Tříletá nechce do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44197
9.10.21 07:34

@lalaláček Pobyt ve školce až do odpoledne je na děti dlouhý. Na všechny děti bez rozdílu. Opravdu nepovažuji za přínosné, aby dítě trávilo 8 hodin ve školce. Dětem, kterým nic jiného nezbyde, si zvyknou, ale z hlediska jejich vývoje to dobře není.
Všechny starší děti jsem brala většinou po obědě, nejmladší nemůžu, protože jsem si našla dobrou práci na zkrácený úvazek, ale s pracovní dobou od 11.30 do 15.15. A tato pracovní doba má své výhody. Stihnu v pohodě vyřešit s dětmi i se sebou lékaře, úřady, pokud některé dítě onemocní, mám dost času vše vyřešit.
Máme školku, kde se spát nemusí. Dcerka není ničím traumatizovaná, dostává na lůžko knížku a za 20 minut může vstávat(to je hygienické minimum). Ve svých 4 letech chodí do předškolní třídy(jako doplněk pár dětí byla vybraná, stejně uvažujeme o předčasném zaškolení, je narozena na podzim).
Do školky chodíme na 9 hodin, tatínek vždy nemůže, ale když může, vyzvedne a v pátek dcera do školky nechodí, je s babičkou. Někdy je odpoledne u kamarádky, která má stejně starou dcerku, ta chodí do školky taky první rok, většinou po obědě. Je ještě na RD s mladším, ale vrátila se dřív brigádně do práce, v případě potřeby zase hlídáme my(ale fungují s manželem a mají taky babičku).
Opravdu hodně to pomáhá překonat tu lítost, že ji někdy vyzvedávám mezi posledními. Podotýkám, že dcera nebrečí, jen je jí ráno líto, že spousta dětí chodí po O a ví, že i pro starší jsme takto chodili. Zatímco ona je někdy ve sběrné třídě, než pro ni dorazím(když bylo hezky, bývali odpoledne na zahradě, to bylo lepší).

@lalaláček Z pozice vychovatelky v ŠD u dětí s autismem- jsme rádi za každé dítě, které si rodina vyzvedává dřív. S méně dětmi je snadnější zajistit individuální přístup a program celkově. Pro dítě je stěžejní fungující rodina, ne super vybavená instituce. Jsem ráda, že se dceři chce věnovat její babička(taky pedagožka a zároveň učitelka hudby). Udělej to tak, jak to cítíš. Pokud máš pocit, že si po nástupu na MD budeš chtít brát syna po obědě, prostě to udělej. Učitelkám bych to řekla rovnou, že je to v plánu. U dítěte bych volila opatrně slova, protože mohou přijít neplánovaně komplikace, třeba zdravotní. Ale taky bych to slíbila, když vše dopadne, jak si přejeme. Že teď tam musí být přechodně dlouho.

I pro nás jsou největším utrpením děti, které tam jsou do zavíračky, přestože je matka doma s mladším sourozencem a navíc rodina pobírá na dítě s postižením příspěvek na péči. Ty, které mluví, se taky pořád ptají na maminku, některé pláčou. Paradox je, že pracující rodiče si děti vyzvedávají hned po práci, často doběhnou s vyplazeným jazykem, aby tam byli co nejdřív a těší se na ně.

Držím pěsti, ať se rozhodnete správně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
9.10.21 07:41
@Lucie_Sx píše:
Zmenit skolku?Promluvit s ucitelkami, aby ho nenutili spat. To bude kamen urazu.
Zazitky z nuceneho spani ve skolce mam doted :roll:.
Az budes na materske, nechala bych ho doma, pripadne nasla nejakou alternativni skolku, kde na nej budou brat ohled.
Nebo bez na rizikovku a mas vyreseno.

Chodila jsem do školky pouze půl roku před školou. Dodnes si pamatuji, jak jsem musela dvě hodiny ležet a dělat, že spím, zatímco učitelka seděla v křesle, pila kafe a četla si časopis. Když jsem se přehnaně vrtěla nebo otvírala oči, hned mě napomínala. Hnus prostě.
Když jsem vybírala před více jak 10 lety školku pro své děti, stěžejní kritérium pro mě bylo, aby se nemuselo spát. Tato školka mi byla doporučena. Moje děti taky nespí před den od 2-3let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
9.10.21 08:02
@Tojsemja3 píše:
Tříleté dítě je zralé do kolektivního zařízení, narodil od ročního dítěte na čtení a psaní. Viz. Vývojová psychologie.

Podle nejnovějších poznatků je ve třech letech na kolektiv zralých asi 30-40 procent dětí, ve 4 letech už je to něco mezi 80-90 procenty, zbytek potřebuje ještě delší čas na dozrání.

Navíc české školky ve většině případů nerespektují individuální přístup, spánkové zvyklosti nebo naopak potřebu už nespát přes den. Problémem jsou pleny na spaní, kde má dítě čas na dozrání až do 5 let(podle nových poznatků zahraničních autorů je to i 7 let).

Neporovnávala bych to se zahraničím, jak je tady pěkným zvykem. Instituce jsou koncipované jinak, individuálně a hodně rodin využívá služby chůvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
9.10.21 09:22

Mohlo by tě uklidnit, když ti řeknu, že když jsem pracovala ve školce, až do prosince se vždycky našly děti, které brečely. Některé z počátku a pal přestaly, některé byly ze začátku v pohodě a začaly později, až jim došlo, že takhle to teď bude pořád. A u některých byl spouštěčem nelibý program - že třeba musely na procházku a nechtěly, že zůstávaly přes spaní, že se třeba kreslilo nebo tak něco. A určitě neřeknu nic, co bys nevěděla - většinou brečely ty děti, se kterými rodiče chodili až do třídy a tam si s nimi chtěli chvíli hrát, ty, kterým rodiče úzkostlivě mávali přes okno a sledovali, jestli nepláče, nebo ty, ke kterým se dokonce rodiče vrátili, když přes okno viděli pláč a dokonce si je občas vzali místo školky zpátky domů. A taky určitě víš, co se říká, a je to pravda - ty děti většinou pláčou jen, když vidí rodiče, a jak jsou rodiče z dohledu, zvesela si jdou pro hračky. A taky mám vypozorováno, že častěji plakaly ty děti, u kterých rodiče nebyli moc zásadoví a sami to třeba i přiznali - děti si vybíraly, jestli do školky půjdou nebo ne, jestli budou spát, rodiče jim chystali náhradní verzi oběda, kdyby to dítě nechtělo, když se dítě vzteklo, že se obouvat nebude, maminka vzala botičky a obula, rodiče čekali, až si dítě v šatně doskáče po lavicích, i když spěchali, čekali za zahradě, protože dítěti se zrovna ještě nechtělo domů a půl hodiny se kouzalo… nic z toho neposuzuju ani nehodnotím, každého věc, jak přistupuje ke svému dítěti a my nemůžeme znát všechny okolnosti. Ale pokud dítě cítí, že je šance, že se začátkem hysteráku se něco změní, je víc pravděpodobné, že plakat bude. A pak se nám tam samozřejmě trápily ty děti, které doma nic nemusely - nechceš jíst sama? Nakrmím tě. Nechceš ležet a chceš křičet a skákat na posteli? Můžeš. Nechceš chodit? Ponesu tě… a to najednou ve školce nešlo.
Upřímně, chápu, že rodiče často chtějí individuální přístup k dětem i ve školce. A že je to také do určité míry schopné. Málokdo ale vidí tu druhou stránku věci - Anička nechce spát, tak si ji paní učitelka vezme, dá jí pastelky a Anička si místo toho může celou dobu kreslit. A co Maruška, Pepík a Adámek, kteří taky spát nechtějí, a přijde jim nefér, že oni musí ležet jen proto, že nehulákají na celou třídu? No není to nefér? Nehledě na to, že pokud učitelka bere dítě do jiné místnosti, aby nerušilo ostatní, zpravidla tím přijde o dohled nad zbytkem dětí a kdyby se nedej bože něco stalo, bude se posuzovat, jestli byla nebo nebyla u dětí prítomna. Stejně tak, kdyby šla paní učitelka zkontrolovat děti a Anička si mezi tím píchla pastelku do oka. Školka podle mě přináší dětem do života spoustu nových dovedností, aktivit, přátel a zábavy, ale také má výchovný charakter a je spjata s přiměřenou dávkou povinností. Kolektiv a spolupráce v něm není jen uspokojováním individuálních potřeb jednotlivců.
Ve vašem případě bych dítě spíš nechala spávat denně a po určité době bych ho začala vyjímečně brát po obědě domů. Aby bralo jako standard, že spí. Pak můžete dle libosti střídat. Ráno bych pláč nijak nedramatizovala. “Nechceš, chápu, ale je to potřeba. Budou tam děti, hračky, budeš si hrát, dáš si svačinu, půjdete ven, sníš oběd, chvíli si poležíš v postýlce a až přijdu, půjdeme domů. Takhle to bude, já jdu do práce.”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
9.10.21 09:26
@Pears206 píše:
Podle nejnovějších poznatků je ve třech letech na kolektiv zralých asi 30-40 procent dětí, ve 4 letech už je to něco mezi 80-90 procenty, zbytek potřebuje ještě delší čas na dozrání.

Navíc české školky ve většině případů nerespektují individuální přístup, spánkové zvyklosti nebo naopak potřebu už nespát přes den. Problémem jsou pleny na spaní, kde má dítě čas na dozrání až do 5 let(podle nových poznatků zahraničních autorů je to i 7 let).

Neporovnávala bych to se zahraničím, jak je tady pěkným zvykem. Instituce jsou koncipované jinak, individuálně a hodně rodin využívá služby chůvy.

Prosím dej sem odkaz na tu nejnovější studií. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10982
9.10.21 09:30

@Pears206 já ti rozumím, ale i tak si myslím, že u nás v Česku co se školek týká na tom naše děti vůbec nejsou špatně. Jak píšeš vybrat školku a půl trápení ubude. Každopádně ne každý má tu možnost. Většina lidí je ráda, že školku vůbec sežene alespoň v těch 4 letech dítěte.
Vůbec neumím představit, že s dětmi se bude doma třeba do jejich pěti let. Jsi z oboru, vidíš v praxi jak to je. Jenže pak je tady jakýsi systém, který tak benevolentní není a zůstat tak dlouho s dítětem není možné. Moc jsem chtěla a stále chci zkrácený úvazek abych mohla chodit pro dítě dřív, prostě vůbec se mi to nedaří. Jsem ráda, že mám alespoň tu práci. A že by mi upadla tužka po 8 hodinách z ruky? Od září už jsem potřetí s dcerou doma. Teď šla do školky po třech týdnech a zase není dobrá. To prostě není snadné vyhovět dítěti, rodině, práci. Bohužel práce je důležitá. Je hezké se ohánět výzkumy. Jenže ony existují i jiné výzkumy v jiných profesních odvětvích a těmi se zase musí zabývat ti, kteří to v práci po obědě zabalit nemůžou.
Co se pocuravani týká, tak nevěřím tomu, ze když se dítě i v 7 letech pomočí, ze tam není jiný faktor. Třeba zdraví, nebo něco v rodině. Sem tam ano, pravidelně to slýchám pouze od kamarádky, kde se skutečně přišlo na zdravotní důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
9.10.21 10:12

@Trojlístek Můj sourozenec trpěl nočním pomočováním do 8 let, nepomohly ani léky, potom jako když utne. Můj muž prý taky podobně, potom jako když utne, je syn pedagožky a stavebního inženýra, který projektoval budovy. Taky nenadělali nic. Jen mi vykládali, jak obtížně se to tenkrát řešilo, když nebyly běžně dostupné nepromokavé podložky. Jen si gratuluji, že žádné z našich hodně dětí opožděný vývoj v tomto směru nemělo. Děti jsou všechny v noci bez plen od 2 let. Sklony se prý dědí. Až se to objeví v příštích generacích, budeme vědět, odkud vítr fouká.

Já Ti rozumím, ale zakladatelka tu možnost má. Nastupuje na MD s druhým dítětem. Situace teď je jen prechodná. Proč by její dítě mělo být do 15.hodin ve školce?
Rodičům, kteří jsou v práci, bych neřekla půl slova. Práce je důležitá. Taky bych ji nepustila. Zakladatelka v lednu nastupuje na MD, dítě těžko snáší školku, proč ten pobyt v ní nezkrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
9.10.21 11:48
@Tojsemja3 píše:
Tříleté dítě je zralé do kolektivního zařízení, narodil od ročního dítěte na čtení a psaní. Viz. Vývojová psychologie.

každé dítě je jiné, stejně jako dospělí. Moje děti dozrály na školku cca ve 4 letech. Syn šel v tom věku, dcera na 3 a třičtvrtě, nebrečeli nikdy. Ve třech letech by to bez pláče asi neprošlo, jsem ráda, že jsme dala na svoji intuici, nebo správně ohodnotila naturel svých dětí a nejela podle příruček nebo názorů okolí. taky mi tvrdili, jak tři roky se musí do školky, já na to mám ale svůj názor.

Je fat, že jsem tu možnost měla, že nemuseli přesně ve třech letech, hlavně teda mladší dcera, radši jsem o něco odložila nástup do práce. každý tuhle možnost nemá, to se pak nic dělat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.10.21 12:23
@Tojsemja3 píše:

Ale jak které tříleté dítě. Některé v tomto věku na to třeba už zralé jsou a některé ne.

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.10.21 12:36

@lalaláček Jestli ti syn na školku nepřijde zralý a jdeš na MD, nechala bych ho doma. Jednak se líp sžije se sourozencem a jednak nebude ze školky tahat k novorozenci nemoci. Syna jsem do školky nedala ani ve 4 letech (protože tam nechtěl chodit, plakal) a byl s námi doma s mladším sourozencem. Když teď v 5 letech do školky začal chodit (konečně k tomu dozrál, chodí tam rád, těší se tam), tak už je teď podruhé doma s rýmou a kašlem. Tentokrát je ta rýma fakt něco, teče mu to už několik dní, mladší to od něj zase chytla. Blbě se jí v noci dýchá, špatně se jí kojí - jak já jsem ráda, že jsem tohle nemusela řešit před rokem, když se potřebovala kojit co chvíli!!! A ještě ohledně toho sžití se sourozencem - pro ty děti je příchod sourozence opravdu velký stres (ale to asi víš) a mívají představu, že „maminka je doma s miminkem a já tam s nimi nejsem, ona je jenom s ním a já jsem tady odstrčený…“

• Citovat
  • Upravit
33005
9.10.21 12:42

@pet p Zase jak které dítě. Některé naopak kvituje, že nemusí být doma jen s mámou a miminem a může se vyřadit ve školce s dětmi. :nevim:
A o tom, že by byl tehdá téměř dvouletak stresovaný, bych si taky dovolila dost pochybovat. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.10.21 14:36

@Svistice Tak to asi nebude případ dotazovatelky, že by se její syn vyřádil ve školce a kvitoval, že není doma s mámou a miminem… a dva roky mu taky nejsou. Asi jsem to napsala příliš obecně.

• Citovat
  • Upravit
34322
10.10.21 00:30
@Tojsemja3 píše:

Kazde trilete? Nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17333
10.10.21 00:53

Chce to čas… (vlastní zkušenost)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
10.10.21 01:16

Díky všem za příspěvky. No popravdě se příštího týdne děsím. Protože teď jsme navíc byli doma všichni (nemocní). A jen padla dneska mimoděk zmínka o školce, pláč. Kdybych už na mateřské byla, asi bych ho ani do školky nedávala. On je fakt samotář. Ale teď to bude muset dát. Jen přemýšlet, jak mu to ulehčit. Jak budu doma, vezmu ho po obědě domů, školka je kousíček a stejně ve školce se všechno zajímavé dělá dopo. Pokud se teda nedočkám situace kamarádky, která když jednou přišla o půl hodiny dřív, dostala sprda 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin