Ve sklepě vyrosty nové brambory

962
27.6.15 18:07

Ve sklepě vyrosty nové brambory

Ahoj chtěla jsem se zeptat, zda jste to některá zažila, máme ve sklepě brambory, dost naklíčené - ale pořád je konzumujeme, dneska jsem ve spodu našla malinké nové brambory pár jsem jich utrhla a dala do polévky, chutnali dobře…někdo mi ale řikal že by se tyto brambory nové neměli jíst..?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

35181
27.6.15 18:09
@sarlotaaa píše:
Ahoj chtěla jsem se zeptat, zda jste to některá zažila, máme ve sklepě brambory, dost naklíčené - ale pořád je konzumujeme, dneska jsem ve spodu našla malinké nové brambory pár jsem jich utrhla a dala do polévky, chutnali dobře…někdo mi ale řikal že by se tyto brambory nové neměli jíst..?

ja bych odhadla, ze budlou lepsi, nez ty naklicene stare… ale nevim

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5383
27.6.15 18:15
@Pudloslava píše:
ja bych odhadla, ze budlou lepsi, nez ty naklicene stare… ale nevim

Taky bych to tak viděla.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
26232
27.6.15 18:25

My je taky používali a nikdy nebyl problém.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22034
27.6.15 19:37

Spíš jsem slyšela, že by se neměli jíst staré naklíčené.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7385
27.6.15 20:07

Ty stare naklicene se museji poraaadne uvarit a i tak hrozi zazivaci potize

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
962
28.6.15 10:37

Děkuji…taky si myslím, že budou určitě lepší než ty staré..:)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35181
29.6.15 08:05

Solanin se varem neodstrani, jeho ucinky jsou kumulativni, tedy ne akutni otrava po naklicene brambore, ale treba rakovina o 5 let drive, nez by musela byt. naklicene brambory jsou jako plesnive brambory.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7385
29.6.15 08:10
@Pudloslava píše:
Solanin se varem neodstrani, jeho ucinky jsou kumulativni, tedy ne akutni otrava po naklicene brambore, ale treba rakovina o 5 let drive, nez by musela byt. naklicene brambory jsou jako plesnive brambory.

ale je trochu rozpustny ve vode, takze kdyz je nouze, brambory prevarit a vodu vylit. Jinak na druhou stranu je to hnus:D kdes cetla, ze je solanin nebo jiny lilkovity alkaloid rakovinotvorny?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35181
29.6.15 08:19
@MarieOVMUC píše:
ale je trochu rozpustny ve vode, takze kdyz je nouze, brambory prevarit a vodu vylit. Jinak na druhou stranu je to hnus:D kdes cetla, ze je solanin nebo jiny lilkovity alkaloid rakovinotvorny?

nedocetla, nevim to, to jsem tak placla jako priklad kumulativnich ucinku skodlivych latek.
takze nakliceny brambory kdyz uz, tak nevarit v pare?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7385
29.6.15 08:38
@Pudloslava píše:
nedocetla, nevim to, to jsem tak placla jako priklad kumulativnich ucinku skodlivych latek.
takze nakliceny brambory kdyz uz, tak nevarit v pare?

primo ve vode „vyluhovat“, vodu vylit. Odstranit nekolik milimetru slupky, vice kolem ocek, vsechny zelene casti. Obecne brambory skladovat v temnu a chladnu (ne v lednici, protoze by mohly premyrznout a diky premene skrobu by pak byly sladke:) ) Kolikrat mi doma zbudou takove zvlastele chobotnicky, kdyz nepotrebuju vyhodim, zasadim s dcerkou jako pokus:D kdyz neni zbyti, tak.. :) me tedka vrta hlavou, ze solanin se teplem nerozlozi a babicka vzdycky delala ze zelenych rajcat horcici, nikdy nikomu nebylo spatne, tak :nevim: :nevim: :nevim: pravda, bylo v tom i chilli, takze se to jedlo jen jako koreni :) na druhou stranu, solanin muze byt teratogenni, jak jsem ted vycetla ze zahranicnich zdroju, takze myslim, ze prehnana konzmace ze, enych brambor v tehotenstvi neni na miste. V organismu nekumuluje, ikdyz je malo rozpustny ve vode, telo si ho pretranformuje a vylouci.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35181
29.6.15 10:13
@MarieOVMUC píše:
primo ve vode „vyluhovat“, vodu vylit. Odstranit nekolik milimetru slupky, vice kolem ocek, vsechny zelene casti. Obecne brambory skladovat v temnu a chladnu (ne v lednici, protoze by mohly premyrznout a diky premene skrobu by pak byly sladke:) ) Kolikrat mi doma zbudou takove zvlastele chobotnicky, kdyz nepotrebuju vyhodim, zasadim s dcerkou jako pokus:D kdyz neni zbyti, tak.. :) me tedka vrta hlavou, ze solanin se teplem nerozlozi a babicka vzdycky delala ze zelenych rajcat horcici, nikdy nikomu nebylo spatne, tak :nevim: :nevim: :nevim: pravda, bylo v tom i chilli, takze se to jedlo jen jako koreni :) na druhou stranu, solanin muze byt teratogenni, jak jsem ted vycetla ze zahranicnich zdroju, takze myslim, ze prehnana konzmace ze, enych brambor v tehotenstvi neni na miste. V organismu nekumuluje, ikdyz je malo rozpustny ve vode, telo si ho pretranformuje a vylouci.

moji prarodice taky delali ze zelenych rajcat calamadu, podle me o problematice proste nevedeli. Docela by me zajimalo, jak jsou na tom se solaninem moderni odrudy rajcat, ktera jsou zelena a pritom zrala.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7385
29.6.15 11:07
@Pudloslava píše:
moji prarodice taky delali ze zelenych rajcat calamadu, podle me o problematice proste nevedeli. Docela by me zajimalo, jak jsou na tom se solaninem moderni odrudy rajcat, ktera jsou zelena a pritom zrala.

tam to mozna bude spise o chlorofylu a slechtenim se ten solanin zredukoval, jsou na to normy, ze ta odruda nesmi presahnout limity.. vsechno to vzniklo jako obrana proti skudcum, on ten solanin ma i fungicidni ucinky, takze slechtenim asi lze potlacit. Nic proti, cervene rajce, zlute.. alůe hnede nebo zelene na me nepusobi moc lakave..:D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama