Tipy, jak šetřit - sebe i přírodu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21680
9.8.19 09:30

Používám tablety do myčky z DM NATURE, myjou stejně jako jiné drahé… a stojí stovku třicet tablet ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
9.8.19 23:19

@Káťa19 Používáme stejné, hlavní motiv začít je kupovat byl ten, že nejsou „navoněné“, eklovalo se mi chemicky páchnoucí nádobí, hlavně plastové krabičky, lahve pro děti - úplně to měnilo chuť toho, co v tom bylo. Ale ten nápad se sodou se mi taky líbí, vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
12.8.19 08:34
@Monulie píše:
Když dopeču, do vypnuté trouby dám sušit ovoce nebo upeču ovesné sušenky (chtěla jsem vložit recept, ale už tu je https://www.emimino.cz/…ove-cookies/). Stačí jim bohatě ta klesající teplota.

To s tím sušením ovoce bych ráda zkusila. Jaký používáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
12.8.19 08:40

Klasicky křížaly, žádný jiný jsme zatim nezkoušeli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
13.8.19 08:56
@Káťa19 píše:
Používám tablety do myčky z DM NATURE, myjou stejně jako jiné drahé… a stojí stovku třicet tablet ;)

Já používám taky tyhle levné a ještě je půlíme a to už je fakt levný a šetrný. Na běžný nádobí to bohatě stačí, když mám hodně zadělanej hrnec, dám prostě občas celou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
14.8.19 12:34
@Leli83 píše:
Jinak u nás doma je samozřejmost třídění, vytřídíme téměř vše, do směsného odpadu máme cca 1 malinký pytlík měsíčně, jinak základ papír-plast-sklo, plus bio odpad a kovy.

Poměrně dlouho hlídáme složení výrobků, zejména potravin, snažím se vyhýbat dovozu, v sezóně se nám to daří téměř stoprocentně, bereme totiž bedýnkovou zeleninu a ovoce, složení je luxusní, naše spotřeba velká.

Když nakupuji v klasickém obchodě, využívám místo sáčků látkové a záclonové pytlíky.

Nevařím přes týden vůbec maso, to máme jen o víkendu, přičemž ho kupuji z farmy.

Snažíme se šetřit vším, co jde, základ je u nás jídlo - nevyhazujeme, vše spotřebováváme. Oblečení po dětech posílám dál, co jde, prodám, co neprodám, pošlu do frcu v práci kliošům, pracuji s lidmi ohroženými soc. vyloučením, tam to nazmar nepřijde.

Poslední půl rok jsem začala koukat po českém oblečení, najela jsem na něj u prcků, teď zvažuji i pro nás dospěláky.

Obě děti jsem komplet odlátkovala.

Když půjdu od udržitelného životního stylu dál k ochraně přírody vůbec, tak v zimě krmíme ptactvo na sídlišti (máme několik krmítek rozmístěných v mezibloku), chodíme přikrmovat i do parku, naši v protějším bloku zase přes léto instalují 2 „napáječky“ pro ptáky, hmyz a drobné savce… :-)

Rezervy máme ještě veliké, třeba mě mrzí, že časově nezvládám víc péct a méně kupovat hotové mlsky pro děti, připravovat doma své marmelády apod. Zkoušela jsem přejít na bio šampon, ale kvůli barveným vlasům je to nemožné, to bio si s těmi chemickými barvami vůbec nerozumí. :nevim:

Hodně jezdím autem, protože dojíždím do krajského města do práce, autem to mám za 25 minut, hromadnou dopravou bych jela víc jak 3× tak dlouho. S malinkými dětmi vítězí holt to časové hledisko nad ekologickým… :oops:

Když to shrnu - pracujeme na sobě, řekla bych, že každý rok se posuneme o fous dál. Jako pozitivní vnímám hlavně to, že v tom nejsem sama, manžel je stejného ražení, vychováváme v tom děti a co víc - rodiče smýšlejí taky podobně.

Jakou máš zkušenost s těma bedýnkama? Vyplatí se to i finančně a co tam tak bývá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
14.8.19 13:53

@Lorela Bedýnky máme super, bereme je už 5. sezónu a jsem každým rokem spokojenější. Ale je to dodavatel od dodavatele, k nám do města zavážejí 3 a podmínky jsou různé.

U paní, od které bereme my, se dělá objednávka na každý týden zvlášť, čili když je třeba rodina na dovolené, nemusí řešit, co s bedýnkou, případně odhlašovat. Je možnost vždycky objednat jednotlivé závozy na cca měsíc dopředu. Bedýnka má složení podle sezóny, není možné volit, co chci a co nechci, na druhou stranu, pokud má paní něčeho nadbytek (v sezóně hlavně ovoce) nebo něco z vlastních zdrojů (pravidelně jablíčka, rajčata a brambory), je možné si to k bedýnce přiobjednat. My pro naši rodinu bráváme bedny dvě, plus hodně přiobjednávám, jsme prostě žrouti. Složení je proměnlivé, ale u nás se zužitkuje fakt vše, je to super v tom, že nemusím přemýšlet, co budu vařit a podle toho nakupovat. Prostě vařím podle toho, co je v bedýnce. :-)

Co se týče poměr cena/kvalita/množství - v roce 2015 jsme začínali na ceně 250 Kč za bedýnku. Loni zdražili na 270 Kč, letos 290 Kč, přitom hlavním důvodem je cena paliva - rozváží jim to do odběrných míst PPL. Základ bedýnky je vlastně od jara do podzimu neměnný - brambory, cibule, mrkev, jablíčka, rajčata, papriky a okurky. K tomu pak přidávají, co zrovna je - ze zeleniny třeba kořenovou, pak květák, kapustu, brokolici, cukety, hrášek nebo fazolové lusky, aspoň jednou za sezónu lilek, na podzim frčí různé druhy dýní a zelí. Teď paní přihazuje i různé druhy paprik, minulý týden velký pytlík beraních rohů. Z ovoce jsou základ ta jablíčka, pak se zkraje léta objevují jahody, třešně a višně, teď skončily meruňky a začínají broskve, švestky, minulý a tento týden je i meloun, na konci léta třeba hrušky a hroznové víno, dokonce míváme i burčák! :lol:

Je pravda, že na jaře a na podzim obsah není tak rozmanitý jako v hlavní sezóně, první rok jsem si namátkou spočítala, že na začátku to vyšlo dráž, ale třeba v sezóně to bylo cenově luxusní. Co se týče kvality, tak ovoce vždycky musím přebrat na to, co se sní hned, co ještě pár dní vydrží až po to, co jíme ještě v den doručení další bedýnky. Ale tím, že toho bereme fakt nadbytek, tak po protřídění (nevyhazujeme, vyloženě shnilé nebo plesnivé nic nebývá) v pohodě na týden vystačíme.

Paní produkty neprezentuje jako bio, přiznává, že zemědělci, od kterých bere, hnojí, ale rozumně a snaží se pokud možno přírodně, plus eliminují chemii obecně. Takže se nám třeba stalo, že ze dvou květáků jsme museli jeden dost okrájet, protože v něm bydlely housenky, nebo v kapustě rejdily molice. Většinou se dá vše opláchnout, probrat. Jsem celkem fajnovka, ale tohle beru, že je prostě příroda, no. :lol:

Jinak hlavní dodavatelé do našich bedýnek jsou zemědělci z jižního Slovenska a česko-slovenského pomezí. Prostě hledají většinou dodavatele, kteří jsou nejblíže. Na těch výpěstcích je to hodně znát, třeba meruňky nebo broskve mají chuť, jakou si pamatuji z dětství. Rajčata jsem ve velkém začala jíst teprve právě díky bedýnkám. Fakt chválím, kudy chodím.

No a navíc my tím, že už bereme dlouho a v poměrně velkém, tak paní už si mě pamatuje a občas i přihodí něco navíc - naposledy cukety přímo ze svého pole, nebo litr borůvek pro prcky apod. :)

Je mi jasné, že jsi asi z jiného regionu, ale třeba pro zajímavost můžeš mrknout na web: www.bedynkytrinec.cz

Ještě doplnění - sezóna je od cca konce dubna do listopadu. Přes zimu trpím, když nakupuji ovoce a zeleninu u velkoobchodníků. :-( Ale třeba jablíčka a kořenovku máme zase dostupnou skoro celou zimu ve farmářském obchůdku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
21.8.19 09:59

@Leli83 Ty farmářský bedýnky asi vyzkoušim. Někdy už nevim, co vařit, tak by mě to aspoň inspirovalo.

Jinak já si pěstuju doma bylinky, pak nemusim do obchodu pro pažitku za padesát korun. Letos se mi hodně osvědčila cibulka sazečka, je z toho spousta natě - víc než z klasický pažitky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
6.9.19 10:50

Dneska na mě vyskočil odkaz na zajímavou akci: https://www.sazimelesynovegenerace.cz/…obnovu-lesa/

Plánujeme s prcky vyrazit u nás v regionu, kdo se přidá…? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
7.9.19 08:24
@Leli83 píše:
Dneska na mě vyskočil odkaz na zajímavou akci: https://www.sazimelesynovegenerace.cz/…obnovu-lesa/Plánujeme s prcky vyrazit u nás v regionu, kdo se přidá…? :-)

Dík za tip, taky se přidám. Bude to zábava a pomůže to dobrý věci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
17.10.19 08:55

Pratelné odličovací tampony

Jelikož si myslím, že jsem docela zručná, :lol: ledaccos zkusím ušít či vytvořit, zamyslela jsem se..Poté jsem někde za strašné peníze(myšleno přemrštěná cena 3×) viděla tampony z látky. Doma jsem si hned nad tou myšlenku sedla :think: a ušila zkušební sadu asi 20kousků.( z jedné strany je měkké froté a z druhé lehký flanel).Odličovala jsem se já i dcera, rtěnka červená, řasenka, dceřin make-up, stíny a pod…Sbírala jsem tamponky asi 5dnů. Poté žlučovým mýdlem každý namydlila. Nechala odstát asi hodinu v teplé vodě. Společně s prádlem dala do pračky(prala na 40st. C) a po vyprání nechala normálně uschnout. Fungují bezvadně. Dost bylo chemicky bělené vaty, malým kulatým tamponkům u nás už odzvonilo..Jde to i jinak. Šetrnější k pleti a navíc, peru doma tak či tak.Jen to žlučové mýdlo mít.(koupila jsem asi za 17kč v DM) a tamponky jsou jako nové. Jsem spokojená!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
17.10.19 09:05

Obvykle jsem jako kovářova kobyla,tentokrát ne!

Každodenní používání…aneb odličovací tamponky v akci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
17.10.19 20:01

To vypadá dobře. Já je viděla prodávat i na trhu…

Já používám zase pratelnou houbu na nádobí. Nestačí úplně na vše, ale když není hrnec připálenej, je dobrá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
17.10.19 20:39

@Lorela To neznam, kde to koupim?

Příspěvek upraven 17.10.19 v 21:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
17.10.19 21:02

@Káťa19 Třeba tady na e-shopu: https://www.fler.cz/…dobi-9799950

Bývá to i na trzích nebo v prodejnách bez obalu. Já to doplňuju i klasickou houbičkou na špinavější věci, ale ta mi pak vydrží minimálně měsíc, protože ji použiju jen výjimečně. A tu pratelnou mam už asi rok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný