Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím. Mám dotaz jestli a na koho se obrátit. Moje dcera studuje MUNI Aplikovanou biochemii a nyní má státnice. V pondělí psala písemný test z 8 předmětů rozdělených do 3 bloků včetně výpočtů a schémat, každý blok museli zvládnout na min 60%. Na test měli studenti 2 hodiny. Včera večer dostala výsledky a dva bloky nezvládla. Co mě zaráží je fakt, že do jejího oboru se hlásilo opravdu hodně středoškoláků a přes TSP se dostalo do prváku 30 studentů. Z těch 30 studentů se ke státnicím dostalo 7 studentů a státnice udělali 2. 5 studentů včetně dcery neuspěli a nyní se snaží bránit, protože se jim závěrečný test zdál opravdu velmi přísný s nedostatečným časem na jeho řešení, prakticky nezvladatelný. Dcera celou dobu studuje bez problémů a nyní taková rána. Na ostatních příbuzných oborech jsou na tom velmi podobně. Dokonce i dceřin přítel, který celou dobu studuje s B, ho nezvládl a je z toho také v šoku. Otázka zní:Setkal se s tímto někdo? Můžou se studenti bránit a nechat posoudit otázky z testu a přehodnotit jeho hodnocení? Pracuji na VUT a zkušenosti se studiem a závěrem studia mám bohaté a jsme tady všichni v šoku, protože jsme se s tím nikdy nesetkali. Kolega docent řekl, že to je nemorální a pro psychiku studentů likvidační.
@gossiper píše: Více
VŠ má nastavená svá pravidla státnic. Asi s tím nic neudělají.
Mě u státnic taky překvapilo, že nám byly otázky přiděleny (bez možnosti „tahání“ z lístků) asi podle ksichtu
a neměli jsme žádný čas na přípravu. Odpovídali jsme hned. 🤷
Statnice byvaly strasak vzdycky. Svagr je na MFF udelal na 5. pokus, musel znovu zacit studovat stejny obor, takze cesta od maturity k bakalarskym statnicim mu trvala 7 let. Ja mam PrF UK a zrovna biochemie byvala taky vyhlasena litacka (za nas, jak je to ted netusim). Ony ty statnice jsou hodne specificka zkouska.
Ja mela prakticky celou VS same a u statnic jsem se zapotila hodne. Kazdopadne o prezkoumani pozadat mohou, asi nejlepsi by bylo kontaktovat nekoho jako studijniho prodekana
. ![]()
@Hobitka píše: Více
Asi už její spolužáci poslali podnět na studentskou komoru akademického senátu a navrhla jsem kontaktovat proděkana pro výuku. O tom, že jsou státnice strašák vím z vlastní zkušenosti a jen letos jsem seděla ve dvou komisích. Právě protože vím, jak to funguje u nás a na ostatních vysokých školách, mě přístup této fakulty opravdu zaráží. Hlavně si myslím, že státnice jsou vždy prezentace BP, obhajoba a rozprava, kde se prověřují ústně komplexní znalosti studenta. Hlavně, že BP má velmi dobře hodnocenou jako vědecko-výzkumnou. Řeší prvotní výzkum oxidativního stresu na rakovinné buňky v 2D a 3D. Přes rok strávila v laboratoři na experimentech a v bakalářce má 45 zdrojů, což u nás odpovídá DP.
@gossiper píše: Více
Tímhle způsobem (rozprava k závěrečné práci a otázky s ohledem k práci), u mě proběhly jenom doktorské státnice. Na doktorském byly teda každý rok komisionálky, takže to bylo prašť jak uhoď. Každopádně mám dvě VŠ a statnice byly vždy náročné, opravdu bylo potřeba dopodrobna obsáhnout obří objem učiva. U jedné z mých VŠ byly dokonce otázky komplexně napříč oborem, které nebyly vůbec pokryté vyučovacími předměty. Odpovědi bylo potřeba znát do detailu, nebyly k tomu skripta, takže knihovna, odborné zdroje a samostudium to jistily.
Tvůj konkrétní případ můžu samozřejmě těžko zvážit, ale obecně jsem proti zlehčování studia na vysokých školách.
Já nevím, co je to za módu teď… něco nezvládnu, tak se jdu učit, ať to na druhý pokus zvládnu. Ne že když něco nezvládnu, tak nastoupim na ucitele, co to jako vymyslel za test… ano, na některých oborech se ten diplom nedává zadarmo. Je třeba hodně makat. Nás tehdy taky nastoupilo 30, ke státnicím nás došlo asi 9, na magistra se dostalo 7 a dodelali jsme ho 4. Přes zkoušku z anatomie jsme se na první pokus dostali jen 3 z tehdy cca 27. Prostě to tak je. Nikdo si nestěžoval, nikdo to nehnal nikam nahoru, všechny kupodivu napadlo jediné, zkusili to znova nebo šli na nějaký jiný obor. Jasně, vzdávat to před statnicema nikdo nechce, ale běžný postup je ten, že jde člověk na opravný termín. Ne že zalarmuje celou školu, co je kde špatně a jak je to těžký. Chápu to zklamání, ale stezovani ve škole není řešení.
@gossiper Zas evidentne neudelatelne to neni, kdyz 2 to zvladli. On fakt VS titul neceka na kazdeho. Ale jak jsem psala, ozvat se mohou. Nicmene necekala bych moc, ze tato mise uspeje.
@Midaku Za nas bylo vsechno jinak. Ja taky ucim na VS a prijde mi, ze minimalne magistra ma rada " studentu" jako vedlejsak a konicek k praci a pak se nestaci divit, ze po nich neco chceme. Jina doba, no. ![]()
@Midaku My taky meli par skoro neudelatelnych zkousek (v jedne napr. stacilo 33 bodu ze 40 na 3, 36 na 2 a 38 na 1), no, tak jsme si nad pivem zanadavali, jaky je to pip, a naucili se to. Dnes z toho nevim ani fň
.
@Hobitka jo, my jsme taky nadávali, ale sami mezi sebou. A v pru ehu toho nadavani jsme se učili, protože to byl jaksi jedinej způsob, jak zkoušku udělat…nikdy by mě nenapadlo po neuspesne zkoušce psát vyučujícím, ze to bylo moc těžký… ale teď už to tak je, už i na ZŠ, dítě dostane blbou známku a hned ten den má ucitel zprávu od rodičů…kolegyně mají barvy z každé blbé známky, kterou deckam dávají… to je prostě hodně spatne. Ale když vidím, kam se naše školství řítí… už chci ty prázdniny ![]()
@Midaku píše: VíceNo vidis, a nam jedna docentka (a vedouci oboru) vypravela, jak behem studia na MU zorganizovala se spoluzaky petici, protoze toho meli moc a nedalo se to stihat, takze u driv se to delo.
@Hobitka píše: VíceNa kazdeho neceka, ale mit to nastavene, ze statnice neudela vetsina pripustenych ke statnic, mi teda neprijde uplne idealni.
@Wani Jenomze zalezi na mnoha faktorech - zda jsou takto nastavene statnice dlouhodobe, jaka je uspesnost dlouhodobe… Na „nasi“ VS maji s nekterymi predmety studenti cim dal vetsi problemy - a ted je otazka - snizovat latku, aby udelala vetsina, nebo nechat latku stejne vysoko s rizikem toho, ze na cloveka prijde stiznost. Ja nejsem pro snizovani latky
. Zapisky ze si nekdo dela jsem letos videla po 5 letech poprve a skoro mi to vyrazilo dech. Pak cloveka bombarduji zadostmi o idealne predzvykane materialy, aby neztraceli cas ctenim ucebnic, a nakonec to ani poradne neumi. A ja nemam latku vysoko, chci alespon 51%.
@Hobitka píše: Více
No ale ti studenti uz jednou dokazali, ze se tu latku naucili, udelali z ni zkousku. Nevidim tedy duvod delat ze statnic Pevnost Boyard.
Si vezmi, ze treba na takovych prestiznich skolach jako je Oxford ci Cambridge statnice ani nemaji, maji jen zkousky z predmetu, ktere maji zapsane.
Jinak my museli mit ve vsech predmetech 70 % (tak je to obecne na MU nastavene).
@gossiper Jakoze pracujes na VUT, diskutujes s akademickymi pracovniky a pak se ptas na emmiminu? Proste neudelali statnice, budou muset jit na dalsi pokus. Jestli byly otazky tezke, nebo ne si snad mohou studenti nejak nechat posoudit, maji nejakou studentskou radu, ne? Maji to za ne resit rodice?
Taky jsem státnicovala na PřF a napoprvé mě vylili. Mám i státnice z jiných oborů a tyhle byly nesrovnatelně těžké se všemi ostatními. Potřebovala jsem na naučení tak šestinásobné množství času. Pobrečela jsem si, ale nenapadlo mě si stěžovat na učitele a chtít úlevy. Prostě jsem na to sedla a naučila se na ně no…
Tak dva je udělali, čili mi z toho vychází, že se vaše dcera měla víc učit.