Ukončení pracovního poměru na RD
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Pro nástup k přímé konkurenci potřebuješ souhlas zaměstnavatele, běh výpovědní doby na tom nic nemění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@j.a.n.i1 děkuji, něco takového jsem tušila. No, snad nebudou mít zrovna chuť mi bezdůvodně škodit (ještě nějakou dobu se mnou stejně nepočítali).
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Pročetla bych si pořádně pracovní smlouvu, zda je v ní uvedena konkurenční doložka.
http://advokatikrejci.cz/…koniku-prace
U „běžných zaměstnanců“ je to jiné než u jednatelů, managerů a celkově u lidí, kteří jsou do funkce např. jmenováni, či zvoleni.
Ale jinak je to dobrá situace pro vyjednávání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@gebča Ale tady vubec nejde o konkurencni dolozku, ale o to, ze trvani toho původního pp potrebuje zamestnavazeluv implicitní souhlas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@j.a.n.i1
K nástupu k jinému zaměstnavateli poté co je původní pp řádně
ukončen nepotřebuji souhlas původního zaměstnavatele, pokud jsem
nepodepsala konkurenční doložku. To by spousta lidí nemohla měnit
zaměstnání.
Pokud by chtěla nastoupit k novému zaměstnavateli v době běhu výpovědní lhůty tak není „ukončený pracovní poměr“, to by nastupovala za trvání původního pracovního poměru, tam by to jednak bylo nemorální a při stejné náplni práce by asi potřebovala souhlas původního zaměstnavatele.
Příspěvek upraven 04.11.20 v 12:26
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@gebča Ale ona se ptala prave na ten nastup behem vypovedi, musis cist. A jinak nezavisi na smlouve, to zcela jasne upravuje zakonik prace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
**@gebča píše:
Pročetla bych si pořádně pracovní smlouvu, zda je v ní uvedena konkurenční doložka.http://advokatikrejci.cz/…koniku-prace
U „běžných zaměstnanců“ je to jiné než u jednatelů, managerů a celkově u lidí, kteří jsou do funkce např. jmenováni, či zvoleni.
Ale jinak je to dobrá situace pro vyjednávání.
Zákaz konkurence během trvání pracovního poměru platí u zaměstnanců ze zákona (ZP, § 304 odst. 1) i bez konkurenční doložky (na rozdíl od OSVČ v obchodních vztazích). Ke konkurenční činnosti je třeba výslovný souhlas zaměstnavatele.
Na situaci zakladatelky dopadá první část článku, na který odkazuješ. Druhá část na ni nedopadá vůbec, protože po skončení pracovního poměru budeš volná.
Dobrou pozici pro vyjednávání má v případě, že s ní po RD opravdu nepočítají a ona ještě nedala výpověď: Kdyby jí uteklo to nové zaměstnání, tak zůstane v pracovním poměru, a chtěje se jí zbavit, museli by jí platit odstupné anebo ji nechat na překážkách. Proto - v případě, že s ní po RD nepočítají - je dohoda výhodná pro obě strany.
Pokud ale už dala výpověď, tak nemají racionální důvod s ní jednat. Leda, že by jí chtěli vyjít vstříc a být na ni hodní, ale nedohodou o nic nepřijdou, pokud její pracovní poměr tak jak tak skončí před koncem RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Ukončení pracovního poměru během mateřské dovolené
- Těhotenství a konec pracovní smlouvy
- Ukončené 4 roky SŠ, ale bez maturity. Jak si ji můžu dodělat?
- Menstruace po ukončení kojení nepřichází
- Práce při RD + studium aneb asi jsem se zbláznila
- Ukončení karantény
- Dohoda o rozvázání pracovního poměru
- Služební poměr na dobu určitou
Ahoj, prosím anonym, zatím nikdo o mých „zaječích“ úmyslech neví. Mám smlouvu na neurčito, momentálně čerpám RD, dítě má čerstvě 2 roky. Mám zajímavou pracovní nabídku, bohužel u přímé konkurence, čili bych musela původní poměr ukončit. Kdyby mi chtěli dělat problémy (je to možné) a nechtěli podepsat dohodu, můžu nastoupit do nového zaměstnání, když mi poběží výpověď z původní smlouvy?