Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj dámy, připojuji se, TP zatím 1.9. Dnes jsem 11+4, proběhla první těho poradna a vše v pořádku. Byla jsem hodně nervózní, můj příběh početí je dlouhý 8 let, tehdy veeelmi dlouhé cykly, anovulace, diagnóza PCOS - doktoři mě zaklínali, že moje šance na přirozené otěhotnění a donošení mimi je tak 1-2%. Ale já moc západní medicíně v těchto věcech nevěřím, tak jsem si šla svou cestou… Každopádně mám za sebou ZT před dvěma lety a minulý rok v srpnu SP, plod se od začátku nevyvíjel dobře. Teď to vypadá zatím fajn, beru teda Prednison a Progesteron, tak snad do třetice, ťuk ťuk. Všem tu držím palce a přeju krásného Valentýna! ![]()
Chtěla bych ještě otevřít téma asi hlavně pro pražské účastnice - řešíte registraci k porodu? Jak na to jdete?
Myslím tím výběr porodnice. Berete ty nejznámější, kde je ale riziko, že nebudou mít kapacitu, nebo nějaký kompromis? Někdo už ví? Vím, že některé holky to nechávají běžet a registrují se až později v porodnicích, kde to jde (třeba 32tt), dává to větší smysl, asi tam taky nebude takový nátřesk a člověk se tam spíš v den porodu dostane.
@Eliska1402 píše:
@LenyDZdravím, tak si kup Angelsound, jestli budes mit ukonceny 10tt melo by jit slyset srdicko z vlastni zkusenosti.
Ja uz na 10tt ukonceny uplne cekam, zatim jsem 9+0 dnes.Bohuzel jsem teda mela problemy minuly tyden a lehka krev a mela jsem tam hematom, takze jsem v nemocnici kazdou chvili a kontroluji me, tak na UTZ vidim, ze vse ok, ale ten Angelsound je pecka vec.
Taky mam screening za 4 tydny 13.3 23 ve 13:00
Eli ja na ten angel sound moc neverim. Jsem zdravotnik a je tam hodne " ale" co jsme resily. Ja si picham clexan mam vrozenou trombofilii. ( Vetsi srazeni krve). Asi bych byla klidnejsi jit dalsi utz za tyden ale co uz. Ja mam dneska 8+3
@vprouduzivota ale Prednison a progesteron je též západní medicína ![]()
@vprouduzivota V prvním těhotenství jsem se rozhodovala Motol nebo Podolí (bydlím kousek od Zličína ven z Prahy) - chci porodnici, kde se postarají v každém případě o dítě a neodvezou mi ho pryč v případě problémů. Kdybych si mohla vybírat, šla bych do Hořovic. Jen jak jsme v rodině nedonošení všichni, tak jsem to nechtěla riskovat. Nakonec jsem zvolila Podolí a děkuji za to - malého po porodu oživovali - APGAR 1-5-7. Jinak jsem tam strávila 6 dnů, nejdříve na gynekologickém oddělení a za malým chodila na JIPku, poté na šestinedělí asi 4 dny a vše OK. Člověk si nesmí myslet, že je v hotelu a čekat bůhví co - co se týče péče nemohla jsem si na nic stěžovat. (nejhorší byla v tom nějakém 36tt registrace v porodnici, to bylo na půl dne, i když je člověk objednaný na čas, ale pak jsem na každotýdenní kontroly chodila dál ke své doktorce a do porodnice šla až rodit)
@JuicyLucy píše:
@vprouduzivota ale Prednison a progesteron je též západní medicína
Ano, pro podporu těhotenství v prvním trimestru jsem to brala jinak, myslela jsem to nastavení organismu pro otěhotnění, naladění. Ale je to moje cesta, mám kamarádky, co šly do IVF a jim to sedlo, každý to má jinak a je to jeho věc.
@x.lenulinek.x Já nechápu, proč jsi nechtěla riskovat kvůli nedonošení - jaké riziko máš na mysli? Četla jsem, že berou od 31tt. Podoli je samozřejmě top, jen se tam obavám právě toho, ze maji kvanta lidi a budou tlačit na čas a spěchat na porod. Taky jsem slyšela zkušenosti, že zkratka v den porodu měli plno a ženskou nevzali. I když musí. Ale hádat se tam s nimi? Ne zrovna ideální příjezd do porodnice.
Anoo nasla jsem posledne tusim, ze jsem byla 10+2tt.(hledala jsem na ochlupeni).
Me to prijde jako super vec, krasne jsem se tim uklidnovala mezi kontrolama.
Bohuzel jak jsem psala ve 23tt konec kvuli infekci, ale to je pribeh jiny.
Ano opravdu jsem nasla v 10+2tt bylo to na ochlupeni.
Chapu jestli si zdravotnik mas jiny nazor, ale ja bohuzel trpim na hematomy a minule tehu, ktere nedopadlo na 23tt jsem byla furt na pohotovosti, takze obavy jsou u me na miste.
Vim ze s tim nic neudelam, ale je to psycho zazitek rodit na 23tt a byt znovu tehotna a zase hematom a jeste musim bejt doma.
Pro me jedina nadeje na alespon castecny psychicky klid. ![]()
Holky tak si představte, už sem byla pozitivně naladěná, že mám lepší dny, že to je super a budu končit 10tt a začínat 11tt a dnes mi bylo zase totálně zle a začala sem před chvílí zase zvracet 😓 tak sem si vzala degan, nemůžu spát, jsem z toho špatná 😓
@vprouduzivota Jakékoliv riziko jsem nechtěla riskovat - ty zkušenosti jim nikdo neodpáře a sama jsem pak na JIPu viděla, jak tam přiváželi dítka z kde jaké porodnice. Tak nikdo na mě netlačil, ani nespěchal - ve výsledku ani nelituji, že jsem nechtěla ten „lepší“ porodní pokoj - nevyužila bych. Už v noci se mi něco nepozdávalo, ale aby kontrakce - to by asi muselo více bolet. Ráno jsme šli ještě s pesany na 4 km procházku, pak jsem dala snídani, zavolala své doktorce a ona ať jedeme raději do porodnice. Přijela jsem tam v 9 hod, natočili monitor a divila se, jak v klidu sedím. V cca 10 hod jsem šla na porodní pokoj a ve 12:09 se narodil (joooo, když se na pokoj začali slétávat další a další lidi a říkali mi klid - to jsem v klidu nebyla). A pak i ten další pobyt nebyl nic šíleného - jooo, na mne málo jídla
To riziko, že tě nevezmou je v každé porodnici - s tím se nedá nic dělat, jak ve velké, tak v malé. Když toho bude hodně, tak toho bude hodně. Zase v Praze je dost porodnic na to, aby tě vzali jinde.
@Eliska1402 Ne ne, nejsem zdravotník
Ze své zkušenosti je to slyšet až později.
A pomoc ke klidu je hezká, o tom žádná
Ale je to takové relativní, s tím i bez toho se stane to samé a nemyslím si, že něco zachráníme tím, že je budeme poslouchat. Stejně by se to nemělo používat příliš často. Tak chápu i ten druhý pohled zdravotníka, co tu padl.
Takže ano, těhotenství by mělo být krásné období, ale je to 9 měsíců strachu - prožívalo se to dříve jinak - třeba ano - méně googlu a hledání těch nejhorších scénářů. Takže podle mne opravdu naladit se na vnitřní klid, pozitivní mysl - neublíží ![]()
@vprouduzivota Tak koukám na ty Hořovice - tak píší dokonce od 30. týdne. No, ještě budu muset popřemýšlet. (máme to 30 min autem, ale mám dojem, že ve špičce ráno jsme i do toho Podolí jeli déle a i tak je to o nějakých 20 minutách).
@x.lenulinek.x Díky za sdílení zkušenosti. To teda u tebe byla rychlovka. Já právě slyšela, že je tam trochu problém, když ti trvá otvírání, někdo se přece jen otevírá třeba den i více. A měla jsi u porodu někoho, partnera nebo jiný doprovod?
@x.lenulinek.x
Já mám dojezd do porovnic
33minut Motol
36minut Hořovice
39minut Příbram
První jsem rodila v Hořovicích. Teď přemýšlím o Příbrami.