Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Baty. Tak já sama jsem se těch injekcí nebála, ale do zadku jsem nebyla z pochopitelných důvodů schopna si to sama píchnout a manžel se na to necítil, tak jsem každý den chodila k sestřičce od své obvodní lékařky a od gynekologa a o víkendu do nemocnice na gynekologii a na pohotovost a tam mi to píchali. Dá se to vydržet a myslím, že na UNICe budou ochotni Ti to píchat. Mně samotné sestřičky říkaly, že by nedoporučovaly, aby to píchal člověk bez zdravotního vzdělání. Jinak injekce jsou rozhodně lepší a účinnější než tablety, takže pokud to jen trošku půjde, zkus se domluvit na to píchání a jít raději do těch injekcí. Moc držím pěsti, ať Ti všechno vyjde. Papa.
Ahojky Baty,tak mě ty injekce agolutinu píchal manžel.Jednou mu to ukázala kamoška co dělá sestřičku u mé gynekoložky a pak už je všechny píchal sám.Měl velký strach,aby mi nějak neublížil,ale skoro sem to necítila.Zvládl to opravdu skvěle.Ale myslím,že ti je klidně budou ochotně píchat i v Unice.
Diky moc za rady. Ted se mi trochu ulevilo. My kdyz jsme se nahlidli na tu jehlu, tak nam to prislo fakt drsne, proste nejsme lekari. Bala jsem se, ze se mi na UNICE vysmeji. Nejsem zas az tak prubojna. Ale ted uz se citim lip a zkusim se s nima domluvit.
Jeste jeden dotaz. Vypada to, ze stimulace nic moc nezabrala, punkce je ve ctvrtek a rikal, ze maximalne 5 folikulu.Kdyz by se nic nezadarilo, ta to se pak asi dalsi injekce a lecba nekona, ze? Nebo to budu muset brat, i kdyz nedojde ke transferu?
Hezky den, Baty
Baty, jak už napsala Chmelda i Jana - těch injekcí se neboj. Pokud máš možnost, tak se domluv s nějakou sestřičkou, aby ti to píchla. Můj přítel u odebírání krve div neomdlívá, ale injekce mi zvládl píchat -cvičil si to na houbičce, no psala jsem to v jednom deníčku ![]()
Důežité je, aby jsi měla sval uvolněný a pak o tom ani nevíš.
Mohou ti zvýšit dávku Puregonu. Pokud budou folíci všechny dost velké, tak ti je možná odeberou - i když se tvrdí, že čím víc tím líp. Pokud se žádný nevyvýjí aby se dal přenést, tak se další injekce nekonají. Jen musíš hodně pít, aby jsi neměla hyperstimulační syndrom, klidně i 3-4 litry.
Budu držet pěsti, aby ti folíci narostly všechny do pořádné velikosti ![]()
Diky, uz se tak nebojim. Je to zvlastni, clovek si projde spoustou neprijemnych veci, ale nektere ho proste prekonaji. Ty injekce rozhodne nejsou to nejhorsi, ale ja se jich bojim nejvic
.
Folikulu mam 5 a 8, ale rostou hodne pomalu, takze rikal, ze to opravdu vypada na odber 4 - 5 maximalne. No uvidime uz zitra. Jelikoz se vsichni tvarili, jakoze reaguju na stimulaci hodne spatne, tak to uz predem beru jako pokus, ktery nedopadne.
Baty,
napsala jsem ti odpoved a spadl mi net, tak znovu ![]()
Vyzkoušet se má všechno. Pokud doktor uzná za vhodné dělat odběr, tak to podstup. Oni musí vědět co a jak, ale jen ty máš právo na souhlas i nesouhlas. Pokud nebude mít aspoň jeden folík 15mm, tak řekni klidně Ne, nechci se trápit.
Já jsem to podstoupila - píchala jsem si Puregon o pár dnů více, abych měla co největší folíky. Bylo jich 20, 12 použitelných na ICSI, nakonec pro přenos byl jen jeden. Kdybych nebyla zaslepena touhou po miminku, tak jsem si racionálně uvědomila, že mám počkat na další pokus (tj. tenhle co mě čeká za týden) a dostanu vyšší dávku rovnou.
Ale nechci tě odrazovat - taky záleží jakou máš diagnózu, třeba endometriózu. Jestli máš jen minimální stimulaci, tak se nic neděje, prostě to zvládneš příště.
Při odběru semnou byla na pokoji paní, co měla odběr při přirozené ovulaci s minimální stimulací a už tam byla po páté!
Neboj se na klinice ptát,jsou hodní. Taky nejsem průbojná ![]()
To jsem nevedela, ze jdes taky ted nekdy. Tak preji hodne stesti. Jj, zaslepene jit za necim, to moc smysl nema. Diagnozu svou moc neznam, spis jsem myslela, ze jsem v poradku, ale licituji nad anovulacnim cyklem (podstupujeme to kvuli problemu u manzela). Jedno rok a pul stare dite uz mam z predesleho vztahu, tak to beru opravdu celkem v pohode. Obdivuju vsechny ty holky, co to tady zkousi a poctive vsechno podstupuji. Opravdu smekam nad tou trpelivosti.
Aha, ty jsi nepřihlášená a proto nevidíš naše podpisy - já tam mám
skoro 28 let, skoro 3 roky snažení
Endometrioza – 07/2008 a 02/2010 LPSK
od 22.12.2010 1. protokol na UNICE – negativní
Flinta do žita nehozena ![]()
od 10.5.2011 Marvelon 27.5.11 kontrola
Trpělivosti je hodně potřeba. My jsme holky statečný, viďte?)) ![]()
Tak hodně zdaru, určitě nám napiš jak jste dopadli ![]()
Vitej mezi namy Baty ![]()
Sanovecko,ne nic to nebylo,s tim perem.Gratuluji k folikum.
Mela jsi nejak na foukle brisko nebo nejakou zmenu, s folikama?Ja nejak nepocituji,ze bych mela nejak nafoukle,tak doufam,ze tam nejaky budou folici:think: Jsi uz na neschopence?
Vesni jojo je to 900IU,tak to jsem teda mela stesti,tak jak sis to pichala ty,to muselo byt strasny,porad vymenovat kontejnerky
Mas pravdu,ze jsme vsichni statecny ![]()
Hezky zbytek dne ![]()
Ahojky ![]()
tak tak.. jsme holky statecne
…
Vy mi tady s tema daĺsima injekceme ted nahanite trochu strach, devcata
Mno uvidime, co vyfasuju v patek. Manzel se taky moc netvaril, ze by mel asistovat u injekci, Nastesti mam po ruce kousek od domu zdravotni sestricku. Ty injekce se pichaji take rano?
Vitej mezi nami Baty
Zitra preju hodne stesti. Pekne jsme se tu sesli… ja jdu na punkci asi v nedeli, tak budu rada za kazde cerstve info o prubehu ![]()
Sissinko, nafoukla se necitim… taky mi to je divne, ze to nejni nikde videt
..... ale citit, ze je ve mne neco na vic je hlavne vecer v posteli ![]()
Jinak na neschopenku se nechystam. Jsem jeste regulerne na rodicovske dovolene a privydelavam si na polovicni uvazek. Do prace to mam z domu co by kamenem dohodil
, tak to zatim nejak neresim, uvidim az podle toho jak se budu citit po punkci.
Jak se znam, tak ja tech 14 dni do testovani taky nevydrzim
Testy mam doma koupeny jeste z doby, co jsme se pokouseli pocit normalne, tak to bude hodne velke nutkani to co nejdriv zkusit… ![]()
Mějte se ženy ![]()
Sanovecko, já ty injekce píchala vždy jen jednou denně a vždy v určitou plus minus stejnou hodinu. Takže jsem chodila mezi 13.00-14.00 hodin, podle toho, jak sestřičky měly ordinační hodiny. Když máš sestřičku jen kousek od domu,tak to je úplně značka ideál. Jinak já taky na nemocenské nebyla a nejsem, jen po OPU jsem byla týden doma a snažila se odpočívat, hlavně ty první tři dny, pak už jsem se tu a tam šla kouknout do práce. Ale já mám tu výhodu, že mohu pracovat i z domu, takže jsem to řešila převážně takhle. Moc vám všem držím pěstičky, ať to vyjde a jsme tu maminy všechny. ![]()
Ahoj holky injekce jsou celkem v pohodě, mě je píchal přítel. Měla jsem s toho taky velké trauma neb se injekci docela bojím (jsem asi srab)ale musím říct ,že je píchal jak pánbuh
fakt jsem nic necítila.Parkrát mi je píchala moje mamka ale to se neda vubec srovnát ona se bala víc jak já
Chmelda gratuluju k mrnouskovi a přeju at je vše ok jak má být. ![]()
Holky,jak si pisete o injekcich,tak mam taky strach,to jsem si myslela,ze dodelam protokol a s injekcema je konec,tak asi ne ![]()
Holky jak to byva mezi OPU a ET,taky se neco bere?
Sanovecko na zitra drzim palecky.:-)
Baty jak si dnes dopadla?
Vsem preji hezky den ![]()
Ahoj, tak to mam za sebou. Bylo to vse v pohode. Jak jsem dopadla nevim, ale na to, ze mi slibovali maximalne 5 vajicek, tak mi jich odebrali 14. Az se bojim, jestli si me s nekym nespletli
.
Agolutin mam az od zitra, takze uvidime.
Hezky den
Baty
Ahoj holky,
Baty, vítám Tě tady.
Agolutinu se nebojte, je to jen další injekce. Důležité je uvolnit se a ani nic neucítíte. Mně píchal přítel, vždy mi u toho něco vyprávěl a několikrát jsem ani nepostřehla, že už je hotovo…prostě rozená sestřička ![]()
Baty, k těhotenství Ti postačí i jedno zralé vajíčko. Ty jich máš 14, což je krásný počet. Já jich měla odebraných 12, z toho 8 zralých, 8 oplodněných. Nakonec nám zůstala dvě embrya a obě jsem měla zavedené. Bohužel se zamlkly. Prostě to tak mělo být.
To víš, že jsem si pobrečela, ale život jde dál. Už to přebolelo a teď se snažíme sami, já se rozmazluji a když se nezadaří, jdeme do toho znovu.
Vesni, z Euthyroxu žádné negativní účinky nepozoruji. Mám opravdu minimální dávku 1-0-0 denně. Na žádné konrolní odběry mě nikdo nepozval, ale je pravda, že jsem nad tím také přemýšlela. Nejspíš si zajdu za svým gynekologem. Nevíš, jaká by tedy měla být správný hladina TSH?
Chmeldi, krásné jméno jste vybrali! Buď na vás opatrná a hlavně tady s námi zůstaň. Jsi taková naše (promiň
) „kvočna“. Jsi nejdál a hezky nás tady všechny povzbuzuješ. DĚKUJI! ![]()
Sissinko, mezi OPU a ET si trochu odpočineš, aspoň od injekcí. Po ET nasadíš Agolutin. Ale opravdu se vůbec ničeho neboj…injekce, jehla vypadá strašidelně, což je pravda, ale jen tak vypadá. Co by ženská pro miminko nepodstoupila, že?! A Agolutin je na podporu uhnízdění, takže hurá do toho!!
Všem krásný den i nadcházející víkend…
papa ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.