Tlakový hrnec a co v něm vařit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
8.10.09 19:02

kureci vyvar staci max 15-20min po natlakovani,i tak se maso rozpada…mame 2 hrnce 3a 6l. s 1 poklici od TEscomy jak psala PPudla a jsem spokojena,je pravda,ze obcas prokapava voda ven,ale nejak mi to nevadi…Ela

• Citovat
  • Upravit
14015
8.10.09 19:40

Dělám maso, vývary a luštěniny.

S popsanou :,-(ou dvou hrnců my osobně problém nemáme, těsní nám to výborně. Ve velkém dělám ty polívky, v malém maso - to by byla věčnost, než by se mi velký natlakoval, navíc tam musí být nejen max., ale i minimum vody - než bych měla dost páry, byla by šťáva z pod masa fuč. Dávám často třeba jen dva plátky, tak to je fakt málo.
Luštěniny dělám ve starém tlakovém hrnci.

Manžel navíc vyžaduje z tlakověho hrnce i brambory (vyhovím jak kdy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
8.10.09 19:41
Eliška píše:
díky moc za tipy!
ještě bych brala nějaké technické parametry a tipy k zacházení - co si pamatuju, nesmí být v tlakáči víc než dvě třetiny obsahu vody, takže třeba v 6litrovým uvařím tedy 4 litry polívky. Je to tak i u těch nových? a za jak dlouho uvařím třeba kuřecí nebo hovězí maso?

HOvězí vařím tak 20-30min. víc ne. Kuřecí stací 15min.
V tlakáči máš hlavně risku, kam až smíš nalít vodu:-))
A jeden recept - já dělám super rizoto v něm a trvá to 7min, a je hotovo, a je toho vždycky kýbl!
Základem je mletý maso, sl.paprika, cibule, olej, kořenía rajský protlak. Vše se orestuje v tlakáči, pak se přidá sypaná rýže (ne v pytlíkách) doleje se vodou. A od prvního „zasyčení“ hlídám těch 7min.
Nakonec se tam zamíchá steril.hrášek, a je to vynikající ! Našla jsem si ten recept na netu :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
8.10.09 20:01

Ahoj. Já jsem přímo na obalu papiňáku měla „návod“, jak dlouho co vařit. Obal už dávno nemám, ale ty časy jsem si poctivě přepsala a mám v kuchyni pořád po ruce. Jinak vody dávám maximálně půlku a pokud je vývar moc silný, ředím vodou. V papiňáku nejčastěji vařím kuře (celé - já i dcera ho tam milujem a pro mě je to téměř bez práce a hlavně se nemusím bát, že bude málo uvařené). Krom kuřete (buď celého nebo čtvrtky nebo stehna) vařím hovězí (krom masa dávám na vývar jen mrkev a sůl, jinou kořenovou zeleninu nemusím). Jinak taky máme rádi plátky (kuřecí nebo hovězí), které dělám tak, že do papiňáku vložím maso (hotové plátky), zasypu na proužky nakrájenou zelenou paprikou (popř. i cibulí, ale kvůli dceři tu moc ne), osolím a vařím cca půl hodiny. Pak zahustím jíškou (nebo ne) a je hotové. Čočku taky dělám často (polévku). Zeleninovou polévku v papiňáku teda nedělám, protože mi to přijde jako škoda vitamínů. Jestli chceš ten seznam, jak dlouho co tam dělat, tak písni, opíšu ti to :wink: (čočka 15-20min bez namáčení, fazole 20-25, kuřecí vývar 15-20, hovězí vývar 25-30)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18417
8.10.09 20:14

díky moc, tak to je super, takové časy už stojí za to!
já počítám, že bych vývary se zeleninou dělala tak, že dám vařit maso a poté, cose uvaří, při otevřeném tlakáči hodím na pět minut zeleninu a případně nějakou zavářku jako nudle, krupky apod. Nemám ráda rozvařenou zeleninu, chci zachovat co nejvíc vitamínů, i teď takhle dělám polívky, akorát to vaření masa strašně zdržuje.

Ještě asi trapný dotaz - v tlakáči voda, kterou na začátku naleju, neubývá, je to tak? Jakože se neodpařuje, nevyváří, jako v normálním hrnci, kde ji musím dolívat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2994
8.10.09 23:27

Přesně tak, tolik vody, kolik tam dám na začátku, je i po dovaření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
9.10.09 10:15
hkac píše:
Ahoj. Já jsem přímo na obalu papiňáku měla „návod“, jak dlouho co vařit. Obal už dávno nemám, ale ty časy jsem si poctivě přepsala a mám v kuchyni pořád po ruce.

napis napis pls, taky návod už nemám a vařím podle mě spoustu věcí zbytečně dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lesov
2.5.10 16:44

Jako papiňák si připadám já!

Pentolu si nekupujte!
Zpočátku spokojenost, do té doby, než začal podcházet v místě, kde je ta kratší chňapka. Z nějakého důvodu, je tam v okraji víka takový podlouhlý otvor, kterým tlak v hrnci vytlačí ven těsnění a musíte hrnec stáhnout z vařiče, vypustit páru, těsnící gumu, víko a okraj hrnce, pokud možno nějak odmastit a můžete jít na druhý pokus. Zabere to dost času a když už to děláte potřetí, máte chuť někoho zabít a je vám jedno koho. :pocitac:
Jo a ten hlavní tlakový ventil není tak dobře vyvážený, jako u toho starého „maďara“ a když vám konečně přiskočí otevírací pojistka a začne vám nadskakovat pojišťovák, tak stáhnete oheň a ona vám ta pojistka proti otevření zase spadne a už to pak není papiňák. Takže to musíte hlídat, dokud se hrnec řádně neprohřeje. Pak už to drží. :roll:

• Citovat
  • Upravit
romishowski
5.6.10 10:36

steinbach

Dobrý den Evo,vidím,že máte skušenosti s tlakáčem Steinbach 6l. Můžete mi poradit ohledně nastavení vaření? Nemám totiž návod a na netu jsem dosud nic nenašel. Jaký je rozdíl od pozice 1 a 2 na poklici? Jestli jsem pocopil správně tryskající pára - symbol na poklici- umožňuje odfuk z hrnce. Co znamená ta přešknutá 0?
Děkuji za odpověď Roman
rom.novotny@gmail.com

• Citovat
  • Upravit
Mellanie
22.3.11 14:19

Ahoj,
jeden skromný dotaz..

Dnes poprvé vasřím v papináku..

Se budete smát i si možná budete tukat na hlavu ,ale pára má vycházet po dobu vaření po celou dobu??????????????????????????????????????????????????????????????????????

Jsem byla pěkně vykulena a teda ještě jsem.
Mito začlo syčet..a pára jede furt pryč.. :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
Mellanie
22.3.11 14:26

A zrovna nikde nikdo…

• Citovat
  • Upravit
QQQQ
22.3.11 14:29
Kamccaa píše:
A zrovna nikde nikdo…

No já už asi 5 minut přemýšlím jak to mám já :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
616
22.3.11 14:29

Po dobu vaření utíká nadbytečná pára z hrnce, je to mírné, ale pokud ti to syčí na všechny strany, tak to raděj vypni. co máš za tlakáč a co ti to teď dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
22.3.11 14:32

Mám tlakáč od Zepteru. Když to v něm začne vřít tak lehce profukuje pára, jak se natlakuje vyskočí čudlík a nefouká nic, až ručička dojde do červené hopole tak to začne syčet. Já to vypínám a nechám dojít. Záleží asi co vaříš??? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
18305
22.3.11 14:32

Jo, Kamčo, ventil vypouští přebytečný tlak páry… Je to i dobrá signalizace toho, že voda v hrnci opravdu vaří. Ale zase kdo má tlakáč se skleněnou poklicí, ten dovnitř vidí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí