Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@danaja jo, tak jsem si vygůglila toho Berana. kontrolní telefonáty ve 3., 7. a 10. dnu karantény a zanášení výsledků do chytré karantény. no jo, idea hezká a určitě by to bylo pomohlo, pokud by byly vhodně zvolené otázky. ovšem vzhledem k tomu, že v době rozjeté pandemie trasovači nestíhali včas obvolávat ani vytrasované kontakty, tak si neumím představit, kdo by ty telefonáty navíc prováděl ![]()
@sagina píše:
nejsou, pokud tam nejdou s kovid příznaky. alespoň u nás na dětském. testujeme jenom neočkované děti a doprovody, pokud nejsou v ochranné lhůtě po nemoci. a jako holky mají pravdu, ve statistice lidí v nemocnici s kovidem se ti projeví i pacient se zlomenou nohou, pohud ho u příjmu vytřou pozitivně.
Má covid a zlomenou nohu je v nemocnici. Takže to je správně. Očkovaný má projevy covidu a je v nemocnici. Takže je tam tak správně. Jak by zjistili, že má covid, kdyby ho netestovali?
@Uslava píše:
Má covid a zlomenou nohu je v nemocnici. Takže to je správně. Očkovaný má projevy covidu a je v nemocnici. Takže je tam tak správně. Jak by zjistili, že má covid, kdyby ho netestovali?
jako jde o to, že část lidí v nemocnici s kovidem jsou opravdu jenom ty náhodné záchyty, kterým z hlediska kovidu nic není, ale v nemocnici skončili kvůli něčemu jinému. jenže tyhle náhodné záchyty budou pravděpodobně pouze z řad neočkovaných, protože očkovaní a po nemoci se standardně nevytírají. pokud chceš sledovat poměr nemocných očkovaní X neočkovaní, tak by ses měla zaměřit spíš na těžké případy, tam už by to od těch náhodných záchytů mělo být víceméně očištěno.
@sagina píše:
jako jde o to, že část lidí v nemocnici s kovidem jsou opravdu jenom ty náhodné záchyty, kterým z hlediska kovidu nic není, ale v nemocnici skončili kvůli něčemu jinému. jenže tyhle náhodné záchyty budou pravděpodobně pouze z řad neočkovaných, protože očkovaní a po nemoci se standardně nevytírají. pokud chceš sledovat poměr nemocných očkovaní X neočkovaní, tak by ses měla zaměřit spíš na těžké případy, tam už by to od těch náhodných záchytů mělo být víceméně očištěno.
Máš pravdu. To jsem také původně myslela, než jsem se tu zamotala. Díky. ![]()
@sagina píše:
no, tak třeba moje máma má hladinu vitamínu D vyšetřovanou, dávno před kovidem. pokud vím, táta měl taky. protože jsou riziková skupina ohrožená jeho nedostatkem. ostatní si jeho vyšetření mohou zaplatit, je to běžné vyšetření. antigenní test si každý může zakoupit, byť dost pochybuji o tom, že by dokázal infekci odhalit včasně - ten bývá nejspolehlivější až v případě rozvinutých příznaků, do té doby je spolehlivější PCR test. pokud má někdo zájem, tak zatím stále jsou jak PCR, tak antigeny na odběrových místech zdarma. oxymetr si taky každý může koupit domů, pokud má o to zájem, není to nic cenově nedostupného. stejně jako si lidi kupují tonometry, pokud si chtějí nebo potřebují sledovat krevní tlak. informační letáky jsem ve schránce nějaké z ministerstva měla a vyhazovala je do koše, nevím, jak moc byly nebo nebyly přínosné. doma jsem zpočátku pandemie dětem vylepila na dveře jenom takový základní, aby si myly a dezinfikovaly pazoury a tak, ale určitě jich bylo víc a týkaly se i zdravotních obtíží. bezpečnostní telefonáty od Berana nevím, co je tím myšleno, nesleduji ho.no, a k té poslední větě. ono je otázka, jestli se držet toho, co se v minulosti osvědčilo a snažit se to za současné kontroly aktuálních znalostí modifikovat na momentální situaci (a v takovém případě potom je logické, že opatření budou všude plus mínus obdobná), nebo se vykašlat na úroveň současných znalostí a snažit se najít nějakou originální vlastní cestu
Jenže senioři nejsou informováni, jak by měli být na případnou infekci připraveni. Oxymetr, acylpyrin i antigenní testy doma mám právě pro ohroženější rodinné příslušníky, ale je samotné to nenapadne. Taky jsem jim říkala, aby si nechali zjistit vitamin D. Např moje dcera 10 let ho má taky nízký. Spíš by ale měli být informováni od zdravotníků.
@beta72×xx píše:
A asi nejpodstatnější dotaz: už k Vám do zařízení dorazila informace, že od 31.12 2021 by se na detekci kovidu neměly používat stávající PCR testy, protože nedokážou odhalit, zda-li má pacient kovid nebo chřipku? Tak na co nám tu kruci po poskytnutí „super“ primární péče praktiků lidi umírali? Opomenu-li fakt, že daný test ukáže jen fragmenty nějakého viru a už vůbec neřekne nic o tom, je-li člověk v daný moment nakažlivý nebo není, o pitomosti „bezpříznakově“ nemocný už ani psát nechci.
no jo, nesmíš taky věřit každému hoaxu, který kolem tebe prolítne ![]()
jako ano, PCR test na covid nedokáže odhalit, jestli má pacient chřipku. od toho je PCR test na chřipku. PCR test na covid odhaluje covid, PCR test na chřipku odhaluje chřipku. americká CDC má svoji vlastní metodu PCR na covid, kterou od příštího roku nahradí novou metodou, kdy z jednoho výtěru bude možné zjistit jak covid, tak chřipku. nejde o to, že by současné PCR testy na covid nedokázaly zjistit covid. jde o to, že tento nový test dokáže zjistit jak covid, tak i chřipku. a stačí přitom pacientovi hrábnout do nosu jednou štětičkou, netřeba mu tam rvát dvě, jako by se to udělalo teď. zcela jistě to má své výhody v době, kdy se střetne chřipková epidemie s covidovou pandemií, tak proč ne. neznamená to ale, že bychom u nás v nemocnici nesměly používat stávající PCR testy. nejsem laborant, nevím, co tam používají nebo ne, ale testů jednoznačně existuje víc, než ten jeden konkrétní, kterého se opatření týká.
jinak ano, máš pravdu. co se nemoci týká, tak je důležitý klinický stav pacienta a veškerá vyšetření jenom lékaři napomáhají rozhodnout se pro diagnózu a léčbu. na druhou stranu covid je v tuto chvíli pandemická realita a je potřeba ho co nejvíc omezit, takže holt kdo je pozitivní, půjde do izolace. ano, je možné, že už v té době má „po nemoci“ a je nenakažlivý. taky je ale možné, že naopak je teprve na začátku nemoci a i když je teď bez příznaků, tak ta nemoc se ještě rozvine a on už v tuhle chvíli prská viry kolem sebe, takže izolace je na místo. dokud se nenaučíme rozlišit, v jaké fázi onemocnění dotyčný je, nebo minimálně dokud se covid nepřestane mezi lidmi šířit ve velkém, tak mi izolace přijde docela na místě.
@Bábrdl píše:
To je furt dokola.
Kvůli tvému muži prostě nemohli odpojit z ventilátoru člověka, který by se jim do pár minut udusil.A nemohli je odpojit ani kvůli kyčli mé známé, i když ji to hodně bolelo.
Chcete mi říct, že od loňského března byly nemocnice nonstop zaplněné covid pacienty..? Nikdo netvrdí, že by se měli pacienti odpojovat… Jen říkám, že bylo špatně, když se odmítali léčit lidi jen kvůli tomu, že se očekával, někdy v budoucnu, nárůst pacientů s covid… Léčbu má dostat ten, co ji momentálně potřebuje. A navíc… Co má bariatricka chirurgie společného s covid pacienty taky nechápu… Ale ono je pochopitelně, že dokud se něco někoho přímo nedotkne, tak se neumí vžít do té situace a vcítit do toho, co dotyčný prožívá… Komu umřel někdo s covid, ten to bere jako hrůzu… Kdo má vedlejší účinky po vakcíně, bere jako hrůzu vakcínu. Kdo skončil na přístrojích kvůli covid, bere situaci, která nastala jako zcela v pořádku. Ale někdo, kdo příšerně trpí doma a ví, že se mu každý den odkladu negativně podepisuje
je na zdraví, to zase vidí jinak. A třeba je i naštvaný (oprávněně), že pro doktory není důležitý jen proto, že neměl pozitivní test…
@Uslava píše:
Lidé, kteří jsou tam kvůli něčemu jinému jsou mi jedno. Mluvím o lidech léčených s covidem v nemocnici a jejich poměr v procentech. Zlomené nohy jsou mi jedno. Moc bych se divila, že by ockovaní v nemocnici nebyli testováni. To ví snad každý, že i očkovaný může covid šířit dál.
Lide (bez očkování), kteří jdou do nemocnice se zlomenou nohou, musí na testy… A pokud vyjde pozitivní úrovně (i když jsou bez příznaků), jsou vedení jako covid + v nemocnici… Bez ohledu na to, s čím tam ve skutečnosti jsou…
@sagina píše:
no, ale vždyť přesně o tom píšu - personál byl zavalený kovidem, takže neakutní případy šly stranoujako anesteziologů (a obecně ARO personálu) a plicního se tahle situace týkala obzvlášť, vždyť jde o onemocnění, při kterém se lidé dusí a mnoho jich vyžaduje intenzivní péči. mimo jiné teda. jako je to blbý, ale pokud máš problémy s dýcháním jenom v roušce, tak jsi na tom daleko lépe, než někdo, kdo je má i bez roušky. pokud tvůj manžel i bez operace přežije další rok, je na tom líp, než někdo, kdo bez ventilátoru nepřežije do rána
tím nechci tvoji situaci zlehčovat, uvědomuji si, že určitě nejde o žádnou procházku růžovým sadem, ale personál se holt nenaklonuje.
No já bych na to plicní nepotřebovala jít, kdyby byli ochotni mi poslat SMS recept léků, které by mi od problémů pomohli… Jenže to bez prohlídky odmítli… A zároveň odmítli udělat tu prohlídku… Takže v jistě fázi to pro mě znamenalo buď ne vycházet z bytu nebo riskovat pokuty, že chodím bez roušky (protože byly období kdy musely být i venku)
@Thaliakenn píše:
Chcete mi říct, že od loňského března byly nemocnice nonstop zaplněné covid pacienty..? Nikdo netvrdí, že by se měli pacienti odpojovat… Jen říkám, že bylo špatně, když se odmítali léčit lidi jen kvůli tomu, že se očekával, někdy v budoucnu, nárůst pacientů s covid… Léčbu má dostat ten, co ji momentálně potřebuje. A navíc… Co má bariatricka chirurgie společného s covid pacienty taky nechápu… Ale ono je pochopitelně, že dokud se něco někoho přímo nedotkne, tak se neumí vžít do té situace a vcítit do toho, co dotyčný prožívá… Komu umřel někdo s covid, ten to bere jako hrůzu… Kdo má vedlejší účinky po vakcíně, bere jako hrůzu vakcínu. Kdo skončil na přístrojích kvůli covid, bere situaci, která nastala jako zcela v pořádku. Ale někdo, kdo příšerně trpí doma a ví, že se mu každý den odkladu negativně podepisuje
je na zdraví, to zase vidí jinak. A třeba je i naštvaný (oprávněně), že pro doktory není důležitý jen proto, že neměl pozitivní test…
To oni věděli, že tam chceš ty a udělali to schválně. Četla jsem oběžník. Je to pravda. Jinak ať se propadnu do západního Německa.
![]()
A konec. Pa pa.
@sagina píše:
no, ale vždyť přesně o tom píšu - personál byl zavalený kovidem, takže neakutní případy šly stranoujako anesteziologů (a obecně ARO personálu) a plicního se tahle situace týkala obzvlášť, vždyť jde o onemocnění, při kterém se lidé dusí a mnoho jich vyžaduje intenzivní péči. mimo jiné teda. jako je to blbý, ale pokud máš problémy s dýcháním jenom v roušce, tak jsi na tom daleko lépe, než někdo, kdo je má i bez roušky. pokud tvůj manžel i bez operace přežije další rok, je na tom líp, než někdo, kdo bez ventilátoru nepřežije do rána
tím nechci tvoji situaci zlehčovat, uvědomuji si, že určitě nejde o žádnou procházku růžovým sadem, ale personál se holt nenaklonuje.
A u může se jednalo o kliniku bariatrické medicíny, která s covid pacienty nemá nic společného… Takže nechápu, že i oni měli zákaz přijímat pacienty… A to je na celé situaci právě absurdní…
@beta72×xx píše:
Jo a když už píšete o epidemii: byl tu za celou dobu slavného kovidu někdy hygienou!, ne politiky, vyhlášen stav epidemie? Jak je to s těmi čísly. Ale asi jo, na seznamu psali, že máme pandemii, tak jsme holt něco přeskočili.
proč bychom měli něco přeskakovat? chápeš, co je pandemie? ta je vyhlašována, když patogen způsobil epidemie na úrovni komunit ve dvou nebo více zemích jednoho regionu WHO regionu a navíc v alespoň jedné zemi jiného WHO regionu. k vyhlášení pandemie tedy nemusí probíhat nějaká místní epidemie v každé zemi na světě, ale klidně postačí, když epidemie probíhá například v Itálii, Španělsku a Wu-chanu (jestli si dobře pamatuji ten začátek)
WHO na základě rozšíření nové nemoci po světě vyhlásila pandemii a ČR tedy správně přijala pandemická opatření. jestli v takové chvíli ještě má či nemá smysl vyhlašovat ještě navíc místní epidemii, to si myslím, že asi ne. protože protiepidemická opatření je třeba nastavit tak jako tak. no, a epidemie tady nepochybně byla. jinak by těžko nemocní zaplnili nemocnice, že ![]()
@Bábrdl píše:
Za ten rok jsem si měla zvyknou, ale stejně nechápu, že to lidi nechápou.
Na přímý dotaz „to mají někoho odpijit, abys ty mohla jít na operaci kyčle?“ ti řeknou „ježiš, ta snad není jen covid“. Asi má ten člověk s oboustranným zápalem plic zadržet dech.
Asi nevíte, jaká příšerná bolest může být, u něčeho takového… Ja tedy také ne, kdysi jsem četla o případech, kdy lidé spáchali sebevraždu, protože to už nemohli vydržet…
@Thaliakenn píše:
A u může se jednalo o kliniku bariatrické medicíny, která s covid pacienty nemá nic společného… Takže nechápu, že i oni měli zákaz přijímat pacienty… A to je na celé situaci právě absurdní…
ale psalas, že měl jít na operaci. ta se bez anesteziologa neobejde. proto byly plánované operace stopnuté a jely jenom ty akutní. plus tedy navíc po větších operacích se někdy pacienti dávají na první dny na ARO a teprve po stabilizaci pooperačního stavu se překládají na oddělení dle jejich onemocnění.
@sagina píše:
jako že za několik měsíců měli ve zdravotnictví vyřešit to, co se různým českým vládám nedaří vyřešit posledních asi tak 20 let, ne-li dýl?půjčí si od Bimbáce čarovnou harfu a nabrnke si armádu sester a lékařů?
Jenze Babiš vykřikoval, že jsme best in covid, že žádné plány atd. nepotřebuji, protože situaci mají pod kontrolou, že vše zvládneme jako na jaře… Že strany vlády loni v létě ani nebyla snaha se na něco připravovat (podle slov předsedy vlády)