Tříletá nechce do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9335
7.9.19 10:16

Taky bych dala dítě až za rok, lámat u dětí strach z neznáma a smutek se nevyplácí, dítě se sice nechá zlomit, ale v sobě si zakóduje, že se vám nedá věřit a že mu ve smutku stejně nepomůžete. Btw. pamatujete si někdo na svůj první školkový den? Od toho se totiž můžete odpíchnout, jak tam dítěti asi je. Já si pamatuju. Chodila jsem tedy i do jeslí, takže první školkový den byl pro mě už rutina. Přesně si pamatuju ten pocit odevzdanosti, že se nic nedá dělat, že tam nechci, ale nikdo na mě stejně nebere ohled. Pamatuju si i záblesky, když jsem chodila do jeslí, bylo mi do breku, fyzicky špatně, vyváděla jsem, a tak mi maminka lhala, že mě veze do parku, abych přestala. Asi to fakt zabralo. Páč mi pokaždé vypráví, že jsem mezi děti chodila ráda. I v papírech od doktorky jsem si pak přečetla, že do školky chodí ráda. :mrgreen: Bylo to přesně naopak. Děti jsem měla ráda, ale vyžadovala jsem, aby chodily ony za mnou, do mého prostředí, ne, aby mě někam prdli, kde to neznám, mezi cizí děti a cizí paní učitelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
7.9.19 10:29
@ivoulin píše:
Dobry den, nevim, jak se zachovat.
Dcera mela v srpnu 3 roky. Do skolky moc chtela. V pondeli nechtela, abych tam s ni byla, sla domu po o a nechtelo se ji. V utery tam sla rada, pres den ale poplakavala. Ve stredu tam nechtela a ztropila hysterak, ktery jsem necekala a vzala ji domu. Ve ctvrtek zase nechtela, ale vedla ji babicka, ktera tam s ni i pobyla a po celou dobu byla vesela, hrala si. Pak jsem se s babi vystridala, byla v satne a kdyz to dcera zjistila, uz jen chtela domu. V patek s ni sel tatinek, nechtela ani ze satny do tridy a pouze fnukala chci domu. Zatim jsme ji tam nikdy „nepredali“ nasilim. Kdyz je s nekym v satne, nakukuje do okynka a culi se. To se strida s natahovanim, ze tam nechce byt.
Tvrdi, ze se ji tam nelibi, děti se ji nelibi, mleko se ji nelibi, hracky se ji nelibi, je ji zima apod. Dnes vstala a uz hodinu resi, jestli pujde do skolky, ze tam nechce.
Na jare chodila do soukrome skolky na 2 dopoledne v tydnu, ale vzdy pak mela po zbytek tydne nejakou nemoc, tak jsme to vzdali. I tam fnukala a nelibilo se ji tam.
Pani ucitelky zname, jsou opravdu bezvadne, moc hodne. Z toho, co videly, usuzuji, ze bychom ji tam meli nechat, ze jim to prijde, ze si vynucuje a rychle si zvykne. Rodina to vidi podobne. Vim, ze pokud to udelame, bude silene brecet a trwba ani neprestane. Ja do prace nemusim, takze jsem navrhovala odklad o rok. Pry bychom ale jen odlozili problem…

Vždyť to je ale úplně bezne ,to.co dělá. ouze minimum děti zvládne školku v klidu. Nechala bych ji tam a řešila až třeba po mesici, pokud by si za tu dobu nezvyklá. Nebo i dřív, pokud by proplakala celou dobu ve školce, nejedla apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12007
7.9.19 10:44

Ty jo vymejslet kvuli tomu takovy kraviny a kazdej den delat uplne vsechno jinak 8o jsou deti, ktery jsou v pohode, jsou deti, ktery rvou :nevim: je to zmena a jde o to si zvyknout… Proste ty zacatky muzou byt dost narocny a ja bych teda neriskovala to, ze bych to pozdeji musela absolvovat znova :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12007
7.9.19 10:48

@Takyjedna ja si teda fakt nepamatuju prvni dny ve skolce a to jsme tam byly se segrou spolu, ale stejne jsme taky rvaly… Segra teda brutalni hysteraky a necitime se nak poznamenany, ze nas mama nekam odsoupla… Ale u toho lhani to chapu… To je pekna blbost neco nakecat jen aby dite nervalo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
7.9.19 11:49

Pokud tam dceru nechceš dávat, tak určitě uděláš radost někomu, kdo do práce musí a třeba díky tomu ušetří, za soukromou školku. Jinak já s něčím jako je nezralé dítě nesouhlasím. Syn chodí od dvou let do soukromé, zvykl si hned a teď syna vzali do státní, díky někomu kdo nenastoupil. Má přesně 2,5 roku a ačkoli jsem měla obrovský strach, že syn toho na státní školku dost neumí, tak to funguje na jedničku a zvládá to tam mnohem líp než některé starší děti. Do školky utíká a domů je problém ho dostat. Předškolák který nastoupil až letos, protože musel, to zvládá regulérne nejhůř. Maminka ho nemůže dostat ani do třídy. Neříkám, že je správně, že můj syn nastoupil do školky ve 2, ale na druhou stranu se tyhle malé děti mnohem snaz adaptují a zvykají si. Dost dělá podle mě to, že čím jsou děti starší, tím jsou vychytralejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
7.9.19 11:53
@Heivka píše:
@belladonna Ano ve spoustě zemí v zahraničí jde matka na plný úvazek už po 6 týdnech.

Jinak k zakladatelce, z toho co píšete je dcerka zdatná citová vyděračka. Pokud jste se rozhodla, že je pro ní do školky nutné jít tak to dodržte. Já teďka do školky dávala syna ve 4 letech, narodila se mu sestřička a pro všechny bylo lepší že doma ještě zůstal (ve třech letech odmítal jít na hřiště kde bylo víc než 3 další děti) teď zatím chodí na dopoledne a ve středu měl krizi že už do školky nechce a ze školky jsme šli úprkem. Ve čtvrtek a v pátek jsem už čekala než si dokreslí obrázek abychom mohli jít a v pátek se dokonce už rozloučil s paní učitelkou, což předtím odmítal.

Třeba neteř zase do školky chtěla už ve dvou letech (nemohla kvůli imunitě) a když ve třech nastoupila tak pro ní přišel táta po obědě tak ho poslala domů že bude ve školce spinkat (švagr zamáčkl slzu a odešel). Neteř spíš obrečí každou nemoc a a rekonvalescenci že nemůže do školky.

Ale ve spoustě i zmiňovaných chodí matky na částečný, nebo jsou ještě doma a pracující otec má větší daňové úlevy. Jak tu píšou zkušenosti, kdy dítě začalo chodit až ve 4.roce a bylo to v pohodě, tak tomu věřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
7.9.19 12:24

@belladonna a myslíš že roční dítě je na školku zralé? To asi těžko… V tomhle případě je školka jen zařízení pro rodiče a je to vlastně v mých očích odkladiště dětí.. děti v tomto věku potřebuji matku, jednu osobu na kterou se mohou upnout a ne kolektiv dětí a režim, který kolikrát neodpovídá ani jejich biologickým potřebám… No bohužel vím o čem mluvím, pracovala jsem rok v jeslích.. a tím spíš, že my máme tu možnost být s dítětem dýl doma než jinde, tak proč ji nevyužít…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
7.9.19 12:29

@mrav a kolikrát to tak není, dítě probreci i celý den.. a nikdo jim nic neřekne, protože nechtěj stresovat rodiče. A zejména ty děti mladší dvou let.. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
7.9.19 12:33
@Online píše:
@belladonna a myslíš že roční dítě je na školku zralé? To asi těžko… V tomhle případě je školka jen zařízení pro rodiče a je to vlastně v mých očích odkladiště dětí.. děti v tomto věku potřebuji matku, jednu osobu na kterou se mohou upnout a ne kolektiv dětí a režim, který kolikrát neodpovídá ani jejich biologickým potřebám… No bohužel vím o čem mluvím, pracovala jsem rok v jeslích.. a tím spíš, že my máme tu možnost být s dítětem dýl doma než jinde, tak proč ji nevyužít…?

To asi nebylo na mě, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
7.9.19 14:25
@nikinnna píše:
Pokud tam dceru nechceš dávat, tak určitě uděláš radost někomu, kdo do práce musí a třeba díky tomu ušetří, za soukromou školku. Jinak já s něčím jako je nezralé dítě nesouhlasím. Syn chodí od dvou let do soukromé, zvykl si hned a teď syna vzali do státní, díky někomu kdo nenastoupil. Má přesně 2,5 roku a ačkoli jsem měla obrovský strach, že syn toho na státní školku dost neumí, tak to funguje na jedničku a zvládá to tam mnohem líp než některé starší děti. Do školky utíká a domů je problém ho dostat. Předškolák který nastoupil až letos, protože musel, to zvládá regulérne nejhůř. Maminka ho nemůže dostat ani do třídy. Neříkám, že je správně, že můj syn nastoupil do školky ve 2, ale na druhou stranu se tyhle malé děti mnohem snaz adaptují a zvykají si. Dost dělá podle mě to, že čím jsou děti starší, tím jsou vychytralejší.

Ale houby je to o povaze. Holcicka zname nechodila do skolky vubec.Byla doma s babickou.
Ve skole si hned nasla kamaradky a byla ve svem zivlu a velmi sikovna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
7.9.19 14:37

@jannina1 co jsem vypozorovala od okolí, tak v 99% případů nemají s adaptací problémy děti, které byly hlídané. Pokud je dítě zvyklé na spaní u babiček, čas tráví i samo s tatínkem, protože maminka je někde na brigádě, občas si dítě vezme i teta atd., tak takové dítě většinou problémy opravdu nemívá. Naopak děti, které jsou zvyklé jen na maminku, která je jednou za rok nechala max na 2 hodinky babičce, aby mohla k doktorovi, se v mém okolí adaptovaly vždy špatně. Není se čemu divit, když X let nic jiného než maminku neznají a najednou bum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
7.9.19 15:35
@nikinnna píše:
@jannina1 co jsem vypozorovala od okolí, tak v 99% případů nemají s adaptací problémy děti, které byly hlídané. Pokud je dítě zvyklé na spaní u babiček, čas tráví i samo s tatínkem, protože maminka je někde na brigádě, občas si dítě vezme i teta atd., tak takové dítě většinou problémy opravdu nemívá. Naopak děti, které jsou zvyklé jen na maminku, která je jednou za rok nechala max na 2 hodinky babičce, aby mohla k doktorovi, se v mém okolí adaptovaly vždy špatně. Není se čemu divit, když X let nic jiného než maminku neznají a najednou bum.

Vidim to stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.9.19 15:45

@nikinnna @mroe Já si zase myslím, že až o tom to tolik není. Moje děti hlídané babičkami byly velmi sporadicky (než šli do školky, tak by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky), kluk třeba do nástuu do školky spal u babičky jednou a dcera nikdy. Oba začali chodit do soukromých jeslí ve dvou letech na 1-2 dopoledne. Kluk naprosto v pohodě, dcera ze začátku trochu hrála komedii na tatínka, co vodil, ale žádná trága.
Ale oproti jiným dětem měly výhodu, že nebyli fixovaní na jednoho rodiče (s mužem jsme s doma vystřídali), na svůj věk nadstandartně rozuměly a chápaly. V těch dvou letech jim nedělalo problém pochopit, že jdou dnes, zítra a pak budou zase 5 dní doma a v pondělí po víkendu, až půjdou oba rodiče do práce, tak zase na 2 dny půjdou. A měli v nás důvěru, protože vždy plníme, co jsme slíblili.
Mě přijde, že nejhůř to snáší děti, které hůř rozumí a nechápou nebo jim nebylo dostatečně vysvětleno, co a proč se v té školce děje a děti matek, které svým dětem nedůvěřují a nevedou je k samostatnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.19 16:43
@nikinnna píše:
@jannina1 co jsem vypozorovala od okolí, tak v 99% případů nemají s adaptací problémy děti, které byly hlídané. Pokud je dítě zvyklé na spaní u babiček, čas tráví i samo s tatínkem, protože maminka je někde na brigádě, občas si dítě vezme i teta atd., tak takové dítě většinou problémy opravdu nemívá. Naopak děti, které jsou zvyklé jen na maminku, která je jednou za rok nechala max na 2 hodinky babičce, aby mohla k doktorovi, se v mém okolí adaptovaly vždy špatně. Není se čemu divit, když X let nic jiného než maminku neznají a najednou bum.

Moje děti hlídané babičkami nebyly nikdy, ani nikým jiným. Šly ve čtyřech letech a obě s úsměvem, problém s adaptací nebyl absolutně žádný.

• Citovat
  • Upravit
35329
7.9.19 17:08
@Anonymní píše:
Moje děti hlídané babičkami nebyly nikdy, ani nikým jiným. Šly ve čtyřech letech a obě s úsměvem, problém s adaptací nebyl absolutně žádný.

Moje hlidane deti to ale zvladly bez scen uz ve dvou letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin