Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
No výčitky už teď nemám, ale je to o tom to ustát a mě můj milenec za to rozhodně stojí. Podle mě je mnohem sobečtější když se člověk k nevěře přizná než když s ní žije, lidi se většinou přiznávají proto aby ulevili sami sobě, svému svědomí, ne proto aby neubližovali partnerovi.
Ono i šťastné vztahy jsou založeny na lži, věřte tomu či ne, ale je to tak.
Můj partner je šťastný, já jsem šťastná, ale můj partner je šťastný i proto že já jsem šťastná a já bych nebyla pokud bych neměla milence, čili nebudu-li šťastná já, nebude ani partner a vztah bude stát za houby.
Můj milenec je šťastný i jeho žena i jeho syn. Ale je šťastný i proto že má mě a jeho žena je šťastná i proto že on je spokojený, pokud by nebyl, nebyla by ani ona a opět potom vztah stojí za… Čili 5 lidí je šťastných a spokojených, co je rozumnější? nechat to tak jak to je, nebo to pokazit, ať už kvůli svědomí nebo kvůli konvencím ve společnosti? Odpovězte si samy.
Tyto věci máme v hlavě srovnané, někomu se to může zdát jako obhajování nebo výmluvy, ale když se nad tím zamyslíte tak je to pouze jiný typ vztahu a jiný typ myšlení, či přístupu k realitě.
Není jen tak se oprostit od konvenčního myšlení a zásad které nám celý život někdo vštěpoval, ale jde to a člověk je schopen přijmout i netradiční a „jiné“ veči, otevřou se mu jiné možnosti jen když se zbaví předsudků.
K poslední otázce, pokud bych zjistila že má partner milenku. Pokud by byl šťastný a nedělal kvůli tomu kraviny tak bych pravděpodobně dělala že o tom nevím.
Jsem pragmatik.
Pavlína.
No počkej a kdyby jsi teď zjistila, že tvůj přítel má taky už dlouho milenku? ranilo by tě to?
@LadyBrigit píše:
No počkej a kdyby jsi teď zjistila, že tvůj přítel má taky už dlouho milenku? ranilo by tě to?
Popravdě asi ne, protože kdybych zjistila že je to douhodobé, tak to znamená že to na náš vztah doposud nemělo žádný nepříznivý vliv, spíš asi příznivý. Proč být tedy měla být raněná z něčeho co mi neublížilo, ale pomohlo? Protože to zařídil někdo jiný a jinak než je společností očekáváno?
Zůstala bych s ním, máme se rádi, žije se nám spolu pěkně, plánujeme děti, stavíme dům. proč to rozbíjet jen kvůli něčemu co je společensky nepřijatelné? Je to naše rodina, naše společnost, záleží jen na nás co nám vyhovuje. Ale ani kdybych zjistila že má partner dlouhodobý milenecky vztah tak bych se mu ke své nevěře nepřiznala protože by to mohlo opět něco změnit a fungující věci se měnit nemají.
Pavlína.
@Anonymní píše:
Popravdě asi ne, protože kdybych zjistila že je to douhodobé, tak to znamená že to na náš vztah doposud nemělo žádný nepříznivý vliv, spíš asi příznivý. Proč být tedy měla být raněná z něčeho co mi neublížilo, ale pomohlo? Protože to zařídil někdo jiný a jinak než je společností očekáváno?
Zůstala bych s ním, máme se rádi, žije se nám spolu pěkně, plánujeme děti, stavíme dům. proč to rozbíjet jen kvůli něčemu co je společensky nepřijatelné? Je to naše rodina, naše společnost, záleží jen na nás co nám vyhovuje. Ale ani kdybych zjistila že má partner dlouhodobý milenecky vztah tak bych se mu ke své nevěře nepřiznala protože by to mohlo opět něco změnit a fungující věci se měnit nemají.Pavlína.
Máš to teda zvláštně nastaveno, ale každého věc
@LadyBrigit píše:
Máš to teda zvláštně nastaveno, ale každého věc
Asi jo, ale jsou to 2 hodiny štěstí měsíčně, nepřipadá mi rozumné kvůli tomu ničit životy pěti lidem.
Pavlína.
@Anonymní píše:
Zůstala bych s ním, máme se rádi, žije se nám spolu pěkně, plánujeme děti, stavíme dům. proč to rozbíjet jen kvůli něčemu co je společensky nepřijatelné? Je to naše rodina, naše společnost, záleží jen na nás co nám vyhovuje. Ale ani kdybych zjistila že má partner dlouhodobý milenecky vztah tak bych se mu ke své nevěře nepřiznala protože by to mohlo opět něco změnit a fungující věci se měnit nemají.Pavlína.
Jenze tady to nefunguje. Funkcni by to bylo, pokud by Vase polovicky o tomhle ctyruhelniku vedely a souhlasily s nim. Ale tak to neni ze? Nedali jste jim totiz na výběr.
Podle toho co pises, tak pritele davno nemilujes, jen myslis sobecky hlavne na sebe. S milencem nejste spolu ofiko jen proto, ze se bojíte hlavne o svoje pohodlicko a nest nasledky sveho rozhodnuti. Společnost je tady vedlejsi, kazdy se muze zamilovat jinde, ale jde o to, ze roky lzete tem, ktere udajne tak milujete. Pokud je to pro Vas to prave stesti, tak mu jdete naproti a budte spolu ale ciste, ne jak největší podrazaci ![]()
Příspěvek upraven 05.08.17 v 15:24
@Anonymní píše:
Asi jo, ale jsou to 2 hodiny štěstí měsíčně, nepřipadá mi rozumné kvůli tomu ničit životy pěti lidem.
Pavlína.
To uz jste ale znicili
, jen ti dalsi tri to zatim nevi. O tom to cele je. Staci blba nahoda a zjisti se to tak jako tak.
Příspěvek upraven 05.08.17 v 15:22
@PandaVanda píše:
Jenze tady to nefunguje. Funkcni by to bylo, pokud by Vase polovicky o tomhle ctyruhelniku vedely a souhlasily s nim. Ale tak to neni ze? Nedali jste jim totiz na výběr.Podle toho co pises, tak manzela davno nemilujes, jen myslis sobecky hlavne na sebe. S milencem nejste spolu ofiko jen proto, ze se bojíte hlavne o svoje pohodlicko a nest nasledky sveho rozhodnuti. Společnost je tady vedlejsi, kazdy se muze zamilovat jinde, ale jde o to, ze roky lzete tem, ktere udajne tak milujete. Pokud je to pro Vas to prave stesti, tak mu jdete naproti a budte spolu ale ciste, ne jak největší podrazaci
Nemám manžela, je to přítel a jsme spolu rok, píšu to ve svém úvodním příspěvku. Když jsem tento vztah začínala tak jsem s milencem byla už 4 roky. Nečekám že to někdo pochopí, ano je to sobecké, ale dokážu s tím žít.
Pavlína.
@PandaVanda píše:
To uz znicili, jen ti dalsi tri to zatim nevi. O tom to cele je. Staci blba nahoda a zjisti se to tak jako tak.
O tom jsem přemýšlela taky, ale šance že to někdo zjistí je mizivá. Scházíme se je 1× měsíčně na místě kde opravdu není šance aby nás někdo známý potkal. Píšeme si pouze vyjimečně a to velmi jednoduché a strohé sms ohledně schůzky. Nepřátelíme se ani na FB, nemáme společné známé ani práci. Pokud se to, ale opravdu někdy provalí tak to zvládneme, vyřešíme situaci a budeme s tím muset žít, počítáme i s touto variantou.
Mě spíš zajímá proč je pro někoho tak těžké uvěřit že i takové vztahy můžou dlouhodobě fungovat?
Pavlína.
@Anonymní píše:
O tom jsem přemýšlela taky, ale šance že to někdo zjistí je mizivá. Scházíme se je 1× měsíčně na místě kde opravdu není šance aby nás někdo známý potkal. Píšeme si pouze vyjimečně a to velmi jednoduché a strohé sms ohledně schůzky. Nepřátelíme se ani na FB, nemáme společné známé ani práci. Pokud se to, ale opravdu někdy provalí tak to zvládneme, vyřešíme situaci a budeme s tím muset žít, počítáme i s touto variantou.
Mě spíš zajímá proč je pro někoho tak těžké uvěřit že i takové vztahy můžou dlouhodobě fungovat?
Pavlína.
ale muzou, co by ne. Ja nesoudim, i kdyz ma s neverou bohate zkusenosti ze strany podvadene.
Nicmene, k zamysleni tato otazka: Kdyz ti to pripada tak supr a normal, co delas, tak proc to pritelovi nereknes? Asi proto, ze to neni pekna vec. Proc delas nepekne veci? Ty se neumumis ovladnout?
@Anonymní píše:
Pavlína.
Ty skryvane vztahy nemuzou fungovat, protoze se na ne v drtive vetsine casem stejne prijde, i pres sebevětší opatrnost. Ty vztahy kolem to pak hodne negativně poznamena.
Urcite jde po case lip navazat korektni vztahy (kvuli detem nebo i celkove) s nekym, kdo se jen zamiloval a netahal te za nos, nez s tim, kdo z tebe roky delal vedome vola.
Logicky.
No a ty oficialni polygamni vztahy mozna fungovat i muzou, pokud to tak vyhovuje vsem, jdou do toho vedome a jsou nastavena pravidla ke spokojenosti vsech
Do te doby, nez nekdo z nich nezmeni, vlivem situace, nazor.
Ale oboji je slozite, protoze clovek je obecne, celkem zarlivy a majetnicky tvor, bych rekla. Ale je to jen moje teorie. Muzu se mylit. ![]()
Ja to nezazila a vážně doufam, ze nezaziju…
Ty s tim svym chces takto zit cely zivot? Proc spolu nechcete zit jako par, bez skryvani? Psalas ze mas jen pritele.
Příspěvek upraven 05.08.17 v 15:58
Mňa pri úvodnej téme napadli tri myšlienky. Prvá : manžel je určite šťastný muž že ho manželka bez mihnutia oka podvedie s mužom čo sa jej páči
Druhá : že je ochotná kvôli tomu že je pekný rozbiť jeho aj svoju rodinu, keď už začať nový život tak kvôli sebe a byť sama kým si život usporiadam a rozhodnem sa čo ďalej a tretia : že predpokladá že raz nepríde iná ktorej sa bude páčiť a on opustí aj ich rodinu kvôli druhej ako kedysi opustil prvú rodinu kvôli inej čo bola ona ![]()
Zkuste si připustit že i vztahy s nevěrou mohou být šťastné, myslíte že by byl můj partner šťastnější kdyby to věděl a milencova žena také tak?
Nevěra je naše momentální situace, je jaká je, stala se a můžeme za to my dva, to ano, to je všechno pravda. Ale změníme-li situaci tak uděláme nešťastné minimálně nás dva a v horším případě pět lidí. Na tom že proběhla nevěra to nic nezmění, změní se jen přítomný čas za minulý, morálně (o to Vás všem asi jde) se nezmění vůbec nic, akorát si budeme s milencem moc chybět a budeme nespokojeni.
Ano je to sobecké, chci mít svého partnera a chci mít i toho milence. Můj milenec je v tomto případě taky sobec, ale ani kdyby naše současné vztahy skončili tak s milencem spolu žít nebudeme, protože nechceme. Chceme být milenci, ne partneři.
Mám kamaráda gaye, svobodný mladý kluk a spí jednou týdně s vdanou ženskou co má tři děti. A ano je to gay, jakože opravdu gay, není bi. Má rád jen kluky, ženy se mu nelíbí a nikdy nelíbily, ale s touto jednou ho to prostě baví, je to oživení, něco jiného, neznámého, nezávazného, nového.
Ona u něj našla kvalitní intimní vyžití co doma nemá, její muž nic neví, je šťastný, jsou spolu 13 let. Táhnou to takhle spolu už tři roky.
Já vím že je to těžko pochopitelné a asi to nabourává představy lidí o tom co je „normální“ a morálně přípustné, ale je to prostě tak. Existují i nekonvenční šťastné vztahy, existují i spokojení nevěrníci, existují gayové co spí i se ženami, existují i ženy co se nezamilují do toho s kým spí. Anebo zamilují, ale nemají potřebu s dotyčným sdílet život.
Chtěla jsem jen nabídnout jiný pohled na věc, jiný pohled na život, nevěru. Chápu že tomu někdo nerozumí, nebo nechce rozumět, či to někdo odsoudí.
Mmch v životě nejvíc lidi nesnáší to čeho se nejvíc bojí.
Pavlína.
@PandaVanda píše:No a ty oficialni polygamni vztahy mozna fungovat i muzou, pokud to tak vyhovuje vsem, jdou do toho vedome a jsou nastavena pravidla ke spokojenosti vsech
jednou jsem se takto bavila s mojim ex na tema polyamorie a ptala se ho na nazor, zda si mysli, jestli by to mohlo fungovat. A on mi na to rekl, ze si mysli, ze spis ne a to z jednoho jednoducheho duvodu: vetsina lidi nezvlada ani 1:1 vztah. Proste nedokazou ustat hadky, rozdilne nazory, nemaji na uzde zarlivost a nejsou ochotni ke kompromisu. Jak by pak mohl fungovat vztak o trech a vice lidi. S kazdym dalsim partnerem exponencialne rostou konflikty.
A ma pravdu.
@warita píše:
jednou jsem se takto bavila s mojim ex na tema polyamorie a ptala se ho na nazor, zda si mysli, jestli by to mohlo fungovat. A on mi na to rekl, ze si mysli, ze spis ne a to z jednoho jednoducheho duvodu: vetsina lidi nezvlada ani 1:1 vztah. Proste nedokazou ustat hadky, rozdilne nazory, nemaji na uzde zarlivost a nejsou ochotni ke kompromisu. Jak by pak mohl fungovat vztak o trech a vice lidi. S kazdym dalsim partnerem exponencialne rostou konflikty.A ma pravdu.
Myslím že je z toho důvodu že lidi mají potřebu partnera vlastnit, je v tom čistá sobeckost, neunesli by že se musí dělit a že ten druhý by mohl být happy i někde jinde.
Kdo je sobečtější, ten co je nevěrný a nevěru by i v pohodě toleroval nebo ten co je věrný a nevěru by netoleroval? Ovšem většinou jde jen o vlastní ego, které se schovává za tradice a morálku.
Pavlína.
@warita píše:
jednou jsem se takto bavila s mojim ex na tema polyamorie a ptala se ho na nazor, zda si mysli, jestli by to mohlo fungovat. A on mi na to rekl, ze si mysli, ze spis ne a to z jednoho jednoducheho duvodu: vetsina lidi nezvlada ani 1:1 vztah. Proste nedokazou ustat hadky, rozdilne nazory, nemaji na uzde zarlivost a nejsou ochotni ke kompromisu. Jak by pak mohl fungovat vztak o trech a vice lidi. S kazdym dalsim partnerem exponencialne rostou konflikty.A ma pravdu.
To jo. Takhle me to nenapadlo, ale je to fakt.