Tel Aviv - máte zkušenosti?

Wanted
22.6.22 08:02

Tel Aviv - máte zkušenosti?

Jediné, co jsem zjistila je pořádně drahé ubytování, ještě většinou bez snídaně.
Tudíž asi i vše ostatní pro dvoudenní pobyt.
Chtěla bych vědět něco, např. o plážích, kolik času zabere případný výlet do Haify. Jeruzalém asi ani neplánuji. A také hlavně bezpečnost.
Zkrátka, zda se dá v takovém hektickém městě si alespoň odpočinout. :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
563
22.6.22 09:44

@Wanted Izrael je obecně hodně drahý, všechno je tam drahé. Nevím jak moc potřebuješ pohodlí v ubytování a zda by ti nestačil hostel. Hostelů je v Tel Avivu opravdu hodně, různých druhů, často kousek od pláže. V některých je možné mít i samostatný pokoj. Často je tam jídlo ke snídani k dispozici. Není to hotelová snídaně, ale člověk se nají. A kaváren, kam si můžeš zajít na fakt dobrou vydatnou snídani je v Tel Avivu mraky.
Pláže jsou v Tel Avivu veřejné, některé části patří nebo spíše je mají v držení hotely, ale vzhledem k tomu, že pláže jsou fakt dlouhé, tak opravdu není problém najít někde místo. Víc klidu rozhodně najdeš dále od centra směrem k jihu k Jaffa, třeba Charles Clore Beach nebo blíže centru Gordon Beach. Všude jsou záchody, šatny, sprchy, občerstvení. Za pláž se nic neplatí, pokud nelezeš na hotelovou, ale ty jsou spíše na severu. Blíže ke starému městu Jaffa je to víc v klidu.

Do Haify nejlépe vlakem ze Savidor Central do Haify HaShmona, to je zastávka nejblíž Bahaiských zahrad, které asi jediné stojí za to v Haife vidět. Jinak v Haife je taky moc pěkná hlídaná pláž o zastávku blíž na BatGalim. Cesta do Haify vlakem trvá asi hodinu.

Jeruzalém se dá taky zvládnout, dá se jet přímo z Haify (busem) nebo z Tel Avivu, bus má lepší spoje. Jezdí tam společnost Egged, trvá to tam 50 minut z Tel Aviv Central Bus Station do Jeruzalem Central, pak je třeba se přiblížit ke Starému městu MHD.

Bezpečnost není velký problém. Je to moderní město, lidi jsou venku do pozdních hodin, nepotkala jsem nikdy agresivní opilce jako u nás třeba. Necítila jsem se tam nikdy nepříjemně. Jinak doporučuju si projít určitě starou Jaffu na jihu Tel Avivu, to je moc příjemná část, spousta parků, pláží, kavárny a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12855
22.6.22 09:48
@Wanted píše:
Jediné, co jsem zjistila je pořádně drahé ubytování, ještě většinou bez snídaně.
Tudíž asi i vše ostatní pro dvoudenní pobyt.
Chtěla bych vědět něco, např. o plážích, kolik času zabere případný výlet do Haify. Jeruzalém asi ani neplánuji. A také hlavně bezpečnost.
Zkrátka, zda se dá v takovém hektickém městě si alespoň odpočinout. :hug:

V izraeli jsem byla tak cca pred peti lety..v Tel Avivu..je tam krasna plaz primo ve meste, my jsme spali v luxus. hotelu takze snidane ok. Byli jsme jen v Jeruzaleme a u Mrtveho more. Chteli jsme do Betlema, ale tam se jede pres pasmo Palestiny a nebylo by to bezpecne. Segra dojednala predem nejakou pruvodkyni, ktera umela anglicky, ta prijela autem a jeli jsme do jeruzalema, kde nas provedla..krizova cesta, zed narku, chram boziho hrobu..do te muslimske baziliky jsme nesli tam muzou nemuslimove je jeden den v tydnu. Byl to zazitek v poledne jsme byli v nejake mistni male restauracce, meli tam cerstve vymackana granat. jablka to si pamatuji, pak jsme jeli k mrtvemu mori..to me zklamalo byli jsme kdesi na okraji. Takova melka spinava louze..plno lidi, solna krusta..tab bych znovu nejela..no a pak nas pani zavezla zpet, ale nejsem nejsem si jista zda uz jsme nebyli v ty dobe prestehovane v Elliatu..uz to je vic let. Do toho Jeruzalema urcite jed, je tam krasne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10928
22.6.22 09:56

Tak my jsme si nasli ubytko na airbnb, za tech 12 nocí jsme platili okolo 38 tisic. Byl to malej byt 1kk, ale peknej a novej. Bydleli jsme v casti Jaffa, primo u plaze. Z letiste jsme jeli vlakem. Na letiste pak necim jako Uber. Plaze maji krasne, volne. Jidlo a vse okolo je drahy dost, do restauraci jsme moc nechodili, bylo mi to lito za to ty penize dat. Byli jsme asi 2 krat a jedna vecere nas stala pro dva okolo 3 500. V kramu bylo jidlo teda taky drahy, ale dalo se. :potlesk:

No bezpecnost, my byli celkem v blby dobe, uplne bezpecne jsme se necitili. Asi 2 krat jsme slyseli v okoli strilet, jednou jsme byli v mori a bylo to nekde dal, jednou primo u baraku, kdyz jsme byli na byte. Vetsinou jsme koukali, ze vetsi skupiny cizincu chodej s nejakym clovekem, kterej ma v ruce i zbran.

Ale jinak, jela bych zas, byla jsem nadsena, fakt jsme si to tam zamilovali a urcite se jednou vratime. Urcite doporucuju si tu atmosferu tam zazit. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
22.6.22 10:19

Byli jsme tam před dvěma lety na jaře, takže koupačka nic moc, ale pláž je dlouhá a normálně přístupná, hotely stojí hned od ní, my jsme bydleli v dost punkovém airbnb v centru, které bylo finančně ok. Ceny jsou obecně západoevropské, ale ne zlodějské (nevím, jak líp to popsat).

Do Haify jede z Tel Avivu vlak, čas si nepamatuju, ale jízdní řády jsou online.

Jinak celkový dojem dobrý, odpočinek dostatečný a místní kuchyně chutná. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí