Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, prosím o radu. Jsem posledních pár měsíců strašně unavená. Když jdu do práce, tak je to +- v pohodě, až na to, že tedy nejsem moc schopná vstát z postele, ale pak to nějak rozchodím. Ale když přijdu z práce domů, je to úplná katastrofa. Jsem úplně vyřízená, je mi i zima, kolikrát nedokážu doma udělat opravdu nic, ani uvařit, ani umyt nádobí… jsem ráda že tak nějak obstarám sebe, umyju se, převléknu do pyžama a lehnu si. Všechny odpoledne a večery doslova protrpím, je mi zle, motá se mi hlava a usínám. Když je víkend, je to možná ještě horší, dopoledne je v pohodě, ale cca kolem 2 hodiny odpoledne to na mě padne, začnu reálně usínat, nepomůže ani kafe, ani energeťák, klidně usnu i po tom co energeťáku. Většinou mě to pak přejde třeba kolem 8 večer, ale minimálně těch několik hodin jsem úplně nepoužitelná… Chtěla bych se věnovat svým aktivitám, chodit cvičit, na procházky atd. Ale nemám na to sílu a hlavně v tomhle počasí je mi pořád zima a to všude, musím mít topení naplno v celém bytě a pak to teprve trochu jde. Jím podle mě docela normálně, pít se také snažím. Vždycky jsem byla hodně aktivní, pořád něco podnikala a teď to prostě nejde. Je pravda, že poslední cca rok prožívám velký stres. Teď už je to lepší, ale možná teď sklízím plody toho stresu? Nebo co by to mohlo být? Mam si nechat vzít krev? Štítná žláza? Jsem z toho už fakt nešťastná, hlavně všichni kolem mě si myslí, že jsem prostě jen líná, ale já opravdu tu energii nemám. Jakmile vstanu z postele, motá se mi hlava, bouchá mi srdce a nemůžu nic… Budu ráda za každou radu a zkušenost…
Určitě bych si nechala udělat ten krevní obraz. Můžeš mít třeba jen nedostatek nějakého minerálu. ![]()
Nepíšeš, kolik ti je, zda máš děti, muže.
Není nic špatného to tělo poslechnout a prostě, když jsi doma z práce, odpočinout si. Nebudeš se snad honit po tělocvičnách. Zvlášť teď, když je plno chřipek. Myslím, že by ti prospěl nějaký přípravek, kde je žen šen, céčko, béčko, hořčík. Otázka je, zda más dost krvinek, zda máš v pořádku krevní obraz. Může to být i únavový syndrom. Jak dlouho jsi po škole zaměstnaná? Jsi asi ještě mladá. To ale neznamená, že jsi automaticky zdravá.
Železo? Štítná žláza? Málo vitamínů D? Těžko říct. Chce to návštěvu OL.
Kazdy 2 roky mas narok na preventivni prohlidku u obvodaka. Tak se objednej. Treba ti neco chybi. Na ty energetaky se vykasli. Je to strasna sra… Jestli muzes spat, tak spi, treba telo ten odpocinek potrebuje.
Je mi teprve 27, takže jsem mladá. Mam muže a dítě 6 let. V práci jsem po škole a mateřské 3 roky. Ale práce mě nestresuje, tu mám ráda. Spíš jsem řešila složitou rodinu situaci.
Nech si udělat borelku, takhle jsem přesně byla vystavěná, když jsem ji měla.
Teda mimo krevního obrazu a i ta štítka nebude na škodu.
Tyhle příznaky mám od podzimu. Potvrzená a přeléčená borelióza a snížená funkce štítné žlázy. Po lécích se to pomalu zlepšuje, ale i tak vydržím spát i 12 hodin ![]()
U mně za obdobné stavy mohla chudokrevnost z nedostatku železa.
Stres může být spouštěčem zdravotních potíží, i tak je potřeba je řešit. Jak bylo řečeno, zajdi si na preventivní odběry a řekni předem o svých potížích, ať udělají i krevní obraz a štítnou žlázu. Já jsem takto měla špatnou štítnou žlázu.
@Kecyvkleci píše: Více
Ke krevnímu obrazu by byl dobrý test na pohlavní hormony a na hormony štítné žlázy.
Doporučuji prvně k obvodakovi, případně pak ještě k imunologovi.