohli tyto dětí připravit o všechno a udělat z nich bezdomovce, pokud za ně ten poplatek rodiče nezaplatili. V řadě případů nemají ani řádně pracující lidé peníze na zaplacení neustále se zdražujícího bydlení, energií i potravin a se znehodnocováním úspor a dalším zdražováním je potřeba počítat i do budoucna. Pořizovat si v této době děti je velmi riskantní záležitost a může se snadno stát, že zakladatelka bude s dítětem živořit na sociálních dávkách někde na ubytovně pro sociálně slabé. Proto jsou úvahy o interrupci zcela na místě.
@Lemrucha píše:
Zakladatelka si musí uvědomit jednu podstatnou věc. Dříve tomu bylo jinak, než dnes a proto se nelze řídit zkušenostmi starších. Dříve si žádný úřad nedovolil požadovat od nemluvňat daň z práva na život, kterou dnes nazývá poplatek za komunální odpad. Nebyli advokáti a exekuroři, kteří jen čekají na to, aby mohli tyto dětí připravit o všechno a udělat z nich bezdomovce, pokud za ně ten poplatek rodiče nezaplatili. V řadě případů nemají ani řádně pracující lidé peníze na zaplacení neustále se zdražujícího bydlení, energií i potravin a se znehodnocováním úspor a dalším zdražováním je potřeba počítat i do budoucna. Pořizovat si v této době děti je velmi riskantní záležitost a může se snadno stát, že zakladatelka bude s dítětem živořit na sociálních dávkách někde na ubytovně pro sociálně slabé. Proto jsou úvahy o interrupci zcela na místě.
Pořizovat v této době dítě je riskantní? A co za války, to se děti nerodily? To mi tedy promiň, ale to je pěkná blbost. Momentálně žijeme v době, která je velmi přívětivá. Kdy byly v dějinách lepší podmínky pro život, než jsou dnes? To jen my jsme stále více nároční, potřebujeme mít tohleto a támhleto a co z toho potom? Ano, ceny energií se zvyšují, ale tohle všechno nemůže být něco, na základě čeho se rozhodneme, zda jít či nejít na potrat. Jít na potrat není jako jít si koupit rohlík do krámu. Doufám, že zakladatelka má vlastní rozum a že se poradí raději s rodinou, přítelem, případně kamarádkami, protože řídit se radami na emiminu od ženských, které nic nevědí o její životní situaci, je pěkný nesmysl. To ona si ponese následky ať udělá cokoliv, ne já nebo někdo jiný zde přispívající. Navíc existují babyboxy, což je rozhodně lepší řešení v případě, že se může narodit zdravé dítě.
Z toho, že jsi na vážkách, si nic nedělej, to je úplně normální.
Jestli se na to bejt mámou ještě necítíš připravená, není nic špatného na tom se rozhodnout těhotenství ukončit. Nikde se nepíše, že tohle je tvoje poslední šance, seš mladá a celej život máš před sebou. A strach z toho, že by to snad mohlo mít nějaké zdravotní následky, fakt mít nemusíš, protože šance je naprosto mizivá.
Mysli hlavně na to, co chceš ty, a nenech se nikým tlačit ani na tu nebo druhou stranu. A už vůbec neposlouchej to, co by v tvojí situaci dělali ostatní.
Dej si chvíli čas, promluv si o tom s někým blízkým, napiš si třeba pro a proti a zvaž, jestli seš na něco takového připravená a hlavně pamatuj, že je jedno, jak se rozhodneš, bude to správně.
Dobré ze jsi to řekla příteli. Určitě najdete vhodné řešení. Na tvém místě před maturitou bych si ho nechala. Aby se ti pak nestalo že za nějakých deset let po potratu již nebudeš moci mít dítě. I takové příběhy byly. Partner je opustil protože si našel jinou která to dítě mít může a ženská nemela najednou nic. Ani muze ani dítě. Takže to si dobře promysli. Jsou v životě věci které mít můžeš porad a které už nikdy.
@Pears206 ale práci sežene záleží co dělá za obor. Maturita neznamená že nesežene práci.