Vaření pro jednoho

Anonymní
25.11.15 15:24

Vaření pro jednoho

Zdravím,
jsem tu nově registrovaná, ale už sem chodím pro různé tipy atd. delší dobu. Zrovna mám rozečtenou velmi „výživnou“ debatu o jídle pro pětičlennou rodinu za 100 kč na den. Momentálně bydlím sama v paneláku ve spolubydlení (takže 1 polička v lednici, 1 v mrazáku atd. - takže moc nejdou dělat zásoby atd.). A vařit pro jednoho, to je snad ještě dražší než pro dva/a víc. Koupím 5 dkg salámu a mám to na tři dny. Pečivo… celý chleba nesním, do mrazáku se nevejde. Navařím oběd na čtyři dny, což se člověku rychle přejí a upřímně, taky to už není moc dobrý. Máte nějaké tipy, jak vařit pro jednoho, aniž bych měla šílené zbytky? Koupím třeba plato vajec a jím to 14 dní i víc. Paprika mi v lednici schne týden. Byla jsem vychovávaná k šetření, takže je mi „líto“ sníst papriku na jedno dvě jídla. A taky bohužel nemám čas každý den vařit nebo tak (dělám dvanáctky), a vzhledem k tomu, že je to panelák, kde mám jednu místnost, tak ani žádné domácí zeleninka není :(. Nemusím dodávat, že peníze na rozdávání moc nemám. Třeba maso, to je peklo. Koupím půl kila řízků a mám to na dva měsíce, ale po míň je nějaké maso zázrak sehnat. :nevim:
Nebo třeba zelí… zbožňuju vepřo knedlo, ale to si neudělám, protože s tím zelím (prodává se 1kg) bych to měla tak na týden :poblion:.

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

13670
25.11.15 15:28

TAk já dnes vařila špagety jen pro sebe, dala jsem si do hrnce zhruba čtvrtku z pytlíku špaget a stačilo, možná jsem mohla dát míň :nevim: a omáčka, to jsem si dala z té sklenice kousínek a bylo :nevim: Jasně, jiná jídla jsou složitější, ale udávám příklad. Prostě si dělej jídlo na dva dny, tzv. dvě porce, toho se nepřejíš a je to :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16985
25.11.15 15:31

@KimL jen k te kilovce zeli.. porad, kde se prodava kilovka. U nas vsude 500-800g. Zeli miluju, takze to by pro me bylo na 2 porce :-) Zeli bych otevrela, udelala pulku na vepro-knedlo a z druhe pulky salat s cibulkou a olejem - nadherne doplneni Ccka v tomto obdobi. A k tomu staci jen varene ve slupce brambory a maslem.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4920
25.11.15 15:37

@AniNevim já kupuju dokonce ještě menší sklenice - asi 320g…z toho udělám zelňačku a mám jí na dva dny…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1484
25.11.15 15:38

@AniNevim Hm, to mě nenapadlo k zelí brambory, dávám si vždycky bram. knedlík, protože ten fakt můžu. :) Saláty nejím, nechutnají mi (to radši zelí a cibuli zvlášť :D).
@kaja00 Jo, těstoviny dělám kvůli tomuhle dost často. Ale taky se to přejí. V mrazáku mám tři kousky kuř. řízků a blbec jsem nedala každý do vl. sáčku, takže je musím rozmrazit všechny. Jídlo zase na tejden… a to maso už třetí den není dobrý :P (a opět „výchovná“ - „maso jenom jako sváteční oběd, do polívky/těstovin je ho škoda“). Je to těžký. :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
18079
25.11.15 15:45

@KimL pokud ti zbyde vařené zelí udělej si zelné placky

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1417
25.11.15 15:47

@KimL K tomu masu, tak si zajdi do masny, ukrojí ti kolik si řekneš. Vařím jen pro sebe a teď už trochu pro malého a vždy to mám na dva dny. DNes brambotáky se směsí, včera špenát, maso, brambory.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
48715
25.11.15 15:49

@KimL jaký máš rozpočet? nevyplatilo by se ti min párkrát v týdnů si dojít někam na menu do restaurace? V jednom se fakt vaří blbě, max minutky ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1484
25.11.15 15:51

@ka2ka Tady jde o to, že si udělám zelí, které bude třeba na 2 dny. No a třetí den je otevřené zelí prostě nedobré a smrdí. A kdybych ty placky udělala první den, tak stejně nebudou třetí den dobré, jestli si rozumíme. A k obědu zelí, k večeři zelí :poblion:. Vím, že se dá udělat i víc porcí/jídel z jedné koupené věci, ale ta prostě otevřená nevydrží. Strouhanka mi zplesnivěla, i když byla dobře zadělaná. Takové ty věci, co se musí po otevření spotřebovat, co nejdřív. Mám v lednici kečup a hořčici. Asi měsíc. Dlouho taky nevydrží, ale pořád jsou minimálně ze 3/4 plné. Olej mám otevřený snad 3 měsíce už.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5483
25.11.15 15:54

Vařit pro jednoho je samozřejmě těžší, ale jde to, nemusíš to jíst 4 dny, ale dva dny snad není problém (tak vařím i doma, abych nemusela denně). Ke zmíněnému vepřu- knedlu- zelu: kilovka zelí je blbost a jak je psáno výše, zbytek lze spotřebovat jinak (mimo salátu např. udělat pár zelných placek), ale na druhou stranu nemyslím, že by byl takový problém na 2-3× sníst lahev/pytlík zelí. Knedlík bych v tomto případě koupila (udělat jeden neumím), dá se pak dojíst s vejcem, pečené maso taky spotřebuješ (umlít do pomazánky, paštiky, sníst s chlebem a okurkou). Když pomineme českou klasiku, tak třeba různé zapékané pokrmy (ať už těstoviny nebo brambory s čímkoli) vyjdou levně a množství si uděláš, jaké chceš, stačí si pořídit přiměřenou zapékací mísu, mám např. i takové jednoporcové, z IKEA za pár kaček. Polévky se dají levně a nevadí je jíst na vícekrát. Luštěniny, ať už klasicky, nebo jako salát (dobrá je např. vařená čočka, do toho okurka na jemno, nějaký výraznější sýr, např. balkán, třeba i pár nasekaných vlašáků, sůl, pepř, okyselit, vychladit), sladká jídla- nudle s mákem, palačinky atd. A maso není třeba kupovat ani po půlkile, každý řezník nebo i hypermarket, který má prodejní úsek masa, klidně naváží jeden řízek. K snídani občas upéct buchtu na menší plech. A co třeba se domluvit občas se spolubydlícími na společném obědě?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1484
25.11.15 15:55

@Markéta80 Rozpočet právě nic moc. Tak 2-3000. Když si nestihnu uvařit do práce (mám třeba 4× po sobě dvanáctku), tak si občas nechám jídlo dovézt (ale ty prachy… :o)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5812
25.11.15 15:58

Dělám vepřo knedlo zelo z hlávky a ta se dá koupit menší, a to zelí během týdne zpracovat do jiného jídla, polívky, nebo s haluškama… a chleba buď kupuj kváskovej, nebo si ho dělej sama, uděláš si množství, co zvládneš sníst, nebo u koupenýho vydrží týden v dobrý formě… no a dělej k němu polívky, vždycky s převahou jiné zeleniny, nebo saláty maj spoustu variací…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1484
25.11.15 16:00

@Samamama Jj, zapékané těstoviny/brambory dělám často. Polévky občas dělám (voda-koření-zelenina-nudle/kapání, když jsou zbytky z masa, tak je tam dám). Palačinky… přiznám se, že nikdy neodhadnu množství, buď udělám tak půl porce nebo jak pro celej vojenskej pluk :D. Ale taky je dělávám, i třeba se špenátem :potlesk:. Ten jeden řízek u řezníka, to mě nenapadlo, vyzkouším. Tuhle jsem brala 5 dkg slaniny a ženská mi tam navážila 12 dkg a zeptala se, jestli to stačí :D.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6582
25.11.15 16:02

Na vysoké jsem vařila taky jen sama pro sebe. Třeba bramboráky, uděláš jich o trochu víc, ta, které bys nesnědla, lehce osmažíš, vydrží v lednici pár dní, pak je znova osmažíš.
Vděčný je kus kus, toho uděláš klidně jen dvě porce.
Koupíš si kuřecí stehno či prso v masně, jen obalíš v mouce s pepřem, uděláš na pánvičce.
Upéct dvě stehna taky můžeš, jedno sníš, druhé třeba do rizota.
Upéct třeba žebírka jde taky pro jednoho.
Z chleba smaženky, topinky…
Různé saláty.
Kousek ryby nebo jen pstruh.
Obalit sýr, kus brokolice (zbytek s bešamelem a těstovinami).
Dušená mrkev s bramborem.
Atd.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1484
25.11.15 16:03

@Gosi Nemám čas péct. Jsem 4× v týdnu v práci, 1× v týdnu zařizuju ve městě a o víkendu chci mít tzv. „svatý klid“ (+ tedy vařím ten oběd, a taky peču - což je taky peklo, protože navážit všechno pro jednoho, protože celý plech mi dřív zplesniví, než ho sním). Chleba mi stačí 2 plátky na den, víc nedám, takže radši kupuju třeba bagetky nebo tak. Třeba tři-čtyři. Halušky… omlouvám se, ale :poblion:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama